Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Tensiunea arteriala normala

Clasificarea tensiunii arteriale se poate face dupa mai multe criterii:

  • cat de mare este tensiunea arteriala
  • cat de mult este afectat organismul de aceasta tensiune
  • care este riscul de aparitie a unor complicatii cardiace, etc.

Tensiunea arteriala are doua valori 12/7cm Hg, adica 12 ( tensiunea arteriala sistolica, datorata expulzarii sangelui din inima) / 7 ( tensiunea arteriala diastolica, datorata rezistentei vaselor de sange)

Clasificarea tensiunii arteriale

In functie valorile sale clasificarea tensiunii arteriale este urmatoarea:

Clasificarea tensiunii arteriale
Tensiunea sistolica (mm Hg) Tensiunea diastolica Puls/min
(mm Hg)
Optimala < 120 < 80 60-100
Normala 120-129 80-84 60-100
Inalt-normal 130-139 85-89 60-100
Hipertensiune
Grad 1 (medie) 140-159 90-99 60-100
Grad 2 (moderata) 150-179 100-109 60-100
Grad 3 (severa) > 180 > 10 60-100
Hipertensiune sistolica izolata > 140 < 90 60-100

NU trebuie sa ne speriem daca tensiunea arteriala este peste 130/85cmHg la o singura determinare, este popsibil sa fie o tensiune mai mare datorata emotiei „tensiune de halat alb”, dar  in nici un caz valoarea tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 140/100mmHg la determinari repetate.

Atunci trebuie sa mergem la medic – preferabil la medicul de familie sau de medicina interna-, pentru o prima evaluare.

Ce trebuie sa faci daca nu ai tensiunea arteriala normala (ai tensiune arteriala mare) ?

Daca tensiunea arteriala nu este normala, trebuie sa mergeti la medic pentru stabilirea urmatoarelor elemente:

  1. Evaluarea tensiunii arteriale (estepermanenta/ pasagera)
  2. Stabilirea regimului alimentar
  3. Stabilirea necesitatii unor explorari pentru depistarea cauzei hipertensiunii arteriale
  4. Efectuarea unor explorari pentru stabilirea efectului hipertensiunii asupra altor organe (creier, inima, rinichi, vase)
  5. Stabilirea tratamentului
  6. Stabilirea intervalului pentru ulterioarele controale

Hipertensiunea arteriala – tratament automat ?

Hipertensiunea este raspandita, dar nu stiu pe ce criterii spuneti ca este simpla, cand poate fi mortala, sau din cauza ei poti ramane paralizat tot restul vietii (dr Ditoiu)

Nu se poate prescrie tratament automat, deoarece boala poate avea numeroase caracteristici individuale, fiecare om are un anumit regim alimentar si de viata, poate avea si alte afectiune, etc. Deci, tratamentul trebuie personalizat.

http://www.scielo.br/img/fbpe/abc/v77n1/a02fig02.gif

Este de remarcat (in graficul alaturat), ca tensiunea arteriala este cu atat mai mare cu cat persoana este mai putin scolarizata, deci constientizeaza mai putin pericolul bolii si necesitatea regimului si tratamentului ei. Studiul este facut in Spania, dar sigur este cel putin la fel si in Romania 

HIPERTENSIUNEA FORUM

1. Stiu ca exista o tensiune arteriala mare si o valoare mica.Care este mai periculoasa tensiunea arteriala mica sau cea mare?

Daca va referiti la valoarea tensiunii arteriale in general, este mai periculos sa ai tensiunea arteriala mare, decat mica, deoarece tensiunea arteriala mica te protejeaza de boli de inima, desi iti poate da unele simptome neplacute (ametelile cel mai frecvent.

Daca va referiti la valoarea sistolica si cea diastolica, desi majoritatea oamenilor se sperie ca „am tensiunea aia mica, mare „, dupa tabelul e mai sus se vede ca ambele valori sunt periculoase daca sunt crescute.

2. De cate ori imi ia doctorul tensiunea este mare, cand o iau sotia este mai mica! Am probleme cu tensiometrul, sau doctorul vrea sa ma sperie si imi spune o tensiune mai mare?

Nu cred ca este vorba de asa ceva; exista tensiunea crescuta „de halat alb”, adica datorita emotiei pe care o ai in fata doctorului. Este importanta depistarea acestei forme de tensiune crescuta, deoarece daca ai emotii in fata doctorului, poti sa ia si in alte situatii, deci trebuie sa te cam feresti de emotii. De aceea, tensiunea arteriala se determina in anumite conditii

3.Tensiunea mea (de obicei mare) revine la normal cu tratament si regim.Daca tensiunea revine la normal, mai trebuie sa tin regim sau sa iau tratament?

Hipertensiunea arteriala este in majoritatea cazurilor o boala PERMANENTA, DECI REGIMUL SI TRATAMENTUL TREBUIESC URMATE PERMANENT.

4.Am tensiunea in limite normale (ca in tabel), dar oscilanta intre aceste limite, sunt bolnav oare?

Tensiunea arteriala creste si scade cam cum se intampla cu turatia motorului: in caz de suprasolicitare creste si in caz de linistire scade, la orice persoana, inclusiv la normali; deci este normal ca tensiunea arteriala sa oscileze, in functie de starea organismului; de aceea masurarea tensiunii arteriele la cabinet, se face dupa ce pacientul se odihneste o perioada.

5. Ce boli pot da tensiune mare – eu am hipertiroidie?

In 95% din cazuri, tensiunea este mare datorita reactiei vaselor de sange si inimii (asa numita hipertensiune arteriala esentiala), iar in restul de 5% din cauza unor boli de rinichi, endocrine sau de inima.

6. Daca ai tensiunea mare inseamna ca este bolnava inima?

Tensiunea arteriala mare poate duce la aparitia bolilor de inima, prin suprasolicitarea acesteia, dar exista si tensiune arteriala mare fara boala de inima.

7. Am uneori ameteli si palpitatii. Cand ai tensiune mare ce simptome ai?

Poti sa nu ai nici un simptom (de aceea este si periculos), sau durere de cap, ameteli, tulburari de vedere si auz, greata, eventual dureri de inima, epistaxis.

8. De ce am dureri de cap si ameteli, daca tensiunea este normala?

Pentru ca probabil durerile de cap si ametelile sunt date de altceva, nu de tensiunea arteriala mare.

9. De unde sa stiu daca am tensiune ca sa stiu sa mi-o iau, ce simptome da tensiunea?

Tensiune arteriala sigur aveti; hipertensiunea arteriala se depisteaza prin masurarea intamplatoare a tensiunii, sau in cazul unui control cu sau fara simptome de hipertensiune arteriala.

10. Am dureri de inima (sau in zona inimii) dar nu am tensiune…

Poti avea dureri de inima cu tensiunea buna?

Da, probabil durerile de inima sunt date de cardiopatie ischemica sau de alta cauza.

11. Am lipsa de calciu.

Lipsa de calciu influenteaza tensiunea arteriala?

Se pare ca lipsa calciului din alimentatie creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale.

12. Deseori am greata si gust amar…

Poti avea greata cand ai tensiune mare?

Da, in cazul valorilor mari ale tensiunii arteriale, se pot produce tulburari circulatorii cerebrale cu greata, urmata uneori de de accident vascular cerebral. Greata cu gust amar sunt de obicei intalnite in bolie de fiere.

13. Buna ziua, ma numesc Ana si am 32 ani , uitantdu-ma in tabelul de mai sus nu imi regasesc tensiunea pe care mi-am luat-o electonic.Tensiunea mare este 92 si cea mica 62.Ati putea sa-mi spuneti daca este buna sau ar trebui sa-ma ingrijorez.

Intrebare absolut aiurea.. nu va regasiti tensiunea in tabel… este greaseala mea, scuze, am uitat sa trec toate valorile posibile (sunt cateva mii de variante)..

Eu am certitudinea ca cei care cauta pe net au un oarecare grad de inteligenta, dar ma vazut ca multi cauta cu google „am tensiunea 105 cu 62, mi se poate intampla ceva mie”?

Culmea este ca sunt useri care chiar cred ca valoarea tensiunii sau a unei analize a lor, ar trebui sa o gaseasca pe net, fix cum az aratat-o tensiometrul electronic.

NU VA VETI GASI – DECAT CU MULT NOROC- VALORILE TENSIUNII DVS IN TABELE, DE ACEEA SUNT DATE INTERVALE DE TENSIUNE, NU DOAR O VALOARE.

Informatiile de pe net cuprind date medii, nu tabele cu valori din milimetru in milimetru sau analize cu valori din gram in gram. De aceea nu va regasiti valorile in tabel.

14. Am de obicei tensiune normala, dar uneori mai si creste..

Ce se poate intampla daca am tensiunea mare, ce riscuri am?

Se poate sa nu se intample nimic, sau sa apara:

  • -dureri de cap
  • -dureri de inima
  • -infarct
  • -epistaxis- pierdere de sange din nas
  • -accident vascular cerebral cu paralizie
  • -ruperea de vas de sange in ochi cu tulburari de vedere

15.Am tensiune de 2 ani si nimeni nu mi-a gasit vindecarea..

Cu ce se vindeca hipertensiunea arteriala?

In 95% din cazuri, boala a,nu se vindec iar in 5% se vindeca daca se descopera cauza si aceasta poate fi inlaturata.

16. Am tensiunea 94 /61 si pulsul76 , nu ma simt bine deloc am fost oprata de fibron uterin si de atunci uneori sint sub temperatura corpului am avut si 35 si 35/5 , mam ingrasat 3 kg de cind nu mai fumez respir foarte greu si ma obosesc si cind vorbesc asi dori sa stiu ce trebe sa fac .

Trebuie sa faceti pentru inceput un control la medicul dvs de boli interne sau cardiologie

17. Imi difera tensiunea la cele doua maini.

Poate diferi tensiunea arteriala la cele doua brate?

Poate exista o diferenta, tensiunea fiind de obicei mai mare la bratul dominant (drepatul pentru dreptatici); in unele situatii este necesara explorare ecografica Doppler sau arteriografie.

18. Am tensiunea 135/85 si nu stiu ce sa fac.

Scrie mai sus ce sa faceti. Cand aveti masina stricata, ce faceti?

19.Cand trebuie sa mergi la cardiolog daca ai tensiune arteriala?

Daca de obicei ai tensiunea normala, trebuie sa mergi la cardiolog cand valorile tensiunii arteriale le depasesc pe cele din tabel.

20. Daca te doare capul poti sa ai tensiune?

Tensiune ai permanent, daca nu ai tensiune inseamna ca esti mort. Tensiunea mare (hipertensiunea arteriala) dar si alte cateva sute de situatii se pot insoti de durere de cap.

152 de comentarii la „Tensiunea arteriala normala

  1. In 95% din cazuri durerea de cap nu reprezinta semnul unei boli organice (tumora cerebrala, meningita, anevrism cerebral, encefalita, abces cerebral, accident vascular cerebral, traumatisme cerebrale, etc)
    Care sunt semnele ca o durere de cap poate avea o cauza organica?
    Se poate banui o cauza organica a unei dureri de cap atunci cand:
    * Apar tulburari de coordonare sau de constienta
    * Exista confuzie mintala
    * Apar tulburari de comportament sau personalitate
    * Debutul durerii este brusc, durerea este intensa si severa (puternica)
    * Apar convulsii
    * Apar probleme de vedere
    * Apar contractii musculare involuntare
    * Durerea apare dupa un traumatism cerebral sau de coloana
    * Durerea de cap si-a modificat caracteristicile fata de cea stiuta mai inainte
    Ce alte situatii se pot asocia cu durere de cap?
    * Migrena, se insoteste de alte simptome
    o sensibilitate extrema la lumina
    o greata
    o varsaturi
    * Sinuzita, boli dentare, oculare, spondiloza cervicala
    * Durerea de cap “de tensiune“, data de tensiune psihica, care are urmatoarele caracteristici
    o Apare mai frecvent la femei
    o Apare in conditii de depresie, oboseala exagerata, probleme psiho-emotionale, stres
    o Odata aparuta, durerea de cap are tendinta sa devina cronica (sa se repete)
    o Persoana are tendinta de presiune in cap, pe tot capul sau pe o jumatate de cap
    o Durata durerii este de la 3o de minute, la mai multe zile
    Teoretic se pot suspiciona urmatoarele situatii:
    * Durerea de cap insotita de pierderea constientei poate fi data de hemoragia cerebrala, spondiloza cervicala
    * Durerea de cap insotita de semen neurologice poate fi data de migrene, leziuni cerebrale sau vasculare
    * Durerea de cap insotita de redoare de ceafa (blocarea cefei) poate fi data de meningita, hemoragie meningeala
    * Durerea de cap insotita de pfebra poate fi data de infectii, lupus eritematos sistemic, AVC,cancer , arterita cerebrala
    * Durerea de cap aparuta la persoane dupa 50 de ani poate fi data de spondiloza cervicala, HTA, AVC, metastaze cerebrale, menopauza, boli endocrine
    * Durerea de cap insotita de tulburari de personalitate poate fi data de boli cerebrale diferite
    * Durerea de cap insotita de modificarea comportamentului poate fi data de intoxicatiil alcoolism, medicamente, etc
    Unde trebuie sa mergi cand te doare capul?
    In mod normal, primul consult in cazul unei dureri de cap trebuie facut de medicul de familie sau internist, exceptand situatiile – mentionate- cand se pune problema unei cauze organice, cand de problema se ocupa neurologul

  2. Stimate D-le doctor DITOIU,
    Am 34 de ani, nu am avut niciodata probleme cu tensiunea, o masor in fiecare zi, in schimb dupa ce fac sport (alergare, mersul cu rolele, baschet) apare o cefalee puternica, uneori chiar cu tulburari de vedere. Tensiunea ramane normala dar pulsul ajunge si se mentine la 90). Care poate sa fie cauza? (m-am gandit la tulburari neurohormonale..este posibil asa ceva?) Ce fel de investigatii ar trebui sa urmez? Multumesc foarte mult pentru atentia acordata!

  3. Am 31 ani si diagnosticata cu sarcoidoza….de mai mult timp am perioade in care sunt ametita durere in piept, ameteli aproape de lesin…astazi deoarece ma simteam rau miam masurat tensiunea si aveam sis 97, dia 62 iar pulsul initial 120 dupa care a scazut la 78….ar trebui sa fac ceva investigatii sau sa fie de la oboseala?

  4. eu am tensiunea mica 10/7 , 9/7 si bataile inimii 80,85
    iar saptamana trecuta am facut 8/6 si 110 batai/min am mereu dureri dupa cap si ameteli
    ce as putea face ca sa o mai reglementez ?
    va multumesc

  5. Am nascut la 7 luni si mi s-a spus cä am fäcut preeclampsia.In ziua nasterii am avut tensiunea 23 cu 10.Intrebarea mea este dacä am fäcut hipertensiune din cauza preeclampsiei sau am fäcut preeclampsia din cauza hipertensiunii.Inainte de sarcinä am avut tensiunea normala(maxim 12) iar acum oscileazä intre 13 cu 9 si 15 cu 10.Au trecut 3 luni de la nastere,voi mai reveni vreodatä la tensiune normalä?

  6. Buna ziua! Am 19 ani (aproape 20), am 172 cm, 66 kg si am o tensiune de 130/70 si un ritm cardiac de 111 bpm, nu sunt fumator, cafea consum rar, la fel si bauturi alcoolice. E normala tensiunea? Dar bataile inimii? Mi se par cam multe! Tin sa mentionez ca ma simt foarte bine, nu am palpitatii, nu am ameteli, dureri de cap, stari de voma, senzatie de sufocare sau dureri la inima. Multumesc si multa sanatate!

  7. buna ziua am 21 de ani si decate ori imi iau tensiunea imi ese88/55 si pulsul inimi 75 este bn cand lucram pulsul imi iesea mare 100 si ceva chiar cand nu faceam efort fizic .va rog daca puteti sa imi dati un raspuns pe e-mail .va multumesc

  8. Buna ziua. La mine au aparut ametelile noaptea, insa persista si ziua, in special diminetata, cand ma ridic din pat si am senzatii de voma de 4 zile. Am 47 de ani, sunt in menopauza de 3 ani. Am dureri la nivelul cefei si spate, am tipanul spart si am luat pastile pt tensiune de vreo 2 ani jumate ( carvedilol) , insa le-am intrerupt de 2 luni, pt k tensiunea era normala. Ce credeti ca ar trebui sa fac in privinta asta? Va rog daca imi puteti da raspuns pe e-mail.

  9. Buna seara.Am 57 ani si prolaps de valva mitrala.De 3-4ani am si hipertensiune.Nu am suportat enap si mi s-a dat Betaloc 100+tertensif dimineata si plendil 2,5 seara.
    Rezultat tensiune oscilanta intre 110-150/80-90.
    Acum 3 luni am trecut pe Candesartan 8+tertensif dim si Betaloc 100 la prinz.Rezultat -dupa 1,5 luni hipotensiune.S-a scos tertensif.
    De o luna dim Candesartan 8+Betaloc 50/la prinz Betalok 50.Rezultat 120/80 dar de o saptamina extrasistole f multe ( nu puternice).Medicul de familie si cardiologul nu stiu de ce.Oare de la cadesartan ?De cind iau candesartan ma simt excelent-am f multa energie.Este singurul medicament care mi-a placut dar acum nu pot suporta extrasistolele.

  10. Buna ziua, azi am fost si mi-a luat tensiunea, eu am 1.80 si 61 de kg mi-a iesit t.a. : 105/65 este bine sau rau?,

  11. Sar`mana am facut de curand un control la sange din cauza inimii, mai exact o hemoleucograma si ami apare ca am RBC-5.41,HGB-16.4 si MCHC-36.7 iar doctorul de familie ma sfatuit sa donez sange. Am inceput fisa medicala pentru ofiteri la Campina si la tensiune a zis ca am 150/100 in fine,dupa carem-am dus la danat sange…din prima ma luat cu inaltimea si greutatea (1.71 h si 67 kg.) si ca rezultat nu am voie sa donez sange. Acum nustiu ce sa fac sa pot sa reduc din tensiune pentru a face o electrocardiograma si sa iasa bine. Am inteles ca trebuie sa las FUMATUL dar restul sa ma ajute nu mai stiu…ma puteti ajuta ?

  12. Buna ziua, am varsta de 34 de ani si am o tensiune aproape consatanta de 135-145 cu 65-75 puls 84-85. Nu inteleg prea bine diferenta dintre cea mica care este prea mica si cea mare care este prea mare. Ati putea sa ma lamuriti de ce am aceasta diferenta asa de mare intre tensiunea mica si tensiunea mare. Va multumesc anticipat.

  13. intrbare;uneori mi se zbate pleoapa ochilor foarte tare si simt niste intepaturi in ochi dupa care mi se sparge un vas de singe in ochi .am ochelari heliomatici cu dioptrii -4;-5;ultimul control l-am facut anul trecut .ce trebuie sa fac in aceasta situatie?

  14. Buna ziua. Am 36 de ani 1,83 inaltime si 60kg. si azi dim. mi-am luat tensiunea de mai multe ori si de fiecare data arata diferit aparatul… Media este cam. Puls 65 si tensiunea: 139/94. Nu am dureri de cap niciodata, insa am multe preioade cand is cam ametit… E cazul sa ma duc la un medic cardiolog? Ce investigatii trebuie sa-mi fac ?

  15. Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce cauze ar putea determina o tensiune diferita la cele doua brate:brat stang 130/65, brat drept 150/90,la un barbat 53 ani?Care este TA reala, ce investigatii ar trebui facute?

  16. buna ziua am 42 de ani si am tensiunea 94 /61 si pulsul76 tot timpu am avut tensiune mica nu ma simt bine deloc am fost oprata de fibron uterin si de atunci uneori sint sub temperatura corpului am avut si 35 si 35/5 am fumat mult si nu mai fumez de 1 lunasi cafea am baut multa mam ingrasat 3 kg de cind nu mai fumez respir foarte greu si ma obosesc si cind vorbesc asi dori sa stiu ce trebe sa fac ca nu ma simt bine deloc va multumesc mult….

  17. Buna ziua! Am 16 ani si am tensiune 151 cu 88 iar bataile inimii 87. Mi se pare cam mult. Ce ziceti ar fi cazul sa ma ingrijorez..Multumesc

  18. buna seara …eu am tensiunea 120 68, de ce ma simt ametita …eu am si spondiloza …cu ce se vindeca boala.va multumesc anticipat.

  19. oka! mutzumesc oricum pentru ce tot ce ai postat aici ! cred ca ai muncit mult ! apreciez oamenii care ishi ajuta semenii ! putem avea shi discutzii in privat ?un mail , un numar de tell?nu locuiesc in romania ,nu pot venii des in romania !!
    multzumesc pentru rabdare !

  20. buna ziua doctore ! am 31 ani , 88 kg si 1,84 inaltzime !! problema mea e simpla …. In urma unor examene de acum 10 ani mi s a spus ca am inima marita ! nu am facut nici un tratament si totul a fost oka ! mereu aveam tensiunea 16 cu 10 !problema a venit dupa 10 ani , cand in urma unei injectzii cu voltaren am ajuns la 23 /16 . da ,am scris corect !!! cand am inceput sa imi dau seama ca nu stau bine mi am luat tensiunea si am realizat ca ….nu era bine ! imi aduc aminte ca am inceput sa tremur si sa am pierderi de memorie …. dar mi am revenit in 10 minute ! mi s a prescris „losaprex” . te potzi vindeca de astfel de boli ?am fost la specialisti din alte tzari si … sunt dezamagit ! nimeni nu reusheste sa imi spuna exact care e problema ! e asa de greu de descoperit o boala ????din ce cauza am inima marita ?? mai am si ate intrebari , dar nu stiu daca e locul potrivit sa le expun ! ce parere avetzi cu privire la probema asta a mea ?

  21. Sotu are varsta de 24 de ani si are tensiunea 197/117 si bateile inimi 107.nare dureri dar se poate intampla ceva?nu fumeaza nu bea dar mereu are tensiunea mare.

  22. Buna seara,mi s-a spus in urma unui control la medicul cardiolog ca am grasimi pe aorta dar nu mi s-a dat nici un tratament,doar atat mi-a spus ca trebuie sa slabesc,am 1,63 inaltime si 76 kg.As vrea sa va intreb este periculos?

  23. am 27 de ani si 64 de kg,nu sunt fumator nu consum alchool, mi-am luat tensiune de curand si am 16 cu 10, mentionez ca pana acum nu am avut asemenia tensiune, din ce cauza si ce ar trebui sa fac

  24. Am 34 de ani,de ceva timp ma simt rau dureri in piept cu stare de greata uneori,tensiune oscilanta(mi-am luat tensiunea in mai multe randuri in aceeasi zi si niciodata nu a fost la fel cand mai mare cand mai mica am ajuns si pana la 15/8),am fost la medic si totusi mi-a spus ca sa nu ma sperii,ce as putea lua in acest caz,ce imi recomandati.Va multumesc.

  25. buna ziua, mi-a curs sangele in 10 zile de 4 ori miam masurat tensiunea in timp ce imi curgea si am avut o tensiune de 130-85. ce am de facut? va multumesc!
    cu respect :dan

  26. Buna! D-le doctor, chiar ma intrebam cum de nu v-ati saturat de atatia oameni care va pun aceleasi intrebari, doar mai sus ati explicat f.clar tot ce trebuie sa stie legat de tensiune..Unii au impresia ca pe internet pot afla diagnostice si tratamente pt bolile lor, dar nu le trece prin cap ca pt asta le trebuie o consultatie la medic…
    Faceti o treaba buna! Va doresc multa rabdare si o zi buna!

  27. Am 11 ani practic inotul fac antrnament in fiecare zi cate 2 ore efortul este mare nu am probleme ,dar la cabinetul medical de la scoala mi s-a spus ca nu este in regula mereu tensiunea .am tensiune 131 cu 78 puls 76 ceea ce mi-a citit mama pe tensiometru este in regula?
    va multumesc

  28. IN URMA CU O LUNA AM TOT FACUT TENSIUNE IN FIECARE ZI 150 90 SI UN PIC MAI MICA SI AM O DURERE IN PIEPT SI DURERI DE CAP SI MI FOARTE RAU SI AM FOST LA CARDIOLOG SI MI-A DAT SA IAU CEVA MEDICAMENTE METOSUCCINAT SANDOZ DAR ACUM MA SIMT UN PIC MAI BINE DAR DACA NU LE IAU FAC TENSIUNE SI MA SIMT RAU SI INTREBAREA MEA ESTE OARE TREBUIE SA LE IAU TOT TIMPU CA MEDICUL DE AICI A SPUS CA DA DAR SUNT PREA TANARA SA DEPIND DE ELE AM DOAR 22 DE ANI

  29. Afectiuni si perturbari care pot fi asociate cu ameteli:

    * afectiuni endocrine (hormonale);
    * afectiuni ale urechii interne;
    * afectiuni sanguine;
    * afectiuni cardiovasculare;
    * afectiuni ale sistemului nervos;
    * otravire;
    * afectiuni psihice;
    * afectiuni oculare;
    * traume la nivelul capului sau gatului;
    * afectiuni legate de miscare, rau de mare;
    * infometare.

    Afectiuni ale sistemului nervos central asociate cu ameteli:

    * accident ischemic tranzitor (incluzand insuficienta vertebrobazilara);
    * AVC;
    * tumora;
    * migrena;
    * epilepsie;
    * scleroza multipla;
    * traume ale capului si gatului;
    * alte cauze.

  30. am 40 de ani
    in fiecare dimineata ma trezesc cu ameteli ca si cum se invirte patul cu mine ,ma ridic si stau pe marginea patului deoarece imi pierd echilibrul.Daca ma aplec la fel am senzatia ca totul se invirte cu mine.TENSIUNEA MEA ESTE 98 CU 138.

    MULTUMESC!

  31. De ceva timp am tensiunea mica-8-5, 9-5, 10-7, 10-8 etc si pulsul intre 95-105, ma sufoc si simt ca imi bate inima prea repede.

  32. si am uitat sa mai precizesc ca am avut bataiile inimii 108 si mi sa spus ca este tahicardie .simpt cum inima imi bate diferit .ce imi recomandati?

  33. am 19 ani si de 1 luna de zile ma cam tine inima si in piept am ca o durere sunt o fire mai nevoasa.am fost la spital si am facut electrocardiocgrama si ekg si mi sa spus ca este ok ..tensiunea a fost ultima data10,6..de la ce ar putea sa ma doara in partea inimii sau daca este chiar inima multumesc

  34. buna ziua am si eu o intrebare va rog care ar trebui normal sa fie tensiunea la un om in varsta de 70 de ani ca nici un doctor nu a stiut sa imi spuna.acuma dimineata am luat tensiunea si era 167 mare si mica 96 e bine sau e rau va rog sa imi spuneti si mie.VA MULTUMESC

  35. buna seara! numele meu este alexandra. am 18 ani, 175 cm si 55 kg , si imi tot curge mereu sange din nas,asa din senin, chiar si in timpul noptii. Am fost la ORL si mi s-a spus ca am o zona mai sensibila la nas si din aceasta cauza mi se intampla asta. Acum 5 zile a inceput sangele sa curga mai mult ca de obicei si nu se mai oprea. Mi s-a luat tensiunea si am avut 14 cu 9. Mi s-au dat pastile si injectii sa fac. Treaba este ca acum 2 zile iar mi s-a luat tensiunea si am avut tot 14 cu 9 iar astazi 14 cu 10. Nu ma stresez, nu ma fortez si totusi tensiunea ramane aceeasi. Din ce cauze mi se intampla astea? Multumesc!

  36. Aveti aici http://www.despreboli.ro/boli-respiratorii/2009/05/am-o-durere-in-piept-de-ce/ caracteristicile durerii de inima.
    Cauzele durerii cardiace= care tin de o boala de inima

    * – Cardiopatie ischemica
    o criza de angina (durere de cca 10-15 minute ce apare la efort si cedeaza la repaus sau nitroglicerina)
    o infarct miocardic (durere de peste 30 de minute, ce apare in repaus si nu trece la nitroglicerina)
    * – Disectia de aorta (durere atroce, ce nu trece, transpiratii, lesin)
    * – Pericardita (durere, sufocare, umflarea venelor gatului, durere de ficat)
    * – Tulburari ale ritmului inimii (durere si palpitatii)

  37. buna ziua, vreau sa va adresez cateva intrebari, in speranta ca ve-ti avea amabilitatea sa-mi raspundeti. Uneori, rar cei drept, am dureri sau intepaturi mici in zona inimii, mai des, transpir abundent in zona cefei, acestea apar ca urmare a unei afectiuni la inima ?, am 55 de ani, m-am lasat de fumat in anul 1994 iar alcool, am consumat mai mult cu ani in urma, nu chiar exagerat, acum ocazional si, mai mult din politete atunci cand merg la cineva sau acasa, inainte de masa 50 – 100 gr inainte de masa, o data sau de doua ori pe saptamana sau si la 2 saptamani. Bunica di partea mamei dar si mama mea au avut probleme cu inima, mai bine zis, tensiune foarte mare dupa 60 de ani. Chiar acum mi-am verificat tensiunea, este 138 cu 86, dar de cele mai multe ori este intre 100/70 pana la 130/80. Va multumesc.

  38. buna ziua.am si eu o intrebare.mi-am luat tensiunea si e 149 cu 84.e bine sau rau?mentionez ca mereu obosesc , respir greu si ma doare inima si am mai mereu senzatia ca inima imi bate de vrea sa-mi iasa din piept.poate o fi din cauza consumului de cafea si tigari? m-am uitat in tabelul de sus si nu e prea bine cu tensiunea mea dar as vrea sa stiu si parerea dumneavoastra

  39. Buna ziua am tensiunea 156 cea mare si cea mica 95 am 50 de ani ce imi puteti recomanda
    dar ce as vrea sa va mentionez e ca nu e tot timpul asa mare.Va multumesc

  40. Daca aveti noroc mare nu patiti nimic.
    Daca aveti noroc.. normal, puteti face hepatita alcoolica si grasoasa, epistaxis, marirea inimii
    Daca aveti ghinion, puteti face ateroscleroza, infarct, ciroza, accident vascular cerebral cu paralizie..
    Fiecare cu norocul lui
    Cu placere

  41. AM FACUT NISTE ANALIZE SI AU IESIT CAM MARI,DOCTORUL CAND LEA VAZUT A RAMAS CA LA DOCTOR.UIMIT!COLESTEROLUL A IESIT 430 ZAHARUL 180 TRIGLICERIDELE 2600.LUCREZ IN CONSTRUCTII SI MAI BEAU O DATA PE SAPTAMANA CAM 3 KG DE VIN O DATA NUMAI.IN CEALALTA ZI AM TENSIUNEA 190 CU 11O.AS VREA SA INTREB DACA AS PUTEA SA PATESC CEVA FIINDCA DOCTORUL MA CAM SPERIE.DOCTORUL E DIN GRECIA SI EU LUCREZ IN GRECIA DAR NU PREA AM INCREDERE IN EI.VA MULTUMESC

  42. Oscilatiile par in limite acceptabile, dar valorile nu trebuie sa depaseasca 130/85mmHg.
    V-ar trebui o inregistrare a tensiunii tip Holter pe 24 ore.
    Sanatate

  43. Prima tensiune de 11.7 cu 8 am luato la 7.40 dimineata , apoi am fos sa duc fetita la scoala ,la 9.30 a fost urmatoarea 11.9cu 9 nam facut nimic nu m-am simtit bine ,la 9.56 am avut 10.8 cu8 atunci am mancat si am luat vitaminele si diclotard care mi la recomandat cardiologul am stat iar apoi la10.37 am avut 12.2 cu 8 , pana seara apoi am avut tensiunea intre 11.1 cu 8 si 12.5 cu 8.Astazi de dimineata m-am trezit si am avut 13.1 cu 89 iar la intervale de jumatati de ora 12.5 cu 9 apoi 12.8 cu 8,14.5 cu89 , 14 cu 9 , nu am facut nici un efort . VA MULTUMESC .

  44. Gasiti aici date despre oscilatiile tensiunii http://www.despreboli.ro/boli-de-inima-si-vase/2008/11/tensiunea-arteriala-oscilanta/ – la dvs sunt normale.
    CITEZ
    Cand oscileaza tensiunea arteriala?

    Tensiunea arteriala oscileaza permanent!

    Este normal sa existe o crestere a tensiunii arteriale in anumite conditii (efort, emotii, febra, etc), cresterea fiind in anumite limite, asa cum este normal ca turometrul unei masini sa arate valori diferite in functie de suprasolicitarea motorului (inima este motorul organismului) . De aceea, bolnavii nu trebuie sa se mire daca au avut o tensiune la un medic, si alta peste o ora sau o zi.
    ESTE NORMAL, nu este tensiune oscilanta cauzata de boala, ci o stare a organismului fie bolnav, fie sanatos, in relatie cu conditiile de viata din momentul respectiv.

    Problema este ca tensiunea sa nu oscileze exagerat, deoarece orice crestere a tensiunii arteriale la un hipertensiv, poate duce la un accident vascular cerebral sau infarct.

  45. Buna ziua ,ma numesc LILIANA am 32 de ani si saptamana trecuta m-am simtit rau am fost la medicul de familie si am avut tensiunea 9 , am facut analize mi-au iesit bune , am mers la cardiolog am facut E.C.G a fost bun deci intr-un cuvant toate bune , dedicul de familie mia dat sa iau vitamine si aspacardin pana sa fac toate investigatiile .Ce se intampla atunci ieri de dimineata am avut tensiunea 11.7 cu 8 ,la o ra apoi a fost 11.9 cu 9 , la o jumatae de ora a fost 10.8 cu 8, iar la o jumatae de ora iar a fost 12.2 cu 8 , adica creste si scade mereu ce sa fac. VA MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA.

  46. Am tensiunea 14 cu 8 .Medicul de familie mi-a zis ca este buna tensiunea.Din tabelul d-stra vad altceva .Dumneavoastra ce credeti ??? Am virsta 36 de ani.

  47. Buna ziua,
    De doua saptamani mama mea (70 ani )are ameteli foarte mari, dar numai noaptea si in reprize scurte. Ziua se simte excelent. Are intr-adevar tensiune oscilanta, depistata recent, dar tratata corespunzator. Numai ca dupa ce-a facut doppler la arterele care duc la creier i s-a spus ca prezinta ateroame. Am citit aproape tot ce se poate despre cauzele ametelilor si v-as ruga sa-mi spuneti daca poate fi vorba despre accidenat vascular tranzitoriu sau este datorat faptului ca are arterele cu ateroame? Se poate remedia acest lucru ? Si daca da, este grea operatia ? Multumesc anticipat.

  48. Multumesc pentru raspunsuri!
    Regret ca v-am facut sa va pierdeti timpul datorita unei exprimari nefericite!
    Cunosc un caz in care, desi inconjurat de cativa medici de la urgenta, inclusiv un cardiolog , pacientul ( a carui sotie este medic)si caruia i se cunostea de cativa ani existenta unui tromb la nivelul membrelor, a decedat in 20 de minute , fiind diagnosticat, ulterior, cu embolie pulmonara.
    Inca o data imi cer scuze, maine voi merge la medic!

  49. Buna ziua!
    Am 35 de ani si in ultimele 6 luni am constatat uneori ca tensiunea arteriala o ia razna ( la unul dintre controale valoarea era de 14/11), iar in ultimul timp am zilnic senzatia lipsei de aer insotita de o senzatie de frica.Uneori tusesc brusc, scurt si sec in momentul in care se declanseaza acest episod de dispnee. Acum cateva zile am simtit o intepatura puternica in partea dreapta a toracelui.
    Mentionez ca in urma cu 16 ani am suferit o operatie pentru ameliorarea unei scolioze, ramanand imobilizata la orizontala timp de 5 luni. La cativa ani dupa interventie am inceput sa simt , la intervale mari de timp, o durere brusca in zona gambei piciorului drept, mai ales in pozitia verticala a acestuia sau in timpul mersului.Aceasta durere in zona gambei a revenit acum 2 luni, dar intre timp a si cedat.
    Credeti ca poate fi vorba despre simptome care ar putea indica un posibil embolism pulmonar? Pentru investigatii ar fi cazul sa ma adresez unui cardiolog, sau, mai degraba, unui pneumolog?
    In speranta ca nu ma considerati doar @un alt bolnav inchipuit@, multumesc pentru un viitor raspuns!

  50. Tensiunea oscileaza la orice persoana.Medicul care supravegheaza tensiunea, poate spune daca este nevoie de tratament, ce tratament, in ce doza, cu ce durata de administrare, cand se cresc sau scad dozele, ce regim este necesar si in ce perioade ,etc.
    Cred ca va inchipuiti ca pentru un tratament corect este nevoie de relatie DIRECTA medic – pacient

  51. Buna ziua ,am 42 de ani, tensiunea mea este cam tot timpul cuprinsa intre 11- 13 cu 7 ,de mai multe ori cu 8 ,diastolica este cumva prea mare? daca da ce pot face?
    Mi sa intamplat ca la stari de emotii sa ating 14 cu 8 sau chiar 16 cu 8, au fost situtii f rare(de vreo 3 ori) si un medic mia zis ca sunt prea emotiva. Va multumesc anticipat

  52. Dr Tintoiu este foarte bun, de ce nu aveti incredere in el si cereti sfaturi de la medici care nu va cunosc cazul (cum sunt eu), deci judeca pe date incomplete?
    Este ca si cum mi-ati da o probleme de matematica cu un rand lipsa. Cum sa iasa rezultatul?

  53. buna ziua

    am 27 ani. in urma cu 3 luni am fost la niste prieteni in vizita si dupa ce am amncat si am baut o bere cand m-am ridicat de pe scaun sa plec acasa m-a luat o ameteala puternica, o durere cumplita in ceafa si o senzatie de rece pe mijlocul pieptului. am ajuns acasa si in momentul in care m-am asezat in pat mi-a disparut ameteala partial.
    am inceput stand in pat sa elimin gaze pe gura moment in care am inceput sa ma simt din ce in ce mai bine. nu m-am dus la doctor aproximativ o luna de zile dupa incident timp in care am avut dureri la ceafa si lipsa de concentrare cat si mici intepaturi in zona inimi.
    am fost la doctor dupa o luna de zile (Tintoiu – sp. Militar). mis-au facut analize din care au reiesit un colesterol in pic marit si diacnosticul a fost o tahicardie sinusala (dupa EKG). mi s-a prescris aspacardin 2 pastile pe zi.
    dupa 2 luni de la vizita la medic ma simt mai bine dar tot am niste mici intepaturi in zona de ijloc a pieptului sau in zona inimi. ce imi recomandati sa fac?

  54. 1. ma puteti lamuri si pe mine despre ce se intampla cu mine sau ce alt tratament as putea incerca?
    Nu, nu am date, pulsul poate fi mare sau mic din sute de cauze.

    2.este grava situatia?
    Nu am cum sa stiu, nu am cum sa judec gravitatea situatiei, dar daca medicul cardioog nu s-a alarmat, probabil nu este grav, de altfel el v-a si spus daca este grav sau nu, stiind situatia DIRECT
    Sanatate
    Sanatate

  55. buna ziua am 35 de ani si am pulsul total neregulat si destul de mare cand este 95 cand este 110 .
    am fost la cardiolog si mi-a presctris calciu magneziu si egiloc pt puls dar dupa 2 saptamani de tratament nu vad nici o modificare .ma puteti lamuri si pe mine despre ce se intampla cu mine sau ce alt tratament as putea incerca?
    este grava situatia?
    multumesc anticipat

  56. Este normal ca dupa efort sau noapte nedormita tensiunea sa fie mai mare.
    In mod normal ar trebuie ca un medic cardiolog sa va urmareasca, si sa stabileasca daca este nevoie de tratament, regim alimentar sau si de evitarea turelor de noapte.
    Sanatate

  57. Buna ziua ma numesc Silviu am 38 de ani si as avea si eu o intrebare :Lucrez in ture de noapte foarte obositoare din punct de vedere psihic si fizic.Pe tot parcursul zilei urmatoare (dupa tura de noapte)am tensiunea 15 cu 9,5 15 cu 10 si ma simt foarte obosit apoi tensiunea revine in a 2-a zi la valori normale 12 cu 7 13 cu 8.Ce sfat imi puteti da ? Acest lucru se intampla cam o data pe saptamana mai exact dupa fiecare tura de noapte .Multumesc pentru raspuns.

  58. bunica are tensiunea arteriala sistolica 24,asa a spus doctorul din sat.ce se poate face sa nu aiba probleme in afara de medicamentele care i s-au dat.este grav sau f grav.multumesc

  59. 1. Bolnavului de HTA i se poate vedea acest lucru pe o electrocardiograma facuta ?
    Se pot vedea pe electrocardiograma consecintele HTA asupra inimii

    2.Intre ce valori poate oscila tensiunea la un om sanatos – aveti tabelul sus, nu prea am timp sa il reproduc

    3.(Eexemplu poate sa creasca la efort la valori de 16 ,17 cu 9, 10 si apoi sa revina la normal )sau acest lucru arata ca respectivul este deja hipertensif ajungandu-se la aceste valori mari?
    Si acest lucru este scris pe site, aici http://www.despreboli.ro/boli-de-inima-si-vase/2008/11/tensiunea-arteriala-oscilanta/, tocmai ca sa nu intrebe fiecare.
    Asa cum turatia motorului nu este fixa, si TA oscileaza NORMAL. Valoarea tensiunii creste la efort, iar valorile din tabel reprezinta valori LA REPAUS.
    Sanatate

  60. Buna ziua.Vreau sa va intreb si ceva:Bolnavului de HTA i se poate vedea acest lucru pe o electrocardiograma facuta ?Intre ce valori poate oscila tensiunea la un om sanatos (Eexemplu poate sa creasca la efort la valori de 16 ,17 cu 9, 10 si apoi sa revina la normal )sau acest lucru arata ca respectivul este deja hipertensif ajungandu-se la aceste valori mari? Va multumesc pentru raspuns .

  61. Poate sa nu se intample nimic, sau sa apara -paralizie
    -infarct,
    -ruperea unui vas de sange in nas cu epistaxis, in ochi cu inrosirea lui
    -probleme cu rinichiul, etc

  62. buna seara ma numesc felicia si am 45 de ani asi vrea sa stiu ce se poate intampla daca mi-a crescut tensiunea cea mare la 200 si cea mica la 108 ma doare mult dupa cap si am ameteli ma imbat de cap.si inca ceva am multe bufeuri.daca puteti sami dati un raspuns,va multumesc.

  63. Buna ziua. ma numesc Radu am51ani si am fost diagnosicat cu cardiopatie ischemica acum 3ani.
    Frecvent am valori 15/10 urmate uneori
    in interal 8-10 ore min de 9/6 fara alte
    medicamene decat o pastila de metroplolol In majoritatea cazurilor tensiunea scade la 12/9 VA MULTUMESC

  64. Buna ziua.
    Din perioada liceului de cand mi s-a tot masurat tensiunea am avut 8/6. Asta pana acum o luna de cand tensiunea este de 10/6 sau 10/8, fara sa fac nici o modificare in stilul de viata. Tot de acum o luna observ venele de pe maini mult mai ingrosate…mie pana acum nici nu mi se gaseau venele cand trebuia sa mi se recolteze sange. De la ce provine aceasta schimbare brusca? Mentionez ca am facut EKG si este in limite normale.

  65. Probabil aveti o tensiune la limita.
    Probabil cu regim cu sare mai putina, scadere in greutate (daca e nevoie) si putin efort fizic , lucrurile vor reveni la normal.
    Cu placere

  66. Buna seara.Ma numesc Cristi.Am si unele intrebari Acum 2 saptamani m-am simtit cam rau ,ameteli,dureri de cap ,palpitatii.Am fost la medicul de fanilie unde mi s-a luat tensiunea care a fost 15,5 cu 10.Mi s-a spus sa stau linistit si sa revin a doua zi.A doua zi tensiunea era 13 cu 8,5.Am revenit peste trei zile la cabinet tensiunea fiind 13 cu 8.Doctorul mi-a zis ca totul este in regula sa nu ma mai stresez ,enervez etc ca totul este OK .Ieri am trecut din nou pe la cabinet tensiunea fiind 13,5 cu 8. Ce sfat imi dati ;sunt bolnav totusi sau nu .Am 38 de ani 175 cm 75 de kg .Va multumesc pentru raspuns si sfatul pe care o sa mi-l dati.

  67. Trebuie sa va alarmati, dar si sa mergeti la u ncardiolog pentru a monitoriza si evalua ce este de facut.Cea mai proasta alternativa este sa va tratasti singura sau dupa sfaturi pe net.
    Pe net puteti sa va informati, dar nu si sa va tratati.

  68. buna ziua tin sa va mai precizez ca mi sa spus ca tensiunea mea sa nu depaseasca 12 pt ca imi poate afecta fatul este adevarat daca nu pana la ce valori se poate ridica fara sa ma alarmez.va multumesc

  69. buna ziua ma numesc alina am 22 de ani si sunt gravida in 5 luni am fost pe data de 10-01-2010 la controlul ginecologic si mi sa depistat tensiunea mare cad am ajuns la cabinet o aveam 13 cu 7 si pana la sfarsitul consultului o aveam 15 cu 7 si ca sa nu ma interneze mi sa recomandat sa iau dopegyt 1 la 6 ore si sa imi iau tensiunea singura acasa de 4 ori pe zi dar niciodata nu o am la fel astazi am avut 11 cu 6 si 90 puls la cateva ore o avea 14 cu 7 si 101 puls si la cateva ore 12 cu 7 puls 92 oscileaza si tin sa precizez ca nu sunt o pers slaba sunt plinuta ,eu cred ca doctora mea sa pripit luandu-mi doar de doua ori in ziua aceea tensiunea fara nici un alt fel de consult sau o alta investigatie sa imi dea tratament si sa imi monitorizez singura tensiune si sa ma duc peste o saptamana la ea pt ca desi iau medicamentele tot mai imi gasesc tensiunea mare

  70. Ameteala este cel mai adesea benigna, ea poate fi consecinta unei
    -hipotensiuni ortostatice (scadere momentana a presiunii arteriale atunci cand se trece rapid din pozitie culcata sau asezata la pozitia in picioare),
    -tulburari vagale (incetinirea frecventei cardiace si caderea presiunii arteriale), -hipoglicemii (scaderea concentratiei de zahar in sange),
    -vertij paroxistic benign, facand sa fie cautata o origine otorinolaringologica,
    – emotii puternice, =
    – insuficiente vertebrobazilare (artroza coloanei vertebrale, antrenand o ameteala atunci cand capul se apleaca pe spate, prin comprimarea unei artere, aceasta, la randul ei, adesea fiind ateromatoasa).
    – tulburare a ritmului sau a conducerii cardiace;
    – accident ischemic trecator (obstructia partiala sau intermitenta a circulatiei cerebrale);
    – hematom intracerebral, mai ales dupa un traumatism, sau o tumora cerebrala.
    Deseori, ametelile benigne dispar in stare de repaus. Persistenta lor, evolutia tulburarilor spre vertije indica o agravare si constituie o invitatie la un consult medical.

  71. am 42 de ani si mai tot timpul sunt ametita
    mi-am luat tensiunea electronic si am avut-o
    13cu 9;14cu9; 15cu10;16cu9
    m-am dus la med.de fam. si mi-a zis sa nu ma sperii ca acele aparate electronice nu sint bune
    stiu ca am calcemia mica si iau 10zile calciu pe luna;
    o fi si vreo spondiloza de am aceste ameteli dar am luat antiinflamatoare si degeaba;
    hemograma e buna ;
    am cam 1,60inaltime si 50kg
    va rog frumos sa-mi ati citeva sfaturi ca ameteala asta nu ma lasa sa-mi vad de treaba.
    med. de fam. nu mi-a recomandat nici un tratam.si nu stiu cum sa-mi revin
    MULTUMESC.

  72. Poate fi din cauza tensiunii, sau… din alte cateva sute de cauza. otice hipertensiv poate lesina si din alta cauza
    Poate fi alarmant, orice lesin este alarmant.

    Aveti aici http://www.despreboli.ro/despre-simptome-boli-bolnavi-si-diagnostice/2009/05/lesinul-lipotimia/ cauzele lesinului , iar in cazul dvs ar putea fi

    -Stres emotional

    -Consum de alcool pe stomacul gol

    -Scaredea tensiunii arteriale in pozitia ridicat (hipotensiune posturala)

    -Accidentul vascular cerebral tranzitoriu sau definit

    -Reflex vagal.

    -Tensiune arteriala mica sau mare

    -Respiratie accelerata (hiperventilatie) din diferite motive

    -Scaderea accentuata a glicemiei (hipoglicemie) sau cresterea glicemiei

    -Boli de inima:

    .Aritmii (batai neregulate ale inimii)

    .Bradicardie( batai prea rare)

    .Tahicardie ( batai prea frecvente)

    -Epilepsie

    -Boli ale sinusului carodian

    -Spondiloza cervicala

    -Boli ale sistemului nervos

    -Atacul de panica

    -Medicamente

    -Sincopa de mictiune (apare dupa urinat)

    -Foamea excesiva

  73. buna ziua,
    am 43 de ani, starea de sanatate in general este buna, am facut nu de mult analizele si totul a iesit f bine, mai putin glicemia, colesterolul si tensiunea o am mare.
    ieri am lesinat in baie dar a fost o fractiune de secunda, am simtit ca voi lesina.Mi-am revenit imadiat ce am cazut pe jos. Este din cauza tensiunii?E ceva alarmant?
    va multumesc

  74. Am si eu o nelamurire :dimineata in jur de ora 10 am tensiunea 13 cu 7,5 pulsul 65 iar seara la ora 21 tensiunea 15 cu 9 iar pulsul 85 .Aceste masuratori fiind facute de un cadru medical .Este normal acest lucru ???

  75. De unde credeti ca pot sti daca problema dvs e serioasa sau nu?
    Nu stiu nici macar cauza epistaxisului dvs, care poate fi hipertensiunea, o leziune locala la mucoasa nazala, infectie, etc, asa ca…

  76. am 27 de ani si azi dimineata cand plecam la serviciu a inceput sa imi curga sange din nas.La serviciu am avut aproape toata ziua stari de confuzie si un nou episod de sangerari nazale.Nu am avut niciodata probleme cu tensiunea arteriala. Ar fi cazul sa imi fac probleme in acest sens?

  77. Aveti subiectul TEORETIC pe site:
    Pacientul cu hipertensiune arteriala (tensiunea mare) trebuie sa inteleaga mai multe aspecte ale problemei sale medicale:
    1. Hipertensiunea arteriala este de obicei o boala incurabila, adica o ai toata viata, chiar daca uneori / de obicei valorile sale sunt in limite normale cu tratament sau / si regim alimentar si de viata.
    2. Ingrijirea corespunzatoare a bolii presupune PERMANENT:
    * -Regim alimentar (vezi pe site)
    * -Stil de viata corespunzator
    * -Tratament cu medicamente
    * -Control tensiunii arteriale in mod periodic
    3. Cu tratament, regim alimentar si un stil de viata corespunzator, afectiunea poate fi relativ usor suportata, iar evolutia ei poate sa nu aiba implicatii majore asupra sanatatii pacientului.
    4. Boala trebuie monitorizata (urmarita) toata viata.
    5. Cea mai grava greseala este tratamentul intamplator atunci cand pacientul “simte” ca are tensiunea crescuta (are durere de cap, ameteli, tulburari de vedere, zgomote in urechi, sau ii curge sange din nas); datorita riscului de aparitie a unui accident vascular cerebral, s-ar putea sa fie ultima data cand “simte” ca a crescut tensiunea!!
    6. Tratamentul cu medicamente “puternice” sau “noi” nu este absolut obligatoriu sau necesar; sunt frecvente situatiile in care tensiunea scade corespunzator cu
    * -regim alimentar
    * -regim + scadere in greutate,
    * -regim + scadere in greutate + medicamente “usoare” in doze mici

    Modificarea stilului de viata, prin:

    * -Oprirea fumatului; fumatul creste frecventa inimii si astfel creste tensiunea arteriala
    * -Scaderea in greutate; grasimea apasa pe vasele de sange , si constituie un depozit de colesterol care se depune in peretii vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala
    * -Efort fizic zilnic, care scade tensiunea scazand stresul, glicemia si colesterolul; trebuie zilnic sa mergeti pe jos cel putin 30 de minute (2-3km); la persoanele tinere si care isi pot permite ca timp si bani, se recomanda sporturi usoare – inot, ciclism, tenis, volei, baschet, fotbal.
    * -Reducerea stresului, atunci cand este posibil; ganditi-va la sanatatea dvs, ganditi-va ca este mai profitabil sa fiti mai linistit si mai sanatos, decat sa castigati bine, dand apoi banii pe ingrijiri medicale cauzate de munca excesiva in stres!

    Modificarea regimului alimentar:

    * -Scaderea la minimum a consumului de alcool; consumul de alcool creste frecventa cardiaca si astfel tensiunea; consumul de 200-300ml de vin zilnic poate fi acceptat, daca sunt probleme in renuntarea totala la alcool.

    ATENTIE: aceasta cantitate de alcool poate fi ACCEPTATA, nu RECOMANDATA! Am intalnit pacienti care au spus ca ei consuma zilnic alcool, pentru ca asa le-a recomandat medicul, desi inainte nu consumau deloc alcool, iar unii dintre ei facusera ciroza de la alcool! Consumul de alcool cronic are si alte efecte, pe alte organe, in special pe ficat.

    * -Cresterea consumului de legume si fructe ,care prin continutul de potasiu favorizeaza scaderea tensiunii arteriale

    * -Reducerea consumului de sare (vezi subiectul pe site)

    * -Reducerea consumului de cafea, cola, condimente, grasimi, dulciuri concentrate cu zahar rafinat

    Tratamentul medicamentos:

    Se face la recomandarea medicului si sub supravegeherea sa, pe principiile urmatoare:

    1. Tratamentul se face continuu, permanent
    2. Scopul tratamentului este scaderea valorilor tensiunii arteriale sub 13/8,5cmHg
    3. Tratamentul este individualizat, adica este specific unui anumit bolnav. Nu comparati tratamentul dvs cu al altui pacient, deoacere, in functie de caracteristicile individuale pot fi diferite, uneori total, si ambele sa fie corecte!
    4. De obicei se asociaza doua sau trei medicamente din clase diferite (vezi mai jos clasele de medicamente) in doze mai mici, decat sa se prescrie un singur medicament in doza mare, scazand astfel riscul de efecte secundare.
    5. Nu modificati singuri doza de medicamente, pe principiul “a crescut tensiunea, trebuie sa cresc doza de medicamente”! Mergeti la medic, deoarece simpla crestere a dozei poate sa fie urmata de efecte secundare importante, fara sa scada si tensiunea arteriala! Daca un medicamente va este prescris in doza mica ( o jumatate de tableta, o tableta) in seamna sau ca este foarte puternic, sau ca poate avea efecte secundare foarte mari; de aceea, nu cresteti singur doza de medicamente!
    6. Nu adaugati singuri un alt medicament , fara sfatul medicului, datorita riscului de efecte antagonice intre medicamente.
    7. Intreruperea tratamentului este de obicei urmata de cresterea rapida a tensiunii arteriale cu riscul producerii unui accident vascular cerebral; cea mai comuna cauza de intrerupere a tratamentului este “.. pentru ca am mancat putin sarat”, sau “.. ca sa beau si eu un pahar de vin”.

    ATENTIE:simpla intrerupere a tratamentului creste tensiunea arteriala, dar ASOCIATA CU CRESTEREA CONSUMULUI DE SARE SAU ALCOOL poate avea efecte grave imediate, cresterea tensiunii fiind foarte mare la asocierea acestor trei factori!!!

    Nu se recomanda asocierea alcoolului cu medicamentele, dar daca tot vreti sa riscati consumand sarat sau cu alcool ( sa spunem cu o anumite ocazie, aniversare, An Nou, etc), luati totusi medicamentele de tensiune cu cateva ore (3-4 ore) inainte de acest exces, si continuati sa le luati normal dupa ce momentul de nerespectare a indicatiilor medicale a trecut.
    8. Medicamentele cele mai folosite in tratamentul hiperteniunii arteriale sunt impartite in mai multe clase:

    * -Diuretice = au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra rinichilor, crescand cantitatea de sare si apa eliminata prin urina; au ca efect secundar cresterea glicemiei , acidului uric si modificari ale potasiului din sange, care trebuie urmarite pe parcursul tratamentului; din aceasta clasa fac parte
    o Diuretice de ansa -furosemid, bumetanid, torasemid
    o Diuretice tiazidice -clortiazida, hidroclortiazida,clortalidona, epitizid
    o Diuretice antialdosteronice -spironolactona, , triamteren, amilorid
    o Diuretice similare cu cele tiazidice – metolazona, indapamida

    * -Inhibitorii de enzima de conversie, au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra veselor de sange, iar ca efect secundar tuse seaca si uneori modificarea functiei renale – care trebuie urmarita prin analize; din aceasta clasa fac parte captopril,enalapril, ramipril quinapril, fosypril, perindopril, benazepril, lisinopril

    * -Blocantii receptorilor de angiotensina II (sartani), cu efecte similare cu clasa anterioara de medicamente, dar fara tuse; din aceasta clasa fac parte losartan, telmisartan, irbesartan, valsartan, olmesartan, candesartan

    * -Beta-blocantele, au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra inimii, iar ca efecte secundare scaderea accentuata a frecventie cardiace (bradicardie), crize de astm; din aceasta clasa fac parte
    o .betablocante neselective – alprenolol, carteolol, levobunolol, mepindolol, metipranolol, nadolol, oxprenolol, penbutolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol
    o .blocante β1-selective – acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, esmolol, metoprolol, nebivolol, amosulalol, liandiolol, tilisolol
    o .antagonisti α1/β- adrenergici – arotinolol, carvedilol, celiprolol, labetalol
    o .antagonisti selectivi β2 -butaxamine

    Din aceasta clasa, betaxolol, carteolol, levobunolol, metipranolol, timolol pot fi utilizate SI la bolnavii cu GLAUCOM

    * -Blocantele canalelor de calciu,

    . au efect de scadere a tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sange,

    . efecte secundare inrosirea pielii, durere de cap (cefalee), uneori edeme (umflarea picioarelor);

    . din aceasta clasa fac parte : Amlodipina, Aranidipina , Azelnidipina, Barnidipina, Benidipina, Cilnidipina, Clevidipina , Diltiazem, Efonidipina, Felodipina, Galopamil, Lacidipina, Lercardipina, Manidipina, Nicardipina, Nifedipina, Nilvadipina , Nimodipina, Nisoldipina, Nitrendipina, Pranidipina, Verapamil

  78. am 40 de ani,mi-am luat tensiunea si ndoctorul mia gasit-o mare 155/113.am luat tratament si mi-a scazut la145/95.niciodata nu am avut probleme cu inima ,de mancat nu mananc gras,de fumat fumez cam mult,beau bere .ce tratament pot face ca sa imi scada tensiune?trebuie sa ma lasa de fumat?v-asruga sa imi dati cateva sfaturi,va multumesc

  79. Buna ziua.Am o durere in piept care persista de 2 zile.Tensiunea luata de medicul de familie 80/60,am facut o electrocardiograma care este buna iar tensiunea in aproximativ 20 min a crescut la 110/70.Nu am avut niciodata tensiunea mica din contra ma stiu cu o tensiune 130/90.Credeti ca ar fi nevoie de un consult mai amanuntit si sa-mi fac ceva probleme?Multumesc

  80. Buna ziua
    Am o intrebare la d-voastra….am 25 de ani si am tensiunea 118/76 in general si pulsul de 106 (sau de 90 in alte masuratori)…as dori sa stiu daca ar trebui sa ma alarmez sau nu in legatura cu pulsul ridicat .
    Precizez ca am 56 kg si beau o ceasca de cafea dimineata….activitate fizica intensa nu fac, nu ma stresez (sunt in concediul de crestere a copilului).
    Multumesc anticipat!

