Prima opinie medicala, a doua opinie medicala, a treia opinie medicala, a ..

| 0 Comentarii

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Intrebari despre evolutia bolilor

Extrem de multi utilizatori imi relateaza anumite cazuri medicale cu diagnostice cunoscute, urmarite de alti medici(ciroza, cancer, boli grave, etc) si ma intreaba ce parere am:

 • se vindeca bolnavul respectiv
 • cum va evolua boala,
 • care sunt sansele de vindecare
 • care sunt riscurile de deces
 • se poate opera
 • care sunt riscurile operatorii
 • cat dureaza vindecarea
 • se va agrava
 • cat va supravietui
 • ce complicatii va face
 • … etc.

Daca este relativ usor sa dau un raspuns unui pacient pe care il urmaresc si ale carui caracteristici medicale le cunosc, sau sa spun care este evolutia TEORETICA a unei boli, acest raspuns nu pot sa il dau unui pacient virtual.

Evolutia unei boli este identica cu evolutia unui bolnav?Cum poti sa evaluezi situatia medicala a unei persoane?

Evolutia teoretica a unei boli poate fi complet diferita de evolutia unui bolnav

Evolutia bolilor este cunoscuta pe baza statisticilor; se stie ca .. un procent dintre cancerele de colon se vindeca, un alt procent evolueaza moderat ca gravitat,e iar alt procent  fac metastaze. Un anumit ptocent de bolnavi cu .. tumora de pancreas se vindeca, un alt procent fac .. nu stiu ce complicatie (icter sa spunem0 iar alt procent decedeaza.

Evolutia bolii unei persoane cu o anumita boala – sa zicem cancer de colon-, nu se suprapune peste evolutia statistica a cancerului de colon. Posibilitatea unui bolnav cu cancer de colon de a se opera sau nu pentru un cancer, de a evolua bina sau rau, de a face sau nu complicatii, de a avea unul sau . .cinci scaune, de a suporta sau nu un anumit tratament, de a putea tine sau nu un anumit regim alimentar, etc, se stabileste pe baza a numeroase elemente specifice fiecarei persoane:

1. Examinarea cazului de catre medic cu evaluarea lui – asa cum este important sa vezi o casa pe care o cumperi ca sa iti dai seama direct de starea ei, chiar daca ai in fata un raport de expertiza tehnica cu tabele cu cifre, este necesar sa vezi un bolnav ca sa iti dai seama de starea sanatatii lui, chiar daca ai in fata tabele cu rezultatele explorarilor lui

2. Starea generala a pacientului – poate fi rea, buna sau foarte buna, in legatura sau nu cu boala care este evaluata in acel moment

3. Varsta pacientului – in fucntie de varsta evolutia bolilor este diferita iar riscurile operatorii mai mari

4. Bolile asociate si gravitatea lor – bolile severe de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat dezechilibrat, tulburarile de coagulare a sangelui, anemia, infectiile, etc, pot sa faca boala sa evolueze mai rapid sau sa nu permita operatia pana la rezolvarea lor sau macar ameliorare

5. Analizele de laborator generale – hemograma, coagulare, glicemie, creatinina, ionograma, gazele sanguine –

6. Electrocardiograma

7. Starea functiei pulmonare

8. Evaluarea tolerantei bolnavului la anumtie tratamente – poate bolnavul suporta sau nu medicamentele in vederea tratamentului sau anesteziei.

9. Marimea tumorii , aspectul tumorii, complicatiile tumorii, etc.

10. Prezenta sau absenta invadarii organelor din vecinatatea tumorii

11. Prezenta sau absenta metastazelor in organe (plaman, ficat, suprarenale, creier), oase sau ganglioni. Existenta metastazelor nu inseamna neaparat ca pacientul nu se poate opera.

Pentru o evaluare corecta, sunt necesare cel putin aceste elemente, dar chiar si . . starea psihica a pacientului conteaza..

Ca medic, daca nu stii si nu iei in calcul toate datele necesare unei evaluari complete, risti sa indici sau sa faci o operatie sau un tratament unui pacient care nu suporta acest lucru, iar acesta este factorul cel mai important pentru care apar complicatiile  sau lipsa de raspiuns la tratament: lipsa evaluarii corecte a pacientului inaintea de a indica o operatie sau un anumit tratament

Pe baza celor scrise, cred ca puteti trage singur concluziile referitoare la posibilitatea mea de a judeca pe net un caz CORECT, bazandu-ma doar pe povestirea pacientului sau familiei si tabele cu analize.

Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este finalul sau vindecarea. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveaza situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale. Nestiind complet si direct situatia cazului relatat pe net, nu pot sti ce sa va intampla mai departe, deci nu pot raspunde la majoritatea intrebarilor legate de diagnosticul, evolutia, sansele de vindecare sau agravare la un anumit pacient. In schimb, pot raspunde la majoritatea intrebarilor legate de o anumita boala.

Forum- – opinii medicale

Am cancer de colon, care este parerea dvs, ce complicatii pot sa am?

COmplicatile cancerului de colon

Inapoi pa prima pagina – cv dr Ditoiu

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.