Polip in colon
Voi incerca sa prezint – in limita timpului disponibil- diferite cazuri medicale intalnite in practica zilnica de spital sau cabinet.
Cazurile medicale de polipi intestinali localizati mai ales pe intestinul gros nu sunt foarte rare, manifestarea cea mai frecventa fiind eliminarea de fecale cu sange (rectoragia).
Zilele trecute am consultat o invatatoare de cca 35 de ani care avea de 6 luni scaune cu sange, fara dureri, fara scadere in greutate. A stat 6 luni cu sangerare deoarece pierderea de sange prin fecale nu era permanenta, si a crezut ca are hemoroizi, deoarece mai avusese sange in scaun in urma cu mai multi ani.
Am internat-o, iar ieri i-am scos un polip din colon de cca 4cm diametru, deci conform criteriilor de malignitate de pe site are risc de a fi malign ( nu stiu inca rezultatul anatomo-patologic).
Rezultatul celorlalte analize a fost normal (de altfel avea analize de sange facute in urma cu o luna, care au fost tot normale).
Polipii de colon forum:
Polipii de colon sunt cancerosi?
66% dintre polipii din colon nu sunt cancerosi
Cat de mare este riscul unui polip de pe colon necanceros de a se transforma in cancer?
Riscul unui polip necanceros de a se tranforma in cancer este mic 0,25-1% pe an.Risc mai mare de transformare in cancer il au polipii adenomatosi
Am un polip de colon micut, mic, se poate transforma in cancer?
Cu cat polipul este mai mic, cu atat riscul de a se transforma in cancer este mai mic
In cat timp se tranforma un polip in cancer (am un polip de 2 ani si…) Multumesc
Datele statistice arata ca un polip se transforma in cancer dupa cca 10-15 ani
As vrea sa stiu ce persoane pot sa faca polipi in colon. Multumesc
Riscul cel mai mare de a se face polipi colorectali il au urmatoarele categorii de persoane
- persoanele in varsta
- barbatii
- obezii
- fumatorii
- persoanele care iau regulat aspirina
- consumatorii de alcool
- cei care consuma carne rosie
- femeile care iau anticonceptionale
Am un polip in colon de 6mm, este mare?
Marimea medie a unui polip este de cc 7mm, 45% dintre poilipii de colon sunt sub 5mm si 40% intre 5mm si 10mm
Daca ai un polip in colon, este obligatoriu sa creasca? Ati avut asemenea cazuri?
Nu toti polipii din colon cresc; dupa o supraveghere de 5 ani a mai multor sute de pacienti cu polipi s-a constatat urmatoarele
- 4% din polipii colonici cresc
- 70% dintre polipii colonului raman la aceeasi dimensiune in aceasta perioada
- 8% dintre polipii din colon scad in dimensiuni
- 18% dintre polipii de colon dispar fara tratament
Am urmarit mii de cazuri de polipi de colon, si am avut cazuri de polipi care au crescut, alte cazuri in care au scazut sau disparut
De ce unii polipi colonici se transforma in cancer?
Procesul este complex, tine de imunitate (mai scazuta) de gene dar si de unele substante din organism care favorizeaza sau impiedica transformarea in cancer- vedeti schema.
Daca polipul din colon creste, se poate sti cam care polip va creste si care nu va creste?
Riscul unui polip de colon de a creste este cu atat mai m are cu cat polipul este mai mare, si cu cat numarul de polipi este mai mare
Ce insemana polip colon displazic? Am un polip in colon cu displazie mica si nu stiu ce este aia. Mersi
Inainte de a se transforma in cancer polipii colonici sufera o transformare numita displazie; displazia mica are risc mic de transformare in cancer, iar displazia mare are risc mare de a se transforma in cancer; polipii mai mari au risc mai mare de a face displazie de grad mare.
Am pe cineva cu polipi colon maligni de la inceput, au fost asa de la inceput?
Exista posibilitatea ca unii polipi colorectali sa fie maligni de la inceput
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

polipii acestia dor? fie ca sunt maligni sau benigni.
polipii acestia dor? fie ca sunt benigni sau maligni .
In cat timp apare,creste un astfel de polip in colon?
In cat timp creste , apare un astfel de polip in colon?