Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Metastaze si cancer

Metastasis (engl)

Metastaza = raspandirea unor celule canceroase la distanta de locul unde au luat loc (tumora mama).

Unde apar metastazele

Cel mai frecvent metastazele din cancer apar in urmatoarele zone:

 • Ganglionii din zona cu tumora (care filtreaza limfa de la tumora)
 • Ganglionii de la distanta de tumora (daca celulele canceroase trec de primii ganglioni, cei apropiati de tumora)
 • Alte organe – ficat, plaman, os, creier, piele, muschi, suprarenale, etc

Nu exista o regula in aparitia metastazelor – adica sa apara din tumora-mama in ganglionii vecini, apoi la distanta apoi in alte organe; se poate ca o tumora sa aiba o singura metastaza la distanta si atat.

In tabelul de mai jos redau diferitele organe in care pot sa apara metastaze pentru cancer cu diferite localizari (nu sunt mentionati ganglionii, care pot sa aiba metastaze in orice tip de cancer iar in schema localizarea celor mai frecvente metastaze din diferite organe.

Localizarea initiala a tumorii Unde poate da metastaze
San Plaman, ficat , oase, creier
Colon Ficat, peritoneu, plamani
Rinichi Plamani, ficat, oase, creier
Plamani Glande suprarenale, ficat, creier
Melanom Plamani, piele, muschi, ficat, creier
Ovare Peritoneu, ficat, plamini
Pancreas Ficat, plamani, peritoneu
Prostata Oase, plamani, ficat
Rect Ficat, plamani, glande suprarenale
Stomac Ficat, peritoneu, plamani, creier
Tiroida Plamani, ficat, oase
Uter Ficat, plamani, peritoneu, creier

Cum apar metastazele?

Tesutul canceros are o crestere rapida, si de aceea are foarte multe vase de sange care il hranesc.

Celulele canceroase pot pleca la distanta si da metastaze pe urmatoarele cai:

 • Sange
 • Limfa
 • Teci nervoase
 • Din „aproape in aproape” = invadarea zonelor vecine pas cu pas

Simptomele metastazelor din cancer.

Nu exista simptome specifice unei metastaze, pe baza carora sa se poate pune un diagnostic.

Simptomele apar in functie de organul in care apare metastaza, de marimea metastazei, de influenta ei asupra nervilor, vaselor de sange si tesutului organului in care este localizata.

Din aceasta perspectiva se poate spune ca exista urmatoarele simptome ale metastazelor (vezi schema):

 • In metastazele cerebrale – cefalee, ameteli, tulburari de echilibru
 • In metastazele pulmonare– tuse uneori cu expectoratie cu sange, febra, oboseala la efort, dificultati de respiratie
 • In metastazele osoase – dureri care nu preatrec lamedicamente sua fizioterapie, uneori fracturi la traumatisme foarte mici
 • In metastazele hepatice – dureri in zona ficatului, icter, mancarime de piele (prurit), scadere in greutate, dificultati la efort
 • In metastazele in burta (peritoneu) -marirea abdomenului din cauza lichidului si tumorilor, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare sau satietate dupa cantitati mici de alimente
 • In metastazele in ganglioni – marirea ganglionilor, care de obicei nu sunt durerosi si nici nu au temperatura modificata

Metastazele din cancer – forum

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net,

ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta  serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie aici

1. Metastazele se opereaza?

Operarea unei metastaze depinde de multi factori: localizare (daca este intr-o zona periculoasa, face compresie pe un vas important etc), numar ( de exemplu o singura metastaza in ficat se poate opera), tipul de cancer initial, marimea tumorii „mama” (de la care a plecat metastaza), etc

2.Daca un pacient are metastaze, inseamna ca este in stadiul final, ca nu mai este nimic de facut?

In principiu aparitia metastazelor reprezinta un semne de boala avansata, dar sunt numeroase cazuri in care scoaterea chirurgicala sau distrugerea cu raze sau citostatice a tumorii initiale, duce la regresiunea, disparitia sau operabilitatea metastazei.

3.Operarea unei tumori, duce la raspandirea ei?

Nu ste o afirmatie conforma cu realitatea! Tumora este oricum hranita cu sange, deci celulele canceroase pot trece in sange, fara sa fie nevoie de altceva (operatie, biopsie, etc)

4.Este bine sa faci biopsie dintr-o tumora? Daca se face o biopsie (daca se umbla acolo), se raspandeste cancerul in corp?

Raspunsul este acelasi ca la intrebarea precedenta.

5. Un cancer fara metastaze, este tratabil, operabil?

Sunt numeroase situatii de cancere fara metastaze care nu sunt operabile.

Operabilitatea unui cancer nu tine numai de existenta metastazelor, ci si de tumora initiala (cat e de mare, daca atinge vase importante, alte organe vecine, cat de slabit este organismul, ce alte boli are pacientul, ce varsta are, etc).

6. Ce se face mai intai pentru un cancer: operatie, citostatice sau raze?

In principiu daca un cancer este operabil se prefera intai operatia, apoi, pentru eventualele celule canceroase care sunt deja plecate din tumora-mama, se fac citostatice sau radioterapie.

In unele situatii, se prefera intai radioterapia, pentru a reduce tumora si a o face operabila, apoi citostatice, iar in alte situatii doar citostatice. Aplicarea uneia sau alteia dintre metode tine de situatia fiecarui pacient.

7. De ce se dau citostaticele cu pauze intre cure?

Citostaticele sunt foarte toxice, ele omoara nu numai celulele canceroase si si pe cele normale, in special celulele sangelui. De aceea, se fac pauze intre cure, pentru regenerarea celulelor normale ale organismului.

8. Conteaza marimea tumorii in aparitia metastazelor?

Nu este regula „o tumora mare da metastaze mari sau mai multe sau mai la distanta, iar o tumora mica nu are metastaze” . Sunt situatii de tumori foarte mici cu numeroase metastaze si tumori foarte mari fara metastaze.

9. Cancerul sau metastazele pot da mancarime de piele?

In general cancerul nu da mancarime de piele.

Sunt situatii in care un pacient cu cancer are mancarime de piele:

 • Daca are o boala de piele sau alergie asociata cancerului
 • Daca are icter
 • Daca are insuficienta renala
 • Atunci cand cancerul secreta unele substante care pot da mancarime de piele (sindrom paraneoplazic)

10.Biopsia unei metastaze poate arata locul din care a plecat?

In principiu, biopsia unei formatiuni se face pentru a stabili natura ei; daca este cancer, frecvent se paote stabili organul din care a plecat, chiar daca biopsia este din alt organ (unde este metastaza) sau ganglion. DECI TEORETIC PRIN BIOPSIE SE POATE APRECIA PUNCTUL DE PLECARE A METASTAZEI.

11.Metastazele se pot diagnostica prin analize de sange?

Prin analize de sange nu se pot depista metastazele.

12.Conteaza marimea metastazei?

Marimea metastazei nu are legatura cu gravitatea bolii, dar poate face compresie locala pe vase, nrevi, canale, etc.

13.La cat timp apar metastazele de la debutul cancerului?

Nu este o durata de timp bine stabilita intre aparitia cancerului si a metastazelor; uneori se depisteaza metastazele inainte de diagnosticul tumorii primare, alteori o tumora veche nu da nici o metastaza.

14.Care sunt statistic sansele sa supravietuiesti si cat timp in cazul in care ai metastaza?

Intrebarea nu poate primi decat un raspuns general, care nu poate fi aplicat la un anumit caz de cancer cu metastaze (mama,tatal, frate, etc)

Sunt oameni care mor inainte sa apara o metastaza, altii care mor la scurt timp dupa prima metastaza, si altii care traiesc multi ani cu metastaze.

NU metastazele stabilesc prognosticul unui caz.

Statistica se bazeaza pe date certe, cifre, ori supravietuirea unui om (bolnav sau sanatos), tine de foarte multe VARIABILE individuale.

Daca la un om sanatos nu stii cat mai are de trait, in conditiile in care mersul vietii lui este relativ previzibil, la un bolnav, care are evolutie inprevizibila (poate face orcand o complicatie a bolii), cum poti sti cat mai are de trait? Am un pacient care a for operat pe creier de 5 ori pentru metastaze, si traieste si acum la 10 ani de la prima operatie, ultima metastaza fiind acum 8 ani

15l.Matusa a fost depistata cu limfom ganglionar axila dreapta ,dupa ct ,analize ,a facut 4 sedinte citostatice la un spital din viena si dupa repetare ct a aparut si niste leziuni la plamani , a facut colonoscopie , endoconoscopie si nu i a iesit nimic ,acum a facut pet /ct , mamografie ,rezultat urmand sa ni l comunice va intrebste normal de a continua sedintele de citostatice sau sa continua cu investigatii ca de exemplu toracoscopia.

In medicina nu prea exista.. normal, in cazul unui pacient, orice este personalizat, si se refera la acel caz particular. Pe baza datelor furnizate de dvs, nu pot judeca acest caz  (de exemplu nu stiu daca s-a facut sau nu biopsie, care a fost rezultatul, pe ce s-a bazat initierea chimioterapiei, ce investigatii sa-0 facut inainte de citostatice, care a fost rezultatul lor, etc.

In mod normal intrebarile dvs trebuiesc adresate medicului care stie cel mai bine cazul, medicul curant, care va poate da un raspuns personalizat la caz, nu general asa cum fac eu, in necunoasterea cazului.

15. Ce simptome dau metastazele, cum poti sa stii daca ai o metastaza?

Metastazele nu dau simptome specifice, care sa permita punerea diagnosticului doar pe baza simptomelor- cititi si mai sus

Evaluarea existentei unor metastaze o face medicul curant.

Principalele simptome in unele tipuri de metastaze sunt mentionate in poza de sus

16. Cum o putem ajuta pe mama cu cancer de colon cu metastaze hepatice?

Bolnavul este ajutat in lupta cu boala cu tratament corespunzator si regim alimentar.

17. In cancerul de colon cu metastaze hepatice putem folosi si alte tratamente naturiste fara sa afectam tratamentul conventional.

Nu auzit ca vre-un tratament „naturist” sa se fi impus ca eficient in cancer pe termen lung; stit probabil ca in fiecare an apare un trsatament care „vindeca sigur” cancerul, dar care ulterior se dovedeste a fi ineficienta. Orice substanta adaugata unui tratament poate sa ii creasca toxicitatea (daca substanta respectiva are vre-un efect pozitiv are sigur si efecte adverse)

18. In cancerul de colon cu metastaze hepatice medicul oncolog mi-a spus ca si asa nu traieste mai mult de 2 ani orice am face. Sunt dezamagita de acest verdict si vrem sa luptam cu boala mai departe cu orice mijloace si de aceea vrem sa stim cum o putem ajuta mai mult. Starea ei e momentam foarte buna, are pofta de mincare, nu a mai slabit si are scaune regulate normale. Singurul lucru ce o cam deranjeaza e ca oboseste repede la efort.Poate ajuta apa fara deuteriu in acest caz? Daca da cum o poate lua, in timpul tratamentului cu avastin sau dupa sau nu e indicate sa se bea?

Nu am auzit de studii clinice care sa certifice ca un anumit fel de apa ar avea efect anticanceros, deci nu va pot sfatui in aceasta privinta.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme digestive care ridica suspiciunea de cancer?

Daca aveti probleme digestive nelamurite sau simptome ca cele de mai sus, cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei. Amanarea la nesfarsit a lamuririi si rezolvarii acestei situatii medicale poate avea consecinte extrem de neplacute pe termen lung. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel cu propriul organism., mai ales ca piesele de schimb lipsesc, si cele defectate trebuie sa fie… carpite.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

58 de comentarii la „Metastaze si cancer

 1. Buna ziua! In urma cu un an jumate tatal meu a fost diagnosticat cu leiomiosarcom situat in zona din spate aproape de umarul stang,a fost operat de 2 ori si nu s-a tratat decat cu tratamente naturiste,de 2 saptamani se simte obosit si i-a scazut si pofta de mancare,a facut un RMN si a primit urmatorul rezultat:leziune nodulara iodofila,heterodensa cu contururi infiltrative,dimensiuni axial 3,7 cm/3 cm antero-posterior,situata in segm posterior al LSS. Importanta cantitate de lichid liber si cloazonat postero-bazal si latero-toracic dreapta,colabarea parenchimului pulmonar subiacent.Fara adenopatii mediastinale sau hilare. Ficat marit de volum,neomogen,prezentand in segm V|| LDH ,subcapsular,leziune heterogena,partial idofila,de 8/7 cm,cu zone de necroza in interior,cu perete intern gros neregulat.

