Ce este clonarea?

| 0 Comentarii

UpdateCloning (engl)

Ca definitie tehnica, clonarea inseamna creearea a doua copii identice, fie ca este vorba de medicina, biologie, informatica, sau.. carduri bancare.

Clonarea ca termen medical inseamna creearea a doua organisme identice din punct de vedere genetic, adica al ADN-ului. Exista clone umane naturale de la inceputurile omenirii, respectiv gemenii identici genetic (monozigoti). Cand se discuta depre clonarea umana, se face referire exclusiv la clonarea articifiala, in laborator.

Cum se realizeaza clonarea?

Orice celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu.

Pentru a clona un mamifer, se ia un ovul, i se scoate nucleul care este inlocuit cu un nucleu luat dintr-o celula a fiintei pe care dorim sa o clonam. Apoi ovulul astfel transformat se implanteaza in uterul unei mare purtatoare, care la sfarsitul sarcinii va da nastere unui organism identic cu cel de la care s-a luat nucleul celulei.File:Cloning diagram english.png

In afara de clonarea unui organism, se mai poate face clonare de ADN sau celule, ambele foarte importante pentru cercetarea bioogica si pentru tratamentul medical – de exemplu pentru transplantul de celule stem – vezi subiectul pe site-.

Primele animale clonate au fost un crap, clonat de cercetatori chinezi in 1963, apoi un soarece clonat de cercetatorii sovietici in 1986, celebra oaie Dolly, clonata de cercetatorii scotieni in 1997, urmand apoi si alte animale (pisici, cai, caini, etc)

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.