Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Regimul alimentar si de viata in insuficienta renala cronica

Rinichii pacientului cu insuficienta renala cronica au anumite caracteristici, care impun un anumit tip de regim alimentar:

  1. Nu pot elimina reziduurile din proteine (de aceea este necesar reducerea consumului de proteine)
  2. Elimina greu sodiul = sarea (de aceea in general regimul trebuie sa fie fara sare)
  3. Nu pot concentra urina (care este „ca apa„), deci elimina putine substante toxice intr-o cantitate de urina – de aceea este necesar un consum mai ridicat de apa, pentru a creste cantitatea de urina eliminata, si deci cantitatea de substante toxice eliminate. Se recomanda consumul a 1500-2000ml apa plata zilnic.
  4. Hipertensiunea arteriala frecvent asociata insuficientei renale cronice, impune reducerea consumului de sare
  5. Hipocalcemia este frecvent prezenta (de aceea este necesar un regim bogat in calciu)
  6. Potasiul poate fi crescut (de aceea se recomanda reducerea consumului alimentelor cu continut crescut in potasiu – fructe uscate –nuci, fasole si linte, avocado, cartofi, suc de fructe de iarna inclusiv de dovleac, portocale, kiwi, piersici, caise, ciocolata, berea, orezul, painea, unele specii de pesti, ouale, carnea, branza, laptele). Continut redus de potasiu au merele, fructe de padure negre, strugurii, mandarinele, perele şi conserve de prune; sparanghel, fasole verde, porumb, conopida, castraveti, dovleceii, sucuri de mere, limonada, afine, struguri.
  7. Fosforul trebuie redus din alimentatie, prin evitarea alimentelor care il contin in cantitati mari – produse lactate, cereale integrale, tărâţe şi orz, nuci, nuca de cocos, smochine si curmale, stafide, somon, sardine, stridii, carne şi organe, băuturi tip Cola, dar nu si cele care sunt de culoare deschisă (7-Up şi Sprite, carnea de pasăre, peşte şi ouă sunt bogate in fosfor.

Proteinele si sarea din alimentatie – principalele „probleme” ale regimului din insuficienta renala cronica

Scaderea cantitatii de proteine consumate poate incetini progresia bolii renale. In mod normal o persoana trebuie sa consuma 1g de proteine / kg de greutate corporala, iar un pacient cu insuficienta renala cronica trebuie sa scada aceasta cantitate la jumatate.

Un calcul grosier, poate considera ca o cantitate de 5 g de proteine sa gasesc in:

  • 40 g paste fainoase
  • 1 ou
  • 75 g orez
  • 25 g carne sau peste
  • 15 g branza
  • 200 g cartofi
  • 60 g paine

Astfel, daca un pacient are 70kg, si are insuficienta renala cronica, ar trebuie sa consume cam 40g de proteina, care pot proveni din un ou, 25g de carne, 120g de paine, 30g de branza, 200g de cartofi si 40g de paste fainoase.

Medicii de obicei dau pacientilor fise cu regimuri si continutul in proteine al fiecarei portii de mancare, dar este de retinut ca in general trebuie redus consumul de carne si preparate de carne, branza si sare.

Atentie: sarea provine nu numai din gatit, ci si din:

  • conserve, (şuncă, cârnaţi, şuncă, carne conservată de vită, pate, şi altele similare)
  • brânzeturi
  • muraturi
  • bulion
  • painea normala, covrigii, placinte, peste,
  • alimentele tip „fast food”
  • lapte
  • muraturi
  • unt
  • apa minerala!!

In principiu, pacientii cu insuficienta renala cronica pot consuma fara probleme legume si fructe (atentie in situatia in care potasiul este crescut), dulciuri (daca nu se asociaza si diabetul zaharat) si grasimi (daca nu se asociaza si hipercolesterolemia).

Sper sa am timp sa pun pe site un regim care sa ajute la calculul proteinelor din dieta, pentru insuficienta renala cronica

9 comentarii la „Regimul alimentar si de viata in insuficienta renala cronica

  1. dar daca as veni la dumneavoastra la un consult puteti sa-mi prescrieti un regim alimentar ptr rinichi nefrotic(unic, din pacate unul a fost nrvoie sa-l operz)

  2. Bună seara! As dori și eu dacă se poate sa mi trimiteți un catalog cu alimentele interzise și cele neinterzise ptr un diagnostic de insuficienta renala

  3. in cazul bolnavului de insuficienta renala se poate consuma soia? intrucat stiu ca aceasta contine de doua ori mai multe proteine.. daca da, cat ar putea sa consume pe zi?

  4. De unde pot sa obtin o fisa cu regimuri si continutul in proteine a fiecarei portii de mincare pentru bolnav cu insuficienta renala cronica? Medicul curant nu mi-a dat si nu stiu sa calculez un meniu hipoproteic
    Multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica