Dieta (regimul) dupa operatia de fiere

Regimul dupa operatia de fiere este foarte util, putand sa previna multe neplaceri.

Ce regim trebuie sa tii atunci cand ai fost operat de fiere?

Alimente de evitat dupa operatia de fiere

In principiu, bolnavul care a fost operat de fiere, suporta mai greu alimentele grase sau puternic condimentate, lucru observat frecvent de acesti pacienti.

Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu se simteau bine cu aceste regimuri standard, teoretice. Acest lucru se intampla deoarece necunoscand situatia concreta a persoanei respective, risti sa faci recomandari necorespunzatoare.De aceea am renuntat la recomandarile generale pe net, considerand ca medicul care consulta bolnavul trebuie sa faca recomandari personalizate si de tratament dar si de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta.

Citește mai multDieta (regimul) dupa operatia de fiere

Regimul alimentar in fierea septata sau cudata (colecist septat, colecist cudat)

Regimul alimentar in fierea septata sau cudata este important pentru ca, desi nu vindeca problema care este din nastere, poate preveni aparitia neplacerilor legate de alimentatie.

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterologie si hepatologie  si va voi prezenta cateva date despre fierea cudata si septata, malformatii frecvent intlanite in practica medicalaRegim alimentar colecist

Colecistul (vezicula biliara sau fierea), ca si alte organe, poate avea anumite malformatii din nastere, sau care apar pe parcursul vietii. Inainte de aparitia metodelor de explorare moderne (ecografia, CR, RMN, etc) aceste malformatii erau descoperite doar chirurgical, dar in prezent ele sunt frecvent descoperite, mai ales datorita ecografiei abdominale.

In anumite situatii, in special alimentare, prezenta malformatiilor colecistului poate da simptome suparatoare, care impun luarea unor masuri de contracarare.

Regimul alimentar in aceste malformatii trebuie personalizat pentru fiecare pacient de catre medic, care trebuie sa evidentieze ce alimente ar trebui evitate si ce alimente sunt permize. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar, general, fara legatura cu subiectul articolului de fata

Ce este colecistul septat si cudat?

Colecistul septat  si colecistul cudat sunt malformatii ale fierii care apar de la nastere. Ele nu au nici o gravitate (nu te omoara) dar pot da numeroase simptome suparatoare, care impiedica persoana respectiva sa aiba o viata normala.

Simptomele colecistului septat si cudat

De ce apar simptomele in colecistul cudat sau septat?

In cazul colecistului cudat sau septat, existenta acestei malformatii face uneori dificila evacuarea bilei din colecist. Contractia colecistului pentru evacuarea bilei creste presiunea in colecistul care nu se evacueaza, cauzand durere.

Cand apar simptomnele in colecistul cudat sau septat?

De obicei simptomele in caz de colecist septat si cudat apar datorita alimentatiei care stimuleaza contractia colecistului.

Atunci cand apar simptome cele mai frecvente sunt

Citește mai multRegimul alimentar in fierea septata sau cudata (colecist septat, colecist cudat)

Ce poti sa manaci cand ai litiaza biliara (piatra la fiere)

Regimul alimentar in litiaza biliara poate preveni atat cresterea pietrelor cat si aparitia simptomelor, deci este important. Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog Bucuresti , medic gastroenterolog si hepatolog in Clinica Sante Bucuresti, cu peste 30 de ani de activitate in spitalul Fundeni Bucuresti Litiaza biliara  simptome Pietrele la fiere (litiaza biliara) pot sa nu … Citește mai multCe poti sa manaci cand ai litiaza biliara (piatra la fiere)

Bolile de fiere- simptome, diagnostic, tratament, regim alimentar

Ce este colecistul, fierea? Exista o confuzie intre colecist (care este un organ, o punga) si bila sau fiere (care este continutul lichid al colecistului). Sunt bolnavi care spun ca sufera de “bila” cand de fapt sufera de o boala de colecist. Colecistul este un organ in forma de punga, situat sub ficat (liver), cu … Citește mai multBolile de fiere- simptome, diagnostic, tratament, regim alimentar

Regim alimentar in bolile cailor biliare

Dr Alecse Valerian Ditoiu,medic gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Dieta in bolile cailor biliare este asemanatoare cu cea a bolilor de fiere – fara grasimi animale, prajeli,condimente, nuci,alune, galbenus de ou fiert sau in preparate.

Care sunt caile biliare?

Prin caile biliare se elimina bila formata de ficat in duoden.

Caile biliare sunt urmatoarele

  • Canalul hepatic comun (prin unirea celor doua canale hepatice)
  • Canalul cistic (canalul fierii)
  • Canalul coledoc (prin unirea canalului cistic cu canalul hepatic comun)

Care sunt bolile biliare care dau durere in dreapta?

De ce ai dureri in dreaptaSunt numeroase probleme biliare insotite de durere. In fotografia alaturata aveti enumerate o parte a acestora

Care este scopul regimului alimentar in bolile de cai biliare?

Scopul regimului alimentar in bolile biliare este urmatorul

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei
  3. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  4. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a cailor biliare

Ce alimente sunt contraindicate sau trebuiesc evitate?

Citește mai multRegim alimentar in bolile cailor biliare

Colica biliara – simptome, cauze, tratament, regim alimentar

Dr Alecse Valerian Ditoiu,medic gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Ce inseamna colica biliara?

Colica biliara este definita   ca o durere puternica, sub coaste in dreapta, cu debut si sfarsit brusc, cauzata de bolile fierii sau cailor biliare – litiaza biliara, infectii, dischinezie biliara. Regimul alimentar este important in prevenirea aparitia colicii biliare, tratamentul  este de obicei medicamentos, rar, colica biliara este data de colecistita acuta care trebuie operata – detalii in articol

Citește mai multColica biliara – simptome, cauze, tratament, regim alimentar

Regim in bolile de fiere

Regimul alimentar in bolie de fiere nu rezolva boala, dar poate evita aparitia simptomelor, el trebuie personalizat (nu toti oamenii fac crize la acelasi regim), fiind perioade in care unele alimente sunt suportate mai bine sau mai rau – detalii in articol

Citește mai multRegim in bolile de fiere

programari
Catre clinica