Dr Alecse Valerian Ditoiu, medic gastroenterolog Bucuresti
Regimul alimentar in cancerul de colon nu este extrem de restrictiv, si trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant pentru fiecare pacient, si in functie de faza in care se afla; sunt situatii cand, la acelasi pacient unele alimente pot fi permise, iar alteori contraindicate sau neindicate.
Daca a aveti diaree severa se recomanda cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in supe si alte alimente lichide, apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul), sau ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute. Sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte BOLI CARE IMPUN REGIM FARA SARE (boli cardiace, hipertensiune, boli de rinichi, etc); in caz de diaree, in functie de rezultatele analizelor, se poate chiar indica un regim cu mai multa sare, care se pierde prin scaune.
In cazurile fara diaree si cu o toleranta digestiva buna, regimul alimentar poate fi mult mai lax, dar nu chiar normal, fiind evitate prajelile, condimentele sau alimentele care pot accelera tranzitul intestinal
Sarea este permisa în cantitate moderată, daca nu exista alte contraindicatii mentionate anterior.
Largirea regimului alimentar poate fi facuta, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient trebuind sa fie evaluat periodic de medicul sau curant.
Forum – regimul in cancerul de colon
Inainte de colonoscopie cu o saptamana asa cum este in germania ce alimente recomanadati alacaline care nu fermenteaza? aici trebuie regim ca alfel
Am facut mii de colonoscopii, fac colonoscopii cu pregatirea de pe acest site, si peste 90% dintre pacienti sunt bine pregatiti, cu regimul tinut doar in ziua precedenta. Nu stiu cum este in Germania cu colonoscopia..
Stiu pe cineva care s-a tratat naturist de cancer de colon si acum nu mai are nimic. Cum explicati?
Probabil a fost evolutia naturala a cancerului de colon catre vindecare.
Evolutia in cancerul de colon poate fi catre agravare cu aparitia complicatiilor (asa se intampla in mod normal), sau catre vindecare cu sau fara tratament (mult mai rar).
Si eu am avut cazuri de cancer de toate felurile care s-au vindecat fara nici un tratament de nici un fel, dar situatia este asa de rara, incat nu merita sa asteptam sa vedem cu evolueaza boala fara nici un fel de tratament.
Cancerul de colon cu metastaze se mai poate trata?
Orice cancer cu metastaze se poate si trebuie tratat, desi sansele de vindecare sunt mai mici.
Cancerul de colon cu metastaze se poate opera, iar cu citostatice, metastazele pot da inapoi in anumite limite, desigur-.
Se poate pune diagnosticul de cancer fara biopsie?
Teoretic pentru diagnosticul oricarui cancer, inclusiv in cancerul de colon este nevoie de biopsie.
Sunt frecvente cazurile in care ccancerul de colon se poate vedea direct de la colonoscopie, dar diagnosticul sigur il pune doar biopsia.
Care tip de cancer de colon este mai agresiv, cel femeiesc sau cel barbatesc?
Nu exista nici o clasificare a cancerului de colon (sau a altui cancer) in femeiesc si barbatesc.
Am diverticuli la colon. Pot sa fac cancer de colon?
Diverticulii sunt un fel de hernii ale mucoasei prin peretele colonic, unde se formeaza un fel de pungulite, care pot sangera sau sa se infecteze. Se estimeaza ca cca 50% dintre adulti pot avea unul sau mai multi diverticuli.
Existenta diverticulilor NU reprezinta un risc pentru transformare in cancer de colon.
Am constipatie cu diaree,fara singe (in special dimineata dar nu numai..) scaun moale de mai multe ori.Mi s-a dat Normix dar nu s-a intimplat mare lucru, tot asa am Poate sa fie de aici sau pot fie semne de cancer la colon?
Nu exista simptome pentru cancerul de colon atat de tipice, incat sa pui diagnosticul sigur doar pe baza lor.
Simptomele dvs nu-mi sugereaza existenta unui cancer de colon, dar fara colonoscopie nu se poate sti nimic sigur; am avut pacienti cu simptome asemanatoare fara nici o gravitate, si pacienti fara nici un simptome, diagnosticati cu cancer intamplator , asa ca…
Am dureri de burta, pot avea cancer de colon?
Cancerul de colon poate da dureri abdominale, dar numeroase alte boli dau acest tip de dureri.
Am scaune moi, pot avea cancer de colon, fara alt simptom?
Teoretic da, dar este putin probabil.
Am scaune tari, pot avea cancer de colon?
Cancerul de colon poate da rar si scaune tari, deci teoretic puteti avea cancer de colon, dar este putin probabil.
Ma deranjeaza o senzatie de disconfort (ca si o f mica durere ce radiaza) pe traiectoria intestinului gros parca e umflat si pina la zona rectala poate fi cancer?
Nu pot spune daca poate fi sau nu cancer
Am o oboseala mare…+senzatie ca trebuie sa merg la toaleta+citeodata o greata.Mi s-au facut analize de singe si ecografie si mi s-a spus ca am colon iritabil. Cum pot fi sigur de asta?
Colonoscopia poate pune diagnosticul de colon iritabil, prin excluderea altor boli su simptome asemanatoare
La analiza coprocultura a iesit ca am citrobacter freundii. Poate sa fie de aici sau pot fie semne de cancer la colon?Nu am nici un simptom ,imi e frica sa nu am cancer de colon, exista cancer de colon fara nici un simptom?
Exista cancer de colon descoperit intamplator fara nici un simptom, dar este mai putin probabil ca dvs sa aveti cancer de colon. Daca va este teama de cancerul de colon faceti un consult medical lamuritor.
Cancerul de colon poate da orice simptom la nivelul abdomenului?
Teoretic cancerul de colon poate da orice tip de simptome abdominal, dar cel mai frecvent cancerul de colon are simptomele descrise mai sus pe aceasta pagina, in rest fiind vorba de exceptii.
La cat timp de la operatia de cancer de colon poti sa reiei alimentatia normala?
Teoretic la 3-4 luni de la operatie poti reveni la alimentatia normala, dar fiecare bolnav are evolutia lui
De de dupa operatia de colon de cate ori mananci mergi la baie, indiferent ce manaci?
Dupa operatia pentru cancerul de colon este necesara o perioada de obisnuinta a organismului cu intestinul mai scurt; printr-un intestin mai scurt alimentele ies mai repede din organism.
Tatal meu a fost depistat cu cancer de colon in ultima faza.a avut o tumoare de marimea a doi pumni iar pe langa tumoare are mii de metastaze, doctorul este mirat ca inca ii merge treaba bine jos si ca nu mai poate trai mai mult de 6 luni.mai avem vreo sansa sa facem ceva? Stiti vreo clinica in tara sau in afara tarii unde putem sa mergem?
Tratamentul cancerului de colon se poate face si in ROMANIA – aveti metodele de tratament pe site chiar la aceasta pagina.
Ce faceti daca v-a fost descoperita o problema de colon?
Daca aveti probleme cu colonul, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.
Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.
Cat poti sa astepti de cand ai simptome de colon pana ajungi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
Desi bolile de colon dau frecvent simptome suparatoare, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim pentru bolile de colon? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile de colon exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua,
Va deranjeaza din nou fosta profesoara de la Frasinet.Fratele meu de 48 de ani cu cancer rectal si meta hepatice a fost operat acum doua saptamani la Institutul Fundeni. S-a optat pentru operatie simultana rect+ ficat. Acum a fost externat si asteapta rezultatul de la anatomo-patolog pentru tratament oncologic. Imi puteti spune, va rog, ce sa manance, daca are voie miere, polen, propolis sau sucuri de fructe proaspete.Multumesc!
Cu stima,
Elena SP
Regimul este postat mai sus. Mierea, propolisul si fructele proaspete sunt mai greu tolerate acum ar trebui evitate
Cu stima
Buna
Eu am o operație de colostemie totală, mi sa făcut un rezervor din capătul intestinului( Jpouch) – operația mi sa făcut in Belgia
Aveți Rețete de regim pt astfel de operații, pt ca după cum știu diferă de cri care au Stoma
poate sa fie grav.cand fac scaunul normal imi iese cordonul afara si sangerez
dar inainte de colonoscopie cu o saptamana asa cum este in germania ce alimente recomanadati al;acaline care nu fermeneteaza? aici trebuie regim ca alfel ……
Borsul facut in casa din tarate este indicat pt bolnavii de colon?
Va multumesc!