Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Tratament sau regim

Frecvent in viata pot sa apara numeroase tentatii culinare, carora este greu sa le rezisti, cu atat mai mult cu cat chiar nu ai voie sa mananci alimentele respective.

Majoritatea bolnavilor considera ca trebuie sa tina regim alimentar doar pentru ca iau tratament cu medicamente!!

Intrebarea esentiala pentru unii pacienti este : daca nu iei tratament, mai are rost sa tii regim alimentar?

Da, de obicei regimul alimentar trebuie tinut chiar daca nu iei tratament sau ai terminat de luat tratamentul.

Rolul regimului alimentar in ingrijirea bolilor.

Regimul alimentar trebuie tinut pentru ca esti bolnav, nu pentru ca iei tratament, iar tratamentul trebuie luat doar cu regim, prin asocierea lor efectul benefic crescand evident. De exemplu un bolnav cu ciroza si lichid va scadea foarte greu sau deloc in greutate daca (prin eliminarea lichidului) daca nu tine regim. Iar situatia aceasta este similara in majoritatea bolilor!!

Regimul alimentar are urmatoarele efecte benefice:

 • Protejeaza tubul digestiv de agresiuni suplimentare  – condimente, prajeli, rantasuri, acrituri, conservanti
 • Protejeaza ficatul de toxicele din alimente
 • Alimentele pot sa aduca sodiu sau potasiu in cantitate mare, iar multe boli au contraindicatie pentru aceste substante
 • Alimentele contin proteine , iar unele boli au indicatie de proteine alimentare in cantitate redusa.
 • Alimentele contin glucide – iar unele boli sau tratamente careau indicatia de regim cu glucide in cantitate redusa
 • Alimentele contin lipide si sunt multe boli sau tratamente care au contraindicatie de regim cu lipide in cantitate redusa
 • Unele alimente pot sa contina alte substante care pot agrava evolutia unor boli (acid uric, cupru, aluminiu, fier, etc)

De aceea in diferite boli regimul alimentar este diferit.

IN CONCLUZIE:

Bolile se pot vindeca prin mai multe metode:

 • unele boli (destul de multe, mai ales cele digestive), de vindeca doar cu regim alimentar
 • alte boli se vindeca cu regim alimentar si tratament
 • alte boli se pot vindeca numai cu tratament fara regim alimentar.
 • regimul  alimentar NU inseamna regim fara sare; el este specific fiecarei boli si fiecarui bolnav, deseori regimul alimentar fiind cu sare in cantitate normala (de exemplu in ulcer, hepatita, gastrita, boli de plaman, etc)
 • regimul alimentar trebuie tinut pe perioade de timp variabile – in unele boli toata viata (cum este hipertensiunea arteriala), in altele pe diferite perioade de timp mai lungi sau mai scurte

De obicei regimul alimentar trebuie continuat – mai mult sau mai putin strict- chiar daca bolnavul nu mai ia medicamente. Acest lucru il decide medicul.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica