Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Factorii de care depinde evolutia cancerului la o persoana

Este important pentru un pacient cu cancer sa se stabileasca in ce stadiu este boala si gravitatea cancerului deoarece in functie de acest stadiu sansele de supravietuire sunt diferite, la fel ca si tipul de tratament.

Stadializarea cancerului este notata cu literele T, N si M, litere care au urmatoarea semnificatie:

 • T – este litera ce provine de la tumora initiala, si in stadializarea cancerului este urmata de o cifra;cu cat cifra este mai mare, cu atat tumora este mai mare si extinsa,, deci este posibil sa evolueze mai prost. T0 inseamna tumora atat de mica incat nu se vede cu ochiul liber, iar T4 cea mai extinsa tumora
 • N – este litera ce desemneazaganglionii ( in engleza ganglioni = nodules);cu cat cifra este mai mare, cu atat tumora Evolutia canceruluieste mai mare si extinsa, deci este posibil sa evolueze mai prost. N0 inseamna lipsa metastazelor in ganglioni
 • M – este litera ce provine de la cuvantul metastaza, adica raspandirea tumorii in afara organului din care provine, iar cifrele ce urmeaza dupa aceasta litera au aceeasi semnificatie ca mai sus..

Evolutia cancerului netratat este diferita la diferiti pacienti, s chiar la acelasi pacient pe parcursul bolii.

Din punctul de vedere al parametrilor de mai sus, tumorile pot fi impartite in cinci stadii – 0, I, II, III si IV, cel mai putin grav fiind stadiul zero in care tumora este mica si localizata, fara metastaze, iar cel mai grav stadiul IV in care tumora este mare, extinsa, cu metastaze in alte organe si ganglioni. Deci, un cancer in stadiul zero evolueaza teoretic mai bine decat unul in stadiul I, II, III sau IV.

Este evident ca in afara acestor stadii, faptul ca un pacient are sanse mai mari sau mai mici de a se vindeca este legat si de starea organismului, varsta, alte boli asociate, analizele de laborator, etc etc.

Cum evolueaza cancerul tratat?

Dupa tratamentul cancerului, chirurgical, cu citostatice sau radioterapie, evolutia pacientului poate fi catre vindecare, stationara sau spre agravare.

Factorii de care depinde evolutia cancerului tratat sunt:

 • Stadiul cancerului inainte de inceperea tratamentului ( un cancer stadiul I are sanse mai mari sa evolueze favorabil decat unul stadiul IV
 • Ce tratament s-a facut si cum s-a facut tratamentul
  • sunt cazuri in care operatia poate fi radicala (s-a scos toata tumora si ganglionii invadati) si atunci evolutia este buna, iar in cazurile in care nu s-a putut scoate tumora evolutia poate fi mai putin buna
  • uneori de poate face corect tratamentul cu citostatice, alteori pacientul nu suporta intreaga cura din cauza efectelor secundare, iar evolutia poate fi mai proasta
 • Bolile care se asociaza cancerului (daca un pacient are si alte boli serioase, riscul de evolutie proasta a cancerului este mai mare)
 • Varsta pacientului -pacientii in varsta pot sa nu suporte tratamentul sau operatia care ar fi necesare
 • Starea organismului in momentul diagnosticului ( un organism robust suporta mai usor tratamentul cu citostatice si are sanse mai mari sa evolueze favorabil decat unul  ..debil)
 • Tipul de celula canceroasa (exita cancer de .. stomac cu celule mai agresive sau mai putin agresive)
 • Imunitatea organismului

Datorita numerosilor parametrii care pot influenta evolutia unui cancer, nu se poate evalua un caz medical de cancer pe net, si nu se poate da un prognostic cat mai este de trait, cum va evolua, ce complicatii pot sa apara, etc.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu suspiciunea de cancer?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa neglijati problema, exista medici competenti care se ocupa de astfel de probleme Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori grave sau ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare, daca aplici solutia potrivita.

Sunt bucuros daca munca mea de pe site v-a folosit, si daca v-ati lamurit referitor la problemele dvs medicale.

Daca credeti ca pentru lamurirea problemelor este necesar un consult gastroenterologic, vedeti aici cv-ul meu (trebuie sa stii la ce medic mergi), si modalitatea de programare.

Inapoi la prima pagina

programari
Catre clinica