Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Dictionar medical uzual – greseli frecvente in limbajul medical curent

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Din sutele de texte trimise de utilizatori, spicuiesc zilnic greseli comune:

Microbul cancerului se transmite?

Nu exista acest microb, cancerul nu este o boala infectioasa.

Sintom, simtom

Corect se spune SIMPTOM

Mi-am varsat ficatul..

Nu este posibil, ficatul are o legatura de cca 5mm cu tubul digestiv, prin care nu pot trece fragmente de ficat in stomac apoi in gura.

Daca am fierea scoasa, cum sa vars fiere?

Fierea scoasa este vezicula biliara, iar fierea care se varsa, este lichidul secretat de ficat, care se produce si dupa scoaterea veziculei biliare.

Unde este localizata glanda?

Care glanda, ca.. sunt mai multe!

Daca ne referim la glandele endocrine, acestea sunt tiroida, paratiroidele, hipofiza, epifiza, pancreasul si glandele suprarenale, chiar si ovarul si testiculul au secretie endocrina.

Mi-a iesit la o analiza o valoare, si medicul spune ca asa este normal, ca sunt sanatos; daca sunt sanatos, nu era normal ca valoarea analizei sa fie zero?

Nu! Sunt numeroase analize cu valori normale diferite de zero.

Care sunt cele mai bune medicamente pentru..

NU exista cele mai bune medicamente pentru o boala in general (sa spune ciroza hepatica)! Daca ar exista, acea boala s-ar trata NUMAI cu acele medicamente. Exista medicamentele „cele mai bune” pentru un bolnav cu ciroza, care, pot sa nu fie „cele mai bune” pentru alt bolnav cu ciroza. Adica, tratamentul trebuie personalizat, nu se face la fel pentru orice individ care are o boala. De aceea, nu se poate prescrie tratament pe net, in general, deoarece acesta trebuie adaptat fiecarui bolnav.

Genicologie

Corect este ginecologie

Gastrita duodenala

Gastrita este inglamatia stomacului( numit in limba latina gaster) iar duodenita INFLAMATIA DUODENULUI

Vitamine pentru ficat, ingrasare, cresterea imunitatii, pofta de mancare, infectie.. etc

Nu exista vitamine pentru aceste indicati, ci… pur si simplu vitamine.

Ulceratie ce inseamna?

Inseamna rana.

Tumori la nivelul stomac, ficat, fiere -simptome

Simptomele sunt diferite, dar in cumun pot sa aiba dureri de burta, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, eventual oarecare febra.

Ganglioni pe rinichi, ficat, fiere..

Nu exista ganglioni pe nici un organ, probabil ganglionii sunt confundati cu tumora unui organ. Ganglionii se afla de obicei langa rinichi, ficat, plaman, etc

Simtoma

Corect se spune simptom

Stomag

Corect este stomac

Fiara

Corect este fiere

Am temperatura interioara mare

Temperatura interiara este aceeas isi la exterior, corpul uman este bun conducator de caldura si curent electric

Unflare. ma unflu

Corect se spune umflare

 

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

2 thoughts on “Dictionar medical uzual – greseli frecvente in limbajul medical curent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica