Intoxicatia acuta cu pesticide organofosforice

| 0 Comentarii

Din 1930, de cand au inceput sa fie folosite intens, substantele organofosforice (care iau nastere prin reactia dintre un alcool si acid fosforic) sunt utilizate in agricultura si gospodarie mai ales ca insecticide, fungicide, rodenticide, etc, fiind numite pesticide.In SUA sunt peste 25.000 de tipuri de pesticide cu diferite utilizari. Se pare ca substantele organofosforice au fost utilizate in scop militar de armata germana in al doilea razboi mondial, iar substanta sarin, utilizata in atentatul din metroul din Tokio in 1995 era tot o subtanta din aceasta categorie. Sunt autori care estimeaza ca 200.00 de persoane mor anual din cauza intoxicatiei cu pesticide numai in tarile dezvoltate ale lumii

Unele dintre aceste substante au sau au avut indicatii medicale in tratamentul dementei, bolii Alzheimer, sechelelor poliomielitei, schistosomiazei sau miasteniei gravis, primul organofosforic sintetizat in 1870 fiind folosit in tratamentul glaucomului.

Efectul lor asupra organismului apare prin blocarea ireversibila a unei enzime – acetilcolinesteraza- prezenta mai ales la nivelul sistemului nervos dar si a globulelor rosii din sange, carora le impiedica buna functionare.

In SUA sunt raportate anual 2,5 cazuri de ingestie de pesticide in scop de sinucidere la 10 milioane de locuitori.

Cele mai frecvente simptome ale intoxicatiei accidentale acute cu pesticide apar in primele ore de la expunerea cutanata (prin piele), respiratorie sau prin inghitire (ingestie) accidentala fiind:

 • Hipersecretie de saliva
 • Hipersecretie bronsica ce inunda plamanii, constrictia bronhiilor
 • Lacrimare abundenta
 • Urinare abundenta involuntara
 • Defecare involuntara cu diaree apoasa
 • Varsaturi
 • Crampe musculare cu convulsii sau rigiditate musculara
 • Micsorarea pupilelor (mioza)
 • Confuzie, anxietate, insomnie, durere de cap
 • Fasciculatii musculare
 • Bradicardie
 • Cresterea tensiunii arteriale
 • Deces prin insuficienta respiratorie si cardiaca

Se considera ca 90% din intoxicatiile accidentale acute cu pesticide au simptome minore, fara nici o gravitate.

In cazurile in care in organism a ajuns o cantitate mai importanta de pesticid, indiferent de calea de patrundere, simptomele sunt de gravitate diferita, conform tabolului descris anterior.Protopam Chloride  (pralidoxime chloride) Structural Formula Illustration

In aceste situatii, daca persoana este diagnosticata in timp util si tratata corespunzator , sansele de salvare sunt foarte mari:

 • spalatura gastrica daca substanta a fost inghitita de scurt timp
 • decontaminarea pielii si parului prin spalare cu apa si sapun daca contaminarea a fost pe aceasta cale
 • aport de lichide perfuzabil
 • atropina in doze mari – zeci de fiole – pana cand apare marirea pupilei (midriaza)
 • toxogonina – pralidoxima (care reactiveaza activitatea enzimei blocate mentionate anterior)

Alaturat este formula pralidoximei.

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

0 Comentarii

 1. Buna ziua! Ieri administratorul a folosit o substanta pentru
  Purici la subsol. Mirosea ceva asemanator cu gazul metan.
  Am trecut e hol cu bebelusul meu de 1 an si mirosul a fost ff puternic
  Pe mine ma deranjeaza mucoasa nazala, ca si cum mi-ar veni sa stranut.
  Nu am alte simptome. Mi-e frica pt bebelus. A durat cateva secunde cat am inspirat ce o fi fost pe holul blocului. Ce ma sfatuiti? Sa ma duc la un consult? Cam ce simptome ar trebui sa fie in caz de intoxicatie?

  Va multumesc!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.