Desi ciroza hepatica este considerata o boala nevindecabila, tratamentul ei poate prelungi viata pacientului,desigur cu unele restrictii de dieta si alcool.
Am pacienti cu ciroza pe care ii monitorizez si tratez de zeci de ani (si acest lucru este valabil in cazul oricarui gastroenterolog cu experienta) , supravietuirea lor fiind mult peste datele publicate in literatura de specialitate.
Cum se face tratamentul in ciroza hepatica?
Exista mai multe tipuri de tratament in ciroza hepatica, nu toate aceste metode se aplica la toti pacientii, si chiar la acelasi bolnav, tratamentul este diferit in diferite etape ale evolutiei bolii.
Tratamentul cirozei hepatice se face de obicei cu unele din urmatoarele metode
- Tratament cu medicamente: propranolol (pentru a impiedica marirea varicelor esofagiene si splinei), diurex (pentru a elimina sau preveni reaparitia ascitei), eventual vitamine sau suplimente nutritive sau protectoare hepatice (eficienta indoielnica), albumina umana sau plasma umana (ajuta la eliminarea ascitei), manitol, lactuloza, normix, (previn encefalopatia hepatica) etc etc.
- Paracenteza (scoaterea ascitei cu acul) – in unele situatii i ncare ascita nu se poate elimina altfel
- Manevre de endoscopie digestiva efectuate pe varicele esofagiene – ligatura endoscopica sau chirurgicala, sclerozare, etc, pentru a opri sangerarea sau a scaderaz riscul de aparitie a sangerarii variceale
- TIPS – in cazul sangerarilor repetate care nu pot fi oprite altfel
- Transplant de ficat – in ultima instanta
- Regim alimentar- este important consumul de sare, alcool, condimente, carne si proteine de alta natura, dulciuri.
Medicul curant gastroenterolog sau hepatolog poate stabili cu exactitate ce tratament este necesar intr-o anumita perioada de evolutie a bolii; acelasi pacient poate avea nevoie de tratmaent diferit in diferitele momente de evolutie a bolii, de aceea este necesara urmarirea lui de catre medic, pentru a-l putea modifica cand trebuie.
Se poate preveni aparitia cirozei hepatice?
Ciroza se poate preveni prin evitarea cauzelor care o pot produce, dar odata aparuta ciroza, este foarte importanta prevenirea supradaugarii altor factori care pot agrava boala, in special fiind necesara evitarea urmatorilor factori
- Alcool – consum interzis
- Virusuri hepatitice – exista pe site norme de prevenire a infecitilor cu virusurile hepatitei
- Abuzul de medicamente- multi bolnavi cu cu ciroza iau medicamente mult mai multe decat ar fi necesar, unele din proprie initiativa, altele de pe net sau prescrise de medicii curanti.
- Prevenirea steatohepatitei – grasimea se depune si in ficat situatie numita steatoza hepatica, ficatul gras = steatoza hepatica – poate duce la inflamatia ficatului = steatohepatita, care poate sa evolueze catre ciroza)
Ciroza hepatica este boala vindecabila? Cat traiesti cand ai ciroza hepatica?
Pentru ca o ciroza hepatica sa evolueze favorabil, pacientul trebuie sa respecte unele reguli:
- Sa urmeze regimul alimentar corespunzator
- Sa faca tratament corespunzator bolii sale si stadiului de monent (tratamentul odata prescris trebuie urmarit de gastroenterolog sau hepatolog si modificat cand este cazul, iar acest lucru se poate intampla destul de des, uneori la cateva zile)
- Sa nu suprasolicite ficatul cu medicamente luate cu gramada, suplimente, „protectoare” hepatice sau ceaiuri care de obicei ii fac rau.
- Sa faca controale regulate la medicul gastroenterolog sau hepatolog care-l are in grija, si este bine ca acesta sa fie un medic cu experienta in ingrijirea bolnavilor de acest gen, si sa fie in zona de domiciliu, pentru a avea acees rapid la el
- Sa constientizeze ca sunt perioade cand este necesar un regim mai sever, si perioade cand acesta poate fi mai liber.
Un bolnav cu ciroza, daca se ingrijeste si urmeaza tratament si regim corespunzator, poate trai in medie 15 ani de la punerea diagnosticului, dar sunt cazuri de supravietuire de peste 25 -30 de ani.
Sansa de supravietuire lunga tine de modul in care se ingrijeste, ia tratament si tine regim.
Ce trebuie sa faca un pacient care are ciroza hepatica, unde trebuie sa mearga?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu iti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specailist,este normal sa faci la fel si cu organismul propriu, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Dupa aproape 35 de ani de experienta medicala va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca in caz de urgenta orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar uneori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.
Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica?
Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.
Daca aveti probleme cu fierea, ficatul, etc, nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala trebuie cautata rezolvarea potrivita .
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza hepatica
In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala.
Daca diagnosticul este corect, in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna seara. De curând cumnatul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica. În urma analizelor rwiese ca nu are virusul B sau C. A facut si icter. Am dori sa nebinternam la dvs.pt un diagnostic mai precis si bineinteles tratament. Specific ca nu bea alcool. Va rog sa ne ajutati cu o programare la spital.
Din pacate nu mai fac programari la spital, avand locurile ocupate pana in februarie 2019,
Cu stima
Buna seara!
Matusa mea (60 ani) a fost diagnosticata in urmacu cateva saptamani cu ciroza hepatica (criptogenica) decompensata mixt cl. Child C, hemoragie digestiva superioara, varice esofagiene gr. IV hemoragice-ligaturate, hipersplenism trombopenizant. Intrebarea mea este daca in cazul ei mai intra in discutie transplantul hepatic? Si daca in starea ei ar merita sa fie transportata pana in Bucuresti pt. consult de specialitate? (este din Covasna)Va multumesc!
Cu stima, David R. medic rezident neurolog
TRansplantul hepatic pare sa fie indicat in cazul mentionat de dvs, dar exista scoruri (MEL) care pto sa prevada rata supravetuirii dupa transplant .Rata de supravietuire la trei luni la un scor MELD maimare de 20 face ca peste doua treimi dintre pacientii transplantati sa moara in primele trie luni de la transplant.
Neavnd date complete, nu pot spune care este situatia in cazul mentionat de dvs, dar aveti pe site un articol care va poate lamuri… oarecum ,dar cred ca va inchipuiti ca nici dvs nu-mi puteti spune ce se va intampla cu o persoana cu AVC in coma, cum va evolua si daca are indicatie neurochirurgicala, bazandu-va doar pe afimatiile mele
CU stima
Buna seara! Sunt constienta ca din cateva diagnostice nu puteti sa alegeti candidatii pt. transplant si managementul de transplant este complicata. Si stiu ca prognosticul post transplant difera de la caz la caz, exact ca si la noi, la neurologie. Doar am vrut sa stiu daca la varsta asta ar intra in discutie transplantul? Va multumesc mult pentru raspuns! Cu stima, David R.
Varsta limita, teoretic este de 65 ani