Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti
Intrebari despre cancerul de colon
CEA SI CA 19-9 este acelasi lucru ? Am facut CA 19-9 si a iesit normal.Pot avea cancer de colon?
CEA si CA19-9 sunt markeri tumorali diferiti. Exista cancer de colon cu CA 19-9 normal
Daca am niste dureri de colon, sangerari anale si nu ma ingras, desi mananc mult, inseamna ca am cancer de colon? Va implor sa imi raspundeti.va rog. nicoleta.
In primul rand nu stiu de unde stit ca aveti „dureri de colon„; rareori doar existenta unei dureri arata ca este bolnav exact un organ, fara dubii.Exista dureri abdominale si scaune cu sange atat la persoane care au cancer de colon, cat si la persoane cu alte boli
Cineva care are cancer de colon nedepistat inca, se poate ingrasa?Multumesc.
O persoana cu cancer de colon poate chiar sa se ingrase, nu este obligatoriu sa slabeasca.
Imi puteti va rog explica si mie. Si eu am dureri ”de colon” cum se zice aici, dar mai mult noaptea. Medicul de familie mi-a spus ca nu e semn bun. Am facut colonoscopie anul trecut si mi-a iesit normala toata. Mi-a zis dr gastroenterolog ca e colon iritabil, dar totusi ma doare noaptea. Nu am inteles prea bine,eu sunt de etnie maghiara, stiu ca ati raspuns deja la acest intrebare,vreau va rog sa imi spuneti daca acest dureri de colon noaptea pot fi provocate si de alte afectiuni mai simple in afara de cancer de colon? Si daca am facut colonoscopia acuma 7-8 luni, se poate intimpla ceva grav in colon in asa putina timp? Multumesc dl dr. Georgeta.
Nu stiu daca aveti dureri de colon. Am intalnit durerile ” ca de colon”sa apara si ziua si noaptea, si in cancerul de colon, si in alte boli de colon si la persoana fara nicio boala la colon. Teoretic daca colonoscopia a fost normala, in 7-8 luni nu poate sa creasca o tumora mare, dar poate sa apara o tumora.
VA ROG SA MA AJUTATI SA GASESC RASPUNSUL PE SITE-UL DVSTRA LA INTREBAREA MEA. EU NU L-AM GASIT, POATE NU AM STIUT SA CAUT BINE. NU PREA MA PRICEP.IMI CER SCUZE. INTREBAREA ERA : “‘Durerile de colon care apar si NOAPTEA sunt semn de cancer de colon, sau pot indica si alte afectiuni ?”
SAU RASPUNDETI-MI DVSTRA CU DA SAU NU. VA MULTUMESC FRUMOS.
Vedeti raspunsul de mai sus
Va rog sa-mi raspundeti si mie domnule doctor. Exista cancer de colon cu valoarea (CEA) CA 19 9 NORMALA? Se intampla des sau rar? VA multumesc anticipat.
Exista cancer de colon cu CA19-9 normala, intalnesc frecvent aceasta situatie
Aveti multe cazuri de cancer de colon la tineri ?Auzeam ca 90% din cazuri sunt persoane de peste 50 de ani. Restul sunt exceptii? Am toate analizele bune (vsh, hemoragia oculta, sideremie, colonoscopia totala ok, hemoleucograma buna) si am multe din simptomele enumerate de d-vstra pentru cancerul de colon. Am putina sangerare prin scaun. Sunt tanara, am 29 de ani. Gastroenterologul ce s-a ocupat de mine a spus ca, cancerul de colon apare la persoane mai in varsta. Din experienta dumneavoastra, asa este? V-as mai intreba in cat timp evolueaza (se formeaza un cancer de colon?). Trebuie luni de zile, ani de zile? Cum de colonoscopia a fost normala? Multumesc. O zi buna. camelia.
Intalnesc cancer de colon la tineri, am vazut recent o tumora mare la o fetita de 17 ani, care s-a operat si acum este bine. Diagnosticul de cancer de colon nu se pune doar pe baza simptomelor (fetita mentionata de mine anterior avea doar diaree), asa cum nu poti sa-ti formezi parerea despre un elev doar pe baza unei intrebari. Intrebarea „in cat timp se formeaza un cancer” nu poate primi un raspuns ferm deoarece nu poti lua un om fara cancer de colon sa-i faci colonoscopii si analize .. lunar si sa vezi ca in luna …x .a facut cancerul. In principiu controlul colonoscopic la persoanele cu risc trebuie facut periodic la 2 ani sau mai multi (5)
Buna ziua sunt sorin din galati.tatal meu in virsta de 60 ani a fost depistat cu cancer de colon in ultima faza care sa ecstins si la ficat doctorii din galati au decis ca nu mai are rost sal opereze.va rog sa-mi spuneti daca mai e vreo sansa undeva sau ce se mai poate face,tinind cont ca el inca nu se simte asa rau si mai are viata in el.ce sa facem’? va multumesc.
Nu pot judeca un caz medical pe baza descrierii dvs. Am avut cazuri de cancer de colon cu metastaze la ficat care au fot operate si au mers foarte bine, dar si cazuri atat de extinse care nu au putut fi operate.
Am in familie o ruda apropiata care a avut cancer de colon, am 50 de ani credeti ca este necesara o colonoscopie? O pot face la centrul dvs medical sunt din Constanta?
Multumesc
Daca ruda este de gradul I (mama, tata, frate, sora, fiu, fiica), trebuie sa faceti o colonoscopie.
Acum cativa ani mis-a pus diagnosticul de colon iritabil si in urma unei rectoscopii de hemoroizi .tratamentul recomandat ptr colon nu l-am putut urma deoarece umi crea probleme la stomac pe cel de hemoroizi l-am urmat o perioda si apoi am stagnat .simptomele care m-au determinat sa merg atunci la medic au disparut insa de ceva timp ma lupt cu durere in zona rectala si lombara in perioadele mai statice(in sensul ca eu merg foarte mult in prima parte a zilei ,iar atunci cand folosesc mai mult un mijloc de transport eu denumesc perioada statica) insa mai nou simt o durere care se lasa in jos pe picior (ca si cum s-ar lasa pe o vena).mentionez ca am si varice dar la celalalt picior .durerile rectale se amelioreaza cu proctoglyvenol si detralex insa cum am doar 34 de ani nu mi-ar place sa depind toata viata de ele.in dorinta de a face ceva (ptr ca nu avem sectie de proctologie )am facut ecogrfie care a iesit bine doar cu meteorism si anse intestinale hiperkinetice si cu continut lichidian in exces .intrebarile mele sunt pot face colonoscopia direct ,sau mai bine trebuie un consult gastroenterologic inainte ?ce medic poate face un tuseu rectal daca la spital nu este sectie de proctologie? daca fac o colonoscopie pot cere anestezierea? sau doar in mediul privat se poate cere asa ceva? am uitat sa mai mentionez ca mama a fost operata la 39 ani de cancer de colon.
Durerea dvs care merge pe picior pare sa tina de coloana. Este bine sa va vada un gastroenterolog care sa vada ce anume explorare este necesara. Tuseul rectal il poate face un internist, chirurg sau gastroenterolog, pentru colonoscopie puteti cere anestezia, atat la spital de stat cat si in privat
Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu colonul?
Daca aveti probleme cu colonul nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa neglijati problema, exista medici competenti care se ocupa de astfel de probleme Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori grave sau ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare, daca aplici solutia potrivita.
Sunt bucuros daca munca mea de pe site v-a folosit, si daca v-ati lamurit referitor la problemele dvs medicale.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua,
Am temperatura 37,1-37,2 cam de 2 ani, am facut analizele pentru markeri infectiosi(fibrinogen,proteina C reactiva si vsh) si nu reiese nimic anormal, am frisoane de scurta durata. Mentionez ca am un intestin iritabil am facut 2 colonoscopii in 2010 si 2012 si nu a iesit nimic relevant doar ca am intestinul iritat. De durut nu ma doare decat o jena in partea dreapta cand fac miscari de trunchi. Nu am senzatie de defecatie si am eliminare incompleta. Scaunul este cand tare cand moale fara sange. Va rog sa imi spuneti ce as putea face? Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine ca am si eu o nelamurire in privinta cancerului de colon si as vrea sa stiu care sunt simptomele dupa operatie si cat dureaza,daca este normal ca aiba scuregeri la o saptamana dupa scoaterea tubului prin care se scurgea acel lichid.Pacientul a stat o luna si o saptamana in spital fara a i se da detalii rudelor despre starea pacientului (cu varsta de 68 ani) in timpul spitalizarii cat si la externare.Va rog respectuos sa-mi dati un sfat s-au o explicatie pentru aceste scurgeri care ar fi cauza si ce sar mai putea face.
Multumesc.
ce înseamnă -abdomen păstos-la o suspiciune de cancer de colon sau de sferă genitală?Fără merkeri tumorali ,fără anemie sau feritină modificată,dar cu sînge ocult în scaun