Primesc frecvent intrebari de genul: „iau urmatoarele medicamente pentru inima si nu ma simt bine, pot sa iau si altceva decat iau acum?” Ce imi recomandati?
Lasand la o parte situatia ca nici un medic normal nu prescrie tratament … in eter, unui pacient real, care poate muri cu tratamentul prescris de el aiurea, fara sa cunoasca cazul respectiv, in general bolile de inima se pot trata TEORETIC in mai multe feluri.
CLASELE DE TRATAMENT PENTRU BOLILE DE INIMA SUNT URMATOARELE:
1. Regim de viata adecvat, cu evitarea efortului fizic mare, dar si a sedentarismului, a stresului, suprasolicitarilor, schimbarilor extreme de temparatura (prea frig sau prea cald). Este importanta odihna de noapte (in medie 8 ore) si repausul de zi (in functie de starea inimii respective). Se contraindica fumatul.
2. Regim alimentar adecvat, in principiu cu un consum de sare corespunzator bolii si pacientului (in general cu reducerea consumului de sare), scaderea consumului de alcool, cafea si stimulente similare, condimente, grasimi animale, dulciuri in exces; regimul alimentar trebuie adaptat si greutatii pacientului, lucru extrem de important pentru un bolnav de inima, mai ales daca acesta este supraponderal. Numarul de mese este important (este bine sa fie mai multe si mai reduse cantitativ decat mai rare si bogate), cantitatea de alimente consumate la o masa este importanta (trebuie sa nu fie excesiva) si repartitia meselor in cursul zilei (este bine sa nu se renunte la masa de dimineata, iar masa de seara sa fie redusa cantitativ si cu cel putin doua ore inainte de culcare). Sunt recomandate fructele, legumele, salatele, cruditatile, cerealele, laptele si branzeturile cu cantitate mica de grasimi, maximum 4 oua pe saptamana, ulei de masline, iar ca si carne peste sau pui.
Acestea au drept scop normalizarea colesterolului (daca principala cauza a cresterii sale este alimentatia si nu sinteza de catre propriul organism) a glicemiei (destul de des cardiacii au si tulburari ale glicemei) si a greutatii corporale, toate aceastea fiind ESENTIALE pentru buna evolutie a unei bol ide inima si vase
3. Regimul de munca trebuie sa fie rational cu evitarea muncii in salturi (chiar daca munca respectiva nu presupune efort fizic), cu evitarea stresului profesional (si familial), evitarea lucrului in frig excesiv sau caldura exagerata, ca si a muncii statice, sedentare; daca munca are specific sedentar, este bine ca dupa munca pacientul sa faca efort fizic in gospodarie, pe strada sau in parc, pentru a asigura un bun antrenament pentru inima, o relaxare pentru vasele de sange si o ardere a excesului de glucide si grasimi care contribuie la agravarea bolilor de inima. Nu orice boala de inima presupune automat pensionarea, si sunt si situatii in care pensionarea anticipata de boala a unui cardiac, duce la agravarea bolii de inima, prin stresul aparut datorita noii situatii, prin schimbarea modului de viata, si in special prin aparitia sedentarismului.
4. Tratamentul cu medicamente
Sunt foarte multe clase de medicamente pentru bolile de inima si foarte multe medicamente in fiecare clasa. O impartire sumara este urmatoarea:
Diuretice – ex Furosemid, Spironolactona, Nefrix, Indapamid
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei – exemplu captopril, enalapril, Benazepril, Fosinopril , Lisinopril, Moexipril, Perindopril, Quinapril Ramipril , Trandolopril etc
Antagonistii receptorilor angiotensieni – 2 de exemplu Candesartan, Eprosartan, Irbesartan , Losartan, Telmisartan , Valsartan
Beta-blocantele cum sunt Acebutolol ,Metoprolol, Atenol , Betaxolol , Bisoprolol , Nadolol, Propranolol , Sotolol, Timolol
Combinatii diferite intre cele de mai sus
Blocanti ale canalelor de calciu de exemplu Amlodipina , Diltiazem, Felodipina, Nifedipina, Nimodipina, Nisoldipina, Verapamil
Alfa blocanti de exemplu Doxazosin , Prazosin , Terazosin
Alfa agonisti centrali de exemplu Clonidina, Guanfacina , Methyldopa
Statine– ca de exemplu Atorvastatina, Fluvastatina, Lovastatina, Pravastatina, Rosuvastatina, Simvastatina
Fiecare bolnav, in functie de particularitatile organismului sau si a bolii sale de inima, primeste unul sau mai multe dintre medicamentele mentionate, iar aceasta evaluare o poate face doar MEDICUL SAU CURANT
5. Tratamentul de imbunatatire a circulatiei arterelor coronare
Se poate face dilatarea unor segmente de artere coronare cu balon (angioplastie), sau legaturi intre diferitele segmente ale arterelor coronare (bypass)
6. Tratamentele de reglare a activitatii electrice a inimii
Se face prin implantarea de aparate (pacemacker) care dau stimuli secventiali inimii, reglandu-i activitatea.
7. Tratamente chirurgicale de remodelare sau inlocuire a unor valve ale inimii care nu functioneaza bine
8. Transplantul de cord
Intrebarile pe care ar trebui sa le puneti MEDICULUI DVS (care va stie cel mai bine situatia organismului) sunt:
- Ce boala de inima am?
- Cat de grava este boala mea
- Ce tratament trebuie sa fac, cu ce medicamente, in ce doze, cat timp?
- Ce regim alimentar trebuie sa tin?
- Cat efort trebuie sa fac?
- Cat trebuie sa-mi reduc activitatea fizica
- Care sunt simptomele care trebuie sa ma ingrijoreze?
Dar, cel mai important lucru ar fi sa va intrebati medicul, cand nu aveti o boala de inima, daca aveti risc sa faceti o astfel de boala (iar cei mai importanti factori de risc sunt provenienta din familii cu bolnavi de inima, obezitatea, hipertensiunea, colesterolul crescut, sedentarismul, consumul de alcool, diabetul si fumatul).
In cazul in care aveti risc sa faceti o boala de inima – iar acest risc il puteti intui si singuri citind cele de mai sus-, ar fi bine sa va luati masuri de prevenire, caci o butada straveche spune „este mai bine si ieftin sa previi decat sa tratezi”!
sotul meu are probleme cu inima ii cardiac asi dori sa vad daca vinul ii face rau mai mult ca celelalte bauturi?
va multumesc.
Buna ziua! Am o intrebare pentru dumneavoastra, am 17 saptamani de sarcina si am pobleme cu tensiunea arteriala, am fost la medicul de familie si mi sa recomandat aldomet forte de 500mg, un comprimat la 12 ore, timp de 10 zile.
Mentionez ca sunt plecata din tara si este mai greu in a putea purta o discutie libera cu medicul de aici.( in sensul ca nu mi cuoastea foarte bine istoricul medical)
Doza recomandata mi se pare destul de mare (dupa ce am citit prospectul) , nu stiu ce sa fac, ce ati putea sa mi spuneti despre acest tratament, in caz de sarcina…
Va multumesc.
am 24ani si la varsta de 15ani am fost anuntata printrun control de rutina la inima ca am sulfu sistoric moncet si stenoza aortica larga atunci medicu respectiv ia spus surori mele mai mari ca am ceva crescut langa inima si din cauza aia nu pot sa ma operez find prea aproape de inima si e rinscant de atunci nu am mai facut control dar de la un timp ma simt rau am palpitati ma inteapa inima simt ca nu am aer ca nu pot sa respir am ameteli simt k lesin si uneori mi se intuneca privirea am carnet facut de atunci si scrie sa fc control di 6luni la un an dar nu am mai facut puteti sa imi spuneti este ceva grav sa stiu la ce sa ma astept nu am luat nici un tratament cu stima si respect .
am fost la urgenta cu tensiunea arteriala 180.120 si mi-a dat retete cu distonocalc,e posibil?