Ce este clonarea?

UpdateCloning (engl)

Ca definitie tehnica, clonarea inseamna creearea a doua copii identice, fie ca este vorba de medicina, biologie, informatica, sau.. carduri bancare.

Clonarea ca termen medical inseamna creearea a doua organisme identice din punct de vedere genetic, adica al ADN-ului. Exista clone umane naturale de la inceputurile omenirii, respectiv gemenii identici genetic (monozigoti). Cand se discuta depre clonarea umana, se face referire exclusiv la clonarea articifiala, in laborator.

Cum se realizeaza clonarea?

Orice celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu.

Pentru a clona un mamifer, se ia un ovul, i se scoate nucleul care este inlocuit cu un nucleu luat dintr-o celula a fiintei pe care dorim sa o clonam. Apoi ovulul astfel transformat se implanteaza in uterul unei mare purtatoare, care la sfarsitul sarcinii va da nastere unui organism identic cu cel de la care s-a luat nucleul celulei.File:Cloning diagram english.png

In afara de clonarea unui organism, se mai poate face clonare de ADN sau celule, ambele foarte importante pentru cercetarea bioogica si pentru tratamentul medical – de exemplu pentru transplantul de celule stem – vezi subiectul pe site-.

Primele animale clonate au fost un crap, clonat de cercetatori chinezi in 1963, apoi un soarece clonat de cercetatorii sovietici in 1986, celebra oaie Dolly, clonata de cercetatorii scotieni in 1997, urmand apoi si alte animale (pisici, cai, caini, etc)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *