Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Efectele anticonceptionalelor – sfatul medicului internist

UpdateANTICONCEPTIONALELE SUNT MEDICAMENTE!

MEDICAMENTELE AU EFECTE SECUNDARE!

SI ANTICONCEPTIONALELE AU EFECTE SECUNDARE!

Daca veti vizita site-utile care contin date despre anticonceptionale, veti constata ca in general, sunt impartite in doua: unele care recomanda masiv utilizarea anticonceptionalelor, minimalizand sau ignorand efectele secundare, si altele care recomanda.. precautie in utilizarea acestor medicamente.

Poate va puneti intrebarea, daca este bine sa luati anticonceptionale?

Depinde din ce punct de vedere judeci acest „bine”:

  • Scad riscul de a ramane gravida – este de 1%
  • Daca luati anticonceptionale, este bine pentru unii medici care prescriu aceste medicamente (unii doar asta fac), si pentru firmele care le vand
  • Mai este bine si pentru alti medici, care va vor trata, daca faceti unul din cele peste o suta de efecte secundare ale anticonceptionalelor.

Cum sunt prezentate efectele secundare ale anticonceptionalelor de catre cei care le vand masiv?

Singur ca nici cei care la vand nu pot spune ca anticonceptionalele nu au nici un efect secundar, deoarece dvs veti citi pe alte site-uri exact invesrs.

De aceea, pentru a scadea frica de folosire a anticonceptionalelor, efectele secundare sunt prezentate.. glumet sau partial, spunandu-se astfel ca:

  1. Efectele secundare sunt rare; asa este , dar riscul exista; anticonceptionalele sunt MEDICAMENTE, HORMONI, iar aceassta categorie de medicamente au efecte secundar MAI NUMEROASE decat medicamentele obisnuite; ganditi-va ca sportivilor de performanta (care sunt persoane extrem de sanatoase ) LI SE INTERZICE TRATAMENTUL CU HORMONI!!
  2. Efectele secundare apar numai la unele persoane: da, efectele secundare ale oricarui medicament apar doar la unele persoane, dar nimeni nu poate garanta ca acea persoana nu esti chiar tu!!
  3. Sunt prezentate persoane (probabil imaginare) care spun „iau anticonceptionale de 20 de ani si nu am avut nici un efect secundar, sunt slaba si frumoasa”; situatia poate fi reala, dar.. se pot prezenta cazuri cu diferite forme de cancer inoperabil in urma anticonceptionalele, femei cu obezitate extrema, accidente vasculare cerebrale, etc.
  4. Anticonceptionalele au efect favorabil asupra unor forme de cancer, carora le iniba cresterea; este corect, orice medicament are si efecte favorabile; ar fi culmea tampeniei sa iei un medicament care are numai efecte secundare!! Nu cred ca doriti sa luati anticonceptionale doar ca sa nu faceti nu stiu ce cancer!! Si fumatul are risc clar de cancer de plamani, esofag, stomac, etc, si majoritatea femeilor fumeaza!!
  5. Anticonceptionalele scad sangerarile mentruale si intermenstruale: este adevarat, este un efect secundar favorabil, dar aceasta scadere se datoreaza tocmai tulburarii echilibrului hormonal NORMAL al organismului!!
  6. Anticonceptionalele nu ingrasa, ba chiar slabesc! Daca acest lucru ar fi adevarat, cum se poate explica ca Societatile medicale din SUA, NU recomanda anticonceptionale femeilor cu greutatea mai mare de 90kg?
  7. Se uita se se spuna ca foarte, foarte rare sunt situatiile in care un pacient ia MEDICAMENTE ZILNIC ANI DE ZILE, asa cum este cazul anticonceptionalelor.

Cred ca in folosirea anticonceptionalelor trebuie urmata o cale de mijloc:

  • Acestea se iau la recomandarea medicului (de obicei ginecolog, dar si sexolog) dar dupa ce in prealabil se face o evaluare a riscurilor de catre un ALT MEDIC, internist; va inchipuiti ca cel care recomanda de obicei anticonceptionale, va avea un oarecare interes sa prezinte mai bland unele riscuri ale lor.
  • Sunt situatii (postate de site), cand utilizarea acestor medicamente trebuie facuta cu mare prudenta.
  • Utilizarea anticonceptionalelor presupune si unele controale pe parcurs, acestea sunt postate pe site.
  • Pentru a cauta efectele secundare ale anticonceptionalelor uitati-va ce contin (este o lista cu anticonceptionalele din Romania – o parte dintre ele): majoritatea contin etinilestradiol, spirenona, ciproterona sau gestrel/gestoden, dozele putand sa difere:

  • -Chloe – etinilestradiol + acetat de ciproterona
  • -Desorelle – etinilestradiol + desogestrel
  • -Diane 35 – etinilestradiol + acetat de ciproterona
  • -Femoden – etinilestradiol + gestoden
  • -Femoston estradiol hemihidrat + didrogesteron
  • -Jeanine – etinilestradiol + dienogest
  • -Karissa – etinilestradiol + gestoden
  • -Laurina – etinilestradiol + desogestrel
  • -Logest -etinilestradiol + levonorgestrel
  • -Marvelon – etinilestradiol + desogestrel
    -Mercilon – etinilestradiol + desogestrel
  • -Microgynon – etinilestradiol + levonorgestrel
  • Novynette -etinilestradiol + desogestrel
  • Rigevidon – etinilestradiol + levonorgestrel
  • -Triquilar – mg etinilestradiol + levonorgestrel
  • -Tri-Regol – etinilestradiol + levonorgestrel
  • -Yasmin – etinilestradiol + drospirenona

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 


15 comentarii la „Efectele anticonceptionalelor – sfatul medicului internist

  1. Buna.
    Am mare nevoie de un sfat sigur si nu mai stiu ce sa cred.
    Folosesc artizia de 9 zile,iar ciclu ma tine normal 7 zile,dar inca in a 9 -a zi am sangerari. Am o prietena care a luat cu putin timp inaintea mera si ei i se termina prima folie si are inca pete maronii. Sincer nu imi doresc si eu sa am sangerariile acestea. Nu mi se pare normal. Nici nu stiu ce inseamna. Medicul nu mi-a spus nimic mai mult decat cum sa le iau. Si eu am citit doar prospectul. Nu am simpatie deloc fata de medicii care nu explica mai multe.
    Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.

  2. Buna seara
    Anticonceptionalele sunt recomandate in cazul sindromului ovarelor polichistice? Am consultat 2 medici ginecologi pana acum, unul mi-a spus ca sunt recomandate (cel care mi le-a prescris), celalalt nu. Totusi, iau anticonceptionale Microgynon de 7 luni, si am mai luat si acum 3 ani, pt o perioada de 9 luni. Medicul care mi le-a prescris mi-a spus ca anticonceptionalele pot scadea riscurile de cancer la san/ovarian/uterin si celelalte boli care sunt cauzate de SOP, pe cand celalalt medic a spus ca dimpotriva, ar trebui sa las organismul sa functioneze in ritmul lui (ciclu neregulat, o data la o luna si jumatate- 2 luni, abundent, ovulatie absenta de multe ori).
    Multumesc

  3. buna seara iau anticonceptionale diane 35 la prescriptia medicului de vreo 8 ani deoarece am ciclul menstrual neregulat am incercat sa le opresc dar nu imi mai vine deloc sau mi sa intamplat sa am foarte foarte tare.Ce ma sfatuiti sa fac imi doresc enorm sa nu mai iau atata pastila .va multumesc!

  4. buna seara.am si eu niste nelamuriri in privinta steriletului cu toate ca se spune ca este mult mai sigur,m-ar interesa sa stiu care sunt dezavantajele ,va multumesc.

  5. Este posibil sa nu le suportati, dar medicul va poate recomanda / testa si alte formule.
    Daca chiar nu suportati anticonceptionalele, in final puteti opta pentru sterilet
    Sanatate

  6. Buna ziua, am si eu niste probleme legate de anticonceptionale. Am avut ulcer gastro-duodenal cu multiple nise care s-au vindecat dupa tratamentul prescris de medic si conform analizelor de dupa tratament.Acestlucru se intampla acum 5 ani. Cand am luat decizia de a lua antinconceptionale m-am prezentat la medicul ginecolog si l-am rugat sa-mi faca niste analize inainte de a-mi recomanda unele. Nu a fost de acord, mi-a dat Novinette pe care le-am luat timp de 3 zile in care am indurat crampe foarte dureroase abdominale, le-am intrerupt si am luat un tratament rec de medic ca sa nu raman cu urmari din aceasta incercare nereusita. Am incercat si a doua oara cu Laurina, la fel, inca si mai rau, pe langa crampe, diaree in a doua zi de cand le-am luat si mi-a fost ingrozitor de rau. Acum nu stiu daca sa le intrerup, pt ca am luat doar o pastila,sa continui? Voi putea lua vreodata anticonceptionale sau imi sunt contraindicate?

  7. Va multumesc pentru raspuns. Am decis sa nu mai iau anticonceptionale. Va doresc multa sanatate! Si va multumesc pentru ca aveti grija de mama mea, ca este internata la Fundeni si dumneavoastra sunteti medicul dumneaei.

  8. Exista ideea ca anticonceptionalele ar stimula dezvoltarea neurofibromatozei.
    Referitor la sangerarea descrisa, cel mai bun lucru ar fi sa va vada un ginecolog, nu merita sa riscati luand medicamente dupa cu mcredeti dvs sau eu (sunt internist si gastroenterolog).

  9. Iau Rigevidon de cateva luni de zile. Problema e ca am uitat sa iau in ultima saptamana (ultimele 7 zile de pe folie) vreo 3 pastile la rand, si menstruatia a venit mai devreme cu o saptamana. E ok? Daca vreau sa reincep alta folie cand as putea sa o fac? Mentionez ca sufar de neurofibromatoza, sunt singura din familie care are. Anticonceptionalele ma afecteaza cu ceva? Va multumesc anticipat

  10. eu nu am ciclu regulat de mica si am descoperit ca am chisturi ovariene am ramas gravida si dupa ce am nascut tot nu mia venit am ramas gravida cu tratament

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica