Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Markerii tumorali in cancer

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Markerii tumorali sunt substante produse in cursul cresterii tumorilor, dar si a tesuturilor normale aflate in crestere – de aceea valoarea lor normala in sange nu este zero la persoanele fara cancer.

Determinarea markerilor tumorali este utila in diagnosticul , urmarirea evolutiei sub tratament si tratamentul cancerelor, dar diagnosticul unui cancer NU se pune doar pe baza lor.

Cei mai utilizati markeri tumorali sunt:

Markerul tumoral Tipuri de cancer in care creste Cand mai este crescut in afara de cancer Utilitatea determinarii Produs recoltat
AFP (alfafetoproteina) Ficat, ovar , testicol Sarcina -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange
B2M (Beta-2 microglobulina) Mielom multiplu, limfoame Boala Crohn, hepatita; se foloseste si pentru dg insuficiente renale Determinarea prognosticului Sange
CA 15-3 San, plaman ovar Tumori necanceroase de san -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange
CA 19-9 Pancreas, colon, rect, cai biliare Pancreatita, boli inflamatorii intestinale -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange
CA-125 (Cancer antigen 125) Ovar Endometrioza, tumori benigne -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange
Calcitonina Carcinomul medular de tiroida Tiroidita, anemie pernicioasa -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange
CEA (Carcino-embryonic antigen) Colon, rect, plaman, san, tiroida, pancreas, ficat, col uterin, vezicula biliara Hepatita, cord pulmonar cronic, colita, pancreatita, la fumatori -Diagnostic
-Urmarirea recidivei
Sange
Cromogranina A (CgA) Tumori neuroendocrine – carcinoid, neuroblastom -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
Sange
Estrogenii San Cancere hormono dependente -Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Tesut
HGC (Human chorionic gonadotropin) Cancer testicular, boala trofoblastica Sarcina, insuficienta testiculara -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange. urina
Her-2/neu San -Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Tesut
Imunoglobuline monoclonale Mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange, urina
Receptorii progesteronici San Crescut in cancerele hormonodependente -Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Tesut
PSA (Prostate specific antigen), total si liber) Prostata Adenom benigne de prostata, prostatita, creste cu varsta -Diagnostic
-Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Sange
Tireoglobulina Tiroida Se foloseste dupa scaoterea tiroidei Recidiva Sange
BTA (antigenul tumoral vezical) Vezica urinara -Diagnostic
-Urmarirea recidivei
Urina
CA 72-4 Ovar Nu este mai bun decat CA 125 -Diagnostic Sange
Des-gama-carboxi prothrombina (DCP) Carcinom hepatocelular -Evaluarea riscului de cancer
-Evolutia sub tratament
-Aparitia recidivei
Sange
EGFR (Her-1) Tumori solide (cancel pulmonar non-celule mici, cancer faringian, colon, pancreas, san) -Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Tesut
NSE (Enolaza specifica neuronala) Neuroblastomcancer pulmonar cu celule mici Tratment Sange
NMP22 Vezica urinara -Urmarirea tratamentului
-Urmarirea recidivei
Urina
PSMA(Prostate-specific membrane antigen) Prostata Diagnostic Sange
PAP (Fosfataza acida prostatica) Metastazele in cancerul de prostata, mielom, cancer pulmopnar Prostatita Diagnostic Sange
S-100 Melanom metastazant Diagnostic Sange
SMRP (Soluble Mesothelin-Related Peptides) Mezoteliom Progresia bolii
Recidiva
Sange
TA-90 Melanom metastatic Diagnostic Sange
SCC (carcinom scumamos) Plaman, col uterin, esofag Diagnostic Sange
CYFRA (fragmentul 19 sau 21-1 al citocheratinei) Plaman, faringe Diagnostic Sange, lichid pleural

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

21 de comentarii la „Markerii tumorali in cancer

  1. Buna ziua, am facut niste analize=femeie 66 de ani si singurele care sunt in afara limitelor sunt: feritina 234
    CYFRA 21 1 3.9
    VSH 30

    Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

  2. cumnatul meu a fost operat de ulcer perforat acum 20 de ani . inca doi frati de-ai lui au fost operati de stomac unul are cancer . mama lor tot de cancer la stomac a murit. VA ROG sa-mi spuneti ce markeri tumorali ar trebui sa faca cumnatul meu si fiica sa pentru a preveni in cazul kir o neoplazie ? MULTUMESC.

  3. Daca markerul tumoral Ca 19.9 a crescut la 100 este posibil sa dea in recidiva?Mentionez faptul ca bunica mea a fost operata de cancer malign la colon,iar medicul nu i-a dat nici un fel de tratament.DE CE?

  4. Buna ziua.Domnule doctor tatal meu a fost operat in noiembrie de glioblastom la Iasi.A facut 15 sedinte de radioterapie si momentan e acasa , ia doar omega 3.As dori sa stiu daca un transplant de celule stem de la un nepotel (la nastere) ar fii de ajutor si daca da unde anume putem face transplantul.
    Va multumesc mult!

  5. Pingback: Diagnosticul cancerului de colon | Medic gastroenterolog la Fundeni
  6. SOTIA AFOST OPERATA DE O TUMORA LA COLON . LA EXAMENUL MICROSCOPIC SCRIE ENDOMETRIOZA COLONICA.REZULTATUL HISTOPATOLOGIC SCRIE NR BLOCURI 9 SI SEGMENT INTESTINAL LUNGIME 15 CM.DACA PUTETI SA MI DATI DETALII DESPRE ACEASTA BOALA SI DACA POATE FI TRATATA. MULTUMESC ANTICIPAT!

  7. Pingback: Depistarea cancerului de colon | Clinica de gastroenterologie, hepatologie, endoscopie digestiva
  8. Pingback: Sfatul medicului internist despre rolul markerilor tumorali in cancer » gastroenterologie Endoscopie - Colonoscopie

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica