Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Forum in gastroenterologie

In aceasta sectiune voi posta zilnic noi intrebari de la utilizatori si voi da pe scurt raspunsurilecorespunzatoare.

Formularea intrebarilor provine de la utilizatorii site-ului.

1. Cat timp se poate trai cu ciroza?

In medie cam 15 ani, dar depinde de cauza, rezistenta organismului, respectarea sau nu a regimului si tratamentului, etc. Vedeti aici subiectul

2. A aparut o analiza in loc de punctia hepatica?

Se incearca inlocuirea punctiei hepatice cu alte metode de explorare care sa nu necesita inteparea bolnavului- Fibrotest, Actitest, Fibroscan, dar acestea sunt experimentale; se pot practica si in Romania.nia

3. De ce am burta umflata?

Exista numeroase cauze, incepand de la ..obezitate, sarcina, balonare, pana la ascita sau tumori abdominale; vezi subiectul pe site.

4.Care este regimul alimentar pentru bolnavii de ciroza?

In principiu regim fara sare, alcool de orice fel, prajeli, rantasuri, conserve, condimente, dulciuri concentrate, si in unele perioade cu reducerea consumului de carne, branza, lactate; vezi subiectul pe site.

5. Ce este colonul iritat?

Se numeste de fapt colon iritabil, si este o boala functionala = o tulburare a functiei colonului, manifestata prin durere abdominala, diaree / constipatie, balonare; nu este grava ,dar este deranjanta; vezi subiectul pe site.

6. Exista ceaiuri pentru ficat?

Sunt multe ceaiuri care se folosesc in bolile de ficat, dar eficienta lor este discutabila, iar unele dintre ele sunt absolut daumatoare, datorita numeroaselor substante pe care le contin, unele naturale, altele “identic naturale” , adica artificiale; vezi pe site.

7. Ce este “capsula de slabit”?

Este una din numeroasele metode “naturale” de slabit “sigur” si desigur “fara nici un efect secundar”. De fapt este o fortare a organismului sa slabeasca nenatural, cu importante efecte secundare; vezi subiectul “slabire” pe site.

8. Am dureri de burta, de ce?

Orice organ din burta poate sa doara, orice boala se poate asocia cu dureri, chiar si peretii abdominali pot da dureri; nu se poate raspunde concret la o astfel de intrebare; vezi subiectul pe site

9. Cum se manifesta criza hemoroidala?

Dureri anale mai mult sau mai putin severe, accentuate de stat pe scaun, transpiratie, defecatie, prezenta http://www.uhhohh.net/commentary/CarlaMartinTribute/hemorrhoids.jpgunei umflaturi dure, dureroase sau nu la nivelul orificiului anal, sangerare la scaun dar uneori si intre scaune.

Vedeti aici despre hemoroizi

10. Cum sunt durerile de pancreas?

Durerile date de o boala de pancreas sunt localizate in mijlocul abdomenului, de obicei sunt puternice, nu au legatura cu alimentatia, si se pot insoti de diaree, scadere importanta in greutate, uneori icter.

11. Ce boli dau urinarea nocturna frecventa?

De obicei in adenomul de prostata bolnavul urineaza frecvent si putin nopatea, dar si in insuficienta renala cronica se produce urinare frecventa noaptea dar in cantitate mare (mai mare decat ziua), si uneori in infectiile urinare sau diabtul zaharat dezechilibrat.

12. Cum se produce infectarea ascitei in ciroza?

De obicei se produce spontan (fara interventia cuiva) prin trecerea microbilor din intestin in lichidul de ascita = peritonita bacteriana spontana; mai rar se poate produce infectarea prin perforarea unui organ abdominal, a ombilicului herniat sau datorita punctiilor repetate ale ascitei = peritonita bacteriana secundara.

13. Exista febra neinfectioasa?

Exista, de obicei febra este de cauza infectioasa, frecvent virala, tbc, SIDA, etc, dar si neinfectioasa- cancer, boli imune, boli de colagen, reumatisme inflamatorii, boli de sange, boli endocrine. Vedeti aici subiectul pe site

14.Ce este duodenita?

Este inflamatia mucoasei duodenului (segmentul de intestin de dupa stomac), are aceleasi cauze, regim si tratament ca gastrita sau ulcerul gastric si duodenal.

15. Este posibil ca de la gastrita sa ai imbalonari?

In mod corect se spune “balonare”, si este posibil ca datorita digestiei imcomplete sa apara balonari si in gastrita.

16. Pentru ulcerul duodenal regimul este fara sare?

Nu, regimul este cu sare in cantitati normale, dar in criza se evita prajeliele, rantasurile, dulciurile concentrate, condimentele, ciocolata, cafeaua, fumatul, alcoolul supele si ciorbele de carne, muraturile, legumele si fructele crude.

17.Care este regimul alimentar pentru bolnavii de cancer?

Nu este un regim standard. Daca este vorba de un cancer de tub digestiv, ficat sau pancreas, regimul este ca pentru bolile digestive (vezi pe site). Datorita agresivitatii medicamentelor anticanceroase, se evita alcoolul, prajelile, condimentele, tocaturile, afumaturile, grasimile, muraturile. De obicei regimul este cu sare mai putina.

18.Ce inseamna pierderea de proteine in urina?
Rinichiul este ca un filtru, ca o sita care filtreaza sangele de unele reziduuri si le elimina prin urina. Prin acest filtru nu trec proteinele, care sunt foarte utile organismului si se sintetizeaza cu mare consum de energie de catre organism. In anumite boli, acest filtru se strica, ochiurile lui se maresc, si astfel prin el trece si ce nu ar trebui sa treaza, printre altele si proteine. Pierderea de proteine in urinaare semnificatie de boala de rinichi serioasa, poate duce la aparitia edemelor (umflarii picioarelor, ochilor, etc), iar cantitatea de proteine pierduta trebuie supravegheaza, scaderea sa semnificand eficienta tratamentului.

19. Care sunt bolile cu scadere in greutate?

Sunt foarte multe, cele mai importante fiind:cancer cu orice localizare, boli infectioase cronice, boli cronice de ficat, reumatism inflamator, boli cu diaree, pancreatite, boli de sange, hipertiroidie, anorexie mentala, etc.

20. Cand se elimina sange prin anus?

Atunci cand se pierde sange din intestinul subtire, intestinul gros sau rect (cancere diverticuli, parazitoze, boli inflamatorii intestinale, hemoroizi, fisuri anale), – vedeti aici subiectul -sau cand se pierde foarte mult sange din esofag, stomac sau duoden (cea mai frecventa situatie fiind ruptura de varice esofagiene din ciroza hepatica).

21. Ce se vede la bariu?

La examenul radiologic, corpul uman este pus intre o sursa de radiatii si un ecran. In functie de densitatea diferitelor componente ale corpului, radiatiile sunt lasate sa treaca catre ecran mai mult (in cazul componentelor cu structura mai usoara, cum este plamanul, muschii, grasimea) sau mai putin (cum este cazul oaselor). Chiar in cazul unui os sa zicem, daca exista o zona mai ingrosata sau mai subtiata, cantitatea de raze care trece catre ecran este mai mica sau mai mare, dand o anumita intensitate a imaginii.

Bariul este o substanta opaca la radiatii, deci razele trec prin el mai greu. Asemanator cu situatia osului, daca in masa de bariu inghitita exista ceva ( o carne crescuta), imagine de pe ecran este mai negricioasa, si astfel, se pune diagnosticul. Vedeti aici explorarile din bolie digestive

 22. De ce slabim in cazul bolilor renale?

In bolile renale se pierd proteine si importante cantitati de alte substante foarte utile organismului; pentru refacerea acestor pierderi organismul consuma energie, si astfel se anunge la scadere in greutate. O alta cauza de scadere in greutate o reprezinta eliminarea de uree prin mucoasa tubului digestiv, care taie pofta de mancare si da greata si varsaturi, scazand cantitatea de alimente care poate fi inghitita.

23.Ce se stie despre viermi la fiere?

Parazitozele veziculei biliare nu sunt foarte frecvente in tara noastra. In general colecistul si caile biliare pot fi imbolnavite de urmatorii paraziti: Clonorchis sinensis , Opisthorchis viverrin, Opisthorchis felineus, Fasciola hepatica, Ascaris lumbricoides – limbrici-,Dicrocoelium dendriticum, Fasciola gigantica, GIardia intestinalis.

In Romania cei mai frecventi paraziti ai cailor biliara sunt Giardia (care de obicei nu da nici un fel de simptom, si reareori este nevoie sa fie tratata), si limbricul – care poate bloca caile biliare dand icter mecanic.

 24. Care sunt efectele secundare ale operatiei de fiere?

Destul de des, dupa operatia de fiere apar numeroase simptome, unele dintre ele chiar mai grave ca inaintea operatiei: greata, diaree, varsaturi cu bila, gust amar, dureri in dreapta sub coasta sau in capul pieptului, uneori febra si icter. Vezi pe site “sindromul postcolecistectomie

25. Care sunt efectele secundare ale radiografiilor?

Expunerea prelungita si repetata la radiotii pentru explorari medicale poate avea efecte secundare, printre care:leucemie, cancere de san, anemii, arsuri pe piele. Datorita aparatelor moderne, timpul de expunere la raze a scazut foarte mult si de aceea efectele secundare apar foarte rar. Totusi, se evita expunerea nejustificata la examene radiologice. Ce mai mare expunere este facuta cu ocazia examenelor tomografice (CT).

24.Informatii de varice pe esofag.

Varicele pe esofag apar de obicei in ciroza hepatica, sunt de grade diferite de la 1 la 4, si uneori – cand sunt mari- se pot rupe, cu risc de deces de 50%.

26 .Cand apar varsaturi cu sange si scaun negru?

In hemoragiile digestive superioare masive (pierdere de sange din esofag stomac sau duoden).

27.Exista hepatita cronica pasiva?

NU.

Exista hepatita cronica activa, iar forma cealalta nu se numeste pasiva ci hepatita cronica persistenta. Ambele denumiri sunt mai vechi si mult mai putin folosite astazi.

28. Daca faci ecografie te iradiezi?

Nu exista iradiere in cazul ecografiei, deoarece examinarea nu se face cu radiatii ci cu ultrasunete.

Totusi si ecografia are unele efecte secundare care sunt postate pe site.

29. Am fost operata de stomac si acum ma doare ce ma sfatuiti sa fac?

Durerea dupa operatia de stomac, daca apare imediat dupa operatie, paote fi in legatura cu operatia, deci ar trebui sa va vada medicul care v-a operat; daca apare mai tarziu dupa operatie, poate fi o reaparitie a bolii pentru care v-ati operat (tumora, ulcer, polip, etc), sau alta complicatie; pentru un diagnostic corect este nevoie sa faceti endoscopie digestiva superioara.

30. Ce inseamna endoscopie?

Endoscopia = investigarea unui organ prin interior, introducandu-se un aparat cu o camera de luat vederi printr-un canal in interiorul organului explorat.

Exista mai multe tipuri de endoscopie – vezi subiectul pe site

31.Unde se afla vezica urinara?

Vezica urinara se afla in partea cea mai de jos abodmenului (burtii, deasupra parului pubian.

32. Unde doare pancreasul in ce zona?

Durerile de pancreas pot sa apara in zona mijlocie a burtii, si uneori merg in spate spre coloana.

33.Ce este rectoscopia?

Este investigarea rectului (partea terminala a intestinului gros) cu o sursa de lumina si o camera de luat vederi (rectoscop).

34. Inflamatie in partea dreapta a abdomenului

Inflamatia este un sindrom care cuprinde marirea zonei, inrosirea ei, incalzirea ei, zona este dureroasa.

Inflamatia nu este acelasi lucru cu umflarea, care in zona dreapta a abdomenului este data de obicei de intestinul gros.

35. Care sunt analizele specifice functiei renale?

Pentru explorarea functiei rinichilor se face:

  • Uree si creatinina din sange si urina
  • Examen sumar de urina
  • Addis, urocultura, examenul urinii pe 24 de ore

36. Care este cantitatea de urina din vezica?

Capacitatea maxima a vezicii urinare este in jur de 500-600ml, iar senzatia de a urina apare la cca 200ml de urina.

37. In ce boli apare dispneea?

Dipsneea apare in foarte multe boli de inima, plamani, anemii, tulburari ale ionilor din sange, cancere, etc. – vezi subiectul pe site-

38. Care sunt cauzele de durere lombara cronica?

Cele mai frecvente cauze de durere lombara cronica sunt: spondiloza, spondilita anchilozanta, hernia de disc, osteoporoza, boli de rinichi, mielom multiplu, metastaze de cancer in coloana lombara.

39. Care sunt simptomele metastazelor?

Deseori metastazele nu dau nici un simptom; alteori, simptomele apar in functie de organul in care a aparut metastaza- plaman= dispnee, tuse, expectoratie cu sange, oase= dureri, creier = paralizii, ficat= durere, marirea ficatului, etc

40. Ce inseamna pancreas?

Pancreasul este un organ al sistemului digestiv, localizat sub stomac, si care produce enzime ce ajuta la digestia alimentelor, si hormoni care echilibreaza glicemia.

41. Splina marita simptome.

Splina marita da simptome in functie de cauza maririi, in principiu dureri sub coasta in stanga.

42. Mama mea a fost bolnava si a murit in spital, este normal?

Nu stiu amanuntele situatiei, dar peste tot in lume, de cand exista lumea, exista si definitia de “moarte naturala” adica deces datorat varstei sau bolii. Deoarece in majoritatea cazurilor o persoana bolnava este internata in spital, in majoritatea cazurilor se moare in spital.

43. Ce este umflatura cu puroi in burta?

Probabil intrebarea se refera la peritonita, care poate da marirea abdomenului, iar daca se infecteaza poate sa apara puroi.

44. Ce legatura este intre alcoolism si metastazele la ficat?

Consumul de lacool creste riscul de aparitie a cancerullui ci duferite localizari, printre care si cancerul de ficat.

44. De ce am urina rosie?

Urina rosie este data de obicei de eliminare de sange de diferite cauze (pietre, tumori, glomerulonefrite, infectii), dar si consumul anumitor medicamente sau urina concentrata poate simula culoarea rosie a urinii.

45. Am ciroza si m-am umflat dupa sarbatori, de ce?

In marea majoritate a cazurilor, “umflarea” bolnavului cu ciroza dupa sarbatori este cauzata de nerespectarea regimului fara sare, consum de muraturi, condimente, afumaturi, alcool, si intreruperea tratamentului cu medicamente.

46. Cand trebuie sa faci punctie hepatica?

Punctia biopsie hepatica este indicata pentru precizarea cauzei unor modificari ale analizelor hepatice neexplicate de alte explorari, in principiu in: hepatite cronice, tumori de ficat, ficat marit de cauza necunoscuta, febra de cauza necunoscuta.

47. Ce regim trebuie sa tii pentr Helicobacter Pylori?

Daca nu exista nici un simptome sau modificare la endoscopia digestiva, nu trebuie tinut un anumit regim. Daca exista simptome sau modificari la endoscopia digestiva, se tine regim alimentar ca in ulcer sau gastrita – vezi subiectul pe despreboli.ro.

48. Dureri de san si lipsa poftei de mancare.

Nu vad o legatura directa intre cele doua elemente decat in urmatoarele situatii: unele dezechilibre hormonale pot da dureri de san si lipsa poftei de mancare , sau o tumora de san poate scadea pofta de mancare; exista si varianta asocierii celor doua simptome disparat, fara legatura intre ele.

49. Mi s-a descoperit un hemangion; cat de grav este?

In principiu gravitatea unui hemangion tine de organul in care este, de marimea lui si de modul in care apasa pe vasele, canalele sau nervii din vencinatate.

De exemplu un hemangiom hepatic (la ficat) nu da complicatii, pe cand un hemangiom cerebral (in cap) se poate rupe dand accident vascular crebral cu paralizie.

50. Am un hemangiom hepatic mare, trebuie operat?

Hemangionamele hepatice trebuiesc operate foarte rar, dar, daca medicul dvs considera ca trebuie sa-l opereze, probabil este mare, face complicatii locale, etc. Probabil are argumente ca trebuie operat.

51. Am o umflatura moale in spatele genunchiului, ce poate fi?

Poate fi o acumulare de lichid din articulatie (chist sinovial), grasime, umflarea unei vene.

52. Ce este ulcerul gastric cu rana?

Ulcerul gastric este el insusi o rana la nivelul mucoasei stomacului; gastrita, este doar o iritatie a mucoasei stomacului fara rana.

53. Am o umflatura in partea dreapta superioara a abdomenului, ce este?

Poate fi ficatul marit, fierea marita (de obicei da dureri), gaze din colon, o eventratie, edeme de perete abdominal, sau lipom abdominal.

54. Adenomul de prostata poate da dureri de burta?

Da, poate da dureri in partea de jos a abdomenului, la nivelul vezicii urinare, prin blocarea scurgerii urinii din vezica.

54. Cat de relevante sunt analizele de sange?

Depinde de boala, in unele boli sunt relevante, in altele nu, lucru stiut de toata lumea (stiti ca se spune “analizele bune pacientul mort”); medicul, ca orice meserias pune mai usor un diagnostic daca vede pacientul, decat daca are toate analizele dar nu consulta pacientul.

55.De ce medicii care dau consultatii pe net, dau raspunsuri teoretice, standard, unor simptome personale ale pacientului?

Pentru ca neconsultand bolnavul , nu pate sti ce are decat teoretic; bolnavul spune doar “am dureri in partea dreapta”, fara altceva, si doreste un diagnostic; ori durerile din dreapta pot fi date de zeci de cauze, pe care medicul le enumera, dar NU poate pune diagnosticulu unui pacient pe baza unui singur simptom.

56. Ce alimente trebuiesc consumate cand ai creatinina mare?

Alimentele NU VINDECA nici o boala, deci prin consumul alimentelor nu te vindeci de nimic. In majoritatea bolilor medicul recomanda pacientului SA NU MANANCE anumite alimente.

Cand ai creatinina mare NU TREBUIESC consumate alimente bogate in proteine (carne si derivate de carne, lapte, lactate)

57. Pot sa manac hrean in timpul cirozei?

Daca chiar nu aveti ce face si vreti sa va testati rezistenta, puteti incerca, dar sa stiti ca hreanul este foarte iritant si pentru un stomac sanatos.

58. Ce este sindromul trofostatic?

Este un sindrom dureros lombar (durere de spate) cauzat de osteoporoza de menopauza, obezitate, scaderea fortei musculaturii coloanei datorita sedentarismului.

59.Am ganglionii mariti. Am leucemie?

Nu neaparat, exista numeroase alte cauze de ganglioni mariti.

60.Am anemie si desi fac tratament cu fier, u crste hemoglobina; de ce?

Anemia prin lipsa de fier este o forma de anemie, dar sunt alte catevw sute de cauze de anemie care nu se trateaza cu fier; este posibil sa aveti o anemie care sa necesite alt tratament, nu fier.

61. Sunt mereu obosita, cred ca am o boala de ficat.

Oboseala are sute de cauze, iar bolile de ficat dau rareori oboseala.

62.Ce regim trebuie sa tin pentru Helicobacter pylori?

Regimul alimentar nu trebuie tinut pentur un microb, ci pentru eventualele efecte ale lui asupra organismului – ulcer, gastrita, dispepsie, etc. Aici aveti date despre Helicobacter

63. Am voie sare la ulcer?

Da, daca nu aveti si alta boala la care sarea este contraindicata.Aveti aici regimul din ulcer

64. Ce analize se fac pentru diagnosticul de cadere de calciu?

Se face dozarea calciului total si a celui ionic. Vedeti aici date despre lipsa de calciu

65. Ce analize se fac pentru depistarea sangelui in colon?

Pentru a vedea sangele in colon trebuie facuta colonoscopia, pentru a vedea sangele in materiile fecale trebuie facut un test pentru hemoragii oculte – Hemocult de exemplu.

66.Ce analize se fac pentru diagnosticul cancerului de colon?

Trebuie facuta colonoscopia cu biopsia mucoasei modificate si unii markeri tumorali – antigenul carcino-embrionar (CEA), antigenul CA19-9.

67.Cum se poate face analiza unui ganglion?

Prin scoaterea lui sau prin biopsie, urmate de examinarea la microscop.

68. Ce analize trebuie sa fac pentru dureri de ebdomen?

Ecografie abdominala, eventual endosocpie digestiva superioara sau si colonoscopie.

69. Cum se poate trata ascita?

Se trateaza in functie de cauza, cu diuretice, antibiotice, antiinflamatorii, cortizon, scoaterea prin paracenteza, operatie, etc.

70. Care este aspectul ecografic al ficatului in ciroza?

Ficatul este nodular, mare, mic sau normal, cu dilatarea venei porte, a venei splenice, colecistul are dublu contur, splina este marita si poate exista si ascita.

71. O boala de fiere poate sa dea balonare?

Da, o proasta functioanre a fierii poate da o proasta digestie, iar acesta poate fi urmata de balonare prin fermentarea alimentelor nedigerate la nivelul intestinului datorita florei microbiene.

72. Ce boli se aseamna ca simptome cu intestinul iritabil (iritat)?

Orice boala de colon (cancer, boala inflamatorie, diverticuli, parazitoze, etc) poate avea aceleasi simptome cu colonul iritabil, dar in colonul iritabil colonoscopia este normala, pe cand in celelalte boli este modificata; aceasta este diferenta.

73. O fiere lenesa poate produce durere?

Da

74. Cand o persoana poate avea ochi mariti si luciosi?

Sunt multe cauze, cel mai frecvent hipertiroidia, dar si probleme cerebrale.

75.Cum urinezi dupa operatia de prostata?

Ar trebui sa urinezi normal dupa o perioada de vindecare a leziunii operatorii.

76. Ce medicamente sunt pentru scaderea tensiunii?

Sunt mii de medicamente, medicul poate prescrie exact ce va trebuie dupa consult.

77. Ce rol are pancreasul?

Pancreasul are doua roluri importante: in digestie (sintetizeaza unele dintre enzimele digestive si bicarbonat), si in reglarea glicemiei prin secretie de insulina si glucagon.

78. Ce alimente fermenteaza?

Depinde de organism, dar in principiu legumele, fructele, fainoasele, fasolea, varza, cartofii.

79. Cand o tensiune arteriala este periculoasa?

In functie de rezistenta organismului , starea arterelor, si obisnuinta organismului cu valorile tensiunii arteriale, o tensiune poate fi periculoasa cand depaseste (in sus sau in jos) valorile normale; am intalnit bolnavi cu tensiunea 7/4 care lucrau, si cu tensiunea 13/8 care au paralizat, si bolnavi cu tensiune peste 30/12 care nu aveau nici un simptom sau complicatie.

80. Ce contine o perfuzie?

Poate contine orice; in majoritate apa (peste 95%) si in general sare (in perfuzia cu ser fiziologic), zahar (in perfuzia cu glucoza), iar peste acestea se pot adauga, vitamina, antibiotice, aminoacizi, proteine, potasiu, insulina, etc, etc, etc. Aveti aici date despre perfuzii

81. Boala inflamatorie este tot una cu boala imuna?

Nu, orice agresiune asupra organismului (infectioasa, imuna, traumatica, toxica, alergica, etc) poate fi urmata de inflamatie.

Deci, boala inflamatorie poate sa NU fie boala imuna.

82. Daca ma operez de fiere, este obligatoriu ca eu sa am, probleme din aceasta cauza? Pot spera ca nu voi avea probleme?

Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este agravarea sau vindecarea lui. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveasa situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale. Nestiind complet si drect situatia cazului relatat pe net, nu pot sti ce sa va intampla mai departe., deci nu pot raspunde la majoritatea intrebarilor legate de un anumit pacient.

83. Este si balonarea una dintre simptomele cancerului de colon,cu toate ca pacientul nu mananca aproape nimic?

Balonarea poate fi unul dintre simptomele cancerului de colon; ea poate sa fie data de fermentatia intestinala, de cresterea tumorii , de ocluzie, etc

84. Ce inseamana ficat obosit, rinichi obosit , pancreas obosit, fiere obosita, inima obosita? Este o boala?

Nu exista acest diagnostic medical, dar uneori, in functie de nivelul de intelegere a pacientului, medicul poate spune pacientului ca are „ficatul obosit”, lucru mai inteligibil decat „disfunctie hepatica toxic-etanolica cronica forma colestatica”

85. Am fost diagnosticata cu fasciola hepatica in caile biliare si intestin (+ 13casomorfina) mi s-a spus ca am luat-o din apa, nu am apucat sa fac analize amanuntite (am aflat acest lucru in urma unei diagnosticari cu un aparat de medicina cuantica loc in care mai mi-au fost diagnosticate 2 probleme destul de grave – adeverite apoi prin ecografii efectuate ulterior). Doresc sa fac un tratament sau analize pentru depistarea practica a ei, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi, pentru ca toata lumea spune ca nu exista asa ceva la noi in tara . Unde sa ma adresez???

1. Nu am nici o cunostinta de „medicina cuantica” deci nu va pot ajuta.

2. Daca prin „medicina cuantica” se pune diagnosticul teoretic, acei specialisti trebuie sa va spuna si unde trebuie sa faceti  „un tratament sau analize pentru depistarea practica a ei, si cateva sfaturi, pentru ca toata lumea spune ca nu exista asa ceva la noi in tara”. Ei ar trebui sa stie cu cine trebuie sa colaborati.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

23 de comentarii la „Forum in gastroenterologie

  1. Buna seara, am mare nevoie de un sfat ajutor. Sunt o mama de 33 ani si in urma cu 8 ani am avut ocluzie intestinala in urma careia mi au fost taiati 2 m instestin. Apoi in urma cu un an mi s a descoperit ca am cavernom portal( e blocata vena porta) si am si piatra la fiere. Am facut o gramada de investigatii CT si as vrea sa aflu cat mai multe parerei pt ca in continuare am dureri abdominale si discomfort si nu mai stiu ce sa fac. Va multumescu mult si mi as dori tare mult daca m ar ajuta cineva cu un sfat sau un dr de gastro care sa ma vada.

  2. buna ziua
    in anul 2006 avand trei calculi biliar mi-a fost scoasa fierea , in 2012 in urma unor dureri puternice si a unor analize mult marite am facut RMN si mi-au mai fost gasiti doi calculi pe canal care mi-au fost scosi prin ERCP. Anual imi efectuam toate analizele care de fiecare data mi-au iesit foarte bine. La ultimele analize anilaza mi-a iesit 128(100 normal) si lipaza 129 (60 normal) Am facut colangio RMN plus abdomen si totul este normal. am motive de ingrijorare??

  3. Bună ziua! Am dureri de stomac groaznice,se simte ca o arsură puternică și parcă ceva care strânge stomacul.le am mai tot timpul dar sunt momente cand nu suport durerea. Din ce cauza ar putea sa fie aceste dureri? Mulțumesc!

  4. Am o mare problema, am fost diagnosticata cu fasciola hepatica in caile biliare si intestin (+ 13casomorfina) mi s-a spus ca am luat-o din apa, nu am apucat sa fac analize amanuntite(am aflat acest lucru in urma unei diagnosticari cu un aparat de medicina cuantica loc in care mai mi-au fost diagnosticate 2 probleme destul de grave – adeverite apoi prin ecografii efectuate ulterior). Doresc sa fac un tratament sau analize pentru depistarea practica a ei, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi, pentru ca toata lumea spune ca nu exista asa ceva la noi in tara . Unde sa ma adresez???

  5. mi s-a descoperit prin pipaire o formatiune tare de ~4cm pe partea superioara a toracelui in partea stinga formatiune lipita de coaste care nu e mobila si nedureroasa cum pot s-o investighez ? loate fi un lipom? multumesc!

  6. Buna ziua. Mi s-a descoperit la TAC o mica formatiune pe care ei au numito lipom.
    Urmeaza sa fac si un RMN.Intrebare: Rmn-ul poate fi mai concret,mai clar,in ceea ce priveste tipul de formatiune(lipomul propriuzis).
    Mentionez ca am dureri cefaleice de aprox.o luna

  7. Buna seara.Prietenului meu i-a iesit ceva ca o galma in partea stanga a abdomenului ca si cum ar fi o minge de grasime daca ma pot exprima asa.Ar putea cineva sa-mi spuna despre ce este vorba?El nu vrea sa mearga la medic pentru ca ii este frica sa nu-i spuna ca este cacer.
    Multumesc.O seara buna!

  8. Buna seara as avea si eu o intrebare va rog din suflet sa-mi raspundeti,tatal meu are o ciroza hepatica cu ascita,ii s-a extras 10 l de apa acum cateva zile,si nu i-a mai extras niciodata asa mult,as vrea sa imi spuneti cam cati litri se pot extrage..si cam la cat tim…de la prima extragere.Va multumesc.La revedere

  9. Buna ziua,
    Timp de 1 sapt am scaun moale aprox in fiecare zi fara sange dar am dureri de burta suportabile sun forma de crampe.In timpul menstruatiei am dureri ale intestinului gros suportabile.Ce imi recomandati???
    Va multumesc anticipat!!

  10. Buna ziua,
    Timp de 1 sapt am scaun moale aprox in fiecare zi fara sange dar am dureri de burta suportabile sun forma de crampe.In timpul menstruatiei am dureri ale intestinului gros suportabile.Ce imi recomandati???
    Va multumesc!!

  11. am tahicardie permanenta insa betablocantele imi mai reduce un pic insa daca nu iau acest medicamnent chiar la ora tratamentului obisnuit dupa circa o ora am pulsul de 120,130,pe min si tot creste pana imi iau medicamentul ,am fost la dr stau in zalau cardiologul mia zis ca nu am la inima nimic am facut foarte multe teste is bune chiar si tsh insa am o gusa dat tsh e bun ,colesterol apr de 200 nu stiu ce pot sa am am 33 de ani nu pot munci nu ma pot plimba asa de mult duc o viata de leguma cu aceasta tahicardie sinusala va rog datimi un ras ce pot sa am ?si ce analize sa imi mai fac?mai doersc sa mai scriu ca am si ameteli vedere incetosata am senzati de cadere libara de la inaltime ,dispnee un fiecare zi si apr toata ziua insa aceste somptome nu au legatura cu tahicardia pt ca nu apare deodata cu tahicardia va rog lasatimi un rasp me mail sau aici va multumesc

  12. MULTUMESC PTR RASPUNS…..ASTA SE INTIMPLA LA O PARTE DINTRE PACIENTI??NE PUTETI RECOMANDA UN MEDIC URLOG?SAU CUM AM PUTEA SA NE PUNEM IN CONTACT CU DV??MULTUMESC MULT O SEARA PLACUTA

  13. MEDICUL LUI SPUNE CA TOTUL E BINE..SI CA LA ANALIZA IAR FI IESIT SI CANCER DAR CU TRATAMENT 100% SE FA FACE BINE…..CARE ESTE PAREA DUMNEAVOSTRA ..DE CE NU POATE SA URINEZE SINGUR??’ASA ESTE DUPA OPERATIE??

  14. Deoarece nu stiu:
    1. Cati ani are tatal dvs
    2. De cand are boala
    3. Ce forma de boala este
    4. Cum este ecografia
    5. Cum este endoscopia
    6. Ce analize are
    7. Ce medicamente ia
    8.Ce fel de regim tine
    9 Ce intelegeti prin „destul de schimbat in ultima vreme ”
    .. nu pot sa va raspund la intrebarea ” Poate fi ceva rau?”, si sper ca intelegeti de ce nu pot.
    Sanatate

  15. Tatal meu are diagnosticul de hepatita C si ciroza. Tine regim strict ia medicamente dar cu toate acestea mi se pare destul de schimbat in ultima vreme . Poate fi ceva rau?

  16. Nu cred ca trebuie sa scoateti apendicele de proba sa vadeti daca va trece. Cred ca este mai simplu sa va consultati cu un gastroenterolog din zona dvs

  17. Buna ziua,
    Timp de 2 saptamani ma trezeam in fiecare dimineata cu cu dureri ingrozitoare de stoman,ca si cum nu as fi mancat nimic de 2 zile,si cu stari de voma.Mi sa dat de la farmacie un tratament pt 3 zile cu Omeran si Metoclopramid,dar tot asa ma simteam.Acum de o saptamana nu ma mai doare stomacul ma doare cand in partea dreapta cand in partea stanga,e o durere care vine din spate in fata si imi merge pana in picior,iar daca stau mai mult timp jos in sezut imi si amorteste piciorul.Pe partea ginecologica si a rinichilor nu am nimic pt ca mi-am facut control.Am fost la un centru de gastroenterologie si mi sa spus ca trebuie sa inghit tubul pt ami vedea stomacul,ideea e ca acum 1 an l-am mai inghitit o data avand tot aceeasi probleme si mi sa spus ca nu am nimic la stomac numai ca nu am acid.Atunci am ajuns si la urgenta intro noapte si mi sa spus de la chirurgie ca e apendicele care imi da aceste dureri,dar nu lam scos pt ca mi sau facut perfuzii atunci am venit acasa si nu ma mai durut si am lasat asa situatia,problema e ca acum au aparut aceleasi stari.
    dumneavoastra ce spune-ti ar fi bine sa-mi scot apendicele,e posibil sa-mi dea el iarasi aceste stari?

  18. Poate sa apara febra la cancerul de colon stadiul IV(cu metastaze in ficat)?
    Este si balonarea una dintre simptomele cancerului de colon,cu toate ca pacientul nu mananca aproape nimic?

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica