Aici puteti consulta Cv-ul Dr Ditoiu apoi oferta de servicii medicale si preturi si programari.

Ceaiuri pentru ficat

AUTOR

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

Rolul ficatului in metabolismul plantelor

Cel mai important rol al ficatului este de a face netoxicele substantele din organism (detoxifiere).

Provenienta substantelor toxice care ajung la ficat:

Substantele toxice care trebuie transformate de ficat pot proveni din diverse surse:

  • Metabolismul unor structuri din organism (sange – bilirubina, muschi – creatinina, etc)
  • Alimentele obisnuite sau  … neobisnuite -  datorita modului de preparare, conservare, stocare, recoltare, etc
  • Toxice administrate organismului
  • Medicamente
  • Alcool
  • Droguri
  • Substante toxice de la locul de munca
  • Ceaiurile de plante administrate in diferite scopuri (alimentar, de tratament, etc)

Ceaiuri pentru ficat?

Ceaiurile contin numeroase substante, care solicita intens ficatul pentru scoaterea lor din sange. Pentru un ficat sanatos, aceasta solicitare nu constituie o problema, dar daca ficatul este bolnav, el are nevoie de protectie in primul rand prin odihnirea lui, adica prin nesolicitarea lui!!

De aceea, utilizarea ceaiurilor pentru tratamentul bolilor de ficat poate fi extrem de daunatoare!! Boala, daca este serioasa, poate sa se agraveze, uneori ireversibil!!

Imaginati-va ca aveti pe cineva grav bolnav, ca boala merge din ce in ce mai rau, iar doctorul va spune “am facut tot ce este posibil, i-am dat numai medicamente netoxice, naturale, i-am dat ceai de anghinare, armurariu, iar acum, pentru ca s-a agravat, ne pregatim sa fierbem o potiune puternica de ceai de brusture, si sa-i punem cataplasme puternice cu patlagina concentrata!” Probabil l-ati crede nebun, cu toate ca… majoritatea oamenilor cred ca ceaiurile sunt bune si eficiente in bolile hepatice  fiind “naturale” .

Tot “naturale” sunt si cucuta , matraguna, veninul de viespe sau albine sau vipera sau ciupercile , si sunt cunoscute ca otravuri cu “succes” garantat.

Ceaiurile contin sute de substante, dintre care

  • unele sunt active in ameliorarea unor boli
  • altele (majoritatea) daunatoare, sau cel putin suprasolicitante pentru ficat si rinichi.

In majoritatea cartilor de hepatologie (boli de ficat) si nefrologie (boli de rinichi), exista capitole despre imbolnavirea acestor organe datorita ceaiurilor din plante.

De exemplu asa numitele “ceaiuri pentru ficat” contin frecvent anghinare (Cynara scolymus) , substanta activa izolata fiind cinarina, sau armurariu (Silybum marianum) , substanta activa fiind silimarina, sau brusture (Silybum marianum), care contine ca substante active silimarina, silibinina, silicristina, etc. Aceste substante pot fi folosite ca atare, gasindu-se in unele medicamente, sau ca ceaiuri, tincturi, etc din plantele respective, ocazie cu care in afara de substantele active mentionate se mai inghit si multe altele, in mare parte necunoscute ca structura si efecte asupra organismului.

Daca pacientul are o boala mai putin grava, administrarea de ceaiuri poate da o stare de bine prin principiile active mentionate, cu ameliorarea unor simptome. Dar acesta este un efect adjuvant, nu de rezolvare a bolii.

In cazul bolilor serioase, administrarea de ceaiuri in scop terapeutic si neglijarea tratamentului cu medicamente, poate duce la consecinte extrem de grave!

Acest lucru il stiu foarte bine cei care vand ceaiuri, si de aceea totdeauna recomanda “sa nu se intrerupa tratamentul cu medicamente in timpul tratamentului cu ceaiuri”!! Acest lucru este necinstit, deoarece, daca ar avea incredere absoluta in tratamentul lor, ar trebui sa-l administreze exclusiv, fara asociere cu medicamentele.

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

Bibliografie

Liver herbal toxicity

Herbal toxicity

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *