Malign sau bening – aceasta este intrebarea..
Foarte multe persoane se intereseaza de diferenta dintre benign si malign.
Ce inseamna benign?
Benign inseamna necanceros, cu evoutie buna (bene)
Ce inseamna malign?
Malign insemna rau, canceros, neoplazic
Precizez de la inceput ca nu exista cancer benign (cancerul este totdeauna malign) iar expresia cancer malign este un pleonasm (e ca si cum ai spune .. gleza piciorului, ureterul rinichiului sau dintii din gura..)
Cum se pune diagnosticul tipului de tesut al unei tumori?
Este evident ca numai biopsia urmata de examinarea tesutului la microscop pune cert diagnosticul tipului de tesut al unei tumori.
Sunt insa si alte caracteristici care pot sugera caracterul malign sau benign al unei tumori inainte de a face biopsia.
Cand nu se face biopsia unei tumori?
Sunt situatii cand nu se face biopsia tumorii din diferite motive:
- tendinta la sangerare
- existenta altor complicatii care fac biopsia riscanta
- localizarea tumorii inaccesibila biopsiei sau in apropierea unor zone vitale (vase de sange)
- tumora prea mica si deci greu de „nimerit”
- invazia tumorala generalizata face ca rezultatul biopsiei sa nu foloseasca pentru rezolvarea cazului
- refuzul pacientului, etc
In aceste situatii este important sa te poti orienta asupra naturii unei tumori,si fara sa ai un rezultat de biopsie sa incerci sa lamureti daca tumora respectiva este benigna sau maligna..
Tumorile benigne difera de cele maligne nu numai prin structura (care se vede doar la microscop), ci si prin ritmul de crestere, capacitatea de invazie si capacitatea de a da metastaze
Datorita acestor factori, exista multe elemente care pot sugera natura benigna sau maligna a unei tumori, in afara caracteristicilor microscopice (structura tumorii)
Care sunt deosebirile dintre o tumora maligna si una benigna?
Cand un medic gaseste … ceva crescut la examinarea unui pacient, spune de obicei ca a gasit o tumora, un nodul. Asta nu inseamna automat ca a gasit un cancer – vedeti in schema alaturata ca nodulii din ficat de exemplu, pot avea natura diferita-
Cele mai importante deosebiri dintre tumora benigna si cea maligna sunt:
- Ritmul de crestere a tumorii poate sugera natura sa neoplazica sau benigna- tumorile maligne de regula cresc mai rapid decat cele benigne si dau metastaze ; se considera ca din 1000 de celule canceroase care trec in sange, 999 sunt distruse de sistemul ade aparare antitumorala al organismului, si doar una poate sa se fixeze in alt organ ca metastaza -vezi poza
- Existenta metastazelor este intalnita doar in tumorile maligne
- Existenta simptomelor generale de boala (astenie, febra, anemie, scadere in greutate) poate sugera ca tumora este maligna
- Analizele generale modificate (cresterea VSH, anemie)
- Marginile nete ale tumorii (la palpare CT, ecografie, etc) sunt mai frecvente in tumorile benigne, pe cand in cele maligne limitele formatiunii nu sunt precise deoarece tumora invadeaza tesuturile vecine..
- Existenta ganglionilor mariti (adenopatie) in zona respectiva sau la distanta sugereaza caracterul malign; mentionez ca in foarte multe cazuri adenopatia nu este data de cancer -vezi schema
- Sangerarea este mai frecventa in tumorile maligne decat in cele benigne; sangerarea poate fi in interiorul tumorii ( si nu se vede decat la ecografie, CT) sau la suprafata ei – se vede la endoscopie sau sangele iese la exterior printr-un orificiu natural (gura, nas, anus, genital etc)
- Aspectul endoscopic poate sugera cu mare probabilitate caracterul malign sau benign unui medic cu experienta in domeniu- de obicei o tumora benigna are tesutul de la suprafata asemanator ce cel vecin, sanatos
- Ameliorarea evidenta simptomelor sub tratament sau fara tratament, poate sugera ca tumora nu este maligna- dar acest lucru trebuie luat in calcul cu foarte mare retinere, deoarece sunt situatii in care si o tumora canceroasa poate evolua la inceput bine, chiar fara citostatice, evolutia nu este permanent rea.
- Reaparitia tumorii dupa ce a fost excizata chirurgical, este mai frecventa in tumorile maligne
- Mobilitatea tumorii – daca tumora este sub piele, si pielea se misca deasupra ei (nu este fixata de tumora), pielea de deasupra nu este modificata, iar tumora se misca pe tesutul de sub ea, are probabilitate de fie benigna.
- Marimea tumorii nu are mare insemnatate in diferentierea benign- malign; faptul ca o tumora este mica nu inseamna ca este si „mai buna” (am vazut tumori de cativa milimetri care erau canceroase), iar faptul ca o tumora este mare, nu inseamna neaparat ca este canceroasa.
- Prezenta markerilor tumorali poate sugera caracterul malign au unei tumori – dar exista tumori canceroase cu markeri tumorali normali, nu sintetizeaza markeri tumorali
Se poate transforma o tumora benigna in una maligna?
Din pacate exista aceasta posibilitate, de altfel orice tesut sanatos se poate transforma teoretic in tesut canceros daca apare o celula modificata care scapa controlului sistemului de aparare o organimsului.
Cat poti sa astepti de cand ai simptome de boala pana ajungi la medic?
Este evident ca nimeni nu recomanda sa te prezinti la medic imediat ce ai un simptom, orice om are simptote mtrecatoare, date de mici probleme de sanatate.
Din pacate nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect atunci cand simptomele persista, apar alte simptome sau afecteaza viata sau activitatea profesionala.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru cancer?
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in toate bolile exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta.Alaturi aveti un exemplu de regim alimentar personalizat, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de mai sus.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece.
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale Am tot cca 30 de ani de cariera didcatica la la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studnetii la medicina, medici rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sa nu aveti probleme de sanatate!
Daca totusi aveti probleme cu fierea si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.
Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
scuze sunt foarte bulversata, hemangion la rinichiul stang.
Buna ziua, ma numesc Violeta am 44 ani, am facut o ecografie de rutina si mi s-a descoperit un hemangion de 2 cm, ce trebuie sa fac ? sunt foarte speriata…..Multumesc !
Buna ziua, ma numesc adina si ma confrunt cu o mare problema, mi-au aparut niste ganglionii in zona gatului sub brat si inghinal, am fost la doctor mi-au facut toate analizele(RMN Mamografie Biopsie endoscopie ) si mi sau spus ca mai am si niste ganglionii interni, am facut biopsia la galati mi-a extirpat un ganglion de sub san si mi sa spus ca am toxoplasma, ca sa fim sigurii am trimis biposia si la institul victor babes si am primit rezultatul toxoplasma, am fost din nou cu rezultatul la galati la boli infectioase pentru a urma tratamentul si medicul suspecteaza ca as putea avea ganglionii limfatici non-Hodgkins deorece sunt prea multi ganglionii,intrebarea mea este daca se poate ca acest gabglion sa fie toxoplasma iar restu sa fie de alta natura.Astept daca se poate si parerea dvs,oricum vreau sa vin la bucuresti daca se poate sa ma indruma-ti unde as putea merge sau daca se poate sa ma consultati dumneavoastra.Va multumesc
Cu stima si respect
Adina