 2. Neo amigdalian cu metastaze ganglionare…cazul mamei mele, a facut o prima Sedinta de citostatice..evident de simte rau dar problema este ca are doar 34kg…
  Sa se mearga pe citostatice inainte ..?
  Dr-ii spun ca e o stare avansata si neoperabila.
  Multumesc dvs !

 3. Buna ziua! Mama mea (44 ani) a fost diagnosticata cu cancer la san G3 si dupa CT i s au descoperit metastaze osoase la coasta nr7 dreapta de aproximativ 5 cm si metastaze pulmonare.
  A inceput sedintele de chimioterapie.
  La ce ar trebui sa ne asteptam? Exista sanse de vindecare? Are mai multe sanse de vindecare daca ar urma un tratament in alta tara?

 4. Dl. doctor, tatal meu a fost diagnosticat acum aproape o luna cu cancer pulmonar,adenocarcinom, o tumoare de 3,4cm, acum de 4 cm la lobul superior stang. Am facut PET-CT si s-a gasit ca determinare secundara o zona de 9mm la suprarenala stanga si un focar captant FDG de tip inflamator suprapus unei osteofit la nivelul articulatiei interapofizare L1-L2 -(este si aceasta metastaza?) Noi am dorit mult sa se opereze, fiind unica lui sansa de a se vindeca, insa din cauza acelei metastaze unii doctori nu au recomandat operatia. Am gasit un chirurg care ne-a promis ca ne opereaza insa ne-a propus sa facem inainte cateva sedinte de chimioterapie intrucat sunt 4-5 ganglioni mediastinali afectati si nu ar putea sa scoata tot, desi nu stiu ce inseamna asta. Care este sfatul dvs? Noi nu am vrea sa asteptam insa…daca boala este deja in sange, exista riscul aparitiei unei noi metastaze pana dupa operatie, cand se va putea incepe chimioterapia, daca se scoate tumoar primara si ganglionii? Mentionez ca boala are o vechime de cel mult 6-7 luni, in octombrie anul trecut si-a facut CT si nu avea nimic. Multumesc!

 5. Buna ziua,
  Am un vreisor are cancer cu metastaze la ficat,plamani, burta si gat. A făcut citostaticele timp de 1 an și jumătate. Are 2 zile de când îi face morfina. Ce înseamnă că nu mai are nici o șansă o să moara?

 6. buna ziua mama mea in varsta de 49de ani a fost la un control si iau spus ca are o tumora la rinichi ce ia afectat si ficatu doctorii au spus k o vor opera si cu recuperare isi va reveni dar tot amana operatia oare de ce… ce ar mai putea fi de facut in cazul asta momentan iau dat sa isi faca un tratament acasa de 2ori pe zii isi face injectii in burta dar ea pe zii ce trece se simnte tot mai obosita abia mai poate vorbi de mancat mananca va multumesc

 7. Buna ziua!
  Tatal meu a fost diagnosticat cu metastaze cerebrale. Pe partea stanga are tumori intre 1mm-2,6cm, si pe partea dreapta de 1 cm.
  Are dureri foarte mari, este foarte slabit, doarme mai tot timpul.
  Saptamana viitoare vom merge la oncologie. Credeti ca mai are vreo sansa? nu il poate opera, din ce ne-a spus la neurologie nici chimioterapia nu i-a fost recomandata. Va rog din suflet sa-mi dati un raspuns.

 8. am un ganglion axilar drep de 17 ani .pana acum 5 ani era cat un ou de prepelita,cand in urma cu 5 ani am fost diagnosticata cu boala hodgkin in urma aparitiei mai multor ganglioni la gat si tocare,am urmat chimioterapia m-am vindecat insa ganglionujl de sub axila doar sa diminuat la 12 mm,si azi e tot acolo ,sa fie posibil un cancer in continuare?sau o infectie ?

  • Ipotezele pot fi numeroase- vedeti aici-, dar certitudinea o da doar biopsia ganglionului.
   Cauzele problemelor dvs de sanatate pot fi lamurite doar prin consult si investigatii specifice simptomelor dvs
   Cu stima

 9. De curând, dupa un examen CT am primit următorul rezultat:
  -multiple formațiuni nodulare, hipotensive, hipocaptante, localizate in segmentele 2,3,4 si 7, cea mai mare de 15 mm, cu aspect CT sugestiv pentru determinări hepatice secundare.
  – Interhepatorenal, posterior de segmentul 6 al lobului drept hepatic, cu ștergerea limitei de demarcației fata de acesta, se vizualizează o formatiune macronodulara de aproximativ 51/43 mm, septata, discret iodofila, cu densității patafluide in interior(determinare tumorala peritoneala )
  -îngroșare parietala iodofila circumferentiala la nivelul rectului inferior cu denazificarea grăsimii si mici noduli peritoneali in adiacentă, in țesutul grasos perirectal -sugerează modificări cu substrat tumoral.
  Va rog sa-mi oferiți o scurta interpretare pentru ca sunt foarte speriat. Multumesc.

 10. Buna ziua
  De curand am aflat ca mama are o tumoare la cap, ulterior i s-a mai descoperit tumoare la tiroida si la pancreas, toate astea in decurs de 2 sapt……sa va spun cum s-a intamplat : sambata
  ( pe 29 mai )mama acuza dureri de cap , pana sear a facut o semipareza pe dreapta , 3 zile nu a fost lucida, nu manca, nu cunostea pe nimeni, nu simtea mana si picioarele…….dupa ,a raspuns bine la tratament, a inceput sa vorbeasca doar ca repeta mult cuvintele…acum e aproape ca inainte de a descoperi tumoarea la cap…..mai multe detalii nu stiu sa va spun , suntem cu totii socati de primirea vestii.
  ce e de facut in cazul asta ?dr ar vrea sa o opereze prima data la tiroida….

 11. Buna seara! Sora mea a fost diagnosticata in urma cu 9 luni cu metastaze pe coloana lombara, bazin, inainte de a fi depistata tumora primara.S-a efectuat biopsie ganglionara s-a practicat excizia ganglionului respectiv, apoi s-a gasit in profunzime spre san un bloc tumoral ce a fost extirpat , cu evidare ganglionara. S-a stabilit ca tumora ar avea ca plecare sanul
  Dupa 6 sedinte de chimioterapie, s-a facut un PET-CT , din care a reiesit ca metastazele de pe coloana si san au remis, avand activitate metabolica doar unele de pe coaste si humerus .In prezent acuza dureri mari in zona lombo-sacrala de aproximativ 3-4 zile care nu au cedat la antiimflamatorii si antialgice. Mentionez ca pana in prezent, nu a luat decat analgezice usoare de tip, algocalmin, piafen, ketorol.Ce s-ar putea intampla?Va multumesc anticipat !

 12. Buna ziua! Pentru un batran in varsta de 75 ani diagnosticat cu cancer raspandit in tot corpul, ultima faza, cat mai are de trait aproximativ? mentionez ca am aflat astazi ca are aceasta forma de cancer si nu mai este nimic de facut.

 13. Buna ziua…as dori un sfat urgent.bunica mea a fost diagnosticata cu metastaza ganglionara intraabdominala ,metastaza hepatica…i s-a dat un tratament doar pentru dureri,a facut CT,ce se mai poate face?precizez ca pe rinichiul dr se afla un chist de 3,5cm si a slabit foarte mult. De la Lugoj,de unde locuim,am fost in Timisoara la spitalul municipal si ni s-a spus ca i se mai poate face o punctie pt ca citez: „nu avem inca un diagnostic ca sa ii putem da un tratament”.

 14. Mama a fost operata de cancer la san cand avea 37 de ani ,acum patru ani sa dus la oase.din octombrie anu trecut are la plamani si acum i sa dus la ficat si la cap.as vrea sa stiu cat se mai chinuie?ea nu mai poate sa mearga ,i sunt amortite picioarele ,cu un ochi nu mai vede si acum cred ca de la morfina doarme si mult.mama acum in septembrie face 54de ani.multumesc

 15. mama in 2oo6 a fost operata neoplasm intestin subtire cu determin sec ovariene .a urmat 6 sedinte cito in 2010 a recidivat stomac colon si ovar stg a fost oper si iar sedinte cu cito . acum in 2014 martie a facut iar toate analizele ct ,endoscopie ,colonoscopie iar biopsia a iesit ca a recidivat . in luna iunie a facut convulsii in decurs de cateva zile ,a fost stabila iar acum are icter. ce urmeaza sunt disperata si vreau sa stiu ce urmeaza.precizez ca nu mai vrea la medic face calmante acasa cu tramadol fiole.

 16. Buna ziua d-le doctor,

  Mama mea a fost diagnosticata cu tumora hepatica maligna, a inceput deja chimioterapia, a facut o tura, numai ca doamna doctor oncolog i-a oprit tratamentul luna aceasta, avand in vedere ca pielea mamei s-a ingalbenit si caica ar fi facut metastaze. Nu prea are forta sa mearga, dar mananca bine si nu vomita. Eu tot cred ca nu s-a facut totul in ceea ce priveste tratamentul si am citit pe site-ul d-stra ca inca s-ar mai putea face tratament si in caz de metastaze.
  Mi-as dori din tot sufletul sa vin la o consultatie la d-stra, cat mai repede cu putinta, am toate analizele si documentatia necesara, inclusiv RMN-ul si biopsia si as dori o programare rapida, avand in vedere ca orice clipa este foarte importanta pentru mama, nu vreau sa se piarda timp pana la programare.
  Multumesc anticipat.

 17. tatal meu este diagnosticat cu tumora maligna hipofaringe std 4 .A facut tot ciclul de citostatice si a fost trimis pt radioterapie ,dupa 5 sedinte s-a facut o interventie chirurgicala si i s-a pus canula deoarece nu putea respira si dupa aceea a continuat radioterapia total 35 sedinte .Dupa 2 luni s-a internat din nou la oncologie si starea i s-a agravat,adica s-a umflat intre barbie si piept si s-a spart si a facut 3 gauri din care iese un fel de secretie. Acum nu mai poate manca si nici bea apa. Am fost la ORL ambulatoriu unde l-a curatat si i-a dat medicament un spray Oximed si Betadina. A facut perfuzii glucoza+vitamine+calmante si nu stiu unde sa mai apelez. In externarea de la radioterapie scrie ca daca nu poate manca atunci sa i se monteze o sonda de alimentatie nazo-gastrica. V-as fi extrem de recunoscator daca mi-ati putea oferii niste sfaturi ca nu stiu ce sa mai fac.

 18. Am si eu niste intrebari….nedumeriri.
  Mama mea in varsta de 60 ani are urmatorul rezultat dupa operatia de Histerectomia abdominala radicala cu excizie radicala de ganglioni limfatici pelvini :adenocarcinom de tip endometrioid al endometrului cu arii de diferentiere scoamoasa ( adenocarcinom moderat si slab diferentiat) cu invazie in jumatatea interna si externa a miometrului si in istrul uterin si cu metastaze in limfoganglionii pelvini dreapta( 1/2) si stanga (1/3).Colul uterin prezinta zone de dispalzie usoara si moderata la nivelul exocolului si hiperplazie papilara glandulara endocervicala.Ovare cu corpi albicans. Scalpinge atrofice.
  Dupa acest rezultat a facut 25 sedinte radioterapie cu cobalt. Dupa 2 luni de la terminarea tratamentului a facut un RMN pelvin si rezultatele au fost bune, adica nici o urma de metastaze sau tumori. 4 luni s-a simtit excelent, a dus o viata normala.De aproximativ 2 saptamani are dureri de spate, de burta, de sold, nu stie exact ce o doare si unde. Durerile apar nopatea, nu se poate odihni. Ziua daca face miscare nu mai are dureri sau mai exact scad in intensitate.Cand sta la frig iar apar iar la caldura, la soare se simte bine.
  Vreau sa va mentionez ca nu stim stadiul cancerului si ce ar fi aceste dureri? Pot fi cauza radioterapiei sau putem vorbii de metastaze osoase cumva? Ne poate lamuri cineva?

 19. tatal meu a fost operat de tumoara la vezica urinara si ia fost extirpata vezica in urma cu 8 luni,nu a facut citostatice,acum dupa 4 luni de dureri insuportabile la coloana vertebrala, i s a depistat o alta tumoara la colon si s a intins pana la ganglionii de la incheietura piciorului drept oprind circulatia sangelui spre picior,doctorii au spus ca il opereaza urgent pentru extirparea tumorii dupa care va face razie pentru a arde extinderea spre piciorul drept,dupa care va face citostatice.credeti ca mai sunt sanse de supravietuire,avand in vedere ca are varsta de 50 de ani?

