Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Este normal sa doara….

Este normal sa doara….

Formularea din titlu este obisnuita in cautarile userilor de pe site-urile medicale.

Daca in unele cazuri aceasta formulare are o oarecare justificare, in altele nu isi are locul, deoarece orice persoana stie ca simptomul respectiv sau analiza respectiva… nu este normala.

Redau mai jos o serie de cautari de pe site care ridica problema normalitatii sau anormalitatii unor simptome sau analize. Formularile apartin userilor, find luate cu „copy” si „paste”

Este normal sa te doara burta in ciroza?

In mod normal in ciroza hepatica nu sunt dureri abdominale. Pot fi dureri abdominale cand ascita este in cantitate mare, suprainfectata, a aparut un cancer de ficat, sau se asociaza alta boala.

Este normal sa te doara burta cand tusesti.

Nu este normal sa ai dureri abdominale la tuse, dar este posibil sa apara dureri la tuse daca ai o hernie, eventratie, tusesti mult si faci febra a musculaturii abdominale, sau daca ai o boala de andomen

Este normal sa nu ai dureri in cancer?

Sunt frecvente situatiile de cancer in care cel putin in stadiile de inceput nu exista nici un fel de durere

E normal sa te doara fierea daca ecografia este normala?

Durerile de fiere pot fi data de o boala care are modificari la ecografie (litiaza, polipi, cancer, colecistul septat sau lenes) dar ecografia poate fi normala si sa ai dureri de fiere din cauza functionarii anormale a fierii

Este normal sa nu ai dureri in hepatita si chiar nici un simptom?

In imensa majoritate a cazurilor in hepatita nu exista dureri, iar alte simptome sunt rare

Este normal sa te doara spatele?

Depinde de ce te doare si ce boala ai, sunt numeroase boli in care durerea de spate este prezenta. „normala”

Este normal sa ai leucocitele crescute si sanu te doara nimic

Da este normal

E normal sa ai VSH mai mare decat normal si sa nu ai nici o durere nici un simptom?

Destul de frecvent se intampla acest lucru, este normal

Este normal sa ai diarie dupa pepene si dureri de burta

Uneori da

E normal sa ma doara capul la tensiune

Da

Este normal sa ai febra sub antibiotice

Uneori da, febra poate persista pana ce antibioticul isi face efectul (efectul poate sa apara dupa cateva zile)

Este normal sa ai dureri de stomac daca ai luat antiinflamator

Categoric da, antiinflamatorul irita stomacul, chiar si pe cel sanatos

Este normal sa te doara stomacul cand faci tratament Helicobacter

Durerea n-are nici o legatura cu Helicobacter

E normal sa nu-ti treaca durerea cu piafen?

Depinde de cauza durerii, piafenul este un antialgic la care durerea nu raspunde uneori

PRECIZARI:

Sunt situatii cand un simptome sau o analiza „anormala” este explicabile, deci este „normala” intr-un anumit context.

De exemplu la intrebarea „e normal sa ai leucocitele crescute in infectie” se raspunde „da”, desi la intrebarile „este normal sa ai leucocitele crescute’ si „este normal sa ai infectie” raspunsul este „nu”.

Este normal sa te daora burta cand tusesti si ai si o hernnie

Este normal sa te doara capul cand ai tensiunea mare sau migrena

Este normal sa ai febra sub antibiotice daca febra nu este data de un microb sensibil la antibioticele respective

Este normal sa ai VSH mare cand ai infectie, cancer, boli de sange etc.

Este vreo legatura intre tuse si durere in partea dreapta sub coaste?

Pot fi multiple legaturi,depinde de caz

Ce trebuie sa faci atunci cand ai dureri abdominale?

Daca aveti dureri abdominale , nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

Un comentariu la „Este normal sa doara….

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica