Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Tomografia computerizata: indicatii

Examenul computer tomografic (CT) este frecvent solicitat de bolnavi, fiind considerat de ei examenul cel mai bun pentru diagnostic. Desi examenul CTpoate fi foarte util in diagnosticul unor boli, el nu este totdeauna indicat, iar deseori nu da informatiile necesare pentru diagnostic.

Ce este tomografia computerizata?

Este o explorare cu radiatii (raze) asemanatoare radiografiei.

Nu este necesara nici o operatie, introducerea unui aparat in corp etc, ci simpla iradiere, cu sau fara introducerea unei substante de contrast (prin vena, clisma, pe gura , etc)

Prin radiografie clasica, se plaseaza bolnavul intre o sursa de radiatii si un film (ecran, display, etc. Se da drumul la raze, acestea traverseaza regiunea examinata a corpului, si in functie de densitatea structurilor intalnite de raze, acestea sunt mai mult sau mai putin absorbite, deci structurile respective (oase de exemplu) se vad mai albe sau mai negre pe film(ecran, display).

Examenul CT are acelasi principiu clasic, numai ca imaginile sunt reconstruite digital, si de aceea la CT se vad mai bine decat radiografia clasica regiunele examinate. In plus examinarea radiologica se face nu in toata grosimea regiunii examinate (ca in radiografia clasica), ci felii (sectiuni) subtiri (felii de 1-10cm, grosimea de poate regla). Astfel, pe film (ecran, dislay), se vede doar o felie de 1cm din torace (de exemplu), nu toata grosimea toracelui, deci se vad detaliile mult mai bine. Este ca si cum te-ai uita printr-o farfurie transparenta cu piftie, sau printr-o felie de piftie de 1cm. Evident in ultima situatie vezi detaliile mai bine, in timp ce privind prin toata farfuria, detalile se suprapun unele peste altete, si nu vezi – de exemplu – bucata de ficat din mijlocul piftiei, pe care o vezi in sectiunea feliei.

Tomografia computerizata – examenul cel mai bun pentru descoperirea oricarei boli?
Ideea nu este adevarata!!
Examenul CT nu poate pune diagnosticul in 100% din cazuri, desi deseori bolnavii vin la medic si cer sa li se faca „un tomograf” pentru a depista „toate bolile de care sufera”.
Examenul computer tomografic (CT) este util in diagnosticul unor modificari de structura a unor organe solide:

  • creier
  • plaman
  • ficat, fiere
  • pancreas
  • rinichi
  • glande suprarenale
  • tiroida
  • splina
  • oase, etc.

Dar nici in cazul organelor solide, examenul computer tomografic nu pune diagnosticul in toate situatiile, ci doar in acelea in care acolo sunt localizate tumori (canceroase sau necanceroase), chist, infarct, etc, suficient de mari pentru a fi vizualizate de aceasta explorare.
Nu orice ameteala, durere „de rinichi” sau „de ficat” trebuie explorata prin CT.

Uneori diagnosticul se poate pune doar prin examinarea bolnavului de catre medic, alteori prin alte examene decat CT (biopsie, analize de sange, ecografie, etc).

Sunt frecvente situatiile in care o simpla ecografie poate preciza exact un diagnostic, nemaifiind nevoie de examen CT – de exemplu chiste, hemangioame, „ficat marit” (hepatomegalie) sau „splina marita”(splenomegalie).

FORUM – tomografie

Se poate vedea o tumora de colon la CT?

Daca este mare se poate vedea, dar ex CT nu este indicatia de electie pentru a depista o tumora de colon.

Se poate vedea o tumora de stomac la CT?

Daca este mare se vede

In ce masura se pot depista prin examen CT la pacient cu cancer mamar (operat) eventualele metastaze in organele interne/sistemul osos?

In mare masura.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

4 comentarii la „Tomografia computerizata: indicatii

  1. buna ziua!va rog din sufllet sa imi interpretati urmatorul diagnostic ct:imagine spontan izodensa,rotunda ,cu diametrul de 15mm ce se afla pe linia ce uneste crestele iliace?

  2. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Durerea de abdomen (durerea de burta) – scurt dictionar explicativ
  3. In ce masura se pot depista prin examen CT la pacient cu cancer mamar (operat) eventualele metastaze in organele interne/sistemul osos? Multumesc.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica