Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Simptomele cancerului

Simptomele cancerului

Simptomele cancerului nu sunt specifice, in asa fel incat sa se poata afirma cu  certitudine existenta unui cancer, dar intr-un anumit context un medic experiementat poate banui existenta unui cancer bazandu-se doar pe simptome, indicand explorarile necesare pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de cancer.

De ce apar simptomele in cancer?

In cazul unei tumori canceroase simptomele pot sa apara prin mai multe mecanisme (dr Ditoiu):

 • cresterea exagerata a tumorii ce apasa pe nervi dand durere, senzatie de marire a zonei sau organului cu tumora.
 • compresia tumorii pe vase sau organe cu perturbarea functiei lor – de exemplu tromboflebita
 • proasta functionare a organului cu tumora, prin inlocuirea tesutului normal cu cel tumoral, care functioneaza mai putin
 • consumul de catre tumora a substantelor nutritive necesare organismului bolnavul cu cancer slabind in greutate de obicei.
 • intoxicarea organismului cu reziduuri rezulte din metabolismul tumoral, bolnavul avand stare proasta, greata, balonare, transpiratii, febra

Ce simptome apar in caz de cancer?

In cazul unei tumori canceroase pot sa apara unele simptome generale care pot fi prezente in orice cancer, si alte simptome specifice unei anumite localizarti a tumorii.

Cele mai intalnite  simptomele generale pe care le intalnesc in cazul cancerului sunt:

 • scadere in greutate (prin consumul energiei organismului de celulele canceroase in inmultirea lor rapida)
 • anemie , astenie, scaderea poftei de mancare prin aceleasi mecanisme
 • febra sau stare subfebrila datorita resturilor celulare care intoxica organismului
 • adenopatii (marirea ganglionilor) – in cazul metastazelor

In afara de aceste simptome care pot fi prezente cu intensitate mai mare sau mai mica in orice cancer, exista si simptome specifice in functie de localizarea tumorii– exemple (dr Ditoiu):

 • Simptomele cancerului cerebral – greata, ameteli dureri de cap, tulburari de vedere, tulburari de comportament
 • Simptomele cancerului digestivgreata, varsaturisau scaune cu sange, diaree sau constipatie, dureri abdominale
 • Simptomele cancerului ficatului– dureri in dreapta sub coaste, icter
 • SImptome in tumorile rinichiului -dureri in zona rinichilor, urina rosie, sangerie
 • Simptomele cancerului pulmonar – tuse cu expectoratie sanguinolenta, modificarea caracteristicilor tusei la un fumator
 • Simptomele cancerului de pancreasicter, dureri mari in zona centrala a abdomenului, diaree, scadere mare in greutate
 • Simptomele cancerului de san nodul la san cu modificarea pielii si eventual secretii prin mamelon
 • Simptomele cancerului de colon – scaune cu sange, dureri abdominale, balonare, diaree sau constipatie

Mentionez ca am intalnit de-a lungul anilor si numeroase cazuri de cancer fara nici un fel de simptom sau modificare a analizelor

Ce faci daca simptome sugestive de cancer?

In marea majoritate a cazurilor simptomele mentionate pot sa nu fie date de un cancer, dar exista acest risc. Daca aveti acest gen de simptome persistente, cel mai intelept lucru este sa mergeti la o consultatia la un medic specialist, pentru lamurirea naturii acestuia. Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 35 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala la Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale avand si experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, .

Daca sunteti din Bucuresti si doriti o a doua opinie medicala, puteti face o  evaluare la dr Ditoiu, programandu-va la telefon 0758 751 841, sau apasand direct butonul din stanga jos al telefonului mobil. Cabinetul de gastroenterologie se afla in Bucuresti str Magura Vulturului sector 2 – aveti harta apasand pe butonul de jos dreapta al telefonului mobil.

 

 

3 comentarii la „Simptomele cancerului

 1. buna ziua! va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns si o interpretare echografica: in urma unei histerectomii totale ( cu conservarea ovarelor si a trompelor) facute in luna martie2013, in luna noiembrie a.c. am facut o ecografie vaginala . rugamintea mea este daca se poate sa-mi explicati urmatorul rezultat si sa ma indrumati ce pasi sunt de urmat..mentionez ca domnul Doctor nu mai este in tara si nu a avut cine sa imi interprteze rezultatul eco Ovar drept – 26/18,5 mm cu 2 formatiuni chistice una de 13/8,8 mm continut hipoecogen si alta de 11,6/ 9,3 mm cu continut hipoecogen omogen cu mica zona hiperecogena in interior fara semnal vascular. Lateroovarian formatiune obologna de 12,2/6 mm – hidrosalpinx? Ovar stang – 21/14,9 mm echostructura normala in asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat! precizez ca am 44 de ani.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica