Imunitatea poate fi scazuta dar si crescuta – stemul imun: componente , functii

| 4 Comentarii

UpdateImmune system (engl)

Sistemul imun are rolul important de a apara organismul impotriva structurilor straine structural – microbi, proteine, celule canceroase, etc. Cele mai importante componente ale sale sunt splina,maduva osoasa si limfocitele – detatii in articol

Componentetele sistemului imun sunt:

 • Organe cu rol in apararea imuna:
  • Amigdalele
  • Ganglionii limfatici
  • Vasele limfatice
  • Timusul (la copii)
  • Splina
  • Apendicele (in copilarie/ tinerete)
  • Placile limfatice Peyer din interstin
  • Maduva osoasa formatoare de sange

Este evident ca proasta functionare sau scoaterea (chirurgicala) a uneia dintre aceste organe (amigdale, splina de exemplu) scade capacitatea de aparare imuna a organismului.

 • Celule cu rol in apararea imuna

Limfocitele, sunt o categorie de leucocite.

Dupa structura si functii, limfocitele se impart in:

  • Limfocite B, cu rol in secretia imunoglobulinelor(anticorpilor), si in memorarea caracteristicilor imune ale agresorilor, pentru a-i recunoaste in caz ca repeta invazia organismului; aceasta recunoastere, duce la aparitia unui raspuns de aparare mult mai rapid, decat in cazul in care substanta invadatoare ar veni pentru prima oara in contact cu organismul.  Anticorpii sunt secretati de limfocitele B (care se mai numesc si plasmocite) in numar de sute in fiecare secunda; rolul lor este de a se lipi de celula agresoare sau de toxinele ei si de a le bloca activitatea; atasarea lor de celulele agresoare, face ca fagocitele sa le poata distruge mai usor si eficient, acelasi rol distructiv avand si unele proteine numite „sistemul complement”.
  • Limfocitele T, care secreta unele substante numite citokine, , care ajuta comunicarea si cooperarea dintre celulele sistemului imun; cele mai importante citokine sunt limfokinele,  interferonii, interleukinele si factorii de stimulare a coloniilor.
  • Unele dintre limfocitele T care se numesc citotoxice (toxice pentru celule), sintetizeaza niste proteine care formeaza pori  (pore-forming proteins) in celulele infectate sau canceroase, distrugandu-le.
  • Alte limfocite T se numesc
  • helper (CD4+ T cells) , si dupa cum le spune numele, ajuta la  cresterea eficientei mecanismelor imune de aparare prin secretia unor substante numite citokine.
  • Limfocite T natural killer (CD8+ T cell), sunt o alta categorie de limfocite ce actioneaza rapid, prin secretia atat de citokine cat si de proteina care formeaza pori, distrugand substantele straine care ajung in organism, celulele infectate sau celulele canceroase.
  • In aceasta categorie sunt si unele limfocte – limfocite supresor- care inhiba actiunea de aparare imuna, daca depaseste unele limite si devine astfel periculoasa pentru organism.

Fagocitele – reprezinta o alta categorie de leucocite, care au capacitatea de a „inghiti” si „digera” particulele mici de substante straine patrunse in organism proteine , microbi, celule moarte; aceasta capacitate se numeste fagocitoza.

Exista mai mult tipuri de fagocite

 • Unele circula in sange –polimorfonuclearele neutrofile, monocitele. Aceste celule reactioneaza rapid, ajung primele in contact cu elementele straine si la fagociteaza – daca pot.
 • Altele  sunt stationate in tesuturi pentru apararea lor –macrofagele (sunt monocite care au iesit din sange si s-au stabilit in tesuturi), celule dendritice, mastocitele

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

4 Comentarii

 1. Asi dori sa stiu despre amigdalite inflamate cum se poate vindeca ?

 2. Aveti dreptate.
  Pentru persoane care siar (corect cred ca este… si-ar) dori informatii mai academice decat cele de fata (care sunt sumare, de nivel – sa zicem- mediu), si care – desigur – se descurca in engleza, dau link-uri utile
  http://www3.niaid.nih.gov/topics/immuneSystem/ sau
  http://nobelprize.org/educational_games/medicine/immunity/immune-detail.html

 3. ceea ce spuneti aici este interesant dar pentru unele persoane mias dori sa spuneti ceva mai complex si mai complet va multumesc

 4. mias dori din suflet sami dati niste informatii privind scaderea numarului de trombocite deodata si cresterea lor in 4 zile de la administrarea de vitamine intravenos de la 60 ooo pe mm cub la 178 ooo pe mm cub in doar 4 zile

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.