  81. buna seara!am 51 de ani 174 si in jur de 90 de kg ; nu fumez de cativa ani incoace , nu mananc sarat si de baut o fac ocazional numai. din tabelul de mai sus ma incadrez l hipertensiune grad 1. c ma deranjeaza este k at cand knd am tensiunea ridicata imi amorteste putin partea stanga a fetei si simt o mik durere tot p partea stanga a capului dar spre crestet, o durere care pana l urma se duce dar oricum nu cred k e cv prea bun.mi-am facut o tomografie dar a iesit bn ..si un doctor mi-a dat l un momentdat cand am avut o criza de gen un medicament numit NOVASC 10mg dar am luat doar at o pastila…as dori sa ma sfatuiti cu cv.. sa-mi ziceti c as putea sa fac sa nu mai mi se ridice tensiunea…dak donez sange ar ajuta l cv???? tin sa mentionez k sunt l regim si incerc sa slabesc……multumesc anticipat…

  82. buna ziua.As vrea sa stiu si eu ce se intampala cu mama mea.In urma cu 2 zile s-a trezit dimineata cu dureri de cap,ameteli,voma,tensiune mare.Am mers de urgenta la SMURD . Cand am ajuns avea tensiune 139/107 iar ritmul inimii 119,dupa o jumatate de ora a inceput sa scada tensiunea si intre timp i s-a facut si o tomografie la cap in care nu se vede nimic,asa ne-au spus .Dupa trei ore ne-au lasat acasa si i-au prescris MOVALIS,OMERAN,MOVALIS,MYDOCALM.Am ajuns acasa dar continua sa fie ametita si sa o doara capul i-am luat tensiunea si are130/8,iar ritmul inimii 85.Maine daca continua sa se simta ametita cred ca o sa mergem dinou la medic.Ce credeti ca ar trebui sa fac?

  83. ma simt foarte rau,am o stare de slabiciune accentuata, slabesc fara motiv si nu pot sta mult timp in picioare.Am palpitatii,puls mare 128 si tensiunea la maini difera,stanga 8 cu 6, dreapta 12 cu 8.ce investigatii trebuie sa fac la inima pentru aceasta diferenta?

  84. Pingback: Tensiunea arteriala mica (hipotensiunea arteriala) : despreboli.ro
  85. Nu sunt in ro si din ce tensiune mi sa luat este ceva de genul presiunea 84 , peste presiune 128 , bataile inimii 98 .
    Este normal sau … ?

    va multumesc anticipat

  86. Buna ma numesc armand am 14 ani…shi am o nelamurire. La scoala mi sa liat tensiunea shi mia spus ca este 140 cu 70 (FOARTE MARE ZICEAU EI) acasa tot timpul o am 125 cu 70 cam asa… ca toate ca am vazut ca nu este mare(in tabel) am niste dureri din cand in cand la inima. Mentionez ca fak de 3 ani sport de performanta.
    Multumesc anticipat.

  87. buna ziua,
    am 45 de ani si am fost operat 2003 de basedow, de atunci organismul mi s-a dat peste cap. am momente cand am tensiunea mare 16/10 a fost cea mai mare(zilele trecute) si mi-a scazut la 13/9 dimineata. am ceva colesterol mare cat si trigliceridele. am fost sportiv. ce-mi recomandati tratament medical sau naturist,sport in continuare.
    cu stima,

  88. De ceva vreme mi-a fost descoperita hipertensiune, desi nu am avut probelme pana acum. La medicul de faimile era mare la urgente (UPU) era normala la fel si EKG-ul. Acum a devenit permanenta mare 15 cu 10 si ma simt rau. Ureea si creatinina sunt OK. Toata starea asta a aparut dupa ce am donat sange. O fi o carenta de magneziu, calciu sau alte vitamine si minerale?

  89. Vedeti care sunt conditiile de evaluare a tensiunii arteriale; o simpla determinare a tensiunii, NU reprezinta un factor de decizie a diagnosticului si stabilire a unui tratament.

  90. ma scuzati in partea dreapta a ficatului sunt stresata si se pare ca ma panichez mai repede ca alta persoana nu stiu cei cu mine si senzatia de rau ma oboseste tare din nou scuze

  91. Buna ziua,an si eu o intrebare :doresc sa stiu daca ma simt obosita si ametita de obicei sunt sub tensiune si ma cam doare in partea stanga in zona ficatului si mai simt si cateo palpitatie din cand in cand spre ce medic ar fi bine sa ma indrept intai si intai?

  92. buna ziua sunt marius am 27 de ani si am tensiunea cred eu oscilanta dimineata am 137,90 e normala sau poate fi si de la emotii?ce sfat im dati? mia luat doctoru tensiunea si de la emotii am avut 180.100ce sa fac?

  93. Tensiunea „normala” este intre anumite limite. Probabil, la dvs ,tensiunea pe care o aveti este normala.
    Daca aveti unele simptome faceti un consult la medicul dvs de familie.
    Nu se poate lamuri o situatie medicala pe baza unui text, fara sa vezi bolnavul (pacientul)

  94. Buna ziua,am 19 ani si nu stiu daca tensiunea mea e buna sau nu,am 10 cu 5 si pulsul vreo 92 tatal meu imi spune ca am tensiune de aviator dar sunt nelamurita,cred ca e destul de mica….e vreo problema daca o am asa?Am ameteli cand ma trezesc dimineata sa ma dau jos din pat trebuie sa imi iau un ragaz sa astept si dupaia sa o iau inainte si am si dureri de cap,nu beau cafea si nu fumez manc foarte rar carne oare e ceva?Va multumesc

  95. am 43de ani tensiunea 1,58 inaltimesi61 kg tensiune 15,9iar puls 130 am si boala de reflux pentru care trbuia sa iau tratament .se poate ca din cauza ca nu am luat trtament sa creasca tensiunea. medicul de familie mia dat enap si metroplorol dar nu am putut lua enap.aveam dureri de cap inainte de a lua enap si cu enap durerea de cap era si mai mare .nu stiu daca sa mai iau sau nu. daca ies un pic la soare imi vijie urechile.nu-mi place sa stau la usa medicului pentru nimicuri. multumesc

  96. buna ziua ma numesc Andrei am 24 de ani si de o saptamana am o stare total ciudata adica senzatie de lesin si vederea tulbure cu durere de ochi iar tensiunea 150/90 mai ales dupa amiaza iar pe seara 120/70.Am mers la doctor,mi s-au facut niste analize legate de calciu au iesit bine EKG a fost bun,si mi s-a prescris coenzima q10 si calciu + fier.problema este ca in continuare am aceleasi simptome,dar cand mi se ia tensiunea cu un aparat cu manometru am 140-150/90 iar cun un aparat electronic care se ataseaza la incheietura mainii am 123/70 sau 110/69.nu o fi bun cel cu manometru sau cel electronic,deoarece la spital mi s-a spus ca totul este bine,ori eu nu p[rea ma simt bine. As dori un sfat de la dumneavoastra. precizez ca tensiunea o aveam meru 120/70 pana la acest incident, multumesc anticipat

  97. Va multumesc pentru raspuns.As mai avea o intrebare. Acum mi s-a pus diagnosticul de spondiloza cervicala si trebuie sa incep un tratament( niste proceduri).Cresterile ocazionale ale tensiunii arteriale pot avea legatura cu spondiloza?Va multumesc.

  98. Buna ziua ma numesc Sandra si as avea si eu o intrebare in data de 26 mai mia venit perioada normal dupa perioada am ramas cu o scurgere maro-roz am fost la doctor mia dat antibiotic CIPROBETA 500mg si mi sa spus ca poate fi un avort spontan am fost sa imi fac si lama dar nu am primit inca rezultatele scurgerea o mai am inca nici un doctor nu mia dat un rezultat ce poate fi eu tot imi fac griji si am fost la mai multi doctori si nimic.Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra.O zi buna Sandra

    Dr Ditoiu
    1 Acest site NU este dedicat consultatiilor pe net
    2.Nu se poate pune diagnosticul fara sa vezi pacientul
    Asteptati rezultatele si mergeti la medicul dvs, nu are rost sa interfer cu indicatiile lui, nu este corect

  99. Buna ziua ma numesc Sandra si as avea si eu o intrebare in data de 26 mai mia venit perioada normal dupa perioada am ramas cu o scurgere maro-roz am fost la doctor mia dat antibiotic CIPROBETA 500mg si mi sa spus ca poate fi un avort spontan am fost sa imi fac si lama dar nu am primit inca rezultatele scurgerea o mai am inca nici un doctor nu mia dat un rezultat ce poate fi eu tot imi fac griji si am fost la mai multi doctori si nimic.Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra.O zi buna Sandra

  100. Buna seara
    Ma numesc Alin Robert si azi am fost la Doctor si mi-a luat tensiunea o am 15 cu 8 este bine????/ Am 26 ani si 1.72h.
    Ce ma sfatuiti??
    Multumesc pt. intelegere.

  101. 1.Intrebarea mea este: o infectie in organism poate da valori mari ale tensiunii arteriale? – poate ,dar.. sunt sunt si alte cateva sute de ALTE cauze care pot sa dea hipertensiune..
    2.Si ce ma sfatuiti sa fac? -o monitorizare Holter a tensiunii intr-o clinica DIN ZONA DVS.

  102. Buna ziua.Am 36 ani, si de cateva luni, mai precis 3 luni, am niste simptome mai ciudate si anume: Eu in general am o tensiune intre 9/5 si 11/7.Acum 3 luni dintr-o data am avut 15/10.Urmarea acestei tensiuni a fost o criza de atac de panica.IN urmatoarele 3 saptamani am mai avut de inca 2 ori, odata tot 15/10 si odata 16/10.Am fost la doctor, mi-am facut analizele, inclusiv, ekg si ecografie la inima.Totul este ok, nu am nimic, am inteles ca ar fi ceva pe baza destres.Paralel aveam si ameteli si niste dureri surde in urechea dreapta.Mi s-a pus diagnosticul de otita, apoi ca urechea interna nu se oxigeneaza cum trebuie si acum fac tratament cu Betaserc-3 luni.Intre timp eu am luat si de capul meu antibiotic. Problema este ca am luat de 3 ori pana acum adica 3 serii de 5-7 zile.2-3 saptamani dupa ce iau antibiotic ma simt simai bine si nici tensiunea nu mai e mare.Apoi iar incepe sa creasca tensiunea si iar am durerile in ureche.Plus ca de atunci (din martie)zilnic am ameteli.Intrebarea mea este: o infectie in organism poate da valori mari ale tensiunii arteriale? Si ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc mult.O zi buna

  103. Buna ziua, ma numesc Ana si am 32 ani ,uitantdu-ma in tabelul de mai sus nu imi regasesc tensiunea pe care mi-am luat-o electonic.Tensiunea
    mare este 92 si cea mica 62.Ati putea sa-mi spuneti daca este buna sau ar trebui sa-ma ingrijorez.

  104. Doctorita de familie o fost ieri in trecere pe strada mea si m-a vazut si o zis ca e doar din cauza efortului si a soarelui.Ce pot sa fac daca tensiunea e tot ridicata si ma obosesc repede chiar numa daca ma ridic din pat?

  105. Buna, sunt barbat si am 21 de ani.Astazi am fost la lucru si mi-a curs mult sange din nas.Am fost muncit ceva fizic la soare putin si in praf cam vreo 3 ore, chiar daca eu sunt student. Acasa mam uitat pe net si am vazut ca ori e de la niste vase slabe ale nasului ,ori de la hipertensiune.Miam luat tensiunea de 3 ori si ultima data am avuto 145 cu 99 si ma doare capul si ma obosesc repede si respir greu.E de rau asta nu? Cat de rau?
    Din cercetarile altor simptome medicale pe care le am(transpiratii nocturne,sangerari nazale,anale,etc) reiese ca e o boala mult mai grava. Si cred ca o sa iau acum de la fratemeo alta infectie, varicela.Imi puteti spune daca este vorba de leucemie sau nu, si ce efect poate sa aiba o astfel de infectie cu varicela asupra leucemiei?
    Multumesc pentru timpul acordat. Faceti o treaba buna.

  106. nu simt diferenta ca iau Calciu cu D3 pentru ca mi se exfoliaza unghiile si au riduri sau straturi nu stiu cum sa le spun.Nu sant normale ca si la orice om va multumesc Adina

  107. buna sant Adina am citit raspunsu dumneavoastra si va multumesc am uitat sa va spun ca anul trecut am fost diacnosticata cu DEPRESIE ANXIOASA si ATAC DE PANICA.Am luat 3 luni COAXIL si FRONTIN si mam simtit foarte bine dupa tratament poate fi ca sant departe de casa treiesc de 5 ani in germania.Se poate sa fie si asta si aici am fost la doctori miam facut analizele si mi-au spus ca sunt sanatoasa tun.Cate o data mai am niste stari de depresie dar trec foarte repede sau mai iau cate o pastila de STESSTAME pe baza de plante astept raspuns si va multumesc din tot sufletu Adina

  108. In principiu, la 24 de ani, senzatia de sufocare este mai rar data de o boala de inima, si mai des de probleme „functionale”, cum este si spasmofilia, suprasolicitarea, sau sindromul anxios.
    Deci sunt sanse ca medicul de familie sa aiba dreptate.
    De ce nu va simtiti bine cu tratament?
    Nu stiu, nu am cum sa-mi dau seama din textul trimis. Stresul poate da simptomele mentionate, faptul ca sunteti slaba… nu prea da simptome.
    Cred ca ar trebui investigata cauza slabiciunii dvs, am sa postez curand o tema cu acest subiect.

  109. buna ziua ma numesc Adina si as avea si eu o intrebare doctorul de familie mia spus ca am spasmofilie si mia dat sa iau Calciu+D3.Dar eu nu simt nici o diferenta mai simt inca senzatia de sufocare si ca nu primesc aer analizele la glanda le-am facut si totul este foarte bine apoi am facut analize de sange,EKG si la plamani toate au iesit bine.Se poate sa fie ca lucrez in stres sau ca sant prea slaba am 1.70 si 49 kg si 24 de ani astept un raspunas de la dumneavoastra va multumesc Adina

  110. Mamei mele i-a fos descoperit un fibron uterin din intamplare.A fost la consult ginecolog si i-a spus ca e de aprox.6-7 cm,i-a prescris KLION-D-100 ,o cutie,si sa mearga la control dupa 3-6 luni.Intrebarea mea;e suficient doar o cutie?si ce va urma ?se va micsora,se va putea trata tot medicamentos sau va trebui intrevenit chirurgical? Va multumesc.

  111. Sigur ca va pot ajuta
    Daca va uitati pe http://www.despreboli.ro/boli-de-inima-si-vase/2009/01/cum-se-face-tratamentul-hipertensiunii-arteriale/, veti vedea ca:
    # Hipertensiunea arteriala este de obicei o boala incurabila, adica o ai toata viata, chiar daca uneori / de obicei valorile sale sunt in limite normale cu tratament sau / si regim alimentar si de viata.

    # Ingrijirea corespunzatoare a bolii presupune PERMANENT:

    * Regim alimentar (vezi pe site)
    * Stil de viata corespunzator
    * Tratament cu medicamente
    * Control tensiunii arteriale in mod periodic

    # Cu tratament, regim alimentar si un stil de viata corespunzator, afectiunea poate fi relativ usor suportata, iar evolutia ei poate sa nu aiba implicatii majore asupra sanatatii pacientului.
    Sanatate

  112. Buna ziua Dl/D-na Doctor,va rog frumos ajutati-ma urgent,ptk nu mai stiu ce sa fac,am 43 de ani,nu fumez,beau cafea(inainte nu beiam cafea),167 cm si am tensiunea 15 cu 9 (cand nu beam cafea,tot mare o aveam)si 66 pulsatii pe minut.Ma pute-ti ajuta cumva?MULTUMESC

  113. Buna ziua!
    Va multumesc mult pentru raspuns.Itr-adevar am fost evaziva in explicatii. Am sa incerc sa fiu mai explicita. Am 34 ani. Am fost operata de pietre la fiere marti dimineta ,in sala de reanimare am invocat dureri crunte in piept ce radiau spre umeri, mi s-au facut foarte multe calmante ,spre seara tensiunea mi-a scazut foarte tare, iar pe la 10 seara am intrat din nou in sala de operatii, am fost operata din nou si au gasit hemoragie interna, de la un vas nesuturat. Acum starea mea este ok, sper ca evolueaza bine(scos mesa , cele 2 furtune). Intrebarea mea este daca ar trebui sa mai fac ceva observatii ,investigatii (tinand cont de cele 2 anestezii totale in timp scurt). Mutumesc , din nou!

  114. Buna seara!
    Cat poate rezista corpul uman la o tensiune maxima de 40 (masurata de cadru medical), ce va spune imediat o asemenea tensiune si mai ales ce repercursiuni pot aparea dupa?
    Nu este o intrebare ipotetica.
    Va multumesc anticipat!

    Dr Ditoiu
    1. Cat poate rezista corpul uman la o tensiune maxima de 40 (masurata de cadru medical), – depinde de organism, fiecare organism are rezistenta si caracteristicile lui

    2.ce va spune imediat o asemenea tensiune – nu inteleg intrebarea..

    3. si mai ales ce repercursiuni pot aparea dupa? – la fel de pinde de organism si de sansa; de la nimic, pana la accident vascular cerebral, infarct insuficienta renala acuta sau.. deces.

  115. buna ziua ma numesc Bogdan am 30 ani 172cm si 82kg
    am tensiunea 108/50 si 80 pulsati pe minut
    este normal sa am tensiunea asa mica?

    multumesc

    Dr Ditoiu
    Buna ziua,
    Nu este normal
    Cu placere

  116. Buna, ma numesc olivia si am 28 de ani si as avea si eu o intrebare la dvs, am tensiunea undeva intre 95 si 105, puls intre 67 si 80. Vreau sa stiu daca este ok deoarece de vreo 4 luni nu mai beau deloc cafea,nu consum alcool , nu mai beau nici sucuri cu acid, cola, pepsi…etc, si mai nou de cateva zile nu mai fumez (le-am lasat dupa 10 ani) si dupa toate astea nu ma simt bine. Am stari de ameteala, dezechilibru. Mi-am luat de la farmacie si am inceput o cura de calciu lactic si magneziu b6. Apa beau suficienta, pofta de mancare am, nu stiu care e problema. Ar trebui sa mai beau cate o cafea ???? Spuneti-mi ce ar trebui sa fac ????Va multumesc, Olivia.

    DR DITOIU
    Dupa cum am scris mai sus, aveti tensiune normala, si pulsul este normal.
    Faptul ca nu va simtiti bine, poate fi dat de mii de cauze, nu neaparat de tensiunea arteriala mare sau mica.
    Ce sa faceti?
    Cred ca v-ar ajuta un consult la un medic internist bun.
    Puteti apela la dr Motoi de la Fundeni aici http://medicinternist.ro/index.php/programari-consultatii-boli-interne/
    Cu stima

  117. Buna ziua ma numesc ramona am 23 de ani si as avea si eu o intrebare as vrea sa stiu daca tensiunea 113 cu 83 este buna sau nu fiindca inainte o aveam tot timpul 100 cu 60

  118. am 41 de ani
    de ceva vreme imi tiuie urechile
    mi se intimpla citeodata sa ma trezesc cu ambele maini amortite obisnuiesc sa dorm si pe burta dar rar mai mult pe stinga
    am 95 kg 174 cm si tensiunea 11 cu 8 puls 80
    electronic (in ultimele 2 ore cred ca am baut 2litri de apa – mi-a fost sete)
    nu fumez ,alcool ocazional 1-2 beri,mi se intimpla sa maninc citeodata si mai tirziu
    dupa ora 20 dar fara paine
    Pot primi ceva recomandari MULTUMESC

    Dr Ditoiu
    Recomandari medicale, poate da doar medicul ce cunoaste bolnavul si diagnosticul, ceeace nu este cazul meu. Nu stiu ce aveti pe baza simptomelor descrise.
    Cred ca v-ar ajuta un consult la un medic internist bun.
    Puteti apela la dr Motoi de la Fundeni aici http://medicinternist.ro/index.php/programari-consultatii-boli-interne/
    Cu stima

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica