Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Regimurile vegetariene

Exista tendinta unor persoane de a se manca numai vegetale, iar motivele sunt diverse: mentinerea unei greutati normale sau scaderea in greutate, scaderea colesterolului din sange, ameliorarea diabetului, apararea altor specii animale, ideea ca alimentatia vegetala este mai sanatoasa, etc.

Toxicitatea alimentelor de origine animala

Este adevarat ca alimentele de origine animala indiferent de modul lor de preparare (dietetic sau nu) furnizeaza majoritatea reziduurilor din organism care trebuie apoi detoxifiate de ficat. Daca alimentele de origine animala mai contin si substante toxice (conservanti, coloranti, hormoni, antibiotice, etc) sau sunt preparate nedietetic (prajite, afumate, condimentate, foarte grase),reziduurile toxice furnizate de ele sunt si mai numeroase. In cirozahepatica de exemplu, consumul de carne poate baga bolnavul in coma sau encefalopatie hepatica.

Avantajele alimentelor de origine animala

Pe de alta parte nu trebuie neglijat un aspect: proteinele din structura organismului uman sunt proteine animale, deci mult mai apropiate ca structura de cele ale animalelor decat de cele din plante.Desi organisumul uman poate produce proteinele necesare si din vegetale, acest proces metabolic necesita un efort mult mai mare decat daca ele s-ar produce din proteine de origine animala. Altfel spus, atunci cand mananci proteine animale organismul are resurse mai convenabile de a-si produce proteinele proprii, datorita asemenarii celor doua feluri de proteine. Daca o persoana este vegetariana poate supravietui fara probleme din punct de vedere alimentar. Daca insa persoana respectiva este in varsta si mai are si alte boli, este posibil ca organismul sau sa nu aiba suficiente resurse pentru a converti proteinele vegetale in proteine animale specifice organismului, deci cel care consuma si carne sau alte proteine animale are un avantaj din acest punct de vedere.

Organismul uman fabrica enzime pentru digestia alimentelor care sunt consumate obisnuit,nu si pentru alimentele pe care nu le consuma. Cu alte cuvinte, cine mananca proteine animale are enzime pentru prelucrarea acestora, cine nu a mancat niciodata  … midii, nu are enzimele necesare pentru digestia unor componente ale acestora, si deci  nu le poate utiliza. Sigur ca daca persoana respectiva continua sa manance stridii, organismul se adapteaza progresiv si ajunge cu timpul sa le si metabolizeze. Deci daca o perioada de timp esti vegetarian si incepi sa mananci din nou alimente de origine animala, o perioada de timp este posibil sa nu tolerezi aceste alimente, iar adaptarea la acest tip de alimentatie se produce progresinv in timp – luni de zile.

In privinta functiei colecistului, regimul vegetarian are unele efecte.

Consumul redus de colesterol ar trebui sa duca la scaderea riscului aparitiei pietrelor de la fiere (formate in majoritatea cazurilor din colesterol). Dar peste 70% din colesterolul din organism este sintetizat de ficat chiar daca nu se mananca cu colesterol, si am vazut vegetarieni slabi cu colesterol mare.

Pe de alta parte, colecistul se contracta mai ales atunci cand este stimulat de grasimi – unt, smantana, galbenus de ou, ciocolata, grasime de porc, ciocolata. Lipsa aliemntelor mentionate face mai lenta sau absenta contractia colecistului, iar stagnarea bilei in colecist poate sa duca la formarea de noroi si apoi pietre.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica