Sinonime: boala de reflux, refluxul gastroesofagian, refluxul esofagian, esofagita de reflux.Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre bolile esofagului cu simptomele si urmari datorate trecerii secretiei acide a stomacului in esofag.Esofagul se continua cu stomacul printr-un orificiu, cardia, care are in componenta un muschi circular numit sfincter esofagian inferior. El are rolul ca prin contractie sa stranga aceasta trecere gastroesofagiana, si sa nu lase continutul gastric (acid) sa treaca in sus in esofag.Daca din diferite motive acest muschi nu se contracta cum trebuie, secretia acida din stomac trece in esofag, fiind resimtita de pacient deoarece mucoasa esofagiana nu poate suporta aciditatea gastrica.
Cauzele bolii de reflux gastroesofagian (BRGE):
Cel mai frecvent fac boala de reflux gastroesaofagian persoanele care au una din urmatoarele stuatii:
- Hernia hiatala
- Operatii pe esofag sau stomac cu afectarea legaturii acestor organe (a cardiei)
- Boli neurologice cu afectarea sfincterului esofagian inferior
- Sclerodermia
- Boli congenitale ale tractului digestiv sau respirator
- Hipercalcemia
- Unele boli pulmonare
- Litiaza biliara
- Sarcina
- Ptoza viscerala
- Unele medicamente ca
- Bronhodilatoarele pentru astm
- Blocantii canalelor de calciu sau nitratii pentru inima
- Viagra
- Prednison
- Anticonceptionale
- Medicamentele pentru osteoporoza
Factorii favorizanti ai bolii de reflux gastroesofagian:
Exista si persoane care nu se incadreaza in una din situatiile mentionate mai sus, deci sunt „normale” din acest punct de vedere, dar fac simptome de boala de reflux gastroesofagian (BRGE) mai rar sau mai frecvent:
- Obezitatea
- Fumatul
- Cafeaua
- Alcoolul
- Condimentele
- Mancarea tip fast food
- Ciocolata
- Bauturile gazoase
- Mesele abundente
- Stresul
- Alimente care fermenteaza (varza, fasolea, legumele si fructele crude – nefierte)
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
Simptomele refluxului de suc gastric in esofag sunt cu atat mai puternice cu cat sucul gastric este mai acid (el este neutralizat de secretia salivara si cea biliara).
Ele sunt destul de caracteristice, poat sa apara in una dintre situatiile mentionate anterior, la efort fizic sau dupa masa urmata de culcare, de obicei fiind:
- Pirozis (arsura in spatele sternului)
- Regurgitarea alimentelor din stomac in esofag sau gura
- Greata, varsaturi alimentare
- Dificultate sau dureri la deglutitie (inghitire)
- Durere in spatele sternului sau in regiunea inimii
- Iritabilitate dupa masa
- Senzatia de „nod in gat”
- Penumonii repetate
- Tuse seaca frecventa, respiratie suieratoare
- Dificultati de somn
- Sughit repetat
- Gust rau nemotivat
Diagnosticul BRGE
Simptomele mentionate sunt destul de caracteristice pentru ca un medic sa poate pune diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian fara alte explorari.
Explorarile pot fi necesare in cazurile atipice, sau pentru a diagnostica etiologia sau urmarile BRGE.
Daca mergeti la un consult gastroenteorlogic cu simptome ce par sa tina de un reflux gastroesofagian, dupa consult poate sa va recomande unele dintre urmatoarele explorari:
- Endoscopia digestiva superioara; daca se gasesc modificari, se poate face biopsie
- Examen radiologic cu bariu
- Masurarea aciditatii esofagiene (pH-metria esofagiana)
- Masurarea contractiei musculaturii esofagiene (manometria esofagiana)
- Administrarea de solutie acida in esofag si urmarirea efectului acesteia (practic se simuleaza trecerea acidului din stomac in esofag)- testul Bernstein
Pe baza celor mentionate se poate pune diagnosticul de esofagita cu sau fara modificari endoscopice.
Complicatiile refluxului gastroesofagian:
Desi marea majoritate a celor cu BRGE nu au complicatii, existenta repetata si prelungita a acidului gastric in esofag, poate sa duca la unele complicatii ca:
- Esofagita de reflux (inflamatia sau ulceratia mucoasei esofagului)
- Transformarea mucoasei esofagiene in mucoasa asemenatoare cu cea a stomacului (esofag Barett)
- Stricturi ale esofagului (cu dificultati la inghitire) aparute prin vindecarea eroziunilor mucoasei
- Cancer esofagian
- Cancer de laringe
- Penumonii repetate
- Inflamatia corzilor vocale cu raguseala cronica
- Sinuzita
- Astm bronsic
- Aspiratia continutului esofagian in plaman
- Eroziuni dentare sau ale mucoasei bucale
Prevenirea refluxului gastroesofagian
Prevenirea refluxului gastroesofagian este extrem de importanta, deoarece chiar in cazul in care exista boli in care poti avea esofagita de reflux, prevenirea refluxului poate face ca simptomele sa nu apara.
Cele mai importante masuri pentru prevenirea refluxului gastroesofagian sunt:
- Regim alimentar corespunzator
- Evitarea meselor abundente, mai ales seara
- Ultima masa sa fie cu 3-4 ore inainte de culcare
- Evitarea factorilor favorizanti ai refluxului gastroesofagin (mentionati anterior) – fumat, alcool, condimente, gasoase, cafea, citrice, ciocolata, cruditati, rosii, ceapa, usturoi, prajeli, guma de mestecat, fast food, medicamente, etc
- Evitarea constipatiei, rezolvarea problemelor pulmonare ce dau tuse cronica sau a problemelor de prostata (ambele situatii cresc presiunea intraabdomionala si favorizeaza refluxul gastroesofagian)
- Dormitul sa fie cu capul mai sus pe doua perne (mai sus cu 15-20cm decat trunchiul)
- Evitarea corsetelor sau curelelor stranse excesiv
- Scaderea in greutate la obezi
- Evitarea efortului fizic cu stomacul plin
- Evitarea aplecarii trunchiului in primele doua ore dupa masa
Tratamentul refluxului gastroesofagian
Tratamentul este asociat cu masurile anterior mentionate, este prescris de medicul dvs curatn.
In principiu se pot aplica urmatoarele metode de tratament:
- Medicamente care scad secretia gastrica acida, si deci scad agresiunea acesteia asupra mucoase iesofagiene
- Medicamente care cresc forta de contractie a muschiului cardiei (dintre stomac si esofag)
- Medicamente care favorizeaza evacuarea normala a stomacului catre duoden
- Tratament endoscopic – in cazurile in care celelalte masuri nu au dat rezultate
- Tratament chirurgical – in cazurile in care celelalte masuri nu au dat rezultate
Ce trebuie sa faci cand ai probleme ce par sa tine de un reflux gastoesofagian?
Daca aveti probleme ce par sa tina de refluxul gastroesofagian nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa neglijati problema, exista medici competenti care se ocupa de astfel de probleme Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori grave sau ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare, daca aplici solutia potrivita.
Sunt bucuros daca munca mea de scriere a materialului de pe site v-a folosit, si daca v-ati lamurit referitor la problemele dvs medicale.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua,
Tatal mau are de cativa ani o tuse seaca destul de persistenta care apare si dispare la intervale de timp iregulate. Este adesea declansata de mirosuri puternice sau mai putin puternice in general de substante chimice sau chiar de flori puternic mirositoare si praf. Aceasta poate sa fie doar pe moment sau poate dura saptamani. Deasemenea are adesea o senzatie de mancarime in gat si mai porneste tusa in momentele ingerarii de produse sfaramiciose.
La testul alergologic nu I-a iesit nimic, deasemenea in urma unui control ORL, nu pare sa aibe nimic la gat.
Tinand cont ca are adesea si arsuri pe esofag, sunt aproape convins ca are BRGE, insa refuza sa faca o gastroendoscopie.
As vrea sa va rog sa imi spuneti daca simptomele de mai sus pot fi provocate de BRGE si eventual un posibil sfat.
Va multumesc
Simptomele descrise pot fi provocate de zeci de boli, inclusiv BRGe
Cu stima
Buna ziua.Am senzatie de iute in gura ,buze ,nas.Regurcitare,balonare,flatulatie.Dureri intre mese si noaptea.As vrea daca puteti sa mi spuneti daca poate fi vorba de reflux gastroesofagian.Iau controloc momentan as dori sa ajung la dumneavoastra.
Poate fi un reflux esofagian dar sunt și alte zeci de cauze care dau aceleași simptome
Buna ziua domnule Doctor,
Am o durere sub coaste, in partea dreapta cu legatura in spate pe lungimea coloanei, mai mult ca o arsura, care se agraveaza, se extinde la nivelul toracelui si in spate daca port greutati, chiar si o geanta. Simt durerea mai puternic la rasucirea coprului spre stanga. Prin ecografia abdominala nu s-a gasit nimic anormal. Doctorii ezita intre ulcer, hernie hiatala si durere musculara. Am fost diagnosticata cu reflux grastric (ma trezesc dimineata cu ochii umflati si uneori acid pe dinti). Avem un catel mare si foarte puternic care m-a tras de cateva ori, am si o inflamatie a tibiei de la o cazatura (care mi-au spus ca e netratabila). Am facut ceva exercitii usoare cu rasucirea toracelui acum cateva zile si durerea s-a agravat, nici macar dupa repaus (in timpul somnului) nu se mai amelioreaza. Nu e o durere puternica dar e foarte jenanta, ma oboseste foarte mult si ma imobilizeaza.
Va rog sa imi spuneti ce parere aveti si un sfat pana ajung la un consult la dvs. Sunt departe dar sper totusi sa ajung.
Va multumesc mult !
Crina Rizoiu (37 ani)
http://www.despreboli.ro/probleme-diverse/2015/cat-de-grav-este-2181/
Buna ziua. Sunt Sergiu Voloc /19ani/, Moldova.
Vă rog mult să-mi explicați din ce cauză am următoarele simptome: eructații/rîgîială/, balonare.
http://www.hepatite.ro/category/medic-on-line-sau-diagnosticul-medical-pe-net/
Buna ziua,
Am o fetita de 10 ani care a fost diagnosticata in urma cu 1,5 ani cu gastrita si reflux gastroesofagian. In urma tratamentului cu controloc, motilum, debridat, dicarbocalm, mezym nu a mai avut probleme. La inceputul lunii septembrie a.c. mi-a zis ca o doare gatul, ii era greata si febra 38 grade. In gatul ei am observat niste pustule in spatele amigdalelor, pe esofag. Medicul de familie ne-a zis ca ar fi stomatita aftoasa si am urmat tratament cu diferite spay-uri cu glicerina, acid hialuronic, glicerina boraxata cu nistatina… fara efect. Am mers si la medicul pediatru care a zis ca a iesit la pensie insa nu a vazut asa ceva la un copil si ne-a recomandat sa reluam tratamentul pentru reflux (controloc, motilum) pentru ca banuieste ca asta ar fi cauza. Dupa o luna de zile de tratament nici o schimbare. Va rog sa ma indrumatii la ce medic sa merg cu ea.
Dr Neamtu spital Fundeni
Dr Neamtu spital Fundeni
Dr Neamtu spital Fundeni
Buna, baietelul meu in varsta de 13 ani a fost diagnosticat cu OBS FARINGITA CR, cum se poate trata aceasta boala ,si cat de grava este , ,,
Orice boala are o forma usoara, una medie si una grava, inclusiv faringita
Gravitatea unei boli o stabileste medicul care vede bolnavul, el stabilind si tratamentul, conform situatiei pacientului din fata sa
Cu stima
Buna ziua,
Ma numesc Danut Todoran, am 40 de ani si sunt din Oradea. Imi cer scuze ca va mai scriu odata, dar trebuie sa recunosc ca am uitat unde am plasat comentariul si nu l-am mai putut gasi.
Va rog respectuos sa-mi spuneti daca BRGE este o stare precanceroasa – cancer de esofag. arat ca in anul 2009 am fost diagnosticat cu gastrita cu H.P. si hernie hitala axiala mica, urmare a unei E.D.S. Anul acesta, din cauza modificarii simptomelor, am fost la Cluj-Napoca unde mi s-a facut o noua endoscopie si mi s-a spus ca am un sfincter ”bleg”, reflux gastroesofagian, S.I.I., dar nu prezint leziuni ale esofagului.
Am inteles dintr-un raspuns de al dumneavoastra ca este destul de rara complicatia constand in cancerul de esofag.
Ce sanse am sa nu ma imbolnavesc, avand in vedere ca am un copil autist – sunt panicard si cu instinctul de conservare 0 – dar am incercat sa reduc la maximum factorii de risc – NU fumez, nu beau alcool, mananc de regim si mi s-a prescris tratament cu I.P.P. odata la 3 zile si odata pe zi primavara si toamna la recidiva gastritei.
Va multumesc din suflet si va doresc Sanatate si La multi ani!
am 28 de ani,anul trecut am fost diagnosticata cu esofagita de reflux,dupa o gramada de analize,am facut tratamentul cu nexium,dar am o nelamurire,sant foarte slaba din cauza esofagitei?acum nu mai am nici acele simptome asa de rau cum le-am avut,ma simt mai bine,daca nu se trateaza bine boala poti ajunge la cancer?am inteles ca nu se vindeca 100%boala?
am 40 de ani. In timp am mai avut si probleme minore , cat si majore. Acum am un junghi de aproape 24 ore in zona inimi pana pe partea din spate , localizat numai pe stanga. Astept in timp util un raspuns urmand a va oferi sau primi numarul meu sau al dvs pe mail.
Buna ziua !
Am 33 de ani si va rog sa-mi spuneti daca si cu ce sa tratez dureile persistente in gat .Ma doare cam de o luna cu ameliorari vagi.Am fost la trei medici ORL care mi-au dat diverse tratamente fara rezultat.In timpul unei raceli puternice cu tuse, infundari de nas greutati in respiratie am fost internata in spital unde mi s-au administrat antibiotice ( cefort ) si medrol ( am miastenia gravis de 20 de ani). In spital am contactat stafilococul auriu pe fata aparand bubite cu pustule si in nas. la exudatele facute a iesit stafilocul auriu in nas si pe fata fiecare fiind sensibil ( antibiograma 0 la alt antibiotic respectiv augmentin pentru fata si ciprinol pentru gat. am luat aceste antibiotice timp de 7 zile pe fiecare in acest timp de la ciprinol mi-a aparut candida pe limba si in zona genitala. am urmat tratament si pentru candida cu fluconazol de 50 mg/ zi 10 zile si glicerina boraxata tamponata pe limba. in tot acest timp ma durea in gat. am mers din nou la ORL unde am facut din nou exsudat buco faringian si nazal rezultatele fiind negative, medicul a zia in urma consultatiei ca doar putin limba a ramas alba incarcata dar in gat nu vede nimic inflamat sau purulent , amigdalele sunt curate. desi durerea in gat persista.mi-a dat bioparox spary sa dau 4 pufuri de 4 ori pe zi timp de 3 zile si tantum verde sa sug cate 3 tb. pe zi. desi am terminat si acest tratament durerile in gat persista. am mers din nou la ORl-ist care mi-a zis ca nu-si explica de unde sunt durerile pentru ca in gat nu vede nimic , gatul este curat.mi-a zis ca poate sa fie de la reflux esofagian si sa iau helicid 14 zile si daca nu-mi trece sa iauitraconzol9funicid). eu pentru miastenia gravis iau zilnic 20 mg prednison si am luat si helicid cate o pastila de 20 mg. pe zi( acesta de 2 saptamani nu l-a mai luat ) si a inceput sa-l ia acum de 3 zile .Dv. ce parere aveti e posibil sa aiba reflux esofagian avand in vedere ca ia prednison de 7 ani iar in luna febrauarie a luat medrol in loc de prednison ? ca alimentatie este ponderata in sensul ca nu manaca grasimi deloc , ciocolata la fel, nu fumez , nu beau cafea,alcool deloc,dar am facut in ultimile 2 luni exces de portocale ( cam 2 kg zilnic in ideea ca au vit. c pentru intarirea sistemului imunitar ( la fel si ceapa si usturoi cam 2 cepe pe zi si 2 capatani usturoi aproape zilnic).precizez ca acum un an am avut helicobactyer pilori diagnosticat in urma endoscopiei am urmat tratament si am scapat de el ( am facut analize atunci dupa tratament )
Va multumesc din suflet si astept raspunsul dv.