Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Imunitatea scazuta, despre cresterea imunitatii ..

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Imunitatea este rareori intr-adevar scazuta (SIDA, ciroza, cancere, tratament cu citostatice sau cortizonice, unele boli genetice), cresterea imunitatii este necesara rar si se face foarte greu, putand fi urmata de numeroase efecte secundare – boli autoimune – detalii pe site.

Exista mii de oameni, bolnavi sau nu , care sunt atrasi de reclame pentru preparate care asigura „intarirea imunitatii”. O buna parte dintre ei chiar cumpara produse pentru „cresterea imunitatii”. Daca luati in calcul ca cea mai cunoscuta boala care duce realmente la scaderea imunitatii este SIDA, iar tratamentul sau nu este foarte eficient, cred ca va inchipuiti cam care este eficienta preparatelor pentru „cresterea imunitatii”

Ce este imunitatea?

Imunitatea reprezinta o modalitate prin care organismul se apara impotriva unor substante straine care patrund in organism. Aceste substante pot fi microbi (imunitate antiinfectioasa), dar si alte structuri -substante tumorale, altele care pot da manifestari alergice, etc.

Principalele structuri prin care actioneaza aparararea imunitara sunt anticorpii, si unele celule de aparare (In special limfocitele). Aici aveti componenta sistemului imun.

Dereglarea imunitatii…inseamna scadere sau crestere

O dereglare a imunitatii, face ca organismul sa reactioneze prin producerea de anticorpi sau limfocite, impotriva unor substante ale organismului insusi, deci care nu ii sunt straine. Fenomenul se numeste autoimunitate, si desi imunitatea este crescuta, ea este nu numai nefolositoare, dar chiar periculoasa, ducand la aparitia unor boli – boli autoimune (cum este lupusul eritematos sistemic, tiroidita autoimuna, gastrita autoimuna, anemia pernicioasa, trombocitopenia autoimuna, etc, etc).

Cauzele aparitiei fenomenelor autoimune:

  • Modificarea structurilor organismului, datorita unor agresiuni (de exemplu radiatii, fumat, etc), care datorita acesti modificari devin straine organismului, si sunt tratate ca atare prin productia de anticorpi.
  • Exagerarea productiei de anticorpi si limfocite (cresterea aberana imunitatii), care ataca structurile organismului, distrugandu-le.

Judecand lucrurile dupa cele mai sus prezentate, rezulta ca pentru ca un organism sa supravietuiasca in conditii normale, este nevoie de o imunitate NORMALA.
Cresterea imunitatii (
daca este reala, deoarece majoritatea preparatelor care au aceasta pretentie, nu si un efect corespunzator), poate duce logic la aparitia fenomenelor de autoimunitate, cu efecte negative uneori catastrofale.

Si mai grava este administrarea preparatelor care „cresc imunitatea” in… bolile autoimune, in care ar trebuie administrate preparate [entru scaderea imunitatii! Bolile respective se agraveaza, uneori ireversibil (am cunoscut astfel de cazuri).

Si atunci, nu ar trebui sa va puneti intrebarea: merita sa-mi „cresc” imunitatea?

Chiar ai imunitatea scazuta?

Este nevoie sa-ti cresti imunitatea?

Atunci cand hotarasti acest lucru, trebuie macar sa stii cum este imunitatea ta! Poate este chiar mai crescuta decat normal, si este nevoie nu de stimularea ei ci de inhibitie.

Exista imunitate scazuta?

Dupa cum am mentionat, in bolile autoimune, imunitatea este crescuta aberant, si scopul principal al tratamentului este scaderea imunitatii, pentru ameliorarea bolii.

Exista si situatii de imunitate scazuta (imunodeficienta), rar, in urmatoerele situatii:

  • SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), imunitatea fiind deficienta datorita unui virus, HIV (Human immunodeficiency virus= virusul imunodeficientei umane).
  • Tratamente imunodepresoare (cortizonice, citostatice, iradiere)
  • Imunitatea scade odata cu inaintarea in varsta
  • Infectii severe
  • Boli cu imunitate scazuta
    • leucemii
    • limfoame
    • cancer
    • ciroza
    • sindrom nefrotic, etc

FORUM scaderea imunitatii.

Ce simptome poate da scaderea imunitatii?

Scaderea imunitatii poate duce la infectii repetate, greu de tratat, deseori cu microbi care la alte persoane (cu imunitate normala) nu dau infectii.

Am probleme cu tiroida, obezitate si numeroase alte boli, medicii de aici nu prea stiu ce am, dvs ce parere aveti?

Nu pot sa evaluez pacienti pe net, si nici nu este colegial sa ma bag peste pacientii altor medici, care au responsabilitatea ingrijirii lor.

Daca ai tiroidita autoimuna, poti avea si alte manifestari autoinume?

Da

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

17 comentarii la „Imunitatea scazuta, despre cresterea imunitatii ..

  1. D-le Profesor,am megadolicocolon ,transvers foarte ptozat ,laxitate ligamentara iau dulcolax si ce mai exista pe piata ineficiente nu am decat scaun diareic ,am doua colonoscopii si o irigografie ma simt rau toate zilele sunt la fel ,deshidratare fac sport ,.fibre,maninc sanatos evit anumite alimente dar este la fel.In dorinta de a ma ajuta va rog mult sa m-i spuneti daca mai am vreo sansa la o activare a colonului ,la o viata mai buna ,am uitat am 40ani Va multumesc ,mi-as dori foarte mult sa ma puteti ajuta .

  2. BUNA ZIUA.DACA BAIATUL MEU ARE O BOALA AUTOIMUNA,PELADA DECALVANTA,AM PUTEA SA VA DERANJAM LA CLINICA?SAU NU VA OCUPATI SI DE BOLILE DE PIELE?CU TOATE CA NU CRED CA ESTE O BOALA DE PIELE,TOT DIN ORGANISM SAU IMUNITATE SCAZUTA,(CRED)CA ESTE.VA MULTUMESC,SCUZATI DERANJUL SI ASTEPT UN RASPUNS

  3. buna am 36 ani de circa 2 ani am o raceala pe partea dreapta cu frisoane dar fara febra tot timpul mie somn am facut analizele in romania si mi-au spus ca este o simpla raceala dar pe zi ce trece tot mai rau ma simt ma puteti ajuta cu un sfat ce as putea face

  4. Imi curge nasul aproape tot timpul , cind iau paracetamol sinus ma mai lasa dar daca nu, e jale , mai ales noaptea mi se infunda nasul , ba o nara , ba alta de nu pot respira , sunt disperat nu stiu ce sa fac Ajutati-ma va rog

  5. Salut, eu am avut mari probleme cu imunitatea, ma simteam slabita mereu, si mai tot timpul eram racita, aveam dureri ingrozitoare de coloana si ovare. Dupa un control la medic, mi s-a spus ca am mari probleme cu imunitatea. Si am tot luat tot felul de vitamine si produse pentru imunitate dar nu prea le simteam efectul. Ma simt foarte bine d

  6. Pingback: Hepatologie si gastroenterologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Clostridium difficile – un germene periculos
  7. Domnule doctor ,
    Intr-un caz de Hepatocarcinom cu ciroza virus B, noduli de la 4.6cm, 8 cm si alti mai mici… care considerati ca ar fi necesarul de vitamine/minerale… din ce ar trebui configurat regimul alimentar? Am citit ca se exclud proteinele animale., dar nu se imbolnaveste pancreasul? este in tratament cu ADEFOVIR? Se poate boala sa stagneze daca analizele ficatului sint bune , AFP in descrestere de la 300 la 97? va multumesc si multa sanatate!

  8. domnule doctor,
    va rog sa-mi spuneti daca tiroidita autoimuna este urmata de o alta boala autoimuna.in prezent respect tratamentul de substitutie cu euthyrox,dar nu stiu ce trebuie sa fac.

  9. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Vitamine si minerale = sanatate maxima; toxicitatea vitaminelor si mineralelor
  10. D-le doctor, imunitatea corpului poate fa masurata? si daca da, ce analize de sange as putea sa fac ca sa imi dau seama daca am un sistem imunitar slabit?
    In general, racesc usor insa raceala nu tine mai mult de o zi, doua…

  11. Pingback: TOTUL DESPRE BOLI : Infectia urinara: ce este , cand apare, cum se pune diagnosticul, ce complicatii pot sa apara?
  12. buna ma numesc simina si am anumite probleme care ma supara sunt alergica la praf imi curge nasul ochi si caile respiratori nu pot sa respir cea ce ma deranjaza am fost la medic si mia dat tratament dar nimic ce pot sa fac
    in timpul cand nu pot sa respir incep sa ma doara foarte tare spatele
    dar cu alergia nu sunt inpacata cate odata nu am nimic de la praf iar alteori stau sa

  13. Acum 2 luni prietenul meu a facut o serie de analize la un centru medical unde rezultatele au iesit dezastroase (leucocite,trombicite,hematii, hemoglobina etc au fost f scazute). Am fost trimisi la spitalul clinic fundeni unde s-au repetat analizele si au iesit oarecum bine cu exceptia leucocitelor care erau in numar de 2900 in loc de 3000. A urmat o punctie pentru a se descoperii cauza scaderii leucocitelor care a avut insa rezultat bun drept pentru care am fost trimisi acasa. Saptamana trecuta am refacut analizele la un centru privat unde ca si prima data analizele au fost la pamant (doctorul a considerat ca ar fi vorba de pancitopenie). Am fost trimisi din nou la fundeni unde am refacut analizele care au iesit iarasi bine cu exceptia leucocitelor care au mai scazut de la 2900 la 2200. A fost facuta si o ecografie unde a iesit ceva modificat la splina. Diagnosticul ar fi undeva intre leucopenie si pancitopenie insa nu stim exact. Va rog spuneti-mi ce analize sa mai facem pentru a descoperii cauza si diagnosticul exact, daca vreunul dintre diagnosticele de mai sus este grav, ce tratament ar putea fi urmat si ce mai stiti despre aceste boli. Va rog sa-mi raspundeti intrucat nu stim de la cine sa mai culegem raspunsuri pentru ca nimeni nu coopereaza.

  14. Am 6o de ani si din 2003 mi s-a pus diagnostic de TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA TIP HASIMOTO -GUSA POLINODULARA(CU NODULI MULTI SI MARI)
    Singurul tratament este cu EUTYROX DE 100/UNA PE ZI
    Am 170 cm si 100 kg
    Cat de periculo/grav este acest diagnostic si cand ar trebui sa-mi fac probleme pentru o operatie chirurgicala-in ce caz se ajunge la cancer si de aici TOATA NENOROCIREA??!
    Am HTA gr.2 si iau zilnic TERTENSIV,RENITECK DE 20 SI METROPROLOL de 50;ACUM suferinta mea este de la o durere in piept/intre sini care apare cand vrea ea.Nu o pot controla si nici asocia cu ceva(efort,mincare,stres etc.)Cardiologul spune ca nu-i de la inima EKG si echo bune,radiologul spune ca nu-i de la plamini sau bronhii -bariu,echo,NU MAI STIU CE INVESTIGATIE SA FAC SA STIU UN DIAGNOSTIC CORECT CA APOI SA IAU MASURILE CE SE IMPUN.vA MULTUMESC

    va(efort,sttres,mincare eetc)

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica