Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Edemele: definitie, cauze, diagnostic, tratament

Definitia edemelor

Umflarea (tumefierea) unor zone ale organismului, de obicei prin retinere locala de lichide,
dar si de alte cauze (infectioasa, inflamatorie, traumatisme, blocajul unor vase de sange, etc) , poarta numele de edem.

 Unde pot sa fie localizate edemele?

 •  Edeme la fata (edemele pleoapelor) – de obicei in bolile de rinichi, dar si iritatie locala prin creme/farduri/insomnie/traumatisme locale
 • Edeme la membre inferioare (picioare, gambe, coapse) – in boli de inima, rinichi, ciroza, varice.
 • Edem la abdomen (burta) – se asociaza cu edemele membrelor inferioare avand cam aceleasi cauze, dar bolile sunt mai avansate
 • Edem la torace– se asociaza cu cele abdominale si ale membrelor inferioare, aceasta asociere avand denumirea medicala de anasarca
 • Edeme generalizate– ca in hipotiroidie (functie scazuta a glandei tiroide)
 • Edeme localizate– sunt date de obicei de o cauza locala (infectioasa- erizipel, noduli tuberculosi sau reumatismali-, sau inflamatorie)

Care sunt cauzele principale ale edemelor ?

Cele mai frecvente boli in care pot sa apara edeme sunt:

 • Edeme din insuficienta cardiaca– edemele sunt dure, tari, reci, la membrele inferioare dar pot fi si generalizate
 • Edeme din pericardita – edemele sunt la fel ca in insuficienta cardiaca
 • Edeme din ciroza hepatica – edemele se insotesc de ascita (apa in burta)
 • Boli de rinichi (sindrom nefrotic) – edemele sunt moi, pufoase, ca o coca
 • Edeme prin scaderea albuminei din sange (hipoalbuminemie) de alte cauze (pierdere de albumina prin urina sau intestin, lipsa de producere de labumina in boli de ficat grave, alimentatie deficitara, lipsa de absorbtie a proteinelor in intestin, etc)
 • Edeme din mixedem (boala datorata functionarii reduse a tiroidei) -edemele sunt generalizate
 • Edeme din hemiplegie– paralizie (edemele sunt pe partea pe care exista paralizia, datorita paraliziei nervilor care deservesc vasele de sange)
 • Edeme prin incarcare excesiva cu lichide (perfuzii masive cu solutii de sodiu – ser fiziogic), la bolnavi care nu pot elimina suficiente lichide pe cale renala (persoane cu boli renale, hepatice sau cardiace)
 • Edeme din tromboflebite (edemele sunt calde cu pielea rosie, sunt localizate la o anumita regiune – nu sunt generalizate)
 • Edeme prin blocajul vaselor limfatice (care poate sa apara din cauza unei boli sau postoperator, datorita sectionarii vaselor limfatice cu ocazia operatiei)
 • Edeme prin proasta functionare a unor vene (insuficienta venoasa cronica, poate sa apara si postoperator))
 • Unele medicamente (nifedipina, cortizon, etc) pot da edeme

Cum se pune diagnosticul de edem?

Diagnosticul edemelor il punem prin examinarea zonei respective (membrele inferioare, abdomen etc) care de obicei lasa semn (godeu) la apasarea cu degetul.

Cum se pune diagnosticul cauzei edemelor?
Pentru a afla cauza edemelor este nevoie de:

 1. Anamneza si consult medical
 2. Explorari speciale pentru functia rinichilor, ficatului, inimii, tiroidei, etc

Tratamentul edemelor:

Edemele se trateaza cauzal, de fapt se trateaza cauza care adusla aparitia edemelor.

Majoritatea cauzrilor de edem se trateaza cu diuretice, dar in ciroza sau bolile renale este nevoie si de albumina sau plasma, in tromboflebita de anticoagulante, in erizipel de penicilina, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Un comentariu la „Edemele: definitie, cauze, diagnostic, tratament

 1. Pingback: Edemele - intrebari si raspunsuri–Boli interne, gastroenterologie, hepatologie, endoscopie digestiva, colonoscopie, hemoroizi - clinica privata Bucuresti

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica