Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

De ce doare…

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Durerea este cauzata de o boala dar  nu exista un aparat pentru evaluarea intensitatii sale, iar cauzele durerilor trebuiesc depistata prin analize. Sunt persoane care au dureri de mult timp, in diferite zone ale corpului, iar toate analizele si explorarile au fost in limite normale.

Este evident ca daca ai o durere, aceasta este generata de o dereglare a unui organ sau sistem, dar in majoritatea cazurilor analizele sunt normale in caz de durere.

Acest lucru este posibil, deoarece durerea poate fi data de un spasm muscular, de o distensie a unui organ, de o tulburare a unui nerv, iar in toate aceste cazuri analizele sunt normale.

Pe de alta parte sunt si dureri asa-zis „functionale” sau popular „pe sistem nervos”.

Durere „pe sistem nervos”

Se poate considera ca o durere este „pe sistem nervos” (termenul este popular, neexistand in manualele de medicina) daca are urmatoarele caracteristici:

 • Durerea dureaza de mult timp
 • Este localizata in diferite zona ale aceleasi regiuni (migreaza dintr-un loc in altul)
 • Nu se agraveaza (este cam la fel in toata perioada de cand au aparut) – este stationara
 • Starea generala a bolnavului este buna – pacientul nu are febra, nu a scazut in greutate, isi poate continua activitatea, etc-
 • Nu au aparut alte simptome care pot fi legate de durere ( in afara unei anxietati, indispozitii, nervozitati date de prezenta durerii)
 • Examinarea de catre medic nu a relevat modificari semnificative
 • Analizele de sange au fost in limitele varstei (sau ale altor boli deja existente)
 • Alte explorari efectuate in zona dureroasa (radiografii, ecografii, endoscopii, etc) au fost in limite normale.

Exista dureri abdominale fara o boala serioasa?

Cea mai frecventa situatie in care o persoana poate avea dureri cu analize normale este asa-zisul „sindrom dureros abdominal functional”. Durerea abdominala in acest caz durereaza peste 6 luni, este constanta sau reapare frecvent, investigatiile de laborator, endoscopice sau CT sunt normale.

Durerile abdominale fara o cauza grava apar in:

 • Dispepsia functionala -durererea este localizata in centrul abdomenului si nu este modificata de scaun
 • Colonul iritabil – este mai degraba discomfort abdominal decat durere, este ameliorat de emisia scaunului, este insotit de modificarea frecventei si consistentei scaunelor
 • Durerea abdominala functionala -durerea abdominala este continua sau repetitiva fara adaugarea altor simptome
 • Sindromul de durere abdominala functionala – durerea abdominala se asociaza cu durere in membrel, tulburari de somn, dureri de cap
 • Migrena abdominala – durerea abdominala este paroxistica, in jurul ombilicului, durereaza una sau mai multe ore pacientul avand intre crize zile fara simptome, se asociaza cu numeroase alte simptome:

Ce faci daca ai o durere abdominala cu analize normale?

Daca o persoana se incadreaza in una din categoriile mentionate, situatia trebuie monitorizata daca in timp nu cumva nu apar si alte elemente:

 • Scadere ponderala involuntara
 • Sangerari gastrice sau intestinale
 • Varsaturi semnificative
 • Febra de cauza inexplicabila
 • Diaree frecventa
 • Durerea persista pe partea dreapta

Este evident ca o durere abdominala poate avea si alte cauze decat cele mentionate anterior de aceea decizia daca durerea este functionala sau este data de o boala.. serioasa, trebuie luata doar de medic.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Un comentariu la „De ce doare…

 1. Buna ziua,

  De 3 luni de zile am o durere in partea dreapta sub coaste, in timp sa accentuat durerea, acum am si ameteli toata ziua, sunt aproape continuee dar de intensitate mica.
  Mai recent am si sange in scaun de aproape o saptamana.Timp de 3 luni de zile am facut urmatoarele analize: ecograf abdominal(totul normal), analize la sange pt ficat,bila, pancreas etc bine, exudat faringean bun, VSH bun, examen coproparazitologic bun, marker tumoral C 19-9 bun, colonoscopie -aici mi-au gasit hemoroizi interni grad 1, radiologie coloana partea dreapta – aici mi-au gasit osteocleroza,tulburari de statica vertebrala, scolioza si inca cateva care nu imi vin acum in minte. Imi puteti spune ce analize as mai putea face pt a-mi reveni? Pana acum am luat dupa recomandarile medicilor, antiinflamatorii si acum Ginkonfort, Debridat,Ibutin, si stare de sanatate nu da semne de ameliorare.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica