Sistemul imun are rolul important de a apara organismul impotriva structurilor straine structural – microbi, proteine, celule canceroase, etc. Cele mai importante componente ale sale sunt splina,maduva osoasa si limfocitele – detatii in articol
Ce este sistemul imunitar?
Sistemului imunitar are mai multe componente:
- Organele principale cu rol in apararea imuna sunt:
- Amigdalele
- Ganglionii limfatici
- Vasele limfatice
- Timusul (la copii)
- Splina
- Apendicele (in copilarie/ tinerete)
- Placile limfatice Peyer din interstin
- Maduva osoasa formatoare de sange
Este evident ca proasta functionare sau scoaterea (chirurgicala) a uneia dintre aceste organe (amigdale, splina de exemplu) scade capacitatea de aparare imuna a organismului.
- Leucocitele sunt celule cu cel mai important rol in apararea imuna. DIntre limfocite, urmatoarle au rolul esnetial
Limfocitele, sunt o categorie de leucocite, care dupa structura si functii, se impart in:
-
- Limfocite B, cu rol in secretia imunoglobulinelor(anticorpilor), si in memorarea caracteristicilor imune ale agresorilor, pentru a-i recunoaste in caz ca repeta invazia organismului; aceasta recunoastere, duce la aparitia unui raspuns de aparare mult mai rapid, decat in cazul in care substanta invadatoare ar veni pentru prima oara in contact cu organismul. Anticorpii sunt secretati de limfocitele B (care se mai numesc si plasmocite) in numar de sute in fiecare secunda; rolul lor este de a se lipi de celula agresoare sau de toxinele ei si de a le bloca activitatea; atasarea lor de celulele agresoare, face ca fagocitele sa le poata distruge mai usor si eficient, acelasi rol distructiv avand si unele proteine numite „sistemul complement”.
- Limfocitele T, care secreta unele substante numite citokine, , care ajuta comunicarea si cooperarea dintre celulele sistemului imun; cele mai importante citokine sunt limfokinele, interferonii, interleukinele si factorii de stimulare a coloniilor.
- Unele dintre limfocitele T care se numesc citotoxice (toxice pentru celule), sintetizeaza niste proteine care formeaza pori (pore-forming proteins) in celulele infectate sau canceroase, distrugandu-le.
- Alte limfocite T se numesc
- helper (CD4+ T cells) , si dupa cum le spune numele, ajuta la cresterea eficientei mecanismelor imune de aparare prin secretia unor substante numite citokine.
- Limfocite T natural killer (CD8+ T cell), sunt o alta categorie de limfocite ce actioneaza rapid, prin secretia atat de citokine cat si de proteina care formeaza pori, distrugand substantele straine care ajung in organism, celulele infectate sau celulele canceroase.
- In aceasta categorie sunt si unele limfocte – limfocite supresor- care inhiba actiunea de aparare imuna, daca depaseste unele limite si devine astfel periculoasa pentru organism.
Fagocitele – reprezinta o alta categorie de leucocite, care au capacitatea de a „inghiti” si „digera” particulele mici de substante straine patrunse in organism – proteine , microbi, celule moarte; aceasta capacitate se numeste fagocitoza.
Exista mai mult tipuri de fagocite
- Unele circula in sange –polimorfonuclearele neutrofile, monocitele. Aceste celule reactioneaza rapid, ajung primele in contact cu elementele straine si la fagociteaza – daca pot.
- Altele sunt stationate in tesuturi pentru apararea lor –macrofagele (sunt monocite care au iesit din sange si s-au stabilit in tesuturi), celule dendritice, mastocitele
Dereglarea imunitatii…inseamna scadere dar si crestere
O dereglare a imunitatii, face ca organismul sa reactioneze prin producerea de anticorpi sau limfocite, impotriva unor substante ale organismului insusi, deci care nu ii sunt straine. Fenomenul se numeste autoimunitate, si desi imunitatea este crescuta, ea este nu numai nefolositoare, dar chiar periculoasa, ducand la aparitia unor boli – boli autoimune (cum este lupusul eritematos sistemic, tiroidita autoimuna, gastrita autoimuna, anemia pernicioasa, trombocitopenia autoimuna, etc, etc).
Cauzele aparitiei fenomenelor autoimune:
- Modificarea structurilor organismului, datorita unor agresiuni (de exemplu radiatii, fumat, etc), care datorita acesti modificari devin straine organismului, si sunt tratate ca atare prin productia de anticorpi.
- Exagerarea productiei de anticorpi si limfocite (cresterea aberana imunitatii), care ataca structurile organismului, distrugandu-le.
Judecand lucrurile dupa cele mai sus prezentate, rezulta ca pentru ca un organism sa supravietuiasca in conditii normale, este nevoie de o imunitate NORMALA.
Cresterea imunitatii (daca este reala, deoarece majoritatea preparatelor care au aceasta pretentie, nu si un efect corespunzator), poate duce logic la aparitia fenomenelor de autoimunitate, cu efecte negative uneori catastrofale.Si mai grava este administrarea preparatelor care “cresc imunitatea” in… bolile autoimune, in care ar trebuie administrate preparate [entru scaderea imunitatii! Bolile respective se agraveaza, uneori ireversibil (am cunoscut astfel de cazuri).
Si atunci, nu ar trebui sa va puneti intrebarea: merita sa-mi “cresc” imunitatea?
Chiar ai imunitatea scazuta?
Este nevoie sa-ti cresti imunitatea?
Atunci cand hotarasti acest lucru, trebuie macar sa stii cum este imunitatea ta! Poate este chiar mai crescuta decat normal, si este nevoie nu de stimularea ei ci de inhibitie.
Cand scade imunitatea?
Dupa cum am mentionat, in bolile autoimune, imunitatea este crescuta aberant, si scopul principal al tratamentului este scaderea imunitatii, pentru ameliorarea bolii.
Exista si situatii de imunitate scazuta (imunodeficienta), rar, in urmatoerele situatii:
- SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), imunitatea fiind deficienta datorita unui virus, HIV (Human immunodeficiency virus= virusul imunodeficientei umane).
- Tratamente imunodepresoare (cortizonice, citostatice, iradiere)
- Imunitatea scade odata cu inaintarea in varsta
- Infectii severe
- Boli cu imunitate scazuta
- leucemii
- limfoame
- cancer
- ciroza
- sindrom nefrotic, etc
Imunitate mai mare decat normalul?
Imunitatea exagerata este destul de des intalnita in medicina, mult mai des decat imunitatea scazuta, iar cresterea exagerata a iminitatii poate duce la aparitia bolilor autoimune.
Bolile autoimune sunt generate de reactia imuna a organismului impotriva propriilor structuri (proteine).
In cca 80% din cazuri aceste boli apar la femei.
In mod normal organismul se apara impotriva structurilor straine de tip proteina prin formarea unor substante care se numesc anticorpi, sau cu ajutorul unor celule care se numesc limfocite. Organismul isi recunoaste propriile proteine, si nu le ataca. Sunt insa situatii in care organismul nu mai recunoaste propriile proteine normale, sau proteinele sale sunt modificate (de exemplu printr-u nfactor declansator, din cei enumarati mai jos); atunci, organismul formeaza anticorpi impotriva acestor proteine, incercand sa le distruga; fenomen care da nastere unei boli autoimune.
Cum apar bolile cu imunitate mai mare decat normalul – autoimune?
Bolile sau fenomenele autoimune apar atunci cand apararea imuna a organismului face anticorpi sau limfocite impotriva unor structuri ale propriului organism (autoanticorpi), ei distrugand structurile impotriva carora au fost elaborati (celule pancreatice, celule tiroidiene, mucoasa gastrica, structuri articulare, etc, etc). Acest raspuns imun aberant poate sa apara din diferite motive:
- Unele substante ale organismului isi modifica structura, si sunt percepute de catre sistemul imun ca straine organismului
- Unele substante straine organismului sunt asemanatoare cu cele din organism, iar organismul elaborand anticorpi sau limfocite B impotriva substantelor straine, acestia ataca si structurile similare ale organismului.
- Sistemul imun al organismului o ia razna, elaborand substante care ataca aberant propriile structuri ale organismului
Deci, daca ne-am creste imunitatea, am putea sa facem o boala autoimuna
Norocul este ca preparatele care se mediatizeaza ca ar creste imunitatea- vitamine, minerale, naturiste, imuno — help, top ,etc, au efect prea putin important in aceasta privinta.
Ca in toate articolele de pe site, mentionez si acum ca datele din articol sunt informative, si ele nu permit autodiagnosticul medical si nici nu inlocuiesc consultul medical, care este indispensabil unui diagnostic corect. Regulile medicale – articolul 32 din Codul deontologic medical- prevad ca diagnosticul medical la distanta nu este permis.
Buna seara, doresc sa imi spuneti pe scurt sa aproximati macar niste rezultate de analize.
Acum un an mi-am facut analizele la sange dintre toate , 2 mi-au iesit sub limita normala
1.CALCIU IONIC
2.TRIGLICERIDE
tin sa precizez ca de atunci am mai luat 10 kg in greutate , imi puteti aproxima o cauza pentru cele 2 rezultate sub limita normala?
Va multumesc
Asi dori sa stiu despre amigdalite inflamate cum se poate vindeca ?
Aveti dreptate.
Pentru persoane care siar (corect cred ca este… si-ar) dori informatii mai academice decat cele de fata (care sunt sumare, de nivel – sa zicem- mediu), si care – desigur – se descurca in engleza, dau link-uri utile
http://www3.niaid.nih.gov/topics/immuneSystem/ sau
http://nobelprize.org/educational_games/medicine/immunity/immune-detail.html
ceea ce spuneti aici este interesant dar pentru unele persoane mias dori sa spuneti ceva mai complex si mai complet va multumesc
mias dori din suflet sami dati niste informatii privind scaderea numarului de trombocite deodata si cresterea lor in 4 zile de la administrarea de vitamine intravenos de la 60 ooo pe mm cub la 178 ooo pe mm cub in doar 4 zile