 20. Mama mea a fost operata de neoplasm de colon sigmoid cu metastaza hepatica. Dupa operatie au inceput citostaticele cu 5-FU si Xeloda pe care le-a suportat relativ bine, boala e in regresie sin din 4 metastaze pe ficat si una pe suprarenale au disparut 2 pe ficat si cea de pe suprarenala. Au mai ramas din pacate 2 metastaze mici de 2 mm pe ficat si dupa mai bine de o luna de pauza a reinceput tratamentul cu Avastin.
  Intrebarea mea este cum o mai putem ajuta pe mama in lupta cu boala si daca putem folosi si alte tratamente naturiste fara sa afectam tratamentul conventional. Medicul oncolog mi-a spus ca si asa nu traieste mai mult de 2 ani orice am face. Sunt dezamagita de acest verdict si vrem sa luptam cu boala mai departe cu orice mijloace si de aceea vrem sa stim cum o putem ajuta mai mult. Starea ei e momentam foarte buna, are pofta de mincare, nu a mai slabit si are scaune regulate normale. Singurul lucru ce o cam deranjeaza e ca oboseste repede la efort.
  Poate ajuta apa fara deuteriu in acest caz? Daca da cum o poate lua, in timpul tratamentului cu avastin sau dupa sau nu e indicate sa se bea?

  Va multumesc anticipat!
  Somona Knop

  • Buna!Si mama mea(73 de ani)se confrunta cu aceasi prolema pe care o are si mama ta,are si anus artificial.Face citostatice(xeloda),se simte bine,are pofta de mancare si mai ales e optimista.Mama ta cum se simte?Ce stii despre evolutia bolii?Multumesc si multa sanatate!

  • Buna Simona! Cum se simte mama ta? Eu sunt disperata ca mama mea are 64 ani si a fost descoperit cancer la colon de gradul 4 cu metastaze hepatice si peritoniale.nu au operato pt ca au zis ca nu are rost in schimb a inceput de o saptamana chimio cu oxaliplatin(aia care tre sa se fereasca de rece) iar dupa 6 sedinte ia zis ca va face avastin pt tot restul vietii.nimeni nu mia zis cat ar mai avea de trait.oricum ea se simte rau de la tratament.am vazut ca si mama ta ar fi un caz asemanator am indraznit sa te deranjez.sanatate multa!

 21. cei de la Fundeni mi-au dat sa revin cu el pe data de 07.12.2011 dar tratamentul cu dexametazona a fost doar pt 10 zile de la terminarea radioterapiei.
  pana la data de 07.12.2011 ce tratament puteti sa-mi recomandati sa-i alinam durerile?

 22. tatal meu a fost diagnosticat cu metastaza de carcinom scoama celular necheratizant posibil pulmonar .
  Ce sanse credeti ca sunt?
  ce tratament ar putea urma?
  a fost operat la cap a fost scoasa una din tumori , a facut 5 sedinte de radioterapie la fundeni , apoi a urmat tratamentul cu dexametazona injectabil . In continuare are dureri mari de cap in special noaptea nu se poate odihni.
  Ce ar mai fi de urmat?

 23. Pingback: Gastroenterologie si hepatologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Ficatul doare sau nu?
 24. Natusa mea a fost depistata cu limfom ganglionar axila dreapta ,dupa ct ,analize ,a facut 4 sedinte citostatice la un spital din viena si dupa repetare ct a aparut si niste leziuni la plamani , a facut colonoscopie , endoconoscopie si nu i a iesit nimic ,acum a facut pet /ct , mamografie ,rezultat urmand sa ni l comunice va intreb Dle doctor daca este normal de a continua sedintele de citostatice s au sa continua cu investigatii ca de exemplu toracoscopie , etc , astept raspus urgent – multumesc

 25. mama mea are cancer la san cu metastaze.am fost la ins oncologic fundeni si medici nu i-au dat nici o sansa de supravietuire.are deja 2 luni jumatate la pat si face cate 4 fiole de morfina pe zi…intrebarea ar fi.Cat poate trai cu metastazele in tot corpul?tinand cont de faptul ca nu nu se mai misca,nu prea mai bea apa,poate un sfert de cana pe zi,si are si o paralizie pe partea dreapta.as vrea sa stiu daca mai poate trai luni,saptamani sau zile…..multumesc

  • buna kissa. imi poti da mai multe detalii? cum s-a simtit mama ta dupa aflarea diagnosticului? cum a evoluat boala? aceeasi problema o am cu o matusa. a depistat cancerul acum 3 luni,face chimioterapie o data pe saptamana insa de 3 saptamani are dureri mari de picioare,ameteste foarte rau, vomita si are tendinta sa stea numai in pat. tot in ultimul stadiu este. daca mai vezi acest mesaj astept un raspuns aici sau pe mail upformeandyou@gmail.com .. multumesc

 26. tatal mau are metastaze la ficat. La tomograf a iesit: „ficat cu dimensiuni la limita superioara a normalului. In ambii lobi hepatici se observa numeroase leziuni spontan hipodense, de maxim 55 – 60 mm. La administrarea de substanta de contrast se observa ca leziunile se incarca neomogen ( mai mult in periferie unde sunt hiperdense, zona centrala fiind hipodensa)”.
  Medicii ii administreaza clorura de sodiu, in timpul caruia face temperatura foarte mare ( de exemplu azi a avut-o 39 cu 5 ), cand nu ii administreaza nimic nu face temperatura si se simte mai bine, cand ii face si dupa e foarte slabit. De ce reactioneaza asa? I-au facut toate analizele…nu stiu de unde provine aceasta metastaza, aceasta febra. imi puteti spune dumneavoastra ceva daca se poate? Va multumesc

 27. buna ziua..am o cuscra cu o tumora pelvabdominala .metastaze hepatice…a facut operatie ..14-06-2010…ce medicamente poate lua pt. usturimi si dureri interioare …astept raspuns…va multumesc mult…

 28. Domnul Dr as dori sa-l consultati pe tatal meu, pana in momentul de fata stiu doar ca i-au gasit niste formatiuni tumorale pe ficat, nu se stie de unde , marti 14 sep are tomografia si vom afla mai multe detali, sa-mi spuneti va rog unde va pot gasi: spiatal si clinica privata, sau un nr de contact.
  Va multumesc anticipat!

 29. Buna ziua,
  Sotul meu a fost operat de metastaza cranio-duro-cerebrala de carcinom cu celule clare.Rezectia metastazei a fost subtotala deoarece exista anumiti pediculi care sint in legatura directa cu carotida interna. La o luna dupa operatie s-a facut embolizare de 2/3 din restul ramas. Va rog sa-mi spuneti care este parerea dumneavoastra de aceasta situatie. Neurochirurgul spune ca alte tratamente alternative nu-l ajuta din cauza rezistentei tumorii la acestea. Care credeti ca este prognosticul? V a multumesc anticipat!

 30. As dori sa-mi detaliati diagnosticul de – adenopatie latero-cervicala
  S-a efectuat un examen microscopic din ggl lant spinal:
  fragmentul 1 – bloc adenopatic de 6 ganglioni cu metastaza masiva de carcinom scuamos slab diferentiat, in 4 dintre ei cu zone de necroza, si emboli in vasele din capsula;
  freg 2 – 2 ggl limfatici cu metastaza masiva de carcinom scuamos slab diferentiat;
  frag 3 – 2 ggl limfatici cu metastaza masiva de carcinom scuamos slab diferentiat si invazia tesutului adipos periganglionar.

 31. eu am carcinom la colul uterin de 5 cm ,si la tomograf miau mai gasit 2 ganglioni in metastaza si mi se recomanda radio terapi si cimo terapi ma simpt forte bine nu stiu ce sa fac sa le fac si daca nu le fac ce sa-r putea intimpla

 32. tata are metastaza umar, cancer nedepistat, doctorul ortoped zice ca nu poate face radioterapie pentru reducerea durerilor de la umar pentru ca dupa radioterapie nu mai poate fi operat la umar .
  E normal asa?

 33. Pingback: Intrebari si raspunsuri despre cancer : despreboli.ro
  • Buna ziua,
   o am pe mama in stare avansata cu ganglioni tumorAli pe toata burta .vreau sa ma ajutati.Doresc o internare la dumneavoastra.va multumesc.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica