Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Materii fecale urat mirositoare

Materii fecale urat mirositoare

Foul-smelling stools (engl)

Materiile fecale au un miros neplacut, dar exista persoane care imi cer sfatul referitor la cauza mirosului… neplacut al propriilor materii fecale.

Sunt situatii in care materiile fecale au miros mai.. altfel decat in mod obisnuit, si se comporta ciudat.

De obicei mirosul deosebit al materiilor fecale poate fi dat de :

  • consumul unor alimente mai deosebite (mirosul este trecator dupa cateva zile)
  • digestie incompleta care face ca resturile nedigerate sa fermenteze sub influenta bacteriilor intestinale, scaunul avand un miros acid, intepator
  • modificarile materiilor fecale sun influenta parazitilor intestinali
  • prezenta sangelui in tubul digestiv
  • scaunul cu miros de putrefactie, apare datorita unui consum crescut de grasimi, si a florei intestinale modificate
  • consumul anumitor medicamente, cu modificarea florei intestinale
  • diferite boli

Cele mai frecvente boli care se pot asocia cu modificarea mirosului materiilor fecale sunt:

  • Fibroza chistica
  • Enteropatia glutenica (sprue)
  • Sindroamele de malabsorbtie
  • Steatoreea idiopatica
  • Deficienta in dizaharidaze
  • Sindromul intestinului scurt (operat)
  • Boala Crohn
  • Rectocolita ulcerohemoragica
  • Colita infectioasa
  • Diverticulii colonici
  • Pancreatita cronica
  • Boli de ficat
  • Parazitoze intestinale
  • Hemoragii digestive
  • Sindroamele diareice acute si cronice

Ce trebuie sa faceti in aceasta situatie?

Nu cred ca recomandarea nui sir de analize in situatia scaunului urat mirositor, ar ajuta la ceva, deoarece medicul prin anamneza si simpla examinare poate exclude din start o buna parte dintre ele, scutindu-va de cheltuieli si pierdere de timp.

De aceea cred ca daca modificarea mirosului neplacut al scaunului persista, si apar si alte simptome (dureri abdominale, scadere in greutate, febra, etc), ar fi mai bine sa va adresati unui medic gastroenterolog.

In cazul modificarilor acute – aparute brusc- cu scaune diareice frecvente, sete, ameteli, crampe sau slabiciune musculara, adresati-va unui serviciu de boli infectioase.

Scaun urat mirositor – FORUM

Ce poti sa ai cand ai zeci de simptome, printre care si scaun urat mirositor, scaune cu sange, diaree sau constipatie, etc, etc, iar medicii nu ti-au gasit un diagnostic?

Medicul spune un diagnostic pacientului daca aceasta are zeci de simptome, dar destul de des, pacientul nu este de acord cu acest diagnostic si cauta altul convenabil; si atunci se adreseaza altui medic.

Eu nu pot pune diagnostic pe net datorita riscului mare de eroare, deci nu va pot spune diagnosticul corect, iar supozitiile in cazul medicinii nu prea ajuta pe nimeni.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

8 comentarii la „Materii fecale urat mirositoare

  1. Domnule Prefer Anonim, ce bine ar fi fost daca domnul Doctor v-ar fi oferit un raspuns online, pentru ca majoritatea simpromelor pe care dumneavoastra le reclamati se regasesc si la mine, si culmea, o sumedenie de cunostinte se vaita de asemenea simprime.
    Ca si dumneavoastra am fost si eu la zeci de medici, de la spitalul orasenesc trecand pe la judetene, pana la spitale de renume cum ar fi cel din Tg. Mures.
    Este greu sa mergi la un medic si sa ii spui toate aceste probleme. Te va privi, probabil, si iti va spune „si acum ce vrei, sa te fac eu nou?”. Si cam are dreptate. Sau, din proprie experienta spun, iti da o trimitere la psihiatrie. Cu cateva pastilute de acolo te vei simti la fel, dar iti va pasa mai putin.
    La fel ca si dumneavoastra, si eu cred ca toate problemele mele au cateva cauze importante, pentru ca daca nu ar fi fost asa, as fi crapat de mult.
    Am fost la mai multi medici, de la internisti (medicina generala) pana la cardiologi, gastroenterologi, urologi, psihiatri. Fiecare, dupa consulturi in limitele posibilitatilor clinicilor respective mi-au spus ca nu sunt modificari fiziologice sare sa justifice aceste manifestari.

    Cel mai tare la urologie, unde medicul m-a pus sa urinez de fata cu el. Nu i-a venit sa creada!!!
    Pe locul doi, un psihiatru care mi-a oferit o solutie „homemade” cu mult algocalmin si nu stiu ce-a mai pus pe-acolo ca solutie miraculoasa pentru durerile de cap… Si n-au trecut!
    Asadar preiau:
    2. Paralizie in somn (Astea cred ca sunt o stare a creierului intre somn si trezire)
    4. Piuit puternic in ambele urechi, aproape permanent (dintotdeauna, cred)
    6. Vad bule in campul vizual (periodic)
    7. Dureri de cap, intensitati diferite, zone diferite (periodic)
    8. Limba incarcata uneori
    11. Dureri usoare in portiunea dintre gat si piept (permanent de 6 luni)
    12. Dificultati la inghitit apa cand ridic capul sa beau din sticla (ocazional in ultimii 2 ani, si simt ca o bila care obtureaza calea apei, doare)
    13. Senzatie de umar drept “metalic”, rece, amortit, greu, cu ceva durere, la efort intens (cand faceam sport de performanta)
    14. Nu mai pot trage aer adanc in piept de vreun an. Trag, dar nu la fel de mult ca inainte. Parca ma tine ceva cand ajung la un anumit punct
    15. Iritatii pe interiorul ambelor coate, unde se inroseste uneori pielea din senin
    17. Transpiratii nocturne (rar)
    18. Transpiratii iarna la cel mai mic efort (des)
    19. Transpiratii vara, stand pe loc. Dar cand spun “transpiratii”… ma refer ca PLOUA pe mine, nu are absolut nicio legatura cu faptul ca e normal sa transpiri vara (des)
    21. Ma suspectez de probleme cu inima, simt un “deranj” intens ocazional, o senzatie de apasare si uneori de intrare a inimii intr-un fel de letoare(EKG-ul mi-a iesit bine, totusi, recent)
    22. Stomac ba lenes, ba exagerat de harnic (constipare / diaree)
    23. Meteorism accentuat, exagerat chiar
    24. Urina colorata, uneori cu miros intepator, uneori chiar fara nicio presiune. Uneori nu pot controla presiunea oricat m-as incorda, abia picura, si ma plictisesc pana termin de urinat
    In plus:
    1.Uneori scaune foarte inchise la culoare (nu stiu daca e ceva patologic)
    2.Pete brune pe buze si pe penis (am inteles ca au legatura cu colonul …?!)
    3. Dureri permanente de spate, undeva de la mijlocul coloanei in jos. (Culmea, desi am acolo o umflatura, vizibila usor, la radiografie cica nu se vede nimic…)
    4.periodic transpiratie urat mirositoare, urina urat mirositoare, inchisa la culoare, dupa care urmeaza o perioada de rau general, greata, varsaturi, pete rosii pe corp care dispar de la sine in cateva ore, urinare abundenta pana urina devine incolora, si apoi din nou normalitate (adica ceea ce pot numi in aceste conditii normalitate.).
    5. Dureri in partea tanga, par sa fie undeva deasupra decord, la un lat de palma de clavicula, tahicardie (tratata).
    6. Hernie hiatala diagnosticata
    7. Acum, de cateva zine, scaun urat mirositor, si acum imi dau seama ca niciodata nu mi s-a facut un examen pentru paraziti.

    Rezultatul:
    Am devenit ZERO ca om
    Nu-mi mai pot intretine familia
    Nu mai pot avea un job stabil
    Nu ma mai pot bucura de viata…
    Nu mor, dar nici nu traiesc.

    Orice recomandare sau incurajare e bine venita…

    • Buna ziua,
      Va recomand sa faceti o microscopie la – Bucuresti la un medic veterinar, insa este singurul de incredere care mai face asa ceva. poate fi Lyme sau vreo coinfectie. Daca iese pozitiv, va recomand sa luati legatura cu dumnealui la telefon la numarul de pe site. Insistati, ca e foarte ocupat.
      Sper sa va ajute intuitia mea. Sanatate multa!

  2. Prefer anonim pentru ca… Se va intelege de ce. Nu-i tocmai placut.

    Domnule doctor Ditoiu, vad ca topicul este din 2009, dar poate ca veti vedea mesajul candva si veti avea amabilitatea sa imi transmiteti o opinie (aici sau pe e-mail). Am putin peste 30 de ani, fost sportiv de performanta, nu beau alcool, cafea, nu fumez.

    In decursul anilor am vizitat diferiti doctori pentru a-mi rezolva unele probleme, dar n-am fost niciodata multumit de rezultat. Nu am simtit niciodata ca am rezolvat vreo problema, iar problemele s-au tot adunat. Probabil ca nu sufar de nimic grav, pentru ca altfel simptomele mele s-ar fi manifestat mai agresiv, insa am o multime de simptome mai mult decat deranjante. Sunt atat de multe incat daca m-as pune pe enumerat cu siguranta ca as omite macar una. Si tind sa cred ca nu-s ipohondru. Sau, daca sunt, sunt partial. Unele dintre simptome sunt extrem de concrete.

    Ba chiar de curand am facut un tur al unei clinici particulare (am zis ca ei sunt mai seriosi), unde am cheltuit in 2 saptamani aproximativ 4.000 lei. Aproape totul mi-a iesit bine, cu mici exceptii. Atitudinea domnilor doctori a fost buna, insa sunt mai mult decat nemultumit de consistenta actului medical.

    Asadar, iata problemele mele. O sa fie o lista lunga.

    1. Insomnii (dintotdeauna)
    2. Paralizie in somn (doua episoade in prima parte a decadei 20 ani)
    3. Deviatie sept
    4. Piuit puternic in ambele urechi, aproape permanent (dintotdeauna, cred)
    5. Vad dublu pe verticala cu ochiul drept (rar)
    6. Vad bule in campul vizual (periodic)
    7. Dureri de cap, intensitati diferite, zone diferite (periodic)
    8. Limba incarcata (de ani buni)
    9. Smalt dentar in proces de tocire (de 3 ani)
    10. Reflux gastric (diagnosticat recent)
    11. Dureri usoare in portiunea dintre gat si piept (permanent de 6 luni)
    12. Dificultati la inghitit apa cand ridic capul sa beau din sticla (ocazional in ultimii 2 ani, si simt ca o bila care obtureaza calea apei, doare)
    13. Senzatie de umar drept „metalic”, rece, amortit, greu, cu ceva durere, la efort intens (cand faceam sport de performanta)
    14. Nu mai pot trage aer adanc in piept de vreun an. Trag, dar nu la fel de mult ca inainte. Parca ma tine ceva cand ajung la un anumit punct
    15. Iritatii pe interiorul ambelor coate, unde se inroseste uneori pielea din senin
    16. Mici umflaturi rosii, dese, pe maini, umeri, piept si spate-sus, insotite de o senzatie de usturime-mancarime, la schimbari bruste de temperatura insotite de umezeala (transpiratie sau apa marii de exemplu)
    17. Transpiratii nocturne (rar)
    18. Transpiratii iarna la cel mai mic efort (des)
    19. Transpiratii vara, stand pe loc. Dar cand spun „transpiratii”… ma refer ca PLOUA pe mine, nu are absolut nicio legatura cu faptul ca e normal sa transpiri vara (des)
    20. Ma sufoc in somn, uneori ma trezesc aproape asfixiat (ocazional, de un an)
    21. Ma suspectez de probleme cu inima, simt un „deranj” intens ocazional, o senzatie de apasare si uneori de intrare a inimii intr-un fel de letoare(EKG-ul mi-a iesit bine, totusi, recent)
    22. Stomac ba lenes, ba exagerat de harnic (constipare / diaree)
    23. Meteorism accentuat, exagerat chiar
    24. Urina colorata, uneori cu miros intepator, uneori chiar fara nicio presiune. Uneori nu pot controla presiunea oricat m-as incorda, abia picura, si ma plictisesc pana termin de urinat
    25. Puncte rosii si ulceratii pe glandul penisului (rar)
    26. Doua pete albe pe penis (aparute recent)
    27. Sindrom Gilbert diagnosticat la 19 ani (bilirubina directa / indirecta foarte mare)
    28. Puncte rosii / albe in palma, uneori extrem de accentuat contrastul, palma devine foarte rosie si punctele albe seamana cu un fel de orez sub piele
    29. Puncte albe mici pe buza superioara, uneori sunt tari si putin reliefate ca niste pietricele minuscule (de 10 ani)
    30. Basicute apoase pe degete maini, in urma lor pielea se usuca si se exfoliaza (rar)
    31. Scaune periodice cu sange (uneori rosu deschis, alteori inchis)

    Ma rog! Ma opresc aici. Ma credeti ca as putea continua? Poate ca nu toate cele enumerate sunt probleme reale, insa nu iese fum fara foc. M-am saturat sa bat drumurile, sa pierd timp, sa ma stresez, sa cheltui bani… si sa nu rezolv NIMIC. Nu-s nici de bani gata, nu-s nici indiferent fata de soarta mea. Am vrut sa imi rezolv problemele, cu majoritatea lor am fost deja la doctori, dar… degeaba. Si ele s-au tot adunat. Dupa cum vedeti.

    Acum, eu ce putere mai am? Ca daca stiam eu sa ma tratez, ma tratam fara sa mai deranjez pe cineva. Chiar nu mai am nicio speranta ca… De fapt, urmatorul pas este sa merg la un psiholog. Si de acolo poate la un psihiatru. Nu se stie! Vedem si opinia lor.

    O zi placuta va doresc.

  3. am facut analizele de singe.au iesit toate bune,cu exceptia colesterolului,235 cam mare tinind cont ca am 41 de ani si 96 de kg la 1,78m inaltime.transaminazele,glicemia,pancreasul,prostata,sunt in regula.cee ce ma framinta acum e scaunul care e foarte urit mirositor.medicul de fam.mi-a dat sa fac o clisma cu bariu.este eficient acest test sau e suficienta doar o coprocultura?

  4. Daca va referiti la analize pentru diagnosticul cauzei mirosului urat al scaunului, acestea se fac pentru fiecare boala in parte:
    -Fibroza chistica
    -Enteropatia glutenica (sprue)
    -Sindroamele de malabsrobtie
    -Steatoreea idiopatica
    -Deficienta in dizaharidaze
    -Sindromul intestinului scurt (operat)
    -Boala Crohn
    -Rectocolita ulcerohemoragica
    -Colita infectioasa
    -Diverticulii colonici
    -Pancreatita cronica
    -Boli de ficat
    -Parazitoze intestinale
    -Hemoragii digestive
    -Sindroamele diareice acute si cronice
    -Etc, etc,
    Faptul ca fiecare pacient este o entitate aparte…desi o spun medicii, nu o cred pacientii, care considera ca acelasi tratament merge pentru aceeasi boala la orice individ, lucru absolut incorect.

  5. pentru ultima parte…ceva analize mai concrete,desi, sunt constienta ca nimic nu poate fi absolut general, fiecare dintre noi fiind de fapt un caz absolut singular…aparte,

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica