Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Evolutia, riscurile si sansele de vindecare a bolilor

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Extrem de multi utilizatori imi relateaza anumite cazuri medicale (ciroza, cancer, boli grave, etc) si ma intreaba:

 • se poate opera
 • care sunt riscurile operatorii
 • cat dureaza vindecarea
 • se va agrava
 • cat va supravietui
 • ce complicatii va face
 • … etc.

Daca este relativ usor sa dau un raspuns unui pacient pe care il urmaresc si ale carui caracteristici medicale le cunosc, acest raspuns nu pot sa il dau unui pacient virtual.

Posibilitatea unui bolnav de a se opera sau nu pentru un cancer, se stabileste pe baza urmatoarelor elemente:

1. Examinarea cazului de catre medic cu evaluarea lui

2. Starea generala a pacientului – trebuie sa fie cel putin mediocra

3. Varsta pacientului – se poate opera la orice varsta, dar varstele foarte mici si foarte mari, au riscuri operatorii mai mari

4. Bolile asociate si gravitatea lor – bolile severe de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat dezechilibrat, tulburarile de coagulare a sangelui, anemia, infectiile, etc, pot sa nu permita operatia pana la rezolvarea lor sau macar ameliorare

5. Analizele de laborator generale – hemograma, coagulare, glicemie, creatinina, ionograma, gazele sanguine –

6. Electrocardiograma

7. Starea functiei pulmonare (deoarece bolnavul va fi pus pe aparat de respiratie)

8. Daca suporta sau nu medicamentele in vederea anesteziei.

9. Marimea tumorii si cat ramane pe loc din organul care este operat – trebuie sa ramana o cantitate suficienta pentru a asigura supravietuirea-.

10. Prezenta sau absenta invadarii organelor din vecinatatea tumorii

11. Prezenta sau absenta metastazelor in organe (plaman, ficat, suprarenale, creier), oase sau ganglioni. Existenta metastazelor nu inseamna neaparat ca pacientul nu se poate opera.

Pentru o evaluare corecta, sunt necesare cel putin aceste elemente.

Ca medic, daca nu stii si nu iei in calcul toate aceste date, risti sa indici sau sa faci o operatie unui pacient care nu suporta acest lucru, iar acesta este factorul cel mai important pentru care apar complicatiile de dupa operatie: lipsa evaluarii corecte a pacientului inaintea operatiei.

Pe baza celor scrise, cred ca puteti trage singur concluziile referitoare la posibilitatea mea de a judeca pe net un caz CORECT, bazandu-ma doar pe povestirea pacientului sau familiei.

Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este finalul sau vindecarea. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveaza situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale. Nestiind complet si direct situatia cazului relatat pe net, nu pot sti ce sa va intampla mai departe, deci nu pot raspunde la majoritatea intrebarilor legate de diagnosticul, evolutia, sansele de vindecare sau agravare la un anumit pacient. In schimb, pot raspunde la majoritatea intrebarilor legate de o anumita boala.

De altfel legea NU permite explicit evaluarea medicala la distanta – pe net.Citez  Art.31. din codul deontologic medical
Actul medical de la distanță
Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

Cancerul – forum

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Ce trebuie sa faci ca sa afli ce sanse ai sa mearga bine operatia pentru cancer?

Evaluarea cazului dvs trebuie facuta de medicul care va va opera.

De ce trebuie sa faci raze sau citostatice daca te-ai operat de un cancer si a fost scoasa toata tumora?

Trebuie sa faci radioterapie sau citostatice deoarece prin operatie se scoate toata tumora vizibila, dar se poate sa ramana celule canceroase la marginea operatiei sau in sange sau ganglioni, invizibile cu ochiul liber.

De ce in cancerul de colon uneori se prescriu raze iar alteori citostatice?

Sunt multe motive pentru care unii pacienti fac radioterapie , altii chimioterapie iar altii ambele metode sau niciuna dintre ele (exista o specialitate medicala care se numeste radioterapie iar alti medici care se numesc chimioterapeuti, si invata 4 ani pentru aceste specialitati).

Explicatiiile care fac ca in unele cazuri sa fie indicata radioterapia iar in altele chimioterapia sunt urmatoarele:

 • Radioterapia are efect de limitare a extensiei locale a cancerului, deci nu este in general indicata daca exista Metastaze la distanta de zona cu tumora
 • Chimioterapia actioneaza in intreg organismul (inclusiv pe celule canceroase aflate in sange sau in in metastazele la distanta de tumora initiala)
 • Radioterapia are unele efecte secundare iar chimioterapia alte efecte secundare (deci fiecare metoda este suportata sau nu de unii pacienti)
 • Unele cancere nu sunt sensibile la radioterapie (fibrosarcomul, leiomiosarcomul , rabdomiosarcomul, liposarcomul,  sarcomul sinovial, osteosarcomul, melanomul, etc)
 • Contraindicatiile metodelor sunt diferite
  • Pacienti care nu pot suporta chimioterapia (sarcina, boli de rinichi, boli de ficat, trombocitopenie, infectii repetate, operatii recente, etc)
  • Pacienti care nu pot suporta radioterapia (iradiere anterioara, boli imunologice, boli pulmonmare sau cardiace avansate- contraindicata radioterapia pe torace-, perforatii de organe, etc)

Daca am sangerari urinare de la un cancer de vezica, este urgent sa am un diagnostic exact, sau se poate asptepta?

In orice boala este bine sa ai un diagnostic cat mai rapid pentru ca boala sa nu evolueze si tratamentul sa fie cat mai eficient, este valabil si in cazul cancerului de vezica urinara.

Pe de alta parte, in majoritatea tarilor, serviciile medicale presupun o asteptare de zile sau chiar luni, pana la consultul care sa puna diagnosticul (din fericire, in Romania, asteptarea este foarte scurta in majoritatea cazurilor).

Ce sanse sunt sa mearga bine un cancer de vezica urinara?

Daca cititi materialul de pe aceasta pagina, veti constata ca nu se poate spune despre un anumit caz cum va evolua. Teoretic sunt sanse sa meraga bine 50%, practic, la un anumit caz, sansele pot fi de la 1% la 99%.

Cat poate sa traiasca un pacient cu cancer pulmonar?

Sansa de supravietuire la 5 ani depinde de stadiul bolii fiind de  de cca 5-70% vezi graficul  alaturat.

Cat poate sa traiasca un pacient cu cancer hepatic?

Sansa de supravietuire la 5 ani depinde de foarte muti factori, fiind intre 1% si 99% – vezi graficul.

Cat poate sa traiasca un pacient cu cancer de colon neoperat?

Sansa de supravietuire in cazul neoperarii tinede rapiditatea aparitiei complicatiilor (metastaze, sangerare, ocluzie intestinaala, etc). in general supravietuirea este sun un an

Cat poate sa traiasca un pacient cu cancer uterin?

Supravietuirea la 5 ani in cancerul uterin in functie de varsta la care a fost pus diagnosticul este de 50-85% – vezi graficul

De ce apar complicatii la operatia de cancer de colon sau alt tip de cancer?
Medicul nu poate sa prevada aparitia complicatiilor inaintea operatiei ca sa  le previna?

Sunt zeci de factori din cauza carora o operatie de cancer se poate complica sau nu; unii tin de bolnav (varsta, boli asociate, stare ficatului, rinichilor, plamanilor), altele de tumora  (tipul de cancer, contactul intre tumora si vasele de sange din vecinatate sau canalele excretoare, cata de multe vase de sange are tumora, daca s-a extins sau nu la organele vecine, daca a dat sau nu metastaze, etc). In principiu medicul operator se poate asptepta ca o tumora sa fie greu operabila, dar situatia exacta a tumorii o vede chiar in timpul operatiei. De aceea in unele cazuri bolnavul este operat, iar in timpul operatiei se vede ca de fapt nu se poate scoate tumora, si bolnavul este inchis fara a fi socasa tumora.

De la ce varsta nu se mai poate face operatia de cancer |(la 85 de ani in cancerul de colon se poate opera)?

Nu varsta conditioneaza daca un pacient se opereaza sau nu – am avut pacienti care s-a operat de cancer la peste 90 de ani cu evolutie buna, si altii care s-au operat la sub 40 de ani cu evolutie proasta.

Ce analize trebuie facute ca sa vazi daca se poate opera de cancer cineva sau nu?

Analizele se fac diferentiat la fiecare caz, medicul curant decide ce analize trebuiesc facute, nu sunt standard.

Deci, daca ai metastaze nu te mai poti opera de cancer de pancreas?

Existanta metastazelor nu contraindica operatia.

Bolnavii de plamani spuneti ca nu se pot opera de cancer. Ce fel de boli de plaman?

Bolnavii de plaman cu disfunctie ventilatorie care cauzeaza insuficienta respiratorie au risc operator si anestezic foarte mare, deaceea ingeneral nu se opereaza.

Ma intereseaza daca sunt tratamente care sa amelioreze sau sa lungeasca cancerul. Am gasit tot pe internet tratamente care se refera la:Terapia endoscopică – tratamentul palativ cu laser .Se foloseşte ca terapie paleativă în cancerele rectale obstructive în vederea ameliorării temporare a simptomatologiei la pacienţii cu risc operator inacceptabil sau la care tumora este incurabilă în momentul diagnosticului Una dintre metode este transferul genic – adică introducerea în genomul celulelor neoplazice, cu ajutorul unui vector a copiilor normale ale unei gene alterate. O altă modalitate mult mai puţin complicată şi mai uşor de controlat este folosirea în scopul corectării definiţiei genice de medicamente “genetice”, adică de acizi nucleici corespunzători nevoilor alterate.

Sunt numeroase tratamente pentru cancer, unele in stadiu experimental in laborator pe celule canceroase, altele pe animale, altele pe loturi mici de pacienti. Unele dintre acestea se vor aplica si pe scara larga, altele probabil nu-si vor dovedi eficienta si vor fi abandonate.. De obicei, de cand incepe cercetarea unei metode de tratament, pana cand este aplicata pe scara larga, trec cel putin 5-7 ani. Eu pe site postez datele medicale certe, aplicate curent, pentru a nu pune oamenii disperati pe drumuri sa caute in lume metode de tratament care inca nu se aplica (am frecvent intrebari de genul acesta)

Am vazut la televizor ca la spitalul fundeni un pacient diagnosticat cu cancer nu mai retin tipul esenta este ca a benefeciat de un tratament (nu operator )care ia diminuat tumorile foarte mult. Ma intereseaza daca pot benefecia de un astfel de tratament si unde sa ma adresez ca nu stiu ce pot face pt a fii mai bine pt. a ameliora boala sa nu apara complicatii si a prelungii viata.

Daca nu stiti tipul de cancer, organul cu cancer si ce metoda s-a folosit….nu prea am ce sa va spun. Diminuarea tumorilor este posibila cu orice metoda de tratament (chirurgical, cu medicamente sau raze, acesta este scopul final al oricarui tratament antineoplazic), si majoritatea se aplica si la Spitalul Fundeni.

Tatalui meu in varsta de 54 de ani ,in urma unui operati la rect,i sa facut anus contra naturii,dupa 5 luni sa readus la normal, dar se confrunta cu probleme destul de neplacute are crampe la stomac f mari si scaun f des,nu tot timpul face moale,in general este normal,dar ajunge sa iasa din 10 in 10 minute.Mentionez ca a inceput si un tratament cu citostatice.Sunt normale simptomele astea ale lui,sau este ceva in neregula care necesita analize la stomac!!

Sunt intrebari punctuale, specifice cazului tatalui dvs,  care trebuiesc adresate medicului curant, si judecate stiind pacientul respectiv. Exista simptome „normale” si simptome „anormale”, dar departajarea intre ele nu se poate face pe net.

Vvreau sa stiu daca se poate opera un rinichi cu cancer??

In cancerul de rinichi este folosit si tratamentul chirurgical (se opereaza).

Am si io cateva intrebari legate desprea sanatatea tatalui meu..a fost operat de cancer rectal..i s-a extirpat tumora.si i s-a facut anus contra naturii..operatia a durat cam 6 ore..au trecut 2 zile si tatal meu este tot la reanimare.tinut cu tot felul de perfuzii.nu se poate ridica din pat..desi doctorul i-a spus sa incerce sa paseasca usor cativa pasi..se simte foarte slabit.si fara puteri.e normal ca fata sa i se umfle?nu e umflata rau..dar este vizibil umflata..este din cauza anesteziei.?sau de la ce altceva ar putea fi? dar starea de covalescenta este normala..?..astept un rasp urgent va rog din suflet..

Sunt intrebari punctuale, specifice cazului tatalui dvs,  care trebuiesc adresate medicului curant, si judecate stiind pacientul respectiv. Exista pacienti care nu au simptome deosebite dupa operatie, ai altii care au simptome numeroase saptamani in sir, ambele situatii fiind „normale”, obisnuite.

As dorii daca se poate sa-mi spuneti si mie ce insemna rezultatul tatalui meu in varsta de 68 ani in urma unei colonoscopii.. colonoscopie efectuata pana la cec.la 10 cm de anus formatiune protruziva sesila suprafata mamelonata, cu activitate crescanda din care s-au recoltat 4 fragmente de biopsie.formatiune ce se extinde cu 4 cm proximal.alti 4 polipi sigmoidieni cu dimensiuni cuprinse intre 0, 5 si 1, 5 rezecati endoscopic..pregatire colon-buna..biopsie-da..polipectomie-da..sedare-propofol.400mg..dg.endoscopic.formatiune sesila protruziva…recomandari-revine cu rezultatul biopsiei-consult chirurgical. as vrea daca se poate sa-mi spuneti ce inseamna toate acestea..este cancer? ce stadiu?se poate opera?trebuie asteptat rezultatul biopsiei si apoi interventia chirurgicala sau cu cat mai repede ca atat mai bine? va rog sa-mi raspundeti cat mai repede si sa nu menajati deloc raspunsul.

Nu stiu daca este cancer (se vede doar la microscop)

Stadializarea unui cancer de colon  necesita si alte explorari in afara colonoscopiei – aveti subiectul pe site

Indicatia de operatie necesita si alte explorari decat colonoscopia si mai necesita sa stii complet cazul.

Cum se transmite cancerul? Este o boala transmisibila ca … gripa?

Cancerul nu se transmite de la om la om. In familie se transmite genetic o predispozitie la cancer dar nu boala in sine (adica urmasii unei persoane cu cancer au o sensibilitate mai mare la acest tip de boli, deci au risc mai mare sa faca un cancer decat allte persoane)..

Daca o persoana are cancer de panceras cu icter mecanic, inoperabil, il pot ajuta citostaticele?

Citostaticele se administreazacu scopul de a incetini sau stopa evolutia cancerului, in orice localizare, deci adminsitrarea lor poate fi urmata teoretic de rezultat mai mult sau mai putin in orice situatie, chiar in cazurile cele mai disperate;daca nu speri .. nu-ti mai ramane nimic de facut.

Ce trebuie sa faci cand ai problemele gastroenterologice sau oncologice?

Daca aveti probleme  medicale prelungite si de cauza necunoscuta,  nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala de cca 35 de ani, imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala, chir aparent neexplicabila, trebuie cautata rezolvarea potrivita la specialistul potrivit .

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

32 de comentarii la „Evolutia, riscurile si sansele de vindecare a bolilor

 1. Buna ziua ma numesc Maria și am un băiețel de 12 ani a fost operat de apendicita acută , și in timpul ecografiei au găsit ceva la intestinul gros
  Pe 21 Iunie a fost programat pt operație , sa ii se taie din intestin gros și cusut pe dinăuntru .
  Asi dori sa știu riscurile operației va mulțumesc

 2. buna seara dupa o rezectie totala de colon a ramas doar rectul mi sa pus anus contra naturi si mi sa spus ca e pentru 3 luni .dar am facut o complicatie o scurgere din abdomen si am si bacteria ecoli care nu mi mai cedeaza la antibiotice nu mi sa mai facut legatura la rect, dar eu fac normal pe fund doar o zeama infectie cred din 3 medici 2 imi spun ca asa e normalva rog sa mi spuneti si parerea dumneavoastra va multumesc

 3. BUNA ZIUA. .Am fost operatpentru care sa practicat LAPARATOMIE EXPLORATORIE,ADEZIOLIZA,REZECTIE ANTERIOARA DE RCT CU ANASTOMOZA COLORECTALA CU STAPLER APENDICECTOMIE.AU TRECUT 3LUNI DE LA OPERATIE SI SCUNUL ESTE MOALE SI FOARTE DES CAM 10 ORI LA 2 ZILE.AMLUAT .SMECTA,DEBRIDAT,FURADOLIZOM,NORMIX,CIPRINOL,IBUTIN.FARA NICI UN REZULTAT.VAROG SA IMI SPUNETI CARE ESTE CAUZA SI CE AR TREBUI SA IAU? VA MULTUMESC ANTICIPAT . AM 74 ANI.

  • Intrebarile referitoare la o anumita situatie medicala se pun medicului curant.
   Pe site aveti articole referitoare la operatiile de colon, scaunele dese, dar ele NU se aplica automat la un anumit caz medical, este nevoie de medic pentru aplicarea acestor recomadnari.
   Cu stima

 4. Tatal meu in varsta de 74 ani sufera de ciroza hepatica decompensata virus c si, in ciuda tratamentului, starea lui se inrautateste de la o zi la alta.Exista vreo sansa sa-si revina?
  Are o mancarime care nu cedeaza si tulburari neurologice:stare de somnolenta, confuzie, lipsa de reactie.Astazi nu a mai putut manca singur.Ce sa fac ?Sa vin cu el la Bucuresti? Sunt din Jud. Bacau.

 5. tatal meu are74ani.investigand un junghi in partea dreapta a pieptului,s,a detectat o tumora pe plamanul stang.la CT S-A DETECTAT ACEASTA TUMORA SI DE ASEMENI INCA O LEZIUNE PE STERN.stiu ca ,cancerul pulmonar are o evolutie insidioasa si nu da semne vizibile in multe cazuri.avand in vedere ca ,tatal meu a avut mereu o sanatate buna,analizele nu indica alte afectiuni grave,afara de hipertensiune arteriala,operatia poate reduce din dureri si din riscuri?daca nu se opereaza riscurile sunt mult mai mari decat daca se opereaza?avand in vedere varsta,chiar daca organele interne sunt in stare buna in urma echografiei,iar analizele relativ bune-exceptie facand VSHul si cholesterolul -sansele sa fie stopata evolutia extinderii exista,chiar daca exista o metastaza la stern?daca nu se opereaza,durerile sunt cu mult mai mari?mentionez ca a aparut deja o durere in stern care comunica cu partea din spate a co;oanei.sunt nu tocmai suportabile.se mai poate face ceva?
  va multumesc

  • Raspuns automat- citare din articol
   „Pe baza celor scrise, cred ca puteti trage singur concluziile referitoare la posibilitatea mea de a judeca pe net un caz CORECT, bazandu-ma doar pe povestirea pacientului sau familiei.

   Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este finalul sau vindecarea. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveasa situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale. Nestiind complet si direct situatia cazului relatat pe net, nu pot sti ce sa va intampla mai departe, deci nu pot raspunde la majoritatea intrebarilor legate de diagnosticul, evolutia, sansele de vindecare sau agravare laun anumit pacient.”

 6. Buna ziua,
  Ajutati-ma, va rog, cu un sfat in situatia urmatoare: in urma sanerarilor frecvente la urinare, sotului meu (34 ani)i s-a spus ca are o tumoare la vezica urinara. Momentan nu stim ce tip de tumoare este, urmeaza sa faca analize abia peste o luna, deoarece nu s-a dat de inteles ca nu este o urgenta. Va fi operat la finalul lui octombrie. El este foarte speriat ca si-ar putea pierde viata si nu stiu ce sanse sunt in asemenea cazuri sa decurga totul bine. Ar trebui sa urgentam lucrurile? Multumesc mult!

 7. Buna ziua,
  Mama mea a fost operata pe 12.08.2011 de cancer de colon.Nu i s-au gasit metastaze iar medicul oncolog a spus ca este obligatoriu sa faca raze timp de 5 saptamani cu incepere foarte rapida.Va rog frumos sa-mi explicati utilitatea acestora si de ce nu trebuie sa faca citostatice.Care este diferenta intre aceste tratamente?
  Va multumesc frumos

 8. buna ziua…as dorii daca se poate sa-mi spuneti si mie ce insemna rezultatul tatalui meu in varsta de 68 ani in urma unei colonoscopii.. colonoscopie efectuata pana la cec.la 10 cm de anus formatiune protruziva sesila suprafata mamelonata, cu activitate crescanda din care s-au recoltat 4 fragmente de biopsie.formatiune ce se extinde cu 4 cm proximal.alti 4 polipi sigmoidieni cu dimensiuni cuprinse intre 0, 5 si 1, 5 rezecati endoscopic..pregatire colon-buna..biopsie-da..polipectomie-da..sedare-propofol.400mg..dg.endoscopic.formatiune sesila protruziva…recomandari-revine cu rezultatul biopsiei-consult chirurgical. as vrea daca se poate sa-mi spuneti ce inseamna toate acestea..este cancer? ce stadiu?se poate opera?trebuie asteptat rezultatul biopsiei si apoi interventia chirurgicala sau cu cat mai repede ca atat mai bine? va rog sa-mi raspundeti cat mai repede si sa nu menajati deloc raspunsul..va multumesc anticipat.

 9. am si io cateva intrebari legate desprea sanatatea tatalui meu..a fost operat de cancer rectal..i s-a extirpat tumora.si i s-a facut anus contra naturii..operatia a durat cam 6 ore..au trecut 2 zile si tatal meu este tot la reanimare.tinut cu tot felul de perfuzii.nu se poate ridica din pat..desi doctorul i-a spus sa incerce sa paseasca usor cativa pasi..se simte foarte slabit.si fara puteri.e normal ca fata sa i se umfle?nu e umflata rau..dar este vizibil umflata..este din cauza anesteziei.?sau de la ce altceva ar putea fi? dar starea de covalescenta este normala..?..astept un rasp urgent va rog din suflet..

 10. Am si eu o intrebare,exista o varsta anume la care se face colonoscopia?M a trimis dr de familie sa fac colonoscopie si dr de la spital mi a zis ca sunt prea tanara sa fac colonoscopie.Am 23 ani

 11. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
  Multumesc pentru intelegere

 12. Buna ziua domnule doctor,
  Tatalui meu in varsta de 54 de ani ,in urma unui operati la rect,i sa facut anus contra naturii,dupa 5 luni sa readus la normal, dar se confrunta cu probleme destul de neplacute are crampe la stomac f mari si scaun f des,nu tot timpul face moale,in general este normal,dar ajunge sa iasa din 10 in 10 minute.Mentionez ca a inceput si un tratament cu citostatice.Sunt normale simptomele astea ale lui,sau este ceva in neregula care necesita analize la stomac!!Astept cu nerabdare un rasp.

  Multumesc,

 13. Majoritatea metodelor enumerate de dvs nu se folosesc decat experimental
  Adresati-va unui institut oncologic- Bucuresti sau Cluj, care se ocupa chiar cu tratamentul cancerelor

  • Buna seara. Mama mea are cancer la plamani si metastaza la rinichi… Pute-ti sa imi spuneti ce sane mai are? Din ianuarie am a flat a scuipat sange. Multumesc

 14. multumesc pt.raspuns.
  totusi ma intereseaza daca sunt tratamente care sa amelioreze sau sa lungeasca boala.
  am gasit tot pe internet tratamente care se refera la:Terapia endoscopică – tratamentul palativ cu laser
  Se foloseşte ca terapie paleativă în cancerele rectale obstructive în vederea ameliorării temporare a simptomatologiei la pacienţii cu risc operator inacceptabil sau la care tumora este incurabilă în momentul diagnosticului
  -Una dintre metode este transferul genic – adică introducerea în genomul celulelor neoplazice, cu ajutorul unui vector a copiilor normale ale unei gene alterate.
  O altă modalitate mult mai puţin complicată şi mai uşor de controlat este folosirea în scopul corectării definiţiei genice de medicamente “genetice”, adică de acizi nucleici corespunzători nevoilor alterate.

  sau am vazut la televizor ca la spitalul fundeni un pacient diagnosticat cu cancer nu mai retin tipul esenta este ca a benefeciat de un tratament (nu operator )care ia diminuat tumorile foarte mult.
  ma intereseaza daca pot benefecia de un astfel de tratament si unde sa ma adresez ca nu stiu ce pot face pt a fii mai bine pt. a ameliora boala sa nu apara complicatii si a prelungii viata.
  Multumesc dc. imi puteti da un sfat.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica