Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti
Magnetic resonance imaging (RMI) engl
Examenul RMN este o tehnica de explorare a corpului uman in 3 planuri, utilizand un camp magnetic si unde de radiofrecventa – deci nu raze X. Nu presupune nici un fel de iradiere.
Cel mai bine se preteaza la explorarea RMN tesuturile moi cu grasime sau apa. Osul nu este bine explorat prin aceasta tehnica, dar articulatiile sunt bine vizibile. In unele cazuri explorarea RMN are rezultate similare cu explorarea CT (explorarea ficatului, splinei, rinichilor), dar in majoritatea celorlalte cazuri este superioara explorarii CT.
Cand trebuie sa faci RMN?
Indicatii principale ale explorarii RMN sunt urmatoarele:
- Leziuni inflamatorii, infectioase sau tumorale ale creierului, hipofizei si urechii interne
- Hernie de disc
- Boli inflamatorii sau tumori ale coloanei vertebrale
- Explorarea vaselor de sange (artere si vene) in special cele cerebrale, dar si pelvine sau periferice – angioRMN
- Explorara tumorilor gatului, plamanilor si mediastinului (spatiul dintre plamani)
- Boli rectosigmoidiene, fistule rectale , anale
- Boli ale ochilor – tumori
- Diagnosticul traumatismelor articulare ale genunchilor, umerilor, cotului, pumnului, soldului, etc
- Inima – boli valvulare, boli ischemice, tumori, pericardite, anevrism de aorta
- Ficat splina (este similar cu examenul CT) si cai biliare – prin colangio RMN
- Rinichi
- Pancreas
- Boli ale organelor pelvine – organele genitale feminine si masculine – uter, col, vezica urinara, prostata
- Examinarea sanului
- Boli ale organelor abdominale
Contraindicatiile explorarii RMN:
- Pacemaker cardiac
- Proteze valvulare cardiace
- Implanturi la nivelul aparatului auditiv
- Implanturi de neurostimulatori
- Pompe automate de injectare (de exemplu pentru insulina)
- Corpi straini metalici intraoculari
- Clipsuri chirurgicale si vasculare
- Alte contraindicatii ce vor fi apreciate cu ocazia explorarii de catre medicul radiolog:
- Sarcina
- Sutura cu fire metalice
- Tatuaje pe zona studiata
- Proteze dentare
- Proteze articulare
- Materiale de sinteza osoasa (placi, cuie, suruburi implantate pentru fracturi)
- Placi metalice
- Claustrofobie (frica de spatii inguste)
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Bună ziua! Tatal meu a fost diagnosticat cu carcinom scuamos moderat diferentiat sublingual. I-au fost recomandate RMN cerebral si cervical, si CT in zona toracelui si pelvino-abdominal. El are placa cu suruburi pe humerusul stang si tibio-fibular, deci nu se poate executa RMN-ul. Ce se poate face in astfel de cazuri? CT-ul poate concluziona cat de cat daca este facut in locul RMN-ului? Multumesc!
In mod normal trebuie sa va sfatuiti cu medicul care a recomandat explorarile si le va folosi pentru diagnostic
Buna ziua am si eu o intrebare doctorul de la orl ma diagnosticat cu boala maniere am luat tratament iar ametelile nu au disparut.asa ca am facut un rmn la cap nu mi sa gasit nimic,oare nu am aceasta boala maniere ?.multumesc
Buna ziua, am un frate care a fost diagnosticat cu colita ulcerativa cronica. A facut vreo 3 colonoscopii si acum dupa 6 luni trebuie sa repete sa vada cum se mai prezinta. Noi n am vrea sa-i mai facem iar colonoscopie,deoarece nu mai suporta si ne-am gandit sa-i facem un RMN. Credeti ca e ok sa faca acest RMN ? Nu-i afecteaza cu nimic ?
Buna ziua!
Avand un parinte care are cancer pancreatic,ma ajuta RMN-ul sa depistez din timp daca si eu pot suferi de aceasta boala? La cat timp ar trebui sa fac RMN ?
Multumesc mult !
Aveti aici datele necesare http://www.despreboli.ro/wp-admin/edit.php?s=cancer+pancreas&post_status=all&post_type=post&action=-1&m=0&cat=0&paged=1&mode=list&action2=-1
Cu stima
Buna ziua!
Am fost operata clasic de calculi la bila. Am facut si o pancreatita inainte de operatie dupa incercarea de extragere a unui calcul care bloca canalul coledoc. Operatia a fost facuta acum un an. Va rog sa-mi spuneti daca indicate un colangio RM in conditiile in care imi doresc un copil. Am 38 ani. Sunt medici care nu recomanda nici colangio RM iar altii sustin ca trebuie sa renunt la idea de a avea un copil. In asteptarea unui raspuns va multumesc!
BUna ziua
Un medic recomanda sau contraindica o explorare, daca stie elementele pentru care face aceasta indicatie sau contraindicatie.Eu nu stiu mare lucru despre starea dvs, cu cele spune de dvs nu-mi permit sa risc recomandandndu-va ceva.
buna ziua !am 2 cuie dentare inca neimbracate pentru care joi imi vin dintii . intrebarea mea este : pot sa fac un rmn cerebral ?
pentru vizualizarea cailor hepatice, pancreatice, este mai bun RMN sau CT?
In urma examenului CT craniocerebral s-a pus in evidenta o calcifiere adiacanta a aripii mici a sfenoidului in dreapta. E posibil sa am o tumora pe creier?
Am stari de confuzie alternate de pierderea capacitatii de orientare urmate de stari de somnolenta de circa 14-17 ore la intervale de circa 2 ani.
Va rog sa-mi spuneti ca sa stiu la ce ma pot astepta si ce am de facut.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua, as vrea sa fac un CT sau RMN abdominal particular la indicatia dv .si sa stim si pretul ex. un RMN abdominal care sa citeasca rinichi ,rect anal, colon pancreas ficat si separat plamanii sau daca aveti un tabel cu preturi e si mai bine .Multumesc
Buna ziua domnule doctor.Imi permit sa va deranjez si eu cu o intrebare:fiind diagnosticat cu o fistula perianala, va adresez rugamintea de a-mi spune si mie daca un examen RMN (abdominal?,pelvin? sau care altul? – ca nici asta nu stiu) pentru determinarea configuratiei acestei fistule (traseu, inaltime, orificiu intern, daca intersecteaza sfincterul intern respectiv extern si mai ales cit de mult) necesita administrarea de substanta de contrast (de care mi-e teama;nu mai pomenesc de groaza pe care o am vizavi de o interventie chirurgicala care am inteles ca este singura posibilitate de rezolvare a unei fistule perianale) si in plus cit de edificatoare (precisa) este aceasta explorare in acest caz?
Va multumesc
Cazimir Luntz – Bucuresti
buna seara ma numesc lilia.am un baietel de doi ani ieri am facut uzi la cap si mia spus ca are tensiune craniana dar a spus ca nui grav se vindeca repede iar pediatru ma trimis sai fac rmn.nustiu ce sa fac.oare nu va fi nimic daca o sai fac rmn la asa virsta?si ce o sami arate rmn???????
Colangio RMN se face numai cu substanta de contrast?
Nu ma deranjati deloc, numai ca din principiu nu dau consultatii pe net (am scris asta in sute de locuri pe acest site)
La sfaturi pe net apeleaza in general pacienti nelamuriti prin consult normal, deci cazuri mai complexe, litigioase medical. Daca nu au fost lamurite de medicii care i-au consultat, supravegheat evolutia, facut analize si testat tratamente, evident nu pot fi lamurite pe net, pe baza unei povestiri a simptomelor si analizelor..
multumesc,
am trecut peste faza cu posibilele probleme la plamani. a fost operat de neoplasm la limba. in urma operatiei s-au extras 2 ganglioni. cancerul este malign. acum tatal meu a inceput o sedinta de 6 saptamani de radioterapie. am inteles inca de la bun inceput gravitatea situatiei, insa as avea nevoie de mai multe informatii cum ar fi despre alimentatia corecta si f ssanatoasa [e care are trebui sa o aibe in ac moment, mai mult de cat in orice alt moment al vietii. ce ar trebui sa manace ca sa isi intareasca sistemul imunitar, pt a-l face mai putrnic in lupta cu nenorocita asta de boala, care secerea din ce in ce mai multi oameni.
deasemena as vrea sa stiu ce fel de medicamente naturisete il pot ajuta. am inteles ca ac nu vindeca dar curata organismul.
va multumesc pt informatii si sper ca nu deranjez foarte tare.
buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie…tatal meu a fost diagnosticat cu, cancer la gat si trebuia operat insa la radiografia facuta anterior s-a constatat ca are anumite micozitati pe plamni, dar nu s-a putut stabili in mod sigur daca este vorba de metastaza sau un TBC netratat la un moment dat….va rog sa imi spuneti daca la clinica dvs de la fundeni se poate interna in vederea punerii unui diagnostic concret pt a putea stii ce avem de facut, cu ce luptam, cum trebuie sa luptam…nu sunt inca pregatita sa imi pierd tatal, dar simt ca situatia ma depaseste…ma depaseste din indiferenta oamneilor din domeniul medical care nu incurajeaza bolnavul, nu ii explica…ci il induce intr- stare de depresie…de asemenea va rog sa imi spuneti daca in urma unui RMN se poate diagnostica exact partea afectata de la plamni si de la gat.
va multumesc anticipat.