Tratament sau regim

| 0 Comentarii

Frecvent in viata pot sa apara numeroase tentatii culinare, carora este greu sa le rezisti, cu atat mai mult cu cat chiar nu ai voie sa mananci alimentele respective.

Majoritatea bolnavilor considera ca trebuie sa tina regim alimentar doar pentru ca iau tratament cu medicamente!!

Intrebarea esentiala pentru unii pacienti este : daca nu iei tratament, mai are rost sa tii regim alimentar?

Da, de obicei regimul alimentar trebuie tinut chiar daca nu iei tratament sau ai terminat de luat tratamentul.

Rolul regimului alimentar in ingrijirea bolilor.

Regimul alimentar trebuie tinut pentru ca esti bolnav, nu pentru ca iei tratament, iar tratamentul trebuie luat doar cu regim, prin asocierea lor efectul benefic crescand evident. De exemplu un bolnav cu ciroza si lichid va scadea foarte greu sau deloc in greutate daca (prin eliminarea lichidului) daca nu tine regim. Iar situatia aceasta este similara in majoritatea bolilor!!

Regimul alimentar are urmatoarele efecte benefice:

  • Protejeaza tubul digestiv de agresiuni suplimentare  – condimente, prajeli, rantasuri, acrituri, conservanti
  • Protejeaza ficatul de toxicele din alimente
  • Alimentele pot sa aduca sodiu sau potasiu in cantitate mare, iar multe boli au contraindicatie pentru aceste substante
  • Alimentele contin proteine , iar unele boli au indicatie de proteine alimentare in cantitate redusa.
  • Alimentele contin glucide – iar unele boli sau tratamente careau indicatia de regim cu glucide in cantitate redusa
  • Alimentele contin lipide si sunt multe boli sau tratamente care au contraindicatie de regim cu lipide in cantitate redusa
  • Unele alimente pot sa contina alte substante care pot agrava evolutia unor boli (acid uric, cupru, aluminiu, fier, etc)

De aceea in diferite boli regimul alimentar este diferit.

IN CONCLUZIE:

Bolile se pot vindeca prin mai multe metode:

  • unele boli (destul de multe, mai ales cele digestive), de vindeca doar cu regim alimentar
  • alte boli se vindeca cu regim alimentar si tratament
  • alte boli se pot vindeca numai cu tratament fara regim alimentar.
  • regimul  alimentar NU inseamna regim fara sare; el este specific fiecarei boli si fiecarui bolnav, deseori regimul alimentar fiind cu sare in cantitate normala (de exemplu in ulcer, hepatita, gastrita, boli de plaman, etc)
  • regimul alimentar trebuie tinut pe perioade de timp variabile – in unele boli toata viata (cum este hipertensiunea arteriala), in altele pe diferite perioade de timp mai lungi sau mai scurte

De obicei regimul alimentar trebuie continuat – mai mult sau mai putin strict- chiar daca bolnavul nu mai ia medicamente. Acest lucru il decide medicul.

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.