Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Steatoza hepatica – forum

Dr Alecse Valerian Ditoiu,gastroenterolog hepatolog Fundeni

Steatoza hepatica reprezinta incarcarea ficatului cu grasimie, cauzele cele mai frecvente fiind consumul de alcool = steatoza alcoolica, dar si alte cauze- obezitatea, diabetul saharat, consumul unor medicamente -steatoza non – alcoolica. Desi pare un fleac, afectiunea poate sa evolueze catre steatohepatita, iar aceasta catre ciroza hepatica . Chiar si copiii pot avea steatoza hepatica – detalii in articol.

Care sunt cauzele steatozei hepatice? Ea am steatoza si n-am nici o cauza

Daca aveti steatoza hepatica, exista sigur o cauza chiar daca nu este evidenta in cazul dvs

Cauzele cele mai frecvente de steatoza (factori de risc) sunt:

  • Alcoolul
  • Obezitatea
  • Modificarea florei intestinale
  • Diabetul zaharat
  • Prediabetul (toleranta scazuta la glucoza)
  • Sindromul metabolic (asociere dintre obezitate + grasimi crescute in sange + diabet zaharat tratat fara insulina + hipertensiune arteriala)
  • Scaderea rapida in greutate
  • Consumul unor medicamente ca anticonceptionalele – aveti pe site subiectul

Care sunt simptomele ficatului gras ?

De obicei afectiunea NU da simptome, sau da unele simptome necaracteristice :oboseala, lipsa chefului de viata, scadere in greutate (in fazele avansate catre ciroza). Nu trebuie saasteptati aparitia simpotmeor pentru a lua unele masuri impotriva steatozei hepatice, atunci poate fi cam tarziu

Cum se pune diagnosticul de steatoza hepatica ? Trebuie neaparat biopsie?

Sunt mai multe elemente care pot pune diagnosticul de steatoza hepatica :

  1. Prezenta unuia dintre factorii de risc (mentionati anterior- obezitate.. etc)
  2. Ficat marit si moale la palpare
  3. Ecografia hepatica – care arata aspect caracteristic
  4. Biopsia hepatica (este rareori necesara)
  5. Steatotestul (NASH test) sau Fibromax
  6. Analize de sange
    • AST
    • ALT; raportul AST/ALT<1
    • Fosfataza alcalina
    • GGT marit moderat
    • feritina serica crescuta
  7. Uneori este necesar examenul CT sau RMN

PENTRU DIAGNOSTICUL DE STEATOZA HEPATICA NU ESTE SUFICIENTA DOAR UNA SAU DOUA DINTRE EXPLORARILE MENTIONATE, CI MAI MULTE.

Cat de frecvent apar complicatii in steatoza hepatica?

Desi poate sa para o problema simpla, steatoza hepatica poate creea mari probleme:

– 12% din cazuri evolueaza in 7 ani catre ciroza hepatica, aceasta la randul ei avand risc de aparitie a cancerului de ficat
– Creste riscul aparitiei complicatiilor in cazul operatiilor pe ficat
– Scade sansa de raspuns la tratament, daca la steatoza se asociaza si un virus
– Creste rapiditatea evolutiei catre ciroza daca se asociaza si un virus
– Evolutia catre ciroza este mai accelerata daca pacientul are steatoza si consuma alcool sau medicamente
– La cei cu ficat grad creste riscul de aparitie a unor boli de rinichi, plaman sau a diabetului

Care este tratamentul steatozei hepatice? Mie medicul meu nu mi-adat nimic…

Tratamentul steatozei hepatice nonalcoolice cuprinde sfaturi de viata, de alimentatie si medicamente:

  • scaderea progresiva in greutate la obezi
  • dieta alimentara echilibrata
  • cresterea activitatii fizice
  • inlaturarea consmului de alcool de orice fel
  • renuntarea le medicamentele care nu sunt absolut necesare
  • scaderea colesterolului
  • echilibrarea glicemei la diabetici
  • tratament medicamentos (are importanta mai mica decat celelalte metode enumerate anterior)

Sucul de fructe poate da steatoza hepatica?

Sucul de orice fel, inclusiv cel de fructe indulcit cu zahar sau indulcitori poate da steatoza hepatica. Cel natural, fara zahar adaugat, are si el zaharul lui, care ii da dulceata, deci poate contribui la aparitia steatozei, dar mai putin.

Pastele oceanic poate da steatoza?

Nu am auzit deasemenea posibilitate

Cu medicatie naturista se poate trata steatoza?

Nu ma pricep la acest tip de „medicatie”‘ in principiu medicatia „naturista” trateaza simptomele minore nu bolile grave (de aceea in perioada medicinii bazate pe mijloace „naturiste”, durata medie de viata a unui om era de cca 30-40 de ani). Steatoza hepatica este o boala serioasa care necesita un tratament standardizat.

La insulinemie 34 se pot consuma fructe?

Fiecare pacient trebuie sa aiba un medic care sa ii spuna ce sa faca i ncaz de probleme medicale. Problemele medicale nu se pot trata GLOBAL, „toti la gramada cu acelasi tratament in acceasi boala”, deorece fiecare organism are caracteristicile lui, omul nu este un produs „de serie” ca o masina, sa poata fi reparat standard. Medicul dvs care va monitorizeaza boala, poate sa vasfatuiasca, si trebuier sa va sfatuiti cu el.

In cat timp dispare steatoza cu regim?

Depinde, este diferit de la caz la caz, uneori nu dispare deloc (daca cauza steatozei este o exagerare a propriului metabolism, sau obezitate necorectata). In cateva luni – un an se vad efectele

Care este diferenta dintre ficat gras si ficat marit ?Ficatul poate fi numai marit fara a fi si gras in acelasi timp?Va multumesc pentru raspuns.

Ficatul marit poate fi cu steatoza sau nu, poate avea si alte cauze (cancet, icter, boli de inima, chiste, etc -le aveti pe site

Am vazut pe csid calculator de calorii, este valabil dupa parerea dvs?

Da, este o formula corecta pe cisd

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

30 de comentarii la „Steatoza hepatica – forum

  1. Sunt bune/ajuta sau nu vitaminele gen centrum care contin vit.c, vit.b1,b2,b3,b6,b12, acid folic,biotin? Sau alte produse de detoxifiere a ficatului.Vitamina A dauneaza ficatului gras? Multumesc

  2. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie » Blog Archive » Transaminazele; valori normale, valori marite
  3. Imi spuneti va rog in cazul unui diagnostic de stenoza hepatica nonalcoolica exista un regim anume ce trebuie urmat pentru scaderea in greutate?
    multumesc

  4. Care este diferenta dintre ficat gras si ficat marit ?Ficatul poate fi numai marit fara a fi si gras in acelasi timp? Va multumesc pentru raspuns.

  5. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
    Multumesc pentru intelegere

  6. Am o mare dilema in legatura cu GGT care este foarte mare 291U/l ,fosfataza alcalina 143,7U/I ,GPT 270U/I,GOT 155 U/I ,celelalte analize sunt in limite normale. Marele semn de intrebare ar fi ,ce ar putea determina aceste cresteri valorice si ce solutii as avea de a ma vindeca,va rog din suflet daca aveti un raspuns pt. mine.Multumesc anticipat.

  7. Fiica mea in varsta de 9 ani a fost diagnosticata cu steatoza hepatica ( hepatita toxica?). Aceasta se datoreaza prednisonului ( se afla in tratament de cca.2,5 ani datorita unei tumori hipofizare) Se pare ca doza de prednison a fost prea mare ( 1 tab. de prednison +1 tab. de astonin) , redusa de cca. 1 luna la 1/2 tab. de prednison.
    Deasemenea are trigliceridele si colesterolul mare pentru care face tratament cu lipantyl. Pentru ficat ia 10 zile pe luna sargenor, lagosa si esentialle plus dieta.
    Nu a slabit f. mult ( 2,5 kg in 2 luni ) din acest motiv tratamentul va fii complectat cu Alli.
    Mai poate fii ajutata si cu alte medicamente (naturiste)? Peste 1 luna va fii supusa unei interventii de implant cohlear ( surditate profundapostchimioterapie)
    As mai avea o intrebare. Insulinemia a fost 34, poate consuna fructe sau sucuri naturle?

  8. Am fost diagnosticat cu steatoza hepatica nonalcoolica.Sunt permise in alimentatie sucurile naturale (preparate in casa) de fructe in general, si in particular de grapefruit?Este permis gratarul de ficat sau de peste gras (oceanic)?
    Va multumesc anticipat.

  9. buna ziua am si io intrebare anul trecut am facut o ecografie si mia gasit grasime la ficat dar restu analizelor erau bune mentionez ca nu sint nici fumatoare nici nu beau alcol as dori sami spuneti daca sucul de fructe e bun si care va multumesc

  10. sotul meu are stenoza hepatica din cauza alcoolului si a colesterolului face tratament dar totusi contino sa bea ce sai fac sa il determin sa nu mai bea cred ca nu intelege sau nu vrea sau cred ca a devenit alcolic de nu poate sa stea fara bautura

  11. Am fost diagnosticata cu steatoza hepatica,am colesterolul mare si trigliceridele,(nu sunt consumatoare de alcool,)iau medicamente pentru ficat,silimarina,lagosa,de la o vreme am usturimi de stomac si chiar pe esofag,gasesc indrumare de specialitate la dvs?cu respect

  12. am ficat gras si e tratament cu ursofalkde 2 luni mi-a scazut si trazaminazele la normal dar am 310 trigliceridele{am avut 780)iau tratament cu lympantil problema mare i ca daca beau un pic de alcool 2-3zile am stare greata si vomit asta se intimpla de vreo 4-5 ani am fost la o de medici gramada inainte aveam ameteli si stare de greata chiar daca nu beam nimic

  13. Aveti scris mai sus tratamentul.
    Nu cunosc problema cu „potentarea” efectului lor cu sucuri de fructe, nici nu vad prin ce mecanism s-ar intampla acest lucru..

  14. Va rog sa imi spuneti daca ptr ficat gras este indicata cura cu suc de grapefrut si pentru cat timp …Se poate bea cate o cana de suc de grapefruit 2-3 saptamani sau chiar mai mult??…Am citit undeva ca grapefrutul este indicat ptr refacerea ficatului..Mentionez ca sotul meu ia zilnic Nebilet..In unele articole se spune ca acest fruct potenteaza efectul medicamentelor..
    Va multumesc

  15. Buna ziua,

    Cele mai frecvente cauze de steatoza hepatica nonalcoolica sunt: dieta, obezitatea, medicamentele, hipercolesterolemia, diabetul/ prediabetul, hipertensiunea arteriala.

    Din cele scrise de dvs, v-ati incadra ca si cauze la obezitate, hipertensiune, colesterol crescut si – nu specificati- posibil prediabet (se pare ca nu ati facut un test de toleranta la glucoza).

    In aceste conditii, cel mai logic ar fi sa se incerce rezolvarea cauzele cu sanse de rezolvare a problemei.
    Tratamentul „in general” al steatozei hepatice, in principiu nu prea este eficient, comparativ cu cel cauzal, iar efectele secundare exista desigur.
    Cu stima

  16. Stimate domnule doctor,

    V-am trimis un email pe adresele de la sectiunea contact. As fi recunoscator daca ati putea sa-mi raspundeti macar daca l-ati citit.

    Va multumesc anticipat!

  17. va multumesc pentu raspuns.
    am inteles care este rolul”tratamentului cu vitamine”.
    La examenul echografic dl Dr a spus STEATOZA HEPATICA DIFUZA ,pe biletul de externare nu a mai scris la fel,si a recomandat un regim alimentar(fara carne grasa-porc,fasole ,mazare,sucuri din comert,condimente,prajeli …).Trebuie sa revin la cabinet particular pentru alt echograf.se poate schimba ceva in 10 zile ?Ori trebuie facut ca sa fie facut=aici se plateste,bineinteles.
    Lesinul la pus pe seama va lorii scazute a magneziului si a valorii glicemiei (care din cite stiu este buna-am diabet insulino-dependent),a mai facut o electrocardiograma,cu ezultat neconcludent:1=are ceva la inima din nastere.2=nu a inregistrat bine(ceva legat de electrozi).3=sa miscat copilul.Acestea au fost explicatiile ,dupa care a pomenit ceva despre o encefalograma, dar dupa ce trecem pe la cabinet ,nu imediat dupa externare (encefalograma trebuie facuta in alt judet,la noi nu exista )si cred ca am nevoie de un bilet de trimitere.Asta poate sa explice cauza lipotimiei?
    As dori sa-i administrez SANA-SOL,trebuie sa consult medicul?
    sper ca nu devin siciitor .
    Va multumesc!

  18. Trebuie sa revin la cabinet particular pentru alt echograf.se poate schimba ceva in 10 zile ?
    -Dupa parerea mea NU.

    Asta poate sa explice cauza lipotimiei?
    – sunt sute de cauza care POT explica cauza lipotimiei, ori dvs va trebuie cauza REALA nu POSIBILA a lipotimiei.

    As dori sa-i administrez SANA-SOL,trebuie sa consult medicul
    – nu stiu ce este acest preparat, nu l-am prescris niciodata

  19. STEATOZA HEPATICA – ficat gras (nu explica lesinul)

    DISTONIE VEGETATIVA – nimic, o tulburare a sistmeului nervos care poate sa apara in sperietura, tahicardie, lesin, etc

    STARI LIPOTOMICE =lesin
    Concluzie= nu exista diagnosticul cauzal al lipotimiei

  20. dDIAGNOSTIC LA EXTERNARE ;
    STEATOZA HEPATICA
    DISTONIE VEGETATIVA
    STARI LIPOTOMICE
    Am uitat sa le trec in primul mesaj .Scuze

  21. Fiul meu de 9 ani a avut un lesin de aproximativ maxim 10 secunde ,ne-am speriat si am mers cu el la medic;a fost internat ,i s-au facut analize si rezultatele le-am atasat la acest mesaj. Problema este ca tot n-am inteles de ce a lesinat.Tratament pe timpul internarii:vitmina A+D2 ,calciu lactic ,LIV52,Triferment,tratament care la continuat acasa inca trei zile .Este suficient tratamentul acesta? Nu are nici pofta de mincare.HEMOGLOBINA=12,7g/dl;LEUCOCITE=8800elem/mm;TROMBOCITE=321000;
    Ex coproparazitologic=chisti de lambia=prezent;
    CATS=4,85mEq/L,Magneziu=1,57mEq/l
    TIMOL=4UML, GPT(ALT)=18U/L , GOT(AST)=29U/L , GLUCS=072 g/l.
    Examenul de urina este bun .el este si putin slabut(adica e slab),pot sa incerc sa-i dau si alte vitamine?
    multumesc

  22. As vrea sa stiu daca am un diagnostic de steatoza hepatica si calculi biliari, este recomandat sa-i operez; daca ficatul isi va reveni si daca nu este indicata operatia, ce regim sa tin(alimentar ? Cu multumiri!

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica