Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Polipii colonului (colonici)

Polipii colonului (colonici)

Colonic polyps (engl)

Ce sunt polipii colonici?

Polipii din colon sunt mici zone de crestere la nivelul mucoasei. Cel mai frecvent apar la nivelul colonului, stomacului, esofagului, sinusurilor, uterului, vezicii urinare sau intestinului subtire.

Polipii colonici se pot dezvolta oriunde la nivelul colonului, de la inceputul sau (cec), pana la terminare (rect).

Polipii din colon sunt cancerosi sau nu? 

Diagnosticul de polipi la colon poate  speria in ideea ca ar fi vorba de cancer. In realitate nu toti polipii din colon sunt cancerosi, majoritatea polipilor despistati si extirpati de noi sunt necancerosi.

Cum se poate sti daca un polip este canceros sau nu?

Diagnosticul corect al tipului de polip (canceros sau necanceros) se face prin examen histologic pe fragmentul de polip obtinut prin biopsie sau polipectomie.

Ce tipuri de polipi exista in colon?

Exista o clasificare histologica a polipilor colonici in urmatoarele categorii:

– Polipi inflamatori – nu aunt cancerosi, dar pot sa se transformae in timp in polipi displazici si apoi cancerosi

– Hamartoamele – cnu sunt cancerosi, nu se transforma in cancer

– Polipi hiperplastici (sunt 90% dintre polipi, sunt de obicei sub 5mm si nu sunt cancerosi si n use transforma in cancer)

– Polipi adenomatosi

 • reprezinta 9% dintre polipii colonici
 • de obicei sunt de cca 1cm, dar pot fi si mai mari
 • pot fi cancerosi (in 10% din cazuri)
 • cu cat sunt mai mari de 1cm, cu atat riscul de a fi cancerosi la biopsie este mai mare, sau riscul de a se transforma in cancer
 • se subclasifica in polipi tubulari, tubulovilosi si vilosi.

– Sindroamele polipozice colonice – sunt boli ereditare (in care riscul de a avea polipi se transmite la urmasi) in care pacientul are multi polipi pe colon, si uneori si alti membrii din familie pot fi in aceeasi situatie neplacuta. In aceasta situatie riscul de a fi cancerosi este mare.

Un polip necanceros se poate trasnforma in cancer?

Daca vi s-a despitat un polip in colon si acesta este necanceros, nu trebuie sa stati .. pe o ureche.  Am avut cazuri in care urmarind in timp un polip initial necanceros sa observ ca acesta s-a transformat in cancer. In  literatura medicala se considera ca riscul de transformare canceroasa in functie de tipul histologic al polipului este urmatorul

 • Polip adenomatos tubular – 5%Polip necanceros in colon poze
 • Polip adenomatos tubulo-vilos – 20%
 • Poilip adenomatos vilos -35%

Deci cel mai mare risc de a se transforma in cancer il au polipii adenomatosi vilosi

Exista si un risc de transformare canceroasa in functie de marimea polipilor

 • Polip sub 1 cm – risc sub 1%
 • Polip de 1cm- risc 10%Polipi in colon
 • Polip de 2cm – risc de 15%

Deci cel mai mare risc de a se transforma in cancer il au polipii mai mari de 2cm, care teoretic ar trebui scosi (si noi ii scoatem prin diferite metode, de obicei endoscopic – vezi poza vecina). Dupa extirpare noi urmarim si recomanda urmarirea evolutiei lor colonoscopic pentru a depista precoce recidiva.

Cum arata un polip pe colon?

Polipul pe care il gasim in colon poate fi mic sau mare ( de la cativa milimetri pana la cativa centimetri).

El seamana cu o mica ridicatura a mucoasei, sau uneori cu limba unui clopot – o mica maciuca legata de mucoasa printr-un gat (numit pedicul). Polipii cu pedicul (gat) sunt mai usor de scos prin endoscopie, deoarece se pot strangula si taia la nivelul gatului cu un fel de lat (ansa) prin care trece un anumit tip de curent electric care taie si coaguleaza tesutului, ca sa nu sangereze.

Cum evolueaza polipii de pe colon?

Sunt situatii in care polipii din colon stagneaza, dar si cand evolueaza catre cancer (aveti evolutia polipilor in schema alaturata).

Datorita acestui risc, oricarui pacient caruia ii descoperim  polipi pe colon pe care nu ii putem scoater, ii facem  biopsie, si in cazul in care rezultatul este cancer ii recomandam operatie. Daca la biopsie constatam ca nu este cancer recomandam  urmarire periodica prin colonoscopie.

Ce simptome poate da un polip din colon?

Polipii din colon pot sa nu dea nici un simptom , avem astfel de cazuri frecvent, sau pot sa dea unele simptome, cele mai frecvente fiind:

 •  Sangerare prin scaun
 •  Anemie prin pierdere de sange
 •  Diaree sau constipatie cu durata mai lunga (mai multe luni)

Zilele trecute am consultat o invatatoare de cca 35 de ani care avea de 6 luni scaune cu sange. Am internat-o si i-am scos din colon un polip de cca 4cm diametru, deci conform criteriilor de mai sus cu risc de a fi malign ( nu stiu inca rezultatul anatomo-patologic)

Cine poate sa faca polipi la colon?

Nu se stie care este cauza pentru care o persoana poate sa faca polipi colonici; se presupune ca consumul crescut de carne si alcool ar reprezenta un risc.

Teoretic, orice persoana poate sa aiba polipi in colon, dar se considera ca risc mai mare au urmatoarele persoane:

 • Persoanele cu varsta > 50 ani; se presupune ca 30% din persoanele de varsta medie sau inaintata au polipi la colon.
 • Prezenta in familie de persoane cu polipi la colon.
 • Cei care au mai avut polipi la colon
 • Rude cu cancer de colon
 • Au avut cancer uterin sau de ovar inainte de varsta de 50 de ani

Risc mai mare de a face polipi colonici cancerosi au si persoanele care au anumite obiceiuri:

 • Consuma multe grasimi animale
 • Fumeaza
 • Consuma alcool
 • Sunt sedentare
 • Au greutate mai mare decat normalul

Cum se pune diagnosticul de polip la nivelul colonului?

Poti sa te gandesti ca un pacient poate sa aiba polipi colonici daca se afla intr-una din situatiile mentionate mai sus (sangerare prin scaun, anemie, diaree sau constipatie recente care nu mai dispar, sau rude cu polipi colonici).

In aceste situatii, pentru a depista daca simptomele sunt date de existenta unor polipi colonici se pot face urmatoarele explorari:

 1. Colonoscopie / rectoscopie / rectosigmoidoscopie cu biopsie
 2. Irigografie cu bariu si insuflatie de aer (cu dublu contrast)
 3. Colonoscopie virtuala (se face cu computer tomografie sau RMN)
 4. Explorarea cu ajutorul capsulei endoscopice (preferata de unii pacienti datorita fricii de durerea din timpul colonoscopiei) nu vede bine polipii din colon (vede cam 75% dintre ei), si in plus, nu permite biopsierea lor, de aceea, nu se indica in cazul colonului.

In plus, pentru diagnosticul anemiei se face hemograma, iar inaintea colonoscopiei, se pot depista hemoragiile mici in scaun printr-un test de depistare a hemoragiilor oculte. Se poate face si test ADN in scaun, pentru depistarea modificarilor celulare de tip canceros.

Ce complicatii poate sa dea polipii colonici?

Polipii colonici pot da urmatoarele complicatii:

 1. Obstructia intestinului cu ocluzie intestinala (rara)
 2. Sangerare cu anemie
 3. Diaree cu tulburari de asimilatie a alimentelor
 4. Constipatie
 5. Transformare canceroasa

Polipii colonului – tratament

Ce mai folosita si recomandata metoda de tratament a polipilor din colon este polipectomia, adica extragerea polipilor in timpul colonoscopiei, dupa strangularea lor cu un lat (ansa de polipectomie) si taierea (sectionarea) cu un anumit tip de curent electric – se poate urmari in imaginea alaturata. De obicei nu mai este nevoie de alt tratament dupa o polipectomie corecta, ci doar de repetare a colonoscopiei la 3-12 luni.

In cazul in care polipii sunt numerosi, adenomatosi sau prezinta displazie, dearece exista riscul de transformare canceroasa, ii scoatem endoscopic, iar daca acest lucru nu este posibil recomanda tratamentul chirurgical (scoaterea segmentului de colon care are polipi).

Polipii colonului supraveghere

Cine are un polip in colon poate avea mai multi, iar acest lucru l-am intalnit cam la jumatate dintre pacientii mei (au avut cel putin doi polipi).

Dupa scoaterea polipului (polipectomie), in urmatorii 5 ani reapar altii in 20-50% din cazuri, de aceea un pacient la care s-a facut sau nu polipectomie, trebuie urmarit colonoscopic.

La cei care au avut polipi necancerosi mai mari de 1cm, noi recomandam repetarea colonoscopie dupa 3 ani , si daca nu exista polipi, supravegherea se face o data la fiecare 5 ani prin colonoscopie.

La persoanele care au avut polipi necancerosi mai mici de 1cm, colonoscopia trebuie repetata dupa 5 ani

Prevenirea polipilor colonului

Indiferent daca ai sau nu factori de risc pentru aparitia polipilor colonici, pentru  prevenirea aparitiei polipilor, noi recomandam urmatoarele masuri:

 • Consumati multe legume, fructe si paine neagra sau intermediara
 • Evitati grasimile animale si painea alba
 • Renuntati la fumat
 • Reduceti la minimum consumul de alcool
 • Faceti efort fizic cel putin 30 minute zilnic
 • Aduceti-va greutatea cat mai aproape de normal
 • Pacientilor nostri care au factori de risc (mentionati mai sus), le3 facem controlale colonoscopice regulate, pentru depistarea rapida a polipilor, iar atunci cand ii descoperim facemi tratamentul lor radical, cat mai precoce

Polipii colonului forum

Se pot opera polipii de pe colon cu laserul?

Daca va referiti la laserul plasma argon, polipii sesili se pot coagula cu acest tip de laser.

In general, prin „operatie cu laserul”, oamenii inteleg operatie endoscopica sau laparascopica, adica fara taietura. Nici una din cele doua variante nu au legatura cu LASER (Light Amplification by Stimulation Emission of Radiation), aceasta este varianta.. populara.

Am doi polipi colonici, se pot opera cu laserul?

Nu stiu daca LA DVS se pot opera cu laserul nu i-am vazut nu va stiu cazul.. Poate este mai nimerit sa il intrebati pe medicul care i-a diagnosticat, si deci stie direct cazul dvs?

Exista risc de reaparitie a polipilor de colon dupa ce i-ati rezecat?

Exista risc de reaparitie a polipilor de colon rezecati , dar acest risc este foarte mic, totusi, se recomanda control colonoscopie in urmatoarele 3-12 luni , apoi anual timp de 5 ani, daca nu apar complicatii.

Am avut doi polipi si au fost scosi, in situatia mea (am 32 de ani) pot sa reapara?

Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este finalul sau vindecarea. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveasa situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale.

Am doi polipi trebuie sa ii scot?

Scrie mai sus ce ar trebui facut teoretic, dar practic doar medicul dvs va poate sfatui in cunostinta de cauza.

Am pe cineva cu mai multi polipi, adenomatosi , medicul spune sa ii scoata, ca sa faca?

Indicatia de tratament cea mai informata in orice situatie si boala o da medicul curant. Daca aveti masina in service, intebati alt mecanic ce trebuie sa ii faca masinii mecanicul din service?

Am exact simptomele descrise mai sus, am sigur polipi la colon?

Nu este sigur daca aveti polipi la colon, aceleasi simptome putand sa fie date si de alte boli.

La un control chirurgical a fost pus diagnosticul de polip rectal care sangereaza usor si trebuie operat urgent,intrebarea este: un al doilea control care ar trebui urmat pt.a se confirma spusele chirurgului care tin sa mentionez ca a efectuat digital controlul,care ar fii?si daca se confirma si trebuie operat,poate venii la dvs

Diagnosticul se confirma prin colonoscopie.

Tratamentul se poate face chirurgical (nu de mine, nu sunt chirurg) sau endoscopic (il pot face eu, daca se preteaza la un astfel de tratament).

Daca ai avut polipi pe colon, acum ai senzatia de evacuare incompleta a scaunului si vezi niste noduli in dreapta (pe ficat), poti sa ai cancer?

Poti sa ai orice, de la colon iritabil pana la cancer

Este normal sa ai dureri dupa polipectomie? Ce trebuie sa faci daca ai dureri?

Dupa polipectomie poti avea usoare dureri in orele urmatoarel, datorita insuflatiei cu aer, dar acestea trebuie sa dispara rapid. Daca durerile persista sau reapar dupa manevra, trebuie sa contactati medicul care a facut interventia.

Tocmai am avut o interventie chirurgicala pentru rezecarea a doi polipi anali si as dori sa aflu (daca se poate bineinteles) urmatoarele informatii:1)ce dieta postoperatorie ar trebui sa urmez pentru ca recuperarea sa fie mai usoara si mai rapida pentru ca cei de la spital mi-au spus sa mananc banane de exemplu iar eu stiu ca acestea constipa deci n-ar fi o idee grozava.2)cat timp este de normal sa mai am sangerari si dureri
3)cam in cat timp as putea sa-mi reiau programul la sala de fitness.

Intrebarile dvs se refera la .. cazul dvs, pe care eu nu il stiu, deci nu pot da recomandari unui caz pe care nu il stiu. Aceste recomandari trebuie sa fie personalizate (adaptate cazului dvs) si trebuie sa fie facute de medicul care v-a operat, este obligatia si responsabilitatea lui.

Daca ai hemoroizi interni sau externi te poti opera de polipi la colon?

Teoretic prezenta hemoroizilor nu constituie o contraindicatie de operatie pentru polipii de colon.

Am trei polipi in colon , ii puteti scote pe toti deodata?Ati mai facut astfel de interventie? Multumesc

In functie de marimea si pozitia lor, este popsibila scoaterea tuturor deodata, am scos de multe ori mai multi polipi cu ocazia aceleiasi colonoscopii.

Polipii din colon dor?

De obicei polipii din colon nu dor

Ce trebuie sa faci atunci cand ai polipi in colon?

Daca aveti probleme cu colonul, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Daca articolul a lamurit situatia dvs   medicala este foarte bine, dar daca aveti nevoie de un consult pentru a sti exact cum stau lucrurile si ce aveti de facut mai departe, va puteti programa la consult in zilele lucratoare orele 8-20  la numerul de telefon de pe site 0758 751 841

 

44 de comentarii la „Polipii colonului (colonici)

 1. Buna,am fost operata de fisura anala de 2 ori in trei luni sar putea sa mai fac din nou ca lucrez unde fac efort fizic si este foarte frig unde lucrez..sa fie cauza ca am fost bolnava cu colonul cand eram mica imi iesea afara intestinul cand eram constipatasi la frig sa fie asta o problema sa fiu asa de sensibila,.Va multumesc…

 2. buna ziua as avea si eu o antrebare am un baietel de 4 ani jumate si avem probleme cu scaune cu sange de o luna jumatate a avut enterocolita am fost internati an spital la tratatat am iesit cu bine dupa o perioda de o saptamana a anceput sa ai be scaune cu sange dar sangele este rosu aprins si an generl dupa defecatie si face scaune mai tari si ai administrez lactuloza pentru al ajuta si ai dau si fier si calciu si vit c pentru ca are carenta de fier si mi sa spus sa ai dau si alimentatia am schimbato de o luna de zile ia mers bine o perioada dupa care a mai avut epsoade de sangerare am fost la chirurg mi sa spus ca ar avea fisuri anale si acum cateva zile cum a avut din nou aceleasi episoade de sangerare am fost din nou la chirurg bineanteles la alt medic si sa ne spuna ca nu vede nici urma de fisuri anale si mi sa spus sa ai continui cu alimentatia ce sa fac unde sa ma duc am o programare la gastro cu copilasul dar nu stiu cat al va ajuta si ce se poate face ce sa fac si unde sa ma duc caci nu stiu an ce oras se poate face colonoscopie la copii

 3. buna ziua! am avut aceasta problema a polipului pe colon pe care l-am operat in Bucuresti in 2008(iunie)!degeaba,a recidivat si actualmente sunt plina de polipi! va scriu in disperare de cauza pentru ca am tot timpul fisuri anale,vindec una reapare alta si tot asa! cum nu am vazut o solutie in operatie,ce imi recomandati sa fac?mentionez ca nu mi s-a facut biopsia dupa eliminarea polipului(ceea ce mi s-a parut foarte ciudat…

 4. Buna ziua,
  Pe data de 16.10.2013 am facut o colonoscopie, ocazie cu care mi s-a descoperit un polip. In urma biopsiei mi s-a pus diagnosticul: adenom tubular, displazie de grad scazut. Mentionez ca sunt operata de cancer la san in 2003 si de cancer de laringe in 2011. Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in continuare. Multumesc.

 5. Buna ziua. Am pe cineva in familie care a fost diagnosticat cu polipi colonici, la biopsie a iesit HGNIE neoplazie intraepiteriala de grad inalt, dar nu ne dam seama daca este de natura canceroasa si daca este malign sau benign. Ma puteti lamurii in vreun fel?
  Va multumesc!!

 6. In mai 2012 mi s-a extirpat un polip de 2-3 mm,fara probleme.Mi s-a indicat o noua colonoscopie la 12 luni.,deci mai 2013.Pe 12 martie 2013 am fost operata-histerectomie cu anexectomie.Medicul care m-a operat a spus ca as putea sa mai aman colonoscopia.D-voastra ce parere aveti cat as mai putea-o amana?

 7. buna ziua am si eu o problema acum 9 ani am fost operata la fundeni de dr.Mihnea Ionescu de polipoza colonica familiala am facut 2 operatii prima operatie a durat cam 4-5 ore dupa care cei care au asistat au fost nevoiti sa ma inchida ca eram f slabita nu am rezistat terminarii operatiei am fost curatata decat pe o parte iar cealalta parte au curatatto a a doua operatie dupa 2 luni jum .Dr.Mihnea Ionescu la prima operatie mi-a pus o punga in partea dreapta chiar unde avusesem o operetie de apendicita mi-a spus ca sa stau linistita ca la a doua operatie ma va repune la normal am facut a doua operatie si tot cu punga mam trezit cand am intrebat dr dc mi-a spus ca trebuia pentru ca am avut f multi polipi pe colon in jos a trebuit sa imi taie din colon iar cand a fost vb sa ma repuna nu sa mai putut pentru ca nu a putut sa imi impreuneze colonul era prea scurt si am ramas asa cu punga de 9 ani nu pot sa pun deloc kg pe mine sunt f slaba am 32 ani 1,70 si 50 kg tot ce mananc mi se duce in punga acum mananc in 10 min iese tot in punga am luat vitamine calciu dar tot nu pun kg pe mine si cel mai rau este ca de acum 9 ani de cand mam operat nu mai raman deloc insarcinata inaintea operatiei am ramas insarcinata am nascut iar la 8 luni cat avea fetita a trebuit sa ma operez ca imi era f rau ameteam slabeam si pierdeam mult sange in scaun chiar cand vroiam sa ma ridic dupa sezut incepea sa picure sangele mam operat si acum imi doresc sa mai raman insarcinata inca odata as dori sa va intreb este posibil ca sa nu mai pot ramane insarcinata? pentru ca deja au trecut 9 ani jum am o fetita de 9 ani jum face 10 ani in dec si imi doresc f mult un al doilea copil va multumesc

 8. Buna seara!

  Tocmai am avut o interventie chirurgicala pentru rezecarea a doi polipi anali si as dori sa aflu (daca se poate bineinteles) urmatoarele informatii:
  1)ce dieta postoperatorie ar trebui sa urmez pentru ca recuperarea sa fie mai usoara si mai rapida pentru ca cei de la spital mi-au spus sa mananc banane de exemplu iar eu stiu ca acestea constipa deci n-ar fi o idee grozava.
  2)cat timp este de normal sa mai am sangerari si dureri
  3)cam in cat timp as putea sa-mi reiau programul la sala de fitness

  Va multumesc anticipat pentru rapuns.

  Multa sanatate.

 9. BUNA ZIUA D-LE DOCTOR in urma citirii acestor mesaje vas ruga frumos dc se poate sa mi dati si mie o informatie am 36 ani un copil de 12 ani nu am operatii cred ca o singurile injectii au fost facute la nasterea copilului problema mea este urmat de ceva timp sunt cand constipata dupa care diaree imi puteti spune dc este simtomele uni polip de colon multumesc

  • Raspuns automat
   Ce simptome poate da un polip din colon?
   Polipii din colon pot sa nu dea nici un simptom, sau pot sa dea:
   – Sangerare prin scaun
   – Anemie prin pierdere de sange
   – Diaree sau constipatie cu durata mai lunga (mai multe luni)

 10. Buna ziua,
  La care policlinici din SIBIU, Tg Mures ori Cluj
  ( incluzind cele particulare) se poate opera/cauteriza
  ( cu anestezie) polipii la colon ?
  Sint din Sibiu si aici mi s-a spus ca ei nu folosesc anestezia ?????
  As prefera cu anestezie…

  Multumesc si multa sanatate !

 11. Buna ziua in urma cu 2 saptamani am facut colonoscopie in urma careia sa descoperit un polip de 5 mm. A fost extras, si rezultatul de la biopsie a iesit bine. Dar de 2 zile durerile care le aveam inainte de extragerea polipului au revenit. Vreau sa stiu sunt normale aceste dureri sau nu si ce trebuie sa fac? Va multumesc mult.

 12. BUNA ZIUA acum 2 luni am fost diagnosticat cu polip adenomatos tubular sigmoidian de 0,5cm la 30 de cm de la anus,DR. la care am fost a spus ca nu poate sa ma opereze pt. ca nu are un aparat care sa infiltreze la baza o substanta antihemoragica si ca trebuie sa mai astept cateva luni pana cand spitalul o sa achizitioneze acest aparat.Intrebarea este daca pot sa ma operez la dvs.

 13. inurma cu 3 animi-sa estterpat un polip din colon si pana azi nu am avut nici un fel de dureri abdominale,dar de cateva zileam senzatia de eliminare incompleta a scaunului si am observat niste noduli in partea dreapta adica pe ficat dupa lecturarea cazurilor mai sus relatate eu cred ca sunt esmne de cancer la colon va rog sa imi confirmati

 14. Buna ziua.

  Acum 2 ani am fost diagnosticat cu Colon iritabil,si pentru siguranta mea am facut si o colonoscopie in urma caruia sa descoperit un polip de marimea aprox de 1cm,care a fost extras.
  in urma biopsiei polipul era de natura adenomaoasa fara moficari.Am intrebat doctorul daca trebuie sa repet colonoscopia dupa o anumita perioada si a zis ca nu e necesar>
  Va rog sa ma lamuriti daca este necesar o noua colonoscopie si intervalul la care ar trebui repetata.

  Multumesc anticipat!

 15. am 77 ani.am fost internata la spitalul militar .am fost diagnosticata cu cancer pe colon.rezultatul este;colonoscopie;la4-5cm de oa prezintaformatiune protruziva;extinsa pe cca 2cm ‘ulcerata,infiltrativa;pe cca 30 la suta din circumferinta[postlaterala],dura la biopsiere;eds;ulcer gastric in obs histopatologica,gastrita eroziva antrala,duodenita eroziva. consult cardiologic;htae grad risc f.inalt,anghina pectorala de efort, insufincienta cardiaca cl 1l nyha. rezultat tomograf; mici chisturi parasinusale renale inferioare stangi,masa tumorala solida ,de cca 55cm,cu contur neregulat imprecis,situata pelfic inferior in stanga,aderata la uter,invazuiva in musculatura obturatorie interna stanga,cu punct de plecare incerta,posibil rectal inferior.fascia ischiorectala stanga inglobata tumoral.usoara invazie perineala stanga.mici adenopatii pelvice superioare stangi si inghinale stangi.glande suprarenale normale. pancreas hipotrofic.ficat si splina fara formatiuni ocuparatoare de spatiu. ingrosari minime si calcifieri minime plurale dorsobazale bilaterale.vin cu inrebarea; se poate opera cu laserul cu plasma argon,se poate face laparascopie sau endoscopica[in general cu laserul]? ce clinici sau spitale imi recomandati?din tara sau strainatate.personal am auzit numai lucruri bune de dv.si cat m-ar costa cu laserul?ce trebuie sa fac? c-am cati ani imi mai dati dupa operatie,sau mai bine nu ma operez si imi astept sfarsitul.am dureri mari stomacale si pe colon,ce sa fac sa scap de ele?cu toate ca iau controloc 40mg,ibutin300mg,motilium,duphalac,metroprorol,prestarium,diurex,simvastatin,nitroglicerina.va rog daca puteti sa ma ajutati[macar cu un prieten doctor care sa ma ajute] sau o clinica sau spital care sa ma expuna la cat mai putine riscuri. multumesc si sa va dea bunul dumnezeu sanatate si tot binele din lume.

  • Buna seara.iti recomand medicatia naturista; nu s-a demonstrat caar fi eficienta , nu sunt medic, nu ma pricep ,dar nu strica sa incerci… ce poti sa pierzi (poate doar sa creasca si eventual sa dea metastaze,dar .. asta-i riscul sa faci ce auzi de la unul sau altul)

 16. Buna dimineata!Acum 5 ani am fost depistata de catre medicul de familie cu colon iritabil stang,am facut tratament cu colospasmin si m am simtit mai bine.Acum cateva luni am inceput sa am dureri mari si stari de voma,constipatii care tineau cam 3-4 saptamani.Dr de familie mi a dat trimitere sa fac colonoscopie dar dr de la spital mi a spus ca sunt prea tanara sa fac colonoscopie si mi a dat tratament debridat si motilium,pe timpul tratamentului m am simtit mai bine dar dupa ce l am terminat au inceput iar simptomele.Va rog sa mi spuneti ce este de facut,sa fac colonoscopie.Tin sa mentionez ca am facut toate analizele si au iesit in regula,am facut si ecografie si nu am nimic altceva,colonul nu este in regula.Am 23 ani,sunt prea tanara sa fac colonoscopia asa cum a mentionat dr de la spital?Multumesc!

 17. Buna ziua!Tatal meu a facut un control chirurgical in urma caruia i-a fost spus ca are un polip rectal care sangereaza usor si trebuie operat urgent,intrebarea mea catre dvs.este:un al doilea control care ar trebui urmat pt.a se confirma spusele chirurgului care tin sa mentionez ca a efectuat digital controlul,care ar fii?si daca se confirma si trebuie operat,poate venii la dvs.bineinteles cu trimitere de la medicul de familie?Va multumesc anticipat!

 18. buna seara,am o intrebare.mama mea in varsta de 54 ani,de cativa ani se simtea rau.in sensul voma,dureri de cap,durere sun coasta dreapta.facandu-si o serie de analiza sa descoperit ca are fierea lenesa.acum,zilele in care se simte rau, au crescut.facandu-si din nou analizale in Italia, sa descoperit ca are probleme la colon.( voma,dureri de cap,durere in partea dreapta sub coasta,lipsa poftei de mancare) scaunul este normal. Va rog mult as dori sa ma ajutati cu un sfat.credeti ca este grav,si ce anume poate fi la colon.multumesc mult si astept raspuns!

 19. In urma unui RMN pelvis cu substanta de contrast, tatalui meu in varsta de 70 de ani, i s-a descoperit o formatiune tumorala de cca. 60 mm, situata in colonul sigmoid, la distanta de 40 cm de anus, in faza incipienta.
  De asemeni RMN-ul asupra organelor interne nu a evidentiat nimic suspect.
  As dori sa stiu daca interventia laparoscopica, in cazul in care aceasta se poate efectua, este o solutie mai buna si cat de grav este diagnosticul.
  Va multumesc anticipat.

 20. buna ziua ! mama mea a fost diagnosticata cu : polipi colonici, rectoragii. in urma unei colonoscopii au rezultat:
  1. fragm. form. protruziva(20 cm de OA);
  2. Form protruziva la 45 cm OA;
  3. Form protruziva 60cm de OA.
  S-a cerut ex. HP. in urma acestui ex. (pe 3 piese) descrierea microscopica este urmatoarea:
  1. adenom colonic tubulo-vilos; stromal, moderat infiltrat inflamator, zone edematoase si microfocare hemoragice.
  2. adenom colonic tubular; stromal, abundent infiltrat inflamator mixt si microfocare hemoragice.
  3. adenom colonic tubular cu zona ulcerate si displazie moderata focata; stromal abundent infiltrat inflamator mixt.
  diagnostic anatomo-patologic nu exista.
  medicul specialist de la gastroenterologie i-a recomandat interventie chirurgicala (la bucuresti).
  ce-mi recomandati? este absolut necesara aceasta interventie? daca da, care sunt metodele chirurgicale (laparoscopic, bisturiu, etc)?
  va multumesc

 21. Mama mea are 3 polipi pe colon, nu sunt de natura canceroasa, doctorita i-a recomandat operatie pentru a prevenii aparitia cancerului. Se situeaza inspre iesire, mama are varsta de 63 de ani.As vrea sa va intreb: 1.- este necesara operatia? 2.- ce fel de operatie(laser etc.).3-in caz ca nu sunt de natura canceroasa , mai este nevoie de chimioterapie?.4- in ce consta refacerea dupa operatie? 5-doctorita ne indruma catre bucuresti (la spital de stat)sa facem operatia ,astfel nu ne da trimitere e normal? 6- ce ma sfatuiti ? MULTUMESC ANTICIPAT, MULTA SANATATE!

 22. Nu m-ati lamurit…Un prieten de-al meu are 2 polipi de 1 cm pe colon,unul fix si unul pendular,se pot opera cu laserul?Daca da,stiti vreun spital sau vreo clinica particulara,dotate cu aparatura necesara?
  Astept raspuns!

  Dr Ditoiu
  TOcmai v-am raspuns mai sus
  1. NU EXISTA OPERATIA POLIPILOR „CU LASER”
  2. Polipectomia (scoaterea polipilor) se face in orice centru de endoscopie… mai rasarit (70% din centrele de stat si private din Romania
  3. Lamuririle unui pacient trebuie sa le dea medicul lui, care ii stie caracteristicile organismului si bolii.
  Cu placere

 23. Sunt pe site zece materiale despre durerea abdominala, unul este la http://www.despreboli.ro/bli-digestive/2010/durerea-de-abdomen-scurt-dictionar-explicativ/
  Durerea abdominala reprezinta cea mai frecventa cauza de consult medical.

  In majoritatea cazurilor, durerea abdominala este trecatoare si anodina (nu este grava).

  Durerea prelungita, repetata, care iradiaza in alte zone sau este insotita de alte simptome (febra, tahicardie, rau general, transpiratii), poate reprezenta insa frecvent un important indicator de boala, posibil chiar o urgenta medicala abdominala (perforatie, peritonita, hemoragie abdomianla sau ocluzie intestinala).

  Cele mai frecvente cauza de durere abdominala in functie de loclaizare sunt:

  Durerea epigastrica
  Ulcer gastric sau duodenal, gastrita, duodenita, hernie hiatala complicata, boala de reflux gastroesofagian (GERD, BRGE) colecistita, pancreatita.

  Durerea in jurul buricului (ombilicului)

  Pancreatita, ischemie mezenterica (la varstnici)

  Durerea in dreapta sub coaste

  Colica biliara, colecistita, hepatita, ficat congestiv, ulcer

  Durerea in stanga sub coaste

  Boala de splina, ulcer

  Durerea in spate jos pe laturile coloanei

  Boli de rinichi, zona zoster

  Durerea laterala dreapta
  Apendicita, boli ginecologice, boli inflamatorii intestinale, cancer de colon

  Durerea laterala stanga

  Constipatie, diverticuli intestinali, colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, boli ginecologice, perforatie de colon, ocluzie intestinala

  Durerea suprapubiana

  Infectii urinare – cistita, salpingita, eventratie

  Durerea in zona pelvina ( a fundului)

  Hemoroizi, fisura anala, tumora rectala, probleme de coloana inferioare, boala dermatologica, probleme ginecologice.

  Durerea abdominala generalizata (in tot abdomenul)

  Gastroenterita, colon iritabil, constipatie, peritonita generalizata

  Cauze extra-abdominale de durere abdominala

  Acidocetoza diabetica, hipercalcemia, boala Addison, porfiria, intoxicatia cu plumb, infarct miocardic, pneumonie

  Investigatii minimale necesare pentru lamurirea cauzei unei dureri abdominale

  * Hemoleucograma
  * Ionograma (in caz de varsaturi, diaree sau lipsa de scaun)
  * Glicemie
  * Amilaza (creste in pancreatita si ocluzie intestinala)
  * Analize de urina (incluziv glucoza, proteine si hematii in urina)
  * Analize pentru ficat
  * Radiografie abdominala pe gol
  * Radiografie renala pe gol
  * Ecografie abdominala
  * Urografie

  Regim alimentar necesar in caz de durere abdominala

  Datorita faptului ca pacientul nu stie diagnosticul regimul alimentar este general, nu este specific unei anumite boli.Pana la lamurirea cauzei si prezentare la medic, se poate bea apa dupa sete, ceai de menta sau sunatoare usor indulcit sau neindulcit, lapte slab, iaurt

 24. buna ziua ma numesc aurelia si am o problema dar mi e frica sa ma duc la doctor idn cand in cand ma doare burta si durerea este cu tot cu fund ami puteti spune ca ideie ce ar putea fi va rog frumos

 25. Pe data de 28 .06.2010 mi-a fost rezecat un polip colorectal(polipectomie endoscopica) si as vrea sa imi spuneti ce dieta(regim) trebuie sa adopt si pe ce perioada. Multumesc pentu raspunsul pe care o sa il primesc, cu deosebita stima, Marcel 62

 26. D le dr Polipul este pe rect la 12 mm de marginea anala in rest fara modificari pe topografia coloului ..D le dr,puteti sa-mi spuneti daca este posibil k acest polip sa dea inapoi si inca ceva unele pers.spun k acesti polipi sun mare parte dintre ei beligni ,doar un procent foarte mic fiind malig, explicati-mi va rog?!

 27. Teoretic polipii pot fi vazuti la tomografie, dar este ca si cum ai ai asculta un motor de masina fara sa deschizi capota, pentru a afla de ce merge prost, in loc sa il vezi cu ochii tai.. Cand spun “teoretic” nu ma refer la o chestiune stiintifico-fantastica, ci vreau sa spun ca ceva se poate face intr-o anumita boala, dar nu stiu daca se poate face practic si in cazul dvs.
  Colonoscopia este evident metoda pentru diagnosticul polipilor.
  Sanatate

 28. Buna tuturor ,va rog ajutatima !Am fost descop. cu.RC U.H,anul trecut acum la colonscopie am avt partede o surpriza ,boala a intrat in remisiune,deci poate sa apara din nou s-au nu Dar,polipul trebue scos chirurgical in ce zona se face operatia? deocamdata biopsia este in lucru sa vedem de ce natura este eu nu mai am nici un fel de probleme absolut deloc vsh.mia scazut de la 30 la 12 este bine ca depinde si de varsta fiecarei persoana in parte Va rog cei care stiti despre ce este vorba dr,s-au oricarealta pers.ce stie despre aceasta problema sa imi scrie un email .

  Dr Ditoiu
  1.Dar,polipul trebue scos chirurgical in ce zona se face operatia?
  In zona abdomenului, depinde unde este polipul.

  2. deocamdata biopsia este in lucru sa vedem de ce natura este
  De obicei natura este inflamatorie

 29. va salut. sotia mea are o punga de puroi situata la inceputul coloanei vertebrale.mai sus putin de anus 5 8 cm.ce riscuri sunt si cum se poate trata? va multumesc mult

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica