Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Infectia cu Salmonella

Infectia cu Salmonella

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Ce este salmonella?

Salmonella este un microb care a fost identificat la un porc bolnav de catre Salmon un american, in urma  cu peste o suta de ani .

Microbul traieste de obicei in intestin si este eliminat in mediul extern prin fecale.

Exista mai multe tipuri de salmonella (peste 2300 de tipuri serologice), cele mai frecvent intilnite fiind :

 • Salmonella  enteritidis (dau  16.9% din toate infectiile cu salmonella)
 • Salmonella typhimurium (16%  din toate infectiile cu salmonella)
 • Salmonella enteritidis heidelberg (3.9% din toate infectiile cu salmonella)
 • Salmonella enteritidis newport (10.4% din toate infectiile cu salmonella)
 • Salmonella enterica serotype Javiana (5.5% din toate infectiile cu salmonella)
 • Salmonella enterica serotype I 4,5,12:i: (5.7% din toate infectiile cu salmonella)
 • Salmonella enteritidis montevideo (3.4% din toate infectiile cu salmonella
 • Salmonella typhi si Salmonella paratyphi – cauzeaza febra tifoida

Ce boli poate da salmonella?

Infectiile cauzate de salmonella se numesc salmoneloze si de obicei sunt intestinale. Exista mai multe tipuri de salmonella.

Infectia nu este evidenta imediat dupa  ce ai luat microbul simptomele aparand dupa 12-72 ore. Salmonella poate da urmatoarele tipuri de infectii:

 • Enterocolita
 • Febra tifoida (data de Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi)
 • Infectia in sange  (bacteriemie)
 • Infectii vasculare
 • Osteomielita
 • Infectie urinara
 • Probleme oculare sau reumatismale (reumatism neinfectios)

Infectia cu salmonella – simptome

Infectia cu salmonella se ia de obicei pe cale alimentara din apa sau alimente contaminate cu acest microb- carne, legume sau fructe care se consuma nefierte, oua.

Cele mai importante manifestari ale infectiei sunt:

 1. Diaree
 2. Febra
 3. Crampe abdominale
 4. Greata, vastaturi
 5. Astenie
 6. Crampe musculare

Cine are risc sa faca o infectie cu salmonella?

Te poti gandi  la o infectie cu salmonella in urmatoarele conditii:

 • Ai simptomele mentionate mai sus
 • Ai mancat carne de curcan, pui sau vita care nu parea a avea aspect normal sau oua care nu au fost pastrate corespunzator si sunt vechi
 • Cineva din familie are cam aceleasi simptome ca tine
 • Ai o boala  care scade imunitatea – cancer, HIV, diabet zaharat
 • Consumi regulat alimente care scad acidul din stomac (acest acid omoara majoritatea salmonelelor)
 • Ai luat antibiotice , citostatice sau cortizonice in ultima perioada
 • Ai o boala inflamatorie intestinala

Infectia cu salmonella – diagnostic

Diagnosticul de salmonelloza se pune prin identificarea microbului in materiile fecale ale persoanei cu simptome sugestive. In cazul setcimeiei, pot fi necesare culturi di nsange (hemoculturi)

Cu ce se poate confunda o infectie cu salmonella?

Infectia cu salmonella se poate confunda cu multe alte boli, cele mai frecvente confuzii fiind cu :

 • Apendicita
 • Boli ale veziculei biliare
 • Pancreatita
 • Diverticulita
 • Boectocolita ulcerohemoragica
 • Debut de infectie cu clostridium difficile
 • Colonul ritabil cu diaree

Infectia cu salmonella, evolutie si complicatii

In majoritatea cazurilor infectia cu salmonella se vindeca singura la domiciliu, fara nici un fel de tratament.

In unele cazuri pacientul poate ramane purtator de salmonella si poate transmite microbul.

Internarea in spital poate fi necesara in cazurile de diaree severa cu deshidratare, acestea apar mai ales la persoane cu alte boli anterioare, copii, varstnici

Infectia cu salmonella, tratament

In general infectia intestinala cu salmonella se vindeca fara nici un fel de tratament in 5-7 zile, doar cu regim pentru combaterea diareei si hidratare cu ceaiuri .

In  cazurile de diaree severa si varsaturi, se administreaza lichide pe cale intravenoasa. Daca pacientul este varstnic sau copil, are alte boli debilitante sau apare febra poate fi necesara spitalizarea si administrare de antibiotice  – fluorochinolone, cefalosporine sau ampicilina

Prevenirea infectiilor cu salmonella

Pentru prevenirea infectiilor digestive cu salmonella, se recomanda urmatoarele:

 • Spalarea mainilor cu apa calda si sapun ori de cate ori este nevoie, si in special dupa folosirea toaletei , schimbarea scutecelor copilului, dupa ce ai pus mana pe animale sau inainte de masa
 • Evitarea pastrarii alimentelor gatite langa cele nefierte (legume si fructe, oua)
 • Spalarea abundenta cu apa a legumelor si fructelor care se consuma nefirete
 • Fierberea corespunzatoare a aoulelor, legumelor si fructelor, carnii

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

Un comentariu la „Infectia cu Salmonella

 1. Am cautat la noi un doctor de boli digestive bun care sa ma trateze de o diaree rebela, dar nu prea merge ca lumea…pot veni la dvs la un consult – am vazut ca sunteti un gastroenterolog foarte bun, am o ruda pe care ati vindecat-o de hepatita. Sunt in Irlanda acum
  Multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica