Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Greutatea corporala la omul bolnav si sanatos

Greutatea corporala la omul bolnav si sanatos

La o persoana adulta sanatoasa, greutatea corpului este – in mod teoretic- o caracteristica destul de constanta, ca si analizele de laborator.

Asa cum modificarea unei analize poate sa reprezinta un semn de boala, si modificarea greutatii corpului (in plus sau minus) poate reprezenta un simptom de proasta functionare a organismului sau de boala, si de aceea nu trebuie neglijata. Si, ca si in cazul modificarii analizelor, si in cazul modificarilor de greutate organismul reactioneaza, incercand sa readuca situatia la normal. In cazul in care prin reactia sa, organismul nu reuseste normalizarea situatiei, incearca -prin diferite mecanisme- sa se adapteze la noua situatie.

Organismul uman functioneaza datorita schimbului de energie cu mediul exterior, daca nu ar avea energie, organismul nu ar putea supravietui.

In mod normal bilantul energetic ar trebui sa fie echilibrat, adica cantitatea de energie introdusa in organism prin alimentatie, trebuie sa fie egala cu cantitatea de energie consumata de organism pentru supravietuirea celulara (cca 70% din toata energia), la care se adauga cantitatea de energie consumata de organism in relatia sa cu mediul (efort fizic +adaptarea la temperatura mediului extern+ energia consumata pentru utilizarea alimentelor).

Deoarece energia consumata de organism pentru propriile nevoi este fixa la o anumita persoana (aprox 20kcal/kg/zi , deci cam 1400 kcal/zi), surplusul de calorii adus de alimentatie, trebuie ars prin efort fizic.

Energia provenita din alimente si neconsumata de organism, este stocata in special sub forma de tesut gras. Acesta poate fi mobilizat la nevoie – in conditiile in care alimentatia nu aduce cantitatea de energie necesara in acel moment organismului, sau consumul sau de energie este crescut, din diferite motive (efort fizic, boala, necesitatea adaptarii la conditiile de mediu, piederi energetice, etc).

Rezulta logic ca cresterea in greutate prin tesut adipos nu are decat doua mecanisme: cresterea cantitatii de alimente consumate si sedentarismul (sau efort fizic mai mic decat energia inghitita).

Din pacate, supraalimentatia din epoca moderna si sedentarismul, fac ca evolutia catre obezitate sa fie o regula.

Rezulta la fel de  logic ca, singura cale prin care se poate reduce cantitatea de tesut gras, este realizarea unui bilant energetic negativ , cu alte cuvinte consumul unei cantitati mai mici de energie (alimente), asociat cu cresterea cantitatii de energie „arsa” (adica efort fizic mai mare). Restul… preparate medicamentoase, ceaiuri, ierburi, capsule, retete „disociate” sau „asociate”, etc… nu sunt decat povesti de genul „cum sa devii milionar” – evident milionari devin cei care vand produsele si retetele respective.

O descoperire interesanta releva ca butada medicala „este mai usor sa previi decat sa tratezi” este valabila si in cazul greutatii excesive.

Adica, odata ce ai luat in greutate, dai greu jos, mai greu decat ar arata un simplul calcul matematic; organismul are tendinta sa pastreze nemodificate caracteristicile sale care exista de o oarecare perioada, deci are tendinta sa isi pastreze greutatea sa de „cursa lunga” indiferent daca este mai mare sau mai mica decat ar trebui. De exemplu, pentru a lua in greutate 1kg de grasime, este nevoie sa mananci 9000kcal. Pentru a da jos 1kg de grasime, trebuie sa „ardeti” prin efort fizic cel putin 10.500 de calorii, practic cu 15- 20% mai mult decat se calculeaza teoretic.  De aceea, este mai usor sa iei in greutate, trebuie sa manaci aparent putin, si este mai greu sa dai jos din greutate, deci trebuie sa faci eforturi mai mari decat socoteala pe care ti-o faci. pe de alta parte, scaderea in greutate data de o boala este mai mare decat cea prevazuta prin simplul calcul energetic al diferentei dintre cantitatea de alimente consumata (caloriile inghitite) si cantitatea de calorii consumata de organism.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

7 comentarii la „Greutatea corporala la omul bolnav si sanatos

 1. Domnule doctor, vreau sa intreb de dvs. cum pot sa ma ingras, pe cale naturala? din cite am inteles am metabolismul grabit, si cit nu as minca nu ma pot ingrasa, la 18 ani, am 1,89 cm si 66 kg, ce pot face?

 2. Sincer nu vreau sa va agasez cu nicio intrebare…la acest moment,dar vreau sa va spun ca imi place http://www.despreboli.ro si sa va felicit pentru idee ,pentru ca acordati timp elaborarii si dezvoltarii discutiilor pe tema bolilor.
  FELICITARI si multumiri !!!
  Ma bucur mult ca existati si ca eu v-am gasit.
  Mereu succese sa aveti!
  Cu toata sinceritatea,
  Evelina Predescu

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica