Exista mai multe categorii de motive pentru care o persoana are risc sa faca diabet zaharat.
Diabetul zaharat, cauze
Diabetul zaharat apare datorita secretiei insuficiente de insulina de la nivelul pancreasului, insulina fiind hormonul care faciliteaza intrarea glucozei in celule, aici fiind metabolizata.
Daca din diferite motive (infectii, boli autoimune cu distrugerea celeuleoor producatoare de insulina, rezectii pancreatice, epuizarea pancreasului datorita varstei inaintate, consumului excesiv de dulciuri sau obezitatii) nu exista suficienta insulina pentru a procesa glucidele din alimetatie, acestea cresc i nsange, o parte dintre ele se transforma in trigliceride si alta exste excretata prin urina (glicozurie).
Cine face diabet zaharat?
Principalii factori de risc pentru diabetul zaharat sunt:
- Mostenirea ereditara (daca ai un parinte diabetic, ai risc de 2-5% sa faci diabet zaharat)
- Varsta – 80% din cazurile de diabet zaharat apar dupa varsta de 50 de ani
- Alimentatia necorespunzatoare – alimentatia cu proteine in cantitate mica, cu fibre putine si consum crescut de produse rafinate, zaharuri, cresc riscul de a face diabet
- Obezitatea- 80% dintre diabetici sunt obezi, scaderea in greutate catre valorile normalului putand preveni aparitia diabetului zaharat
- Nasterea unui copil mai greu de 4kg, arata un risc de aparitie a diabetului pentru mama.
- Stresul
- Sedentarismul (efort fizic mai putin de 30 de minute mai putin de 3 ori saptamanal)
- Glicemia crescuta in timpul sarcinii (diabetul gestational)
- Unele medicamente
- Infectii virale sau bacteriene ale pancreasului
- Hipertensiunea arteriala- tensiunea mai mare de 14/9cm Hg
- Sindrom metabolic (asocierea obezitate, tensiune mare, diabet si colesterol /trigliceride mari)
- Cresterea colesterolului si trigliceridelor in sange>250mg/dl si HDL colesterol <35mg/dl
- Existenta prediabetului
- Fumatul – cel care fumeaza peste 20 de tigari pe zi are risc sa faca diabet zaharat de trei ori mai mare decat nefumatorul
- Sindromul ovarelor polichistice
- Proteina C reactiva (CRP) crescuta
Dupa cum vedeti majoritatea factorilor nu pot fi influientati, dat, totusi, pentru prevenirea diabetului zaharat, la persoanele cu factoii de risc mentionati se recomanda:
- Urmarirea si normalizarea tensiunii arteriale
- Pastrarea unei greutati corporale in limite normale
- Efectuarea de efort fizic minimum 30 de minute zilnic
- Alimentatie echilibrata, cu evitarea dulciurilor rafinate, fainoaselor, grasimilor animale
- Intreruperea fumatului
- Supravegherea glicemiei in timpul tratamentului cu medicamente care pot induce diabet zaharat
Buna,am diabet si stiu cum este,roagal sa nu mai consume suc,paine multa si sa consume legume si fructe cu cantitate mica de zahar, atentie painea cartofii orezul fainoasele au mult zahar,cu glicemia asa mare vor urma probleme mari de sanatate
numai bine,sanatate
Buna ziua, sotul mei 47 ani a fost dignosticat cu duabet tip 2, glicemie 340;cu regim alimentar si siofor, glicemia a scazut la 270, apoi i s-a recomandat glibomet la Colentina, urmeaza cu el de acum o luna si jumatate dar glicemia a ramas tot la 270 ba chiar aseara mi-a spus ca a crescut iar la 340. Mentionez ca este plecat de acasa cu serviciul asa ca uneori a mancat altceva dacat era indicat in regimul alimentar. Ar trebui sa se intrerneze dar e cam greu cu contractul. Cat de grav este daca amana internarea inca o luna char doua?
Multumesc anticipat pentru raspuns.