Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti
Endoscopia digestiva desi neplacuta este suportabila, durerea este minima, iar daca nu se face anestezie imediat dupa endoscopie este posibila alimentatia normala. Intrebarile provin de la pacientii mei sau din cautarile dvs pe site.
Materialul se va completa pe parcurs:
1. Se poate bea dupa endoscopia digestiva superioara?
Da, se poate bea apa chiar imediat dupa endoscopia digestiva superioara.
2. La cat timp dupa endoscopia digestiva superioara se poate manca?
Se poate manca imediat dupa endoscopia digestiva superioara
3. Endoscopia digestiva superioara doare?
Endoscopia digestiva superioara se poate insoti de o usoara jena la inghitire, daca explorarea a fost mai dificila dar nu creeaza probleme. De obicei bolnavul are greata, dar nu si durere.
4. Cat dureaza o endoscopie digestiva superioara?
Durata endoscopiei digestive superioare este in functie de manevra care se efectueaza odata cu endoscopia (polipectomie, biopsie, ligaturea de varice, etc); in general durata este sub 10 minute, dar poate dura si doua minute.
5. Daca ai dureri de stomac este nevoie sa faci endoscopia digestiva superioara?
Nu totdeauna trebuie sa faci endoscopia digestiva superioara daca ai DOAR dureri de stomac; medicul poate decide un tratament de proba, care daca este eficient, poate face ca endoscopia sa nu mai fie necesara.
6. Cu cat timp inainte de endoscopia digestiva superioara nu trebuie sa mananci?
In principiu cu 6 ore inainte de endoscopia digestiva superioara nu se mananca, iar masa trebuie sa fie mai usoara.
7. Am facut endoscopie digestiva superioara si mi-au gasit alimente in stomac, desi si nu mancasem, de ce?
Probabil aveti o tulburare a evacuarii continutului stomacului, sau ati mancat alimente greu digerabile la ultima masa, am avut astfel de cazuri
8. Ce inseamna sa faci endoscopie digestiva superioara?
Prin endoscopie digestiva superioara (esofago-gastro-duodenoscopie numita impropriu si gastroscopie) se exploreaza partea superioara a tubului digestiv – faringe, esofag, stomac si duoden- cu un sistem de iluminare si captare de imagini bazat pe fibre optice flexibile. Imaginea se poate vedea doar de catre medicul explorator (fibroscopie, este un sistem de explorare mai vechi, pe cale de disparitie), sau se poate afisa pe un ecran, fiind vizibila de mai multi medici; imaginea se poate inregistra pe un suport electronic (CD, stick de memorie) sau se poate imprima pe hartie.
9. Ce diferenta este intre endoscopia digestiva superioara si examenul radiologic cu bariu?
Unele modificari mai mici de mucoasa nu se vad la examenul cu bariu, examenul cu bariu nu poate preciza natura leziunilor, si nu permite prelevarea de biopsii. Deci, endoscopia digestiva este superioara examenului cu bariu.
10. Cum se numeste endoscopia stomacului?
Endoscopia stomacului se numeste gastroscopie, cea a esofagului esofagoscopie si cea a duodenului – duodenoscopie. Toate trei explorarile sa fac odata, numindu-se global endoscopie digestiva superioara.
11. Este bine sa faci endoscopie digestiva sau sa iei capsula endoscopica?
Endoscopia permite o explorare mai amanuntita si repetata a tractului digestiv superior, prelevarea de biopsii si este mai ieftina (cea cu capsula costa cca 1000 euro). Capsula este mai usor de suportat.
12. La cat timp poti repeta endoscopia digestiva superioara?
Endoscopia digestiva superioara sau colonoscopia se pot repeta oricand, chiar in aceeasi zi daca este nevoie.
13. Ce poti manca dupa endoscopia digestiva superioara?
Dupa endoscopia digestiva superioara poti manca obisnuit. Daca s-a facut si biopsie trebuie evitat alcoolul, condimentele , mancarurile prea fierbinti, prajelile.
14.Buna ziua,tocmai am fost diagnosticata cu 2 ulcere,de emotie nu am mai fost in stare sa intreb ce inseamna mai exact ,puteti sa imi spuneti si mie va rog frumos ce inseamna !
Doua ulcere inseamna ….doua rani pe organul respectiv – vezi foto
15.Am 21 de ani si-am facut endoscopie digestiva superioara si mi-a fost pus diagnosticul de reflux biliar in cantitate destul de mare, asa exprimandu-se doamna doctor. Care ar putea fi cauzele acestui lucru si ce tratament ar fi cel mai indicat?
Reflux biliar = trecerea bile in stomac; poate cauza ulcer sau gastrita – vezi poza. Cauzele si tratamentul – in cazul dvs – le poate preciza doar medicul dvs.
16. Mi s-a gasit la endoscopia digestiva superioara o tumora de cca 5cm pe mica curbura. Ati vazut asa ceva, cum evolueaza?
Am avut astfel de cazuri, evolutia tumorii la o persoana tine de foarte multi factori, deci nu se poate preciza doar stiind ca exista o tumora. In principiu la o astfel de tumora eu fac biopsie (sau o scot endoscopie daca este posibil), iar in functie de examenul histopatologic, recomand interventie chirurgicala sau tratament cu medicamente.
17. Am facut endoscopie digestiva superioara la stomac, mi s-a spus ca am gastrita. Poate sa dea in ulcer?
Uneori gastrita poate evolua catre ulcer, am avut astfel de situatii.
18. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.
Daca aveti probleme digestive, inclusiv sangerari, trebuie sa faceti ca atunci cand aveti probleme cu masina: sa mergeti la un specialist (gastroenterolog respectiv mecanic) iar acesta dupa examinare sa va spuna ce trebuie sa faceti
19. Unde se poate face endoscopie digestiva in Bucuresti?
Sunt foarte mute cabinete de stat sau private unde se poate face endoscopie digestiva superioara; daca doriti la noi puteti face o programare – clinica este in Vatra Luminoasa, pe langa Arena Nationala.
20. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.
Pentru ca o sangerare din stomac sa se elimine prin anus ca sange rosu (nu negru ca pacura ca de obicei), este nevoie de o mare cantitate de sange, care de obicei se insoteste de simptome serioase (ameteli, dureri abdominale, greata, etc). Aveti pe site cauzele de scaun cu sange
21.Am facut o endoscopie si ma simt rau, am dureri balonari, greata, ce sa fac? Sa vin la unconuslt la dvs?
Daca aveti probleme dupa endoscopie, cel mai .. normal lucru este sa mergeti la medicu lcare a facut endoscopia, iar acesta dupa examinare sa va spuna ce trebuie sa faceti
22,Buna ziua, anul trecut am facut o gastroscopie cu biopsie, la cat timp se poate repeta biopsia?
Biopsia se poate repeta ori de cate ori trebuie, repetarea nu are efecte secundare suplimentare fata de a prima biopsie
ATENTIONARE
Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul dvs curant gastroenterolog.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua, Dl Doctor. Nu sunt din Bucuresti, insa am ales sa fac un control la Fundeni, cu mare incredere in medicii de acolo, in speranta rezolvarii problemelor de tranzit ce persista de aproape un an. Cu parere de rau, am trait cea mai dureroasa si socanta experienta din viata mea cand mi s-a facut endoscopia , fara anestezie. Ma inecam la propriu in voma, simteam endoscopul cum ma racaie, ca ma sufoc ( nu puteam respira pe nas deoarece voma imi iesea si pe acolo), pur si simplu nu puteam suporta procedura. S-a facut fortat intr-un final, pt a mi se preleva biopsie pt helycobacter, test ce a iesit negativ. Am ramas de 3 zile cu o durere crunta in gat, iar azi dimineata, ( a 3a zi ) m-am trezit si cu durere in stanga, deasupra pieptului ce se simte chiar si la atingere. Nu ma pot intoarce la persoana ce mi-a facut endoscopia avand in vedere experienta traita. Este cazul sa imi fac probleme, sau este doar organismul ce se resimte din soc? Va multumesc anticipat!
Pe baza unor descrieri de simptome pe net imi este imposibil sa va spun sa stati linistit ca nu este nimic, sau sa mergeti de urgenta la spital pentru ca este grav. Cel maio .. normal lucru este ca atunci cand ai o problema de sanatate -inclusiv ca cea a dvs- sa mergi sa te vada un medic, atunci cand ai o problema cu masina mergi la mecanic, nu ii ceri sfaturi pe net, pentru ca lucrurile de lamuresc vazand despre ce este vorba
Cu stima
Buna ziua ..ma intereseaza oendescopie .pret?multumesc
Nu fac in privat
Sotul meu are hemofilie de tip A cu factor VIII < 0,03. Are dg Boala von Willebrand. Poate sa faca endoscopie digestiva ?
Medicul curant decide ce poate si ce nu poate suporta pacientul
Cu stima
Buna ziua.am facut o endoscopie sí este deja a doua zi de la interventie si nu ma simt bine! Am dureri abdominale .astazi am avut si diaree. Nu apar urme de sange sí nici nu vomit.insa am doar starea de voma si aceste dureri care uneori imi dau senzatia ca mà sufoc! Am nevoie de un sfat. .mentionez ca am facut si un test de biopsie.pe filmare se vede acolo unde se recolteaza proba cum curge sange. Sunt foarte speriata. Dupa toata aceasta experienta nu am nimic la stomac din rezultatul endoscopiei..dar m am ales cu aceste stari. Este ca un calvar
Aveti raspunsul in articolul de mai sus
Cu stima
Buna seara.As dori daca se poate un Domn Doctor sami raspunda si mie la rezultatele ce leam facu la endoscopie. Bulbul duodenal cu parcelara severa ce inseamna va rog frumos sami raspunda cineva va multumesc.
Interpretarea rezultatelor explorarilor, explicarea lor o face medicul curant, asa este normal
Cu stima
BUna ziua,
Anul trecut am facut o radioscopie la stomac cu rezultatul urmator: stomac cu fornix mic cu moderata hipersecretie, pliuri paralele,evacuare pilorica ritmica,bulb si cadru duodenal cu edem de mucoasa,staza pe L3,moderata aerocolie.Anul acesta am facut o endoscopie in urma caruia medicul mi-a spus ca nu am nici o problema la stomac si ca durerile pe care la am pot fi si de la coloana.Ma balonez mai tot timpul.
Multumesc pentru raspuns.
Diagnosticul unui bolnav se pune pe baza anamnezei, examinarii medicale si explorarilor.Eu nu am decat rezultatul explorarilor deci nu pot evalua situatia dvs medicala, lucru pe care insa il poate face medicul curant
Cu stima
Bună ziua, am o problemă din luna Noiembrie 2016 și m-am tot chinuit să văd ce am. Am făcut în repetate rânduri analize , ecografii abdominale iar rezultatele analizelor și eco au ieșit foarte bune dar mie îmi era tot rău. Stări de vomă , scaune dese, am ținut regim alimentar o perioadă deoarece inițial fusesem diagnosticata cu enterlocolita ,dar după o perioadă de regim durerea a revenit. Și am ajuns din nou in spital. Analize peste analize toate bune. Recent am fost la un control la eco la un medic intern pentru gastro și am fost diagnosticata cu sprindere de pensă. Domnul doctor mi-a sugerat sa fac si o endoscopie ceea ce mi-a si facut iar pe rezultat mi-a scris pilor permeabil, dar nu mi-a explicat concret de la ce apare, ce pot să fac in acest caz ?
Buna ziua am facut un ct iar diagnosticul este de Diverticul esofagian la nivel esofagului toracic proximal imagine diverticulara cu perete subtire localizata la nivelul conturului anterolateral drept cu diametrul axial maxim de 12mm
Am nevoie de operatie sau mai poate astepta la ce riscuri sa ma astept e ste grea operatia de diverticul esofagian .multumesc ptr raspuns
Protocolul de diagnostic, urmarire, indicatii de tratament medicamentos sua chirurgical a unui bolnav, il face medicul curant, tot el poate spune daca pacientul este vindecat total sau partial, agravat, ce riscuri are etc, pentru ca acest medic are toate datele pentru a judeca corect situatia medicala rspectiva.
Evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege, tocmai datorita riscului de eroare dat de necunoasterea pacientului in lipsa consultului medical http://www.despreboli.ro/analize-si-explorari-medicale/2010/diagnostic-online-gratis-4683/
Cu stima
Buna ziua , am facut o endoscopie superioara iar in antrul a gasit petesii submucoase , edem si congestie prepilorice , Stomac , corpul gastric cu mucoada cu minim edem si congestie si relux biliar moderat , pilor : hiperemic, discret , deformat , permeabil ,Bulb duodenal si D2 : libere ,cu mucoasa atrofica si parcelar cu aspect granitat , eu sunt diagnosticata cu boala celiaca marsh 3a , oare ce se mai poate ascunde in spatele acestor termeni ? Sunt foarte stresata 🙁 , iar biopsia vine abea peste 10 zile . Acum 3 luni am facut un entero ct care a iesit ok iar acum.6 luni inainte de dieta fara gluten rezultatele au fost acestea: Esofag :linia z ascensionata , stomac :corpul gastric cu mucoasa cu edem si congestie si reflux biliar important ,Antrul cu edem si congestie prepilorice , pilor permeabil. BUlb duodenal si D2 Libere cu atrofie vilozitara exprimata testul helicobacter negativ si atunci si acum .
Buna ziua,
Prietena mea in varsta de 27 de ani a facut un ecograf si o endoscopie in urma cu cateva saptamani si i s-a gasit o tumora mica(proximativ 2 cm) si niste ulceratii pe stomac. Medicul i-a prescris niste medicamente pe care sa le ia inainte de masa si niste pliculete pe care sa le ia dupa masa( a zis ca ajuta tractul digestiv). A tinut acest tratament aproximativ 10 zile, la sugestia farmacistei, deoarece medicul nu a specificat durata.
Precizez ca prietena mea a inceput sa manance putin, ( 6 -7 guri de mancare) iar dupa aceea nu mai poate manca deoarce i se face greata, iar daca forteaza putin nota ( 2 -3 inghitituri), vomita.
Are crampe din cand in cand, dar durerea este suportabila, zice ea.
Scaunul este de culoare normala, fara mucus si nici diaree.
Doamna doctor a zis ca ar fi indicat sa revina la o endoscopie dupa aproximativ 6 luni si a mentionat ca poate fi orice si ca nu este un motiv grav de ingrijorare.
In urma cu aproximativ un an, a avut niste probleme si a fost la medicul de familie care i-a dat un regim alimentar care consta in marea majoritate in lactate( nu cunosc bacteria gasita, dar a zis ca este prezenta in stomac, iar la ea numarul era destul de ridicat).
Sunt destul de ingrijorat de starea sanatatii ei, iar din cate stiu eu nu prea este normal sa ai umflaturi in stomac.
Va multumesc
Bună ziua .Am fost diagnosticat cu Heliobacter si am urmat tratamentul cu cele două antibiotice de două ori dar degeaba de 3ani iau Controloc de 20 zilnic si nu am nici o problemă dar nu stiu dacă fac bine vă rog să mă lămuriți dumneavoastră dacă este bine si ce ar trebui să mai fac .vă mulțumesc cu respect.
Trebuie sa faceti ce va spune medicul dvs curant
Recomandari generale,teoretice,gasiti pe site, dar ele nu se aplica automat la orice bolnav
Cu stima
Buna ziua
am fost acum o luna jumate la o endoscopie la cabinet la dvs si am urmat tratamentul precris .intrebarea mea este in legatura cu almagelul .cit timp trebuie sa-l iau? se face o pauza?
va multumesc
Andrei Gabriela
Aveati indicatiile pe reteta -se ia doar 14 zile
Cu stima
buna ziua
am hepatita cu virus B depistata de 5 ani ,am terminat tratamentul cu interferon in decembrie ,si din luna noiembrie am dureri foarte intense in retrosternal.Am fost internata la cardiologie am facut angio-CT si nu exista risc de boala cardiovasculara .Cu toate acestea dg este de angina instabila si urmez tratament cu plavix,metropolol,preductal si diltiazem,mentionez ca si cu acest tratament crizele nu inceteaza sa apara la un interval de 2-3 saptamani.Credeti ca o endoscopie digestiva superioara ar fi de folos poate durerilr retrosternale sunt de alta natura decat cardiaca?as vrea sa stiu daca se poate face avand in vedere tratamentul pe care il urmez .
Endoscopia digestiva superioara v-ar fi utila, nu este contraindicata
buna ziua, anul trecut am facut o gastroscopie cu biopsie, la cat timp se poate repeta biopsia?
Buna ziua .am facut si eu o endoscopie superioara .si mi-a gasit 2 cicatrice proeminente de 2-3 mm , hiper aciditate .am repetate endocopia dupa 5 luni .a spus ca cicatricele sunt fara semn de evoluptie (2 mm) ,si a inceput sa ma cam doara rinichii . E momentul sa ma sperii?Multumesc anticipat.
Am uitat sa mentionez :esofac cu calibrul normal,doua mici zone de metaplazie ,cu diametre 2-3 mm .fara semne de evolutivitate.margini netede .linia z pastrata ,fara leziuni in prezent .pilor normal .duoden 2 normal.multumesc.
Cauza oricarui simptom trebuie lamurita, dupa parerea mea nu trebuie chiar sa va speriati ca sa ajungeti la medic
Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.
Cred ca nu este cazul sa faceti si endoscopie digestiva superioara
Buna ziua,tocmai am fost diagnosticata cu 2 ulcere,de emotie nu am mai fost in stare sa intreb ce inseamna mai exact ,puteti sa imi spuneti si mie va rog frumos ce inseamna ! Va multumesc !
Ulcerul este o rosatura a mucoasei stomacului, o julitura
Bunaziua! Am 21 de ani si-am facut endoscopie digestiva superioara si mi-a fost pus diagnosticul de reflux biliar in cantitate destul de mare, asa exprimandu-se doamna doctor. Care ar putea fi cauzele acestui lucru si ce tratament ar fi cel mai indicat? Va multumesc anticipat
Aveti un articol lamuritor pe site
Ma puteti programa pentru o endoscopie la dvs?
Aveti datele pentru programare pe site.
Sanatate
Aveti datele pentru programare pe site.
Sanatate