Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Regimul alimentar in bolile de colon

Regimul alimentar in bolile de colon este important deoarece bolnavii din aceasta categorie au o toleranta alimentara destul de redusa, datorita proastei functionari a acestui organ.Colonul doare

Bolile colonului simptome

In general in bolile de colon sangerarile, durerea,  modificarea florei intestinale, diareea sau constipatia, balonarea sau flatulenta legate sau nu de regimul alimentar pot da o stare de sanatate proasta.

In plus bolnavii de colon necesita uneori modificari ale regimului pentru a efectua unele explorari pentru diagnostic sau tratament, sau pentru a fi pregatiti pentru operatie, fapt care poate deregla flora intestinala.

De aceea, dieta bolnavilor cu probleme de colon este foarte importanta, mai ales ca in acest gen de boli alimentatia  poate genera simptome sau te poate proteja.

In bolile de colon dieta trebuie sa fie personalizata

Dieta nu este identica in toate cazurile, si nici la fel in acelasi caz, ci in functie de evolutia bolii si tranzitul intestinal dar si de celelalte caracteristici ale organismului pacientului respectiv.

In formele cu diaree severa se recomanda regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

  • apa plata
  • ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe cu orez si morcovi
  • sunca de pui slaba, tocata in supe
  • branza telemea
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane
  • mere coapte

Daca diareea se amelioreaza sau cazul respectiv nu are diaree se pot consuma si alte alimente ca

  • supe de carne de pasare ciorbe de carne de pasare
  • oua fiere tari sau ochiuri in apa ,carne de pasare, vitel, vaca, fiarta sau gratar, carne de peste alb fiert sau fript,
  • paste fainoase cu branza si ulei nefiert
  • cartofi copti, fierti natur sau pireuri – daca sunt suportate
  • sote-uri de legume
  • lactate daca sunt tolerate (frecvent acesti bolnavi nu tolereaza unele lactate)

Sunt mai greu tolerate

  • bauturile gazoase chiar si apa
  • condimentele, ceapa, usturoiul, ridichile prajelile dulciurile concentrate rantasurile afumaturile conservele
  • icrele ciocolata, cacao tutunul untura

Largirea dietei in bolile de colon se poate face fara probleme, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient putand sa vada ce ii convine si ce nu.

Este evident ca aceste recomandari generale nu ajuta prea mult un bolnav..Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. Acest lucru se intampla deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, care trebuie luate in calcul la stabilirea indicatiilor de tratament sau regim alimentar. De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate  de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta. Dar, ca si in cazul alimentelor contraindicate, eu dau pacientilor mei o lista extinsa de alimente indicate, in functie de fiecare caz in parte.

Boli de colon forum

Ce simptome da colonul inflamat?

Inflamatia colonului se numeste colita, si se confunda deseori cu umflarea abdomenului, care de obicie nu este data de colita ci de gaze de alte cauze. Colita, deci colonul inflamat da diaree, scaune cu sangte, scadere i ngreutate, balonare

Unde doare colonul

COlonul fiind in tot abdomenul, durerile pot fi peste tot in burta sau numai in anumite zone

Colon iritabil sa simptome de ameteli?

De obicei colonul iritabil nu da ameteli

Ce simptome da un cancer colon la femei?

Simptomele sunt la fel si la femei si la barbati, le aveti aici

CE simptome are un cancer de colon avansat?

Le aveti aici

Ce meniu sau regim este bun in colon iritabil

Date generale de dieta aveti mai sus, dar ele trebuie personalizate de medicul dvs

Caut o dieta pentru colon iritabil

Gasiti pe net diete diferite,ele sunt utile in general dar trebuie personalizate i ncazul in cere cele … standard de pe net nu functioneaza

Imi trebuie ceva retete culinare pentru bolnavii de colon iritabil

In general dieta trebuie sa fie fara prajeli, sosuri, grasime animaala, alcool, condimente

In colonul iritabil  este bun bicarbonat de sodiu

Nu am auzit de asa ceva, nu cunosc problema

Ce calmant se ia pentru colon iritabil

Se pot lua antispaetice obienuite, dar de obicei nu este suficient sa iei doar calmante

Sfecla rosie  este buna in colon iritabil?

In prezent sfecla rosie se foloseste pente tot, probabil ca fiind rosie seamna cu sangele, deci ar aduce .. putere. Nu am vazut sa aiba erfect in colonul iritabil

Am colon umflat in dreapta ce poate fi?

In drepata este colonul dar si ficatul fierea, rinichiul, deci poate fi oricare din ele

Colonul iritabil se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient colonul iritabil se poate vindeca, am bolnavi cu colon iritabil pe catre ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale

Cat poti sa astepti de cand ai simptome date de un posibil o boala de colon pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile de colon dau frecvent simptome suparatoare, in principiu majoritatea lor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru boala de colon? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este nesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in o boala de colon exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982  al Universitati de medicina din Iasi cu media generala zece, sef de promotie pe tara .

Dupa stagiatura, 3 ani la tara, residentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 37 de ani de practica medicala.

Am experienta de cca 30  de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina medicii rezidenti si specialisti .De peste 10 ani imi folosesc experienta medicala redactand mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in numeroase articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde ma puteti gasi?

De cateva luni  am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat  (spitalul Fundeni)  si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme cu colonul si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.

Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica