Curatirea colonului ?

Posted by Dr AV Diţoiu -Spital Fundeni, specialist gastroenterolog-hepatolog - Feb-21-2012

Este plin internetul de reclame si produse pentru “curatirea” colonului. Majoritatea sunt “naturale” sau “naturiste” si “fara nici un efect secundar”, si mai ales “utilizate in toata lumea”.. Las la o parte sfidarea unei logici simple: daca ceva nu are efect secundar, poate avea vre-un efect pozitiv? In conditiile in care exista intoxicatie cu apa sau cu oxigen, poate exista un preparat fara nici un efect secundar?

Iar faptul ca un preparat natural nu ar avea efecte secundare… iar sfideaza realitatea. Sa dau cateva exemple de elemente naturale evident daunatoare organismului: cucuta, matraguna, uraniul, sarea, veninul de.. orice, grasimea naturala, alcoolul natural, monoxidul de carbon, microbii (sunt naturali, nu i-a sintetizat nimeni),  parazitii, etc, etc. In lume, majoritatea deceselor se produc datorita unor cauze naturale nu artificiale

Exista colon murdar, “necuratat”?

Argumentele pentru curatirea colonului sunt aiuritoare pentru orice minte normala, dar in schimb.. pozele par convingatoare,  poze cu fel de fel de mulaje ale materii fecale sub forma de carnat, care ar “astupa”intestinul; ori astuparea intestinului = ocluzie intestinala = operatie de urgenta!!

Puteti vedea in imaginile alaturate cum arata un colon prin interior.

Aceste imagini sunt de la bolnavi pregatiti pentru examinare,  pregatirea s-a facut cu clisme o zi, sau cateva tablete de laxativ care costa doi lei, sau o solutie care costa 20 lei! Si nu rareori, pacientii au probleme cateva zile datorita acestei “curatiri” a intestinului, care nu este “totala”!!

Am facut mii de colonoscopii, chiar si la bolnavi prost pregatiti (in urgenta) si NICIODATA nu am vazut un colon cu kilograme de materii fecale lipite pe pereti!! In conditiile in care mucoasa intestinala secreta mai multi litri de lichide zilnic, care spala peretii, nu ar avea cum sa stea lipite materiile fecale de pereti (dr Ditoiu).

Daca ati taiat vreodata un porc, probabil ati vazut ca nu exista niciodata materii fecale lipite pe peretii colonului! Pot fi resturi fecale in rect, dar nimic in colon (daca porcul nu a mancat din seara precedenta taierii).

Va inchipuiti cam ce surpriza ar avea un chirurg care opereaza o apendicita, si deodata vede colonul ca un carnat mare si plin, iar pe orificiul de unde a taiat apendicele tasnesc materile fecale?

Ati auzit vreodata la o ecografie sa i se spuna cuiva “dom’le nu se vede nimic din cauza dumenata esti o persoana neingrijita, nu ti-ai curatat colonul si esti pline de cateva kg de fecale; dute,, cutat colonul ca lumea si revino”.

Lichidele intestinale sunt secretate pe tot parcursul intestinului subtire si gros, iar la ele se adauga lichidele inghitite.

In  caz de constipatie , materiile fecale se intaresc in rect, dar nici acolo nu sunt lipite pe peretele intestinului, bolul fecal este LIBER in interiorul ampulei rectale (Dr Ditoiu).

Este nevoie sa-ti cureti colonul?

Ne putem pune intrebarea: de ce sa nu fie nevoie de curatirea cavitatii bucale, esofagului stomacului sau intesitnului subtire ci doar de cea a colonului? Doar “izvorul” colonului murdat este .. tubul digestiv de deasupra lui, de ce sa nu tai raul de la radacina?
Stiti probabil ca spalarea exagerata a parului de grasimea lui protectoare naturala il strica, sau spalarea exagerata a pielii sau vaginului duce la celasi efect (dr Ditoiu).

Si in cazul colonului  evacuarea intempestiva a materiilor fecale in scop de “curatire”, duce la evacuarea florei bacteriene normale a intestinului care sigura echilibrul acestui segment intestinal, si care apoi trebuie repopulat prin diferite metode, uneori fiind nevoie chiar de transplant de materii fecale..

Se stie ca uneori, datorita tratamentului cu antibiotice, flora microbiana a intestinului este afectata si trebuiesc uneori luni de  eforturi pentru a o aduce la normal (Dr Ditoiu).

Afectarea florei intestinale se intalneste si la cei care evacueaza intestinul prea des si mult din diferite motive (boli, medicamente, alimentatie inadecvata, etc):

 • Boli care sunt insotite de diaree frecventa  pancreatita cronica,  enterocolita cronica,colita de antibiotice
 • Administrare de laxative in exces, sau raspuns excesiv la laxative
 • Intoleranta la unele alimente (lactoza de exemplu) insotita de scaune frecvente
 • Alimentatie care da scaune frecvente (prea dulce, prea sarata, cu microbi)

Organismul uman isi creeaza de-a lungul vietii un micromediu interior care sa ii asigure o buna functionalitate.

A fost alcatuit si un .. top 10 efecte secundare ale curatirii colonului – le redau in orginal, le puteti gasi pe net chiar in aceasta forma:

Top 10 colon cleansing side effects

 • Drowsiness and fatigue
 • Nausea
 • Bloating
 • Loss of appetite
 • Vomiting
 • Intestinal cramps
 • Worsened constipation
 • Urine discoloration
 • Chronic diarrhoea
 • Allergic reactions

Drowsiness and fatigue are very common symptoms when a detoxification is in progress. Nausea, bloating and loss of appetite are also considered normal.

Micromediul din interiorul colonului este format din

 • Bacterii care ajuta la fermentatia si putrefactia alimentelor si produc unele vitamine;  prin existenta lor si substantele pe care le produc aceste bacterii saporfite (nedauanatoare organismului) nu permit altor bacterii sa se inmulteasca in colon
 • Enzime secretate pe tot parcursul tubului digestive in cavitatea bucala, stomac, duoden si intestinul subtire
 • Ioni - potasiu, clor, sodiu, calciu, etc
 • Vitamine produse de bacteriile din intestin (aici este locul de producere a numeroase vitamine sub influenta florei microbiene intestinale)
 • Substante de aparare a mucoasei intestinale (anticorpi de pe suprafata mucoasei intestinale, leucocite, etc)

Deseori, bolile sau medicamentele dau tulburarea acestui micromediu, iar majoritatea simptomelor sunt date tocmai de aceasta dereglare.

In aceste conditii, se pune intrebarea daca chiar merita sa-ti dereglezi un intestin care a ajuns la o anumita stabilitate in ani de zile, pentru.. nimic.

Poate doar ca sa cresti vanzarile celor care produc aceste preparate, si apoi sa .. furnizezi material medicilor pentru reechilibrarea micromediului intestinal.

Nu este nevoie de “curatirea” suplimentara a intestinului, asa cum nici curatarea prea insistenta a pielii nu este recomandata, deoarece chiar si ea are un mecanism de protectie care nu trebuie indepartat, la fel la par, nu trebuie sa-l degresezi complet. Sigur ca dupa mai multe scaune diareice, te poti simti catva timp mai usurat, mai ales daca ai cateva kg in plus, dar poti sa ai si probleme multiple. Daca tot doresti sa-ti “cureti intestinul”, poti foarte bine sa-l faci cu un kilogram de pere, care costa mult mai putin.

Redau mai jos opinia unui specialist de la Clinica Mayo, cea mai prestigioasa unitate medicale din SUA:

Michael Picco, M.D. of the Mayo Clinic contends that “many leading experts agree that colon cleansers can do more harm than good to the colon.” Although doctors prescribe colon cleansing as preparation for medical procedures such as colonoscopy, most don’t recommend it for detoxification.

The most basic reason why colon cleansing is not doctor recommended for detoxification is that it is simply unnecessary The human body doesn’t need enemas or special diets or pills to eliminate waste material and bacteria. The digestive system and bowel do this naturally.

In addition, the colon lining, called the mucosa, gets its nourishment from bacterial products that exist in the stool. Colon cleansing leads to sloughing of the colonic mucosa which can lead to inflammation and subsequent colonic diseases. It can also increase your risk of dehydration.

A potentially more serious concern is that certain laxatives used in colon cleansing, can cause a rise in your electrolytes, which can be dangerous if you have kidney disease or heart disease.

Curatirea colonului : forum

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta  serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie aici

De ce nu este bine sa iti “cureti” colonul daca este murdar?

In primul rand colonul ca orice organ are mecanisme proprii de epurare, deci nu este necesara o “curatire” suplimentara, omenirea supravietuieste de zeci de mii de ani fara a-si curata organele, in al doilea rand evacuarea exagerata a continutului colonic are acelasi efect cu tratamentul antibiotic indelungat: perturbarea florei intestinale.

Am citit ca odata cu curatirea colonului se normalizeaza si flora intestinala, asa este?

Odata cu evacuarea fortata a continutului colonic este perturbata si flora intestinala; pentru a evita acest lucru, majoritatea celor care recomanda preparate de “curatire” a colonului, recomanda si asocierea cu prebiotice , iaurt, etc – deci elimini flora normala cu care era obisnuit orgasnismul, apoi introduci artificial alta flora.

Daca iti cureti colonul  o luna- doua- trei, si apoi nu mai iei nimic, ce se intamapla cu materiile fecale care stagneaza acolo pana la urmatoarea curatare?

Nu se intampla nimic, ba chiar este perioada in care colonul are o functionare si flora normala, pana la … urmatoarea perturbare cauzata de evacuarea fortata a continutului colonic.

Si totusi, cine curata colonul daca nu iei nimic de curatat?

Colonul este “curatat” la fel ca si stomacul, rinichiul, ochii, pancreasul, vasele de sange sau.. ficatul, de elemente secretate sau excretate de organism, este ceva natural. Nu este nevoie de altfel de curatenie de “intretinere” nici la colon nici la alt organ. Credeti ca mamutii au disparut ca nu a avut cine sa le curete organele?

Am  o durere pe colon ca un buboi, ce sfat imi dati?

Va sfatuiesc sa faceti un consult gastroenterologic, si probabil va fi nevoie si de colonoscopie.

Moda curatirii conolnului nu este noua. In yoga exista un exercitiu numit “Basti”, unde colonul este scos afara de practicant si spalat intr-un lighenas. Moda a facut ravagii si in Europa. Molière scrie “Bolnavul inchipuit” si “Doctor fara voie” cu scopul de a satiriza moda purgatiilor pe care unii medici ai timpului o cultivau fara discernamant. Acestia considerau bolile ca fiind cauzate de “autointoxicarea organismului”. Teoria autointoxicarii nu a fost confirmata de medicina moderna, ea apartinand mai degraba metafizicii sau chiar misticismului.

In antichitate se obisnuia atunci cand o persoana era bolnava sa se ia sange (se facea o taietura a unei vene) sa “iasa rautatea”, sa se puna lipitori in acelasi scop, sa se faca spalaturi gastrice sau clisme in scopul eliminarii unor eventuale substante toxice inghitite. De fapt atunci cand la tara cainele din curte este mai moale si nu mananca, prima idee a taranului este ca “a luat ceva stricat sau otravit” si ii administreaza pe gura (bot) ceva  .. lapte, ulei sau untura, lucru de obicei gresit deoarece multe substante toxice se absoerb mai bine in grasime decat in apa. Iar daca o persoana vine in spital si este intoxicata cu o substanta necunoscuta, printre alte masuri se face spalatura stomacului si eventual se adminsitreaza laxative in acelasi scop. Dat de la aste pana la a-ti “curati” colonul  de rutina.. e cale lunga.

Daca aveti probleme nelamurite cu colonulsi aveti nevoie de o evaluare, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Click pe o casuta verde

captcha
In: