Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Cum faci hepatita cronica?

Cum faci hepatita cronica?

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Chronic hepatitis (engl)

Hepatita cronica definitie

Hepatita este prin definitie inflamatia ficatului. Hepatita poate fi acuta sau cronica

Prin definitie se spune despre o hepatita ca este cronica daca este mai veche de 6 luni , iar daca boala este recenta – sub  sase luni- se numeste hepatita acuta

Cum se pune diagnosticul de hepatita cronica?

Diagnosticul  de hepatita cronica se pune prin analize de laborator (transaminazele sunt de obicei crescute) si biopsie hepatica sau explorari similare (fibrotest, fibroscan). Aceste analize depisteaza daca ficatul este inflamat si daca exista ricul de evolutie catre ciroza hepatica (aceasta putant fi evolutia obisnuita a unei hepatite cronice)

Care sunt cauzele hepatitei cronice?

Cele mai frecvente cauze ale hepatitei cronice sunt

 • virusurile hepatitice B C sau D
 • alcoolul
 • alte virusuri – pot fi zeci de virusuri care dau cresterea transaminazelor si hepatita
 • fenomenele autoimune
 • medicamentele
 • alte substante toxice, inclusiv ceaiuri
 • steatoza hepatica (grasimea din ficat)
 • unele tulburari metabolice din nastere (boala Wilson, deficitul de alfa-1-antitripsina).

In ordinea frecventei, virusurile hepatitice B si C, alcoolul dau cele mai numeroase cazuri de hepatita, apoi fenomenele autoimune, medicamentele, steatoza hepatica (grasimea din ficat) si unele tulburari metabolice din nastere (boala Wilson, deficitul de alfa-1-antitripsina).

Cum apare hepatita cronica?

Una din cauzele mentionatem ai sus ataca ficatul, o parte din celulele ficatului sunt distruse, resturile celulare si factorii de agresiune dau inflamatia locala in zonele disturse, iar vindecarea locului ramas in urma distrugerii celulelor se face prin fibroza. In functie de gradul de inflamatie si fibroza, hepatita este mai usoara sau mai .. agresiva.

ATENTIONARE

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

 • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
 • absenta AgHBs
 • transaminaze normale

Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Ce trebuie sa faci cand ai o problema hepatica care poate evolua catre hepatita cronica sau ciroza hepatica?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa amanati la nesfarsit lamurirea problemei, cel mai intelept este sa cautati un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea avand deseori consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Orice persoana bolnava  are probleme medicale … personale, care nu se evalueaza si trateaza .. la gramada, la fel pentru toti, ci conform caracteristicilor organismului sau si a bolii sale.Va spun din experienta mea medicala de aproape 35 de ani ca pentru orice problema medicala exista un specialist potrivit care sa va ajute.

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu

 

4 comentarii la „Cum faci hepatita cronica?

 1. Buna ziua d-le doctor,

  Mama mea a fost diagnosticata cu tumora hepatica maligna, a inceput deja chimioterapia, a facut o tura, numai ca doamna doctor oncolog i-a oprit tratamentul luna aceasta, avand in vedere ca pielea mamei s-a ingalbenit si caica ar fi facut metastaze. Nu prea are forta sa mearga, dar mananca bine si nu vomita. Eu tot cred ca nu s-a facut totul in ceea ce priveste tratamentul si am citit pe site-ul d-stra ca inca s-ar mai putea face tratament si in caz de metastaze.
  Mi-as dori din tot sufletul sa vin la o consultatie la d-stra, cat mai repede cu putinta, am toate analizele si documentatia necesara, inclusiv RMN-ul si biopsia si as dori o programare rapida, avand in vedere ca orice clipa este foarte importanta pentru mama, nu vreau sa se piarda timp pana la programare.
  Multumesc anticipat.

 2. Buna ziua domnule doctor,in anul 2012 luna februarie am fost depistata cu hepatita C am urmat tratamentul cu interferon pana in august 2013 incarcatura virala a fost nedectabila.
  In 13 01 2014 am facut iar analiza incarcatura virala unde am o incarcatura de 764 890UI/ml , [ 5, 88 UI/ml ]
  Limita de detectie
  15 UL /ml
  va rog sa-mi spuneti cauza ,multumesc anticipat

 3. buna ziua !am nevoi de cateva indrumari nepotica mea sa nascut cu boala wilson are doar 6 luni la noi in familie nu are nimeni boala aceasta se poate lua din spital sau de la nastere?unde putem merge….se vindeca aceasta boala….avem si celulele stem ale ei……tb tinut un regim…ajutati-ma cu un sfat va rog multumesc din suflet.

 4. buna ziua !am nevoi de cateva indrumari nepotica mea sa nascut cu boala wilson are abai 6 luni la noi in fam nu are nimeni boala aaceasat se poate lua din spital sau de la nastere?unde putem merge….se vindeca aceasta boala….avem si celule stem ale ei……tb tint un regim…ajutati-ma cu un sfat va rog multuumesc din suflet.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica