Regimurile vegetariene

| 0 Comentarii

Exista tendinta unor persoane de a se manca numai vegetale, iar motivele sunt diverse: mentinerea unei greutati normale sau scaderea in greutate, scaderea colesterolului din sange, ameliorarea diabetului, apararea altor specii animale, ideea ca alimentatia vegetala este mai sanatoasa, etc.

Toxicitatea alimentelor de origine animala

Este adevarat ca alimentele de origine animala indiferent de modul lor de preparare (dietetic sau nu) furnizeaza majoritatea reziduurilor din organism care trebuie apoi detoxifiate de ficat. Daca alimentele de origine animala mai contin si substante toxice (conservanti, coloranti, hormoni, antibiotice, etc) sau sunt preparate nedietetic (prajite, afumate, condimentate, foarte grase),reziduurile toxice furnizate de ele sunt si mai numeroase. In cirozahepatica de exemplu, consumul de carne poate baga bolnavul in coma sau encefalopatie hepatica.

Avantajele alimentelor de origine animala

Pe de alta parte nu trebuie neglijat un aspect: proteinele din structura organismului uman sunt proteine animale, deci mult mai apropiate ca structura de cele ale animalelor decat de cele din plante.Desi organisumul uman poate produce proteinele necesare si din vegetale, acest proces metabolic necesita un efort mult mai mare decat daca ele s-ar produce din proteine de origine animala. Altfel spus, atunci cand mananci proteine animale organismul are resurse mai convenabile de a-si produce proteinele proprii, datorita asemenarii celor doua feluri de proteine. Daca o persoana este vegetariana poate supravietui fara probleme din punct de vedere alimentar. Daca insa persoana respectiva este in varsta si mai are si alte boli, este posibil ca organismul sau sa nu aiba suficiente resurse pentru a converti proteinele vegetale in proteine animale specifice organismului, deci cel care consuma si carne sau alte proteine animale are un avantaj din acest punct de vedere.

Organismul uman fabrica enzime pentru digestia alimentelor care sunt consumate obisnuit,nu si pentru alimentele pe care nu le consuma. Cu alte cuvinte, cine mananca proteine animale are enzime pentru prelucrarea acestora, cine nu a mancat niciodata  … midii, nu are enzimele necesare pentru digestia unor componente ale acestora, si deci  nu le poate utiliza. Sigur ca daca persoana respectiva continua sa manance stridii, organismul se adapteaza progresiv si ajunge cu timpul sa le si metabolizeze. Deci daca o perioada de timp esti vegetarian si incepi sa mananci din nou alimente de origine animala, o perioada de timp este posibil sa nu tolerezi aceste alimente, iar adaptarea la acest tip de alimentatie se produce progresinv in timp – luni de zile.

In privinta functiei colecistului, regimul vegetarian are unele efecte.

Consumul redus de colesterol ar trebui sa duca la scaderea riscului aparitiei pietrelor de la fiere (formate in majoritatea cazurilor din colesterol). Dar peste 70% din colesterolul din organism este sintetizat de ficat chiar daca nu se mananca cu colesterol, si am vazut vegetarieni slabi cu colesterol mare.

Pe de alta parte, colecistul se contracta mai ales atunci cand este stimulat de grasimi – unt, smantana, galbenus de ou, ciocolata, grasime de porc, ciocolata. Lipsa aliemntelor mentionate face mai lenta sau absenta contractia colecistului, iar stagnarea bilei in colecist poate sa duca la formarea de noroi si apoi pietre.

 

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.