Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Hepatita cu virus B, antigenul HBs, anticorpii HBc, anticorpii HBs… ce inseamna?

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Deoarece frecvent exista intrebari pe aceste teme, dau mai jos un tabel cu variantele posibile gasite la analizele pentru virusul hepatitei B:

Test

Rezultate

Interpretare

AgHBs
anti-HBc
anti-HBs

negativ
negativ
negativ

Susceptibil sa faca hepatita B daca vine in contact cu virusul

HBsAg
anti-HBc
anti-HBs

negativ
pozitiv
pozitiv

Imun prin infectie (persoana a avut hepatita B – stiuta sau nu, s-a vindecat, s-a imunizat, si nu mai poate face hepatita B

HBsAg
anti-HBc
anti-HBs

negativ
negativ
pozitiv

Imunitate dupa vaccinare , nu mai poate face hepatita B

HBsAg
anti-HBc
IgM anti-HBc
anti-HBs

pozitiv
pozitiv
pozitiv
negativ

Hepatita acuta cu virus B

HBsAg
anti-HBc
IgM anti-HBc
anti-HBs

pozitiv
pozitiv
negativ
negativ

Infectie cronica cu virus B

HBsAg

anti-HBc

anti-HBs

Negativ

Pozitiv

Negativ

1 .Hepatita acuta B vindecata, sau

2 .Imunitate mai veche, asociata cu concentratie foarte mica de antigen HBs sau reactie de determinare a antigenului HBs putin sensibila

3. Reactie fals pozitiva pentru anti-HBc.

4. Posibil purtator, cu antigen HBs nedetectabil in ser

INTREBARI DE LA USERI

Am urmatoarele analize..AbHBs, Ac etc.. ce diagnostic am?

Nu pun diagnosticul pe net.

Am virusul hepatitei B in cantitate mica, il pot transmite si celorlalti membrii de familie?

Virusul se poate transmite in familie pe cale sexuala, aparat de ras, forfecute de unghii, etc, chiar si in cazul dvs

Am virusul hepatitei B pot scapa de el?

Da se poate scapa spontan (organismul in scoate singur – eventualitate rara), sau cu tratament

Gravitatea unei boli – inclusiv a hepatitei B, tine de foarte multi factori:

-Situatia fiecarei persoane (care poate influenta evolutia bolii prin varsta, sex, alte boli avute inainte si modul de vindecare al lor, alte boli care mai sunt in prezent – in afara de hepatita-, starea de nutritie – obezitatea si slabirea excesive influenteaza evolutia oricarei boli- , analizele generale si specifice fiecarei boli, obiceiurile alimentare si de viata (fumat ,alcool), alte medicamente pe care trebuie sa le ia pentru alte boli

-Tipul de boala pe care il are (in cazul hepatitei este stabilit pe baza biopsiei), tipul de microb si numarul de microbi (in cazul hepatitei incarcatura virala si antigenele sau anticorpii pe care ii are pacientul)

-Ce tratament face , cum face acest tratament (cat de corect este prescris tratamentul si cat de corect este respectat de catre pacient) si cum evolueaza boala sub tratament (evolutie stabilita prin consulturi medicale si seturi de analize succesive)

-Ce regim tine pacientul si cum il tine, cat de corect..

ATENTIONARE

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • absenta AgHBs
  • transaminaze normale

Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa amanati la nesfarsit lamurirea problemei, cel mai intelept este sa cautati un specialist competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea avand deseori consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Orice persoana bolnava  are probleme medicale … personale, care nu se evalueaza si trateaza .. la gramada, la fel pentru toti, ci conform caracteristicilor organismului sau si a bolii sale.Va spun din experienta mea medicala de aproape 40 de ani ca pentru orice problema medicala exista un specialist potrivit care sa va ajute.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am lucrat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

23 de comentarii la „Hepatita cu virus B, antigenul HBs, anticorpii HBc, anticorpii HBs… ce inseamna?

  1. Buna ziua, mi-am facut analize pentru virusul b si c si la hbs ag mi-a iesit mare
    Vreausa stiu daca e periculos, si daca e ceva serios

    HBs Ag – ARCHITECT, CMIA – Abbott, ser [12.18]
    1.0 Reactiv
    Suspiciune de infectie cu hepatita b

    Asta imi scrie in rezultat, daca imi puteti lasa un raspuns, multumesc frumos

  2. Buna ziua, după un an de la momentul in care există riscul de infecție am făcut următoarele analize:
    -Anti-HCV rezultat: <0.02; interval: 1 pozitiv
    -Antigen HBs rezultat: <0.10 ;interval: 1 pozitiv
    Ma gândeam sa fac si anti HBc total sa fiu sigura ca e totul in regula? Îmi mai recomandati sa fac si alt ceva sau ajunge acest set de analize?

    • Date generale despre problemele mentionate sunt deja postate pe site
      Recomandarile unui anumit pacient le face -conform regulilor medicale – medicul curant, care are toate datele pacientului si poate sa si urmareasca efectul recomadnarilor sale
      Cu stima

  3. Buna ziua am fost cu sotul meu la donare de sânge pt cineva si pe sotu meu lau gasit cu hepatită b dar ieu nu am luat si se zice ca se transmite prin contact sexual dar el incepe sa se simpta tot mai rau il doare burta sub coasta e de rau ca nu ma pricep multumesc daca ati putea sami ziceti si mie ceva

  4. Buna ziua am fost cu sotul meu la donare de sânge pt cineva si pe sotu meu lau gasit cu hepatită b dar ieu nu am luat si se zice ca se transmite prin contact sexual dar el incepe sa se simpta tot mai rau il doare burta sub coasta e de rau ca nu ma pricep multumesc daca ati putea sami ziceti si mie ceva

  5. Buna ziua Dl.Doctor,
    Ma puteti ajuta cu un sfat/ diagnostic pentru analizele de mai jos:
    MARKERI VIRALI
    ANTICORPI ANTI HBc (ANTI HBc )
    ANTICORPI ANTI HBc (ANTI HBc )
    = 0.005
    – >1 Negativ: > 1.0 Reactiv: 1

    ANTICORPI ANTI HBs CANTITATIV ( ANTI HBs -CANTITATIV)
    ANTICORPI ANTI HBs CANTITATIV ( ANTI HBs -CANTITATIV)
    = < 2
    UI/L <10

    ANTICORPI ANTI-HCV ( ANTI HVC SCREENING )
    ANTICORPI ANTI-HCV ( ANTI HVC SCREENING )
    = 0.036
    Index <0.9 Negativ : = 1 Index

    ANTIGEN HBs ( Ag HBs )
    ANTIGEN HBs ( Ag HBs )
    = 5786
    Index <0.9 Negativ : = 1 Index

    ALANINAMINOTRANSFERAZA (ALT/GPT/TGP)
    = 24.8
    U/L [5 – 31]

    ASPARTATAMINOTRANSFERAZA (GOT/AST/TGO)
    = 22.1

  6. Buna ziua domnule doctor, mi-am facut recent analizele si mi-a iesit la Antigen HBs, valoare de 5269, pozitiv. Ce inseamna acest lucru si ce tratament ar trebui urmat?Multumesc!

  7. Buna ziua,
    Am facut urmatoarele analize, cu urmatoarele rezultate:
    AgHbs pozitiv
    Anti HD negativ
    Anti HCV negativ
    Anti HBc pozitiv
    Ag HBe negativ(figurez (in baza de date dispensar )
    Anti corpi ADN dublu catenat 8.3Ui/ml
    Am 24 de ani Am hepatita B acuta sau cronica?
    Toate analizele sunt bune
    Ecografia abdominala: steatoza hepatica si usor slina marita.
    Ce analize trebuie sa mai fac?
    Multumesc mult pentru raspuns

  8. va rog domnule doctor sa-mi raspundeti ,va cer scuze ca va rapesc din timp dar sunt disperat :
    ag hbs -negativ
    anti hbc -pozitiv
    am 20 de ani ,figurez (in baza de date dispensar ) cu vaccin facut la scoala la 10 ani
    medicul mi-a recomandat viremia ;
    -anticorpii prezenti sunt din vaccin???? am avut hepatita b ?

  9. buna ziua,
    antigen HBs=pozitiv
    anticorp anti-Hbs <7,5mUI/ml
    Ac-HBc=pozitiv
    puteti sa-mi interpretati acest rezultat viremia nu am facut-o,urmeaza..va multumesc si astept un raspuns daca se poate.

  10. Buna ziua,
    Am fost si eu diagnosticata cu hepatita B in urma unei transfuzii de sange. Recent am facut analizele si mi-au iesit markerii hepatici astfel:
    AgHbs – pozitiv
    ADN-VHB – nedetectabil
    Vreau sa va intreb daca este grav, daca ar mai fi necesare alte analize si cum as putea beneficia de o consultatie la d-vs si unde va gasesc ?
    Va multumesc.

  11. Bună seara domnule doctor. Vă mulţumesc din suflet pentru atenţia pe care mi-aţi acordat-o şi îmi cer scuze că v-am răpit din timpul dumneavoastră preţios.
    Vă rog însă să-mi spuneţi unde aş putea să găsesc textul articolului pe care l-aţi publicat pentru că l-am căutat până mi-au sărit capacele.
    Cu deosebit respect,
    Dorin M.

  12. Bună seara. Am o rugăminte mare. Am făcut un control medical şi mi-a ieşit pozitiv AgHbs pozitiv. Le-am repetat la Matei Balş şi mi-au ieşit următorii markeri hepatici:
    – AgHbs: pozitiv;
    – AcHbe: pozitiv;
    – AcHBeIgG: pozitiv;
    Ceilalţi markeri au ieşit negativi. Am făcut viremia şi mi-au ieşit următoarele rezultate:
    Încărcătură virală:
    159 copii ADN HVB/ml
    ( 2,30 log copii ADN HVB/ml)

    47 UI/ml
    (1,67 log UI/ml)

    Sensibilitatea metodei:
    51 copii ADN HVB/ml
    (1,71 log copii ADN HVB/ml)

    15 UI/ml
    (1,17 log UI/ml)
    TGP 38
    TGO 46
    COLESTEROL TOTAL 196
    TRIGLICERIDE 210, iar ceilalţi parametri ai funcţiilor ficatului, în parametri normali.
    De bucurie că dl. dr. mi-a spus că nu e nimic grav, doar că voi fi monitorizat, urmând ca peste 6 luni să repet viremia pentru a observa evoluţia/involuţia, nu am mai pus şi alte întrebări care acum îmi bântuie mintea. Mi s-a recomandat un tratament cu Lagosa şi Baraka.
    De aceea, vă adresez rugămintea, dacă aveţi amabilitatea să-mi răspundeţi la câteva întrebări:
    1. Care este diagnosticul clar după datele pe care vi le-am prezentat?
    2. Există riscul să transmit virusul şi membrilor familiei?
    3. Pot scăpa de această virus?
    În speranţa că îmi veţi răspund, vă mulţumesc anticipat.

    Cu mult respect,
    Dorin M.

  13. Am si eu o rugaminte.Am facut niste analize la medlife si au iesit niste valor cam aiurea.Am sa va dau analizele si daca puteti sa-mi spune-ti ce sa fac.
    BIOCHIMIE:
    HDL Colesterol 32.10
    TRIGLICERIDE 335
    Amilaza pancreatica 13
    CRP cantitativ 5.10
    Lipaza 23.46
    LDL 130.20
    GAMA GT 142
    FOSFATAZA ALCALINA 83
    TGP 192
    TGO 78
    COLESTEROL TOTAL 229

    IMINOLOGIE:

    Ac ANTI-HAV REACTIVE(13.58)
    AC ANTI-HBC REACTIVE(3.03)
    AC ANTI-HCV NONREACTIVE (0.09)

    VA MULTUMESC

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica