Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Durerea de stomac, cauze, diagnostic

Durerea de stomac, cauze, diagnostic

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenteorlog Bucuresti

Durerea abdominala numita uzual si „durere de stomac”poate fi cauzata de o boala gastrica, dar si de bolile altor organe abdominale (colecist,intestine, pancreas, ficat, etc) sau chiar cauze extra-abdominale.

Durerea abdominala poate fi data si de o boala de esofag inferior, duoden, intestin subtire, intestin gros, ficat, fiere, splina, coloana, perete abdominal, rinichi etc (Dr Ditoiu)

In situatiile in care durerea de stomac  este chiar …de cauza gastrica, ea poate fi data de mai multe boli.

De ce doare stomacul

Cele mai frecventa cauze ale durerii de stomac sunt urmatoarele:

Diagnosticul cauzei durerii de stomac

Pentru a stabili cauza unei dureri de stomac sunt utile simptomele si examinarea decatre medic, dar trebuiesc efectuate uneori unele dintre  urmatoarele investigatii (Dr Ditoiu):

 1. Tranzitul baritat (radiografia cu bariu) – nu vede bine modificarile mici ale mucoasei, iradiaza corpul, este din ce in ce mai putin folosita
 2. Endoscopia gastrica (endoscopia digestiva superioara)- este o metoda buna, cea mai folosita, pentru ca:
  1. Vede toate modificarile
  2. Se poate face si biopsie din zonele modificate sau suspecte
  3. Se pot scoate mici tumori
  4. Se pot trata leziunile sangerande – ulcere
 3. Ecoendoscopia gastrica – vede modificarile DIN grosimea peretelui stomacului sau din afara sa situate in apropiere, fiind indicata in tumorile gastrice care se dezvolta in grosimea peretelui (nu in interiorul stomacului) sau in afara lui
 4. Explorarea cu capsula endoscopica – este rar folosita pentru stomac, fiind mult mai buna endoscopia clasica
 5. Examenul CT – poate fi util in unele situatii, dar nu este ales decat foarte rar, mai ales pentru a vedea starea organelor vecine in tumorile de stomac cu extindere in afara lui, care trebuiesc operate
 6. Scintigrafia gastrica – folosita rar, mai ales pentru a evalua golirea stomacului
 7. Examenul RMN, rar utilizat, mai ales in boli de sange cu interesarea peretilor stomacului
 8. Explorarea aciditatii gastrice- folosita rar, mai ales in scop de cercetare
 9. Explorarea laparoscopica – este folosita in cazul tumorilor gastrice ce trec in afara peretelui, pentru a vedea extinderea lor si daca este posibila interventia chirurgicala (operatia).

In principiu, in cazul prezentei unor simtpome care sugereaza o boala de stomac (dureri epigastrice, greata, lipsa poftei de mancare, varsaturi alimentare sau cu sange), cea mai folosita metode pentru precizarea diagnosticului este endoscopia digestiva superioara.

Durerea de stomac forum

Buna ziua ..Am 20 de ani si de 1 luna am fost diagnosticata cu esofagita de reflux!! De atunci am inceput sa tin regim si sa iau un tratament ( controloc si duspatalin)!! Durerile sau ameliorat foarte putin..iar dupa ce mananc si ma iau durerile , nu pot sa respir , imi simt abdomenul putin umflat si pulsul este foarte mare ( 100-120 bpm) Credeti ca este din cauza gastritei??

Poate fi orice cauza, medicul dvs dupa consult poate spune mai exact cum stu lucrurile

Am  în cosul peptului o unflatura în interior de marimea unui ou si ma doare si sub coasta stînga ,nu am pofta de mîncare si dupa ce mînînc ma simt greu la stomac pot sa ma programez la un consult?

Daca aveti probleme de stomac , nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

7 comentarii la „Durerea de stomac, cauze, diagnostic

 1. Buna ziua ..Am 20 de ani si de 1 luna am fost diagnosticata cu esofagita de reflux!! De atunci am inceput sa tin regim si sa iau un tratament ( controloc si duspatalin)!! Durerile sau ameliorat foarte putin..iar dupa ce mananc si ma iau durerile , nu pot sa respir , imi simt abdomenul putin umflat si pulsul este foarte mare ( 100-120 bpm) Credeti ca este din cauza gastritei??

 2. eu azi am aflat de la mama ca are o pata albastra pe stomac…imi spunea ca simte niste intepaturi in partea dreapta..ma puteti ajuta?va multumesc anticipat crina

 3. as dori sa stiu si eu pretul unor astfel de analize… Se fac gratuit pe baza asigurarii sau exista costuri suplimentare? Daca exista as dori sa stiu daca se pot face toate ca set de analize si costul acestui set sau pe rand si atunci as dori sa stiu costul fiecareia. Multumesc

 4. buna seara ,eu am dureri in capul pieptului si se lasa pe partea stinga sunt unflata in capul pieptului nu stiu ce medicamente sa iau sau ceaiuri pentru ca sunt insarcinata in 5 luni

 5. am si eu u problema dar doctori nu sînt capabili sau nu vrea sa spuna ce am ei zic ca nam nimic am în cosul peptului o unflatura în interior de marimea unui ou si ma doare si sub coasta stînga întepaturi obosesc si nu am pofta de mîncare si dupa ce mînînc ma simt greu la stomac eu sînt din timisoara daca poate cineva sa îmi spuna ce am un doctor specialist sau alcineva

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica