Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Aderentele abdominale – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Aderentele abdominale – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Aderentele intraabdominale sunt benzi de tesut fibros care apar anormal in abdomen intre diferite organe, si pot impiedica buna lor functionare, putandu-se ajunge la ocluzie intestinala; aderentele abdominale apar de obicei dupa operatii pe abdomen sau infectii, iar uneori – daca dau neplaceri- trebuie sa fie operate

Aderentele postoperatorii – cauze

In majoritatea cazurilor aderentele apar in urma interventiilor chirurgicale, riscul cel mai mare fiind in cazul operatiilor in zona de jos a abdomenului sau a celor ginecologice. Desi la inceputul formarii lor aderentele pot sa nu dea nici un fel de simptom, pe masura trecerii timpului, acestea pot fi din ce in ce mai neplacute.Cele mai importante cauze care pot duce la formarea de aderente abdominale postoperatorii, sunt:

 • Taierea (incizia) organelor interne
 • Manevrarea indelunga a organelor in timpul operatiei, lucru frecvent in operatiile lungi si dificle
 • Uscarea tesuturilor si organelor in timpul operatiilor lungi
 • Contactul dintre organele interne si manusile chirurgicale sau alte structuri folosite in timpul operatiei
 • Resturi de sange ramas in abdomen dupa operatie -de aceea in timpul operatiei sangele scurs prin taieturile chirurgicale este aspirat permanent

Aderentele abdominale fara legatura cu o operatie

Pot exista aderente chiar daca nu ai nici o operatie in urmatoarele situatii:

 • Apendicita perforata sau nu
 • Iradiere abdominala pentru cancer
 • Infectii ginecologice
 • Infectii abdominale tuberculoase sau netuberculoase

Simptomele aderentelor abdominale

Cele mai frecvente neplaceri cauzate de aderente pot fi:

 • Dureri abdominale
 • Tulburari ale tranzitului intestinal  -de obicei constipatie dar uneori si diaree
 • Ocluzie intestinala
 • Inferitiltate

Care sunt simptomele ocluziei intestinale?

Cel mai des, pacientul cu ocluzie prezinta urmatoarele simptome:

 • dureri abdominale puternice, crampe
 • varsaturi, uneori ca fecalele
 • balonare
 • bolboroseli intestinale
 • lipsa scaunului sau a eliminarii gazelor

Diagnosticul de aderente abdominale sau ocluzie intestinala

Aderentele NU se pot vedea la explorari (radiologice, ecografie, computer tomograf, etc), diagnosticul neputandu-se pune decat prin explorare chirurgicala.

Diagnosticul de ocluzie intestinala se poate pune prin examen radiologic sau computer tomografic

Cum se face tratamentul aderentelor abdominale?

In majoritatea cazurilor aderentele nu dau simptome si deci nu se trateaza

Atunci cand dau simptome minime, tratamentul este medicamentos, iar in caz de ocluzie intestinala, este nevoie de tratament chirurgical de urgenta. In afara urgentei. aderentele nu rpea se opereaza deoarece ese riscul reaparitiei lor

Prevenirea aparitiei aderentelor postoperatorii

In general este dificil sa previi aparitia aderentelor, dar pot fi luate unele masuri:

 • Operatiile laparoscopice au un risc mai mic de aderente, pentru ca organele sunt mai putin manipulate
 • In operatiile clasice largi, se folosesc filme speciale intre organe si intre ele si linia de taietura chirurgicala a peretelui abdominal; aceste filme se resorb in 1-2 saptamani dupa operatie

Aderentele abdominale postoperatorii – forum

Care este tratamentul medicamentos al aderentelor abdominale?

Cu ajutorul medicamentelor aderentele nu dispar daca au aparut deja, dar se pot trata simptomele date de ele (durere, balonare, greata, etc).

Ce sa faci ca sa nu mai apara ocluzia intestinala?

Trebuie sa depistezi si sa inlaturi cauza potentiala aocluziei.

Daca copilul a fost operat de ocluzie poate juca fotbal?

Dupa operatia de ocluzie unii mor , altii scapa cu sechele, altii se vindeca perfect , la altii recidiveaza, la altii apar complicatii..

Cum sa stiu eu in ce situatie este copilul dvs?

Puneti aceasta intrebare cui trebuie: medicului care l-a operat.

Daca dupa operatie stai pe spate, poti face aderente ?

N-am auzit de asemenea posibilitate.

In ce fel ajuta filmele dintre organe sa nu se formeze aderente? Daca nu se folosesc aceste filme ce se intampla?

Filmele dintre organe impiedica agregarea fibrinei cu formare de aderente. Daca nu se folosesc filmele… pot sa apara aderente.

Care este riscul de aparitie a aderentelor in operatiile pe vezica?

Nu am date procentuale, dar riscul este mic.

Am fost operata de colecist acum tri zile si nu am iesit cu scaunul; poot si aderente? Ce sa fac?

Aderentele nu apar in trei zile ci in luni de zile; destul de des in primele zile dupa operatia pe abdomen, pacientul nu iese cu scaunul; cel mai bun lucru este sa va sfatuiti cu medicul operator, este cel care stie cel mai bine cazul dvs

Ce trebuie sa faci in caz de susoiciune de aderente abdominale cu simptome?

De obicei aderentele nu augravitate, dar in medicina este posibil orice.

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un doctor gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

35 de comentarii la „Aderentele abdominale – cauze, simptome, diagnostic, tratament

 1. Bună ziua eu am aderente de la cezariana .Medicul mia spus ca un ovar mie prins de apendicita prin aderente și că, se rezolvă doar după vreo 2 operafi poate și 3 .De ce ? Am dureri fac anexita și chisturi și ciclu am doar cantitate foarte mică și doar 2 zile maxim .ce asigura putea face?

 2. Sunt operata din septembrie 2017 de histerectomie totala și anec. bilaterală. Am burta mereu amortita/anesteziata și cu dureri. Și nu știu de ce ? Nu fac efort.
  Mă puteți ajuta ?

 3. Bună ziua! Sunt operată a treia oară de ocluzie intestinală La şapte luni de la operaţie am făcut un ecograf .Mi s-a spus că aderenţele au reapărut Ce mă sfătuiţi pentru a avita o altă operaţie ,dacă există vreun medicament sau altceva la care să mă ajute să scap de aceste aderenţe .Vă mulţumesc dacă citiţi acest mesaj şi aştept să-mi răspundeţi

 4. Buna ziua! Am fost operat de apendicita acum 18-19 ani, de cateva zile am dureri in zona operatiei cand fac treaba mare si dupa, simt ca ma doare intestinul, este posibil sa am aderente? Sau exista posibilitatea sa fi dezvoltat unele complicatii pe care sa le simt tocmai acum? Nu pot face un control decat la sfarsitul lunii pentru ca pana atunci nu am posibilitatea. Mentionez ca mai am si dureri in zona enghinala dar asta e o alta problema baniesc. Va rog din suflet sa mi raspundeti!

 5. buna ziua,

  va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la operarea aderentelor abdominale. mamei mele i s-a spus la ultima ecografie abdominala dacuta ca are foarte multe, iar in momantul de fata are dureri foarte mari. are 62 de ani si a fost operata in zona abdominala acum 15 ani. se pot face aceste operatii de inlaturare a aderentelor cu laser? se pot trata?

  multumesc, o zi buna.

  • Citare de pe site
   Cum se face tratamentul aderentelor abdominale?

   In majoritatea cazurilor aderentele nu dau simptome si deci nu se trateaza

   Atunci cand dau simptome minime, tratamentul este medicamentos, iar in caz de ocluzie intestinala, este nevoie de tratament chirurgical de urgenta. In afara urgentei aderentele nu rpea se opereaza deoarece ese riscul reaparitiei lor

 6. Buna ziua . Dupa 18 ani de la operatia de apendicita , pot aparea aderente ? Sunt dureri la efort : tuse , stranut , etc. Se pot rezolva numai chirurgical ?Multumesc.

 7. tatal meu in varsta de 77 ani a fost operat de doua ori de ocluzie intestinala cauzata de aderente, la interval de 10 zile (operatii clasice), fara a i se pune filme. In caz ca va fi nevoie de o a treia interventie, se poate opera laparoscopic ? La interventie laparoscopica se pot pune filme ? O astfel de operatie se poate face la spitalul Fundeni ? Multumesc anticipat !

 8. Sora mea a fost operata de ocluzie intestinala.La o luna dupa operatie a facut o tomografie care a aratat formarea in intestinul subtire a unei mase.Zeci de analize mai tirziu si diagnosticul nu exista.Trimisa de la un doctor la altul,ea se prapadeste pe picioare,a slabit 20 kg.Ce fel de doctori sint cei care nu pot da un diagnostic nu am idee.In final parerea unui doctor a fost ca are aderente dupa operatie care dau obstructia intestinala.Nu se poate opera din nou,este f slabita.Exista tratament medicamentos ptr inlaturarea aderentelor??

 9. Buna ziua,am sa incep prin a va spune ca am fost operata acum 4 ani la ficat avand un hemangiom hepatic „cat o portocala”,insa dupa aceasta operatie am ramas cu o durere continua in partea dreapta insotita de arsura si balonare.Pot spune ca am facut tot felul de analize(rezultatele au iesit bune),la tomograf de asemenea nu mi-a gasit nimic in neregula,am facut si colonoscopie ,iar concluzia suna in felul urmator:”fara modificari de mucoasa pana la nivelul cecului”.Unii doctori si-au dat cu parerea ca as avea aderente,ce e recomandat sa fac?sa ma operez?sau exista vreun tratament medicamentos eficient?Multumesc anticipat pentru raspuns.

 10. Buna,
  am si eu un baietel nascut prematur(30 sapt) in timpul sarcinii a dezvoltat o formatiune in burtica din cauza unei ocluzii intestinale si a fost operat imediat ce am nascut, ulterior a facut aderente si a fost operat din nou saptamana trecuta, adik la o luna. starealui e stabila dar nu a avut inca scaun si varsa destul de des, dupa ce am citit pe site banuiesc ca ar fi vorba din nou de aceste aderente. intrebarea mea este ce sanse de reusita ar avea tinand cont k el are 1750grame, ar fi a 3 a operatie si nici nu are 2 luni…

 11. buna ziua, as avea si eu o intrebare .De la o luna decand m-am operat de apendicita flegmonosa(operatie clasica),operatia sa inrosit in partea de jos si e si putin umflata (nu este la nivelul abdomenului).Problema mea este ca ma doare abdomenul deasupra buricului si am unele stari de voma ,se poate sa fie vreo complicatie a operatiei sau doar se vindeca? va multumesc.

 12. Am fost operata pe sfera genitala de 3 ori,am avut gramuron pe fir,aderente si boala inflamatorie pelvina.Mi-au injectat acid hialuronic.Este normal sa am durere si arsuri?

 13. D-le Doctor, va rog din suflet sa-mi dati cat mai urgent un sfat. Eu am fost operata de miomectomie (uter fibromatos-operatie clasica)in urma cu 3 zile si nu pot iesi cu scaunul, nu pot elimina gaze si am crampe abdominale. Astept cu nerabdare rasp d-voastra…..multumesc

 14. in1985 am fost operata de ocluzie am incercat sa fac colonoscopie dar nu au reusit decat 8cm din cauza durerilor cand ma constip am dureri iar scaunul meu este ca al unui copil ce pot face

 15. MAMA MEA ARE ADERENTE INTESTINALE
  AM CERUT PAREREA DOCTORULUI SI A SPUS CA TB OPERATA
  INTREBAREA ESTE DACA SE OPEREAZA LAPAROSCOPIC

  EXISTA TRATAMENT?

 16. Va multumesc pentru raspuns si nu in ultimul rand pentru rabdarea cu care ne explicati, prin intermediul materialelor postate, patologii si simptome pe intelesul nostru. Este un sprijin real. Pe mine m-a ajutat foarte mult ca in functie de simptomele mele am stiut unde sa ma adresez datorita articolelor de aici. Sunt foarte complete si detaliate. Va doresc o seara frumoasa si multa sanatate!

 17. Intre lunile februarie si aprilie am suferit 3 operatii pe abdomen: bloc apendicular(debridare, lavaj, drenaj). apendicectomie la 6 sapt plus lavaj(se formase un abces) iar apoi la mai putin de o luna chist ovarian hematic rupt. Dupa operatie am avut numeroase probleme. Durere in fosa iliaca stanga, scaun moale si inchis la culoare. Peretii sigmei erau usor ingrosati deci am facut tratament cu salofalk, Inflamatia a scazut dar durerile au continuat. Am facut numeroase ecografii abdominale si transvaginale, teste de sange, de scaun, inclusiv hemocult, colonoscopie si endoscopie cu ajutorul videocapuslei, nici un diagnostic. Am dureri in abdomenul inferior, crampe, scaun foarte moale urmat de 2-3 zile fara scaun, gaze, doctorita mea spune ca este sindrom aderential, ca aderentele formate impiedica functionarea normala a intestinului. Mentionez ca inainte de ultima operatie(la sfarsitul lui aprilie) am facut si CT abdominal care nu a relevat nimic ingrijorator inafara de chistul pe care ulterior l-am operat. Imi cer scuze pentru povestea lunga, va multumesc pentru rabdare . Nu ma astept la un diagnostic, stiu ca nu se pot pune diagnostice pe net, ci la o simpla parere sau sugestie.

 18. de multi ani ma chinui sa aflu ce boala am,am dureri abdominale in partea dreapta in ultimul timp cotinuu,am facut tot felul de investigatii,ecografii,analize iar in2009 oct. am facut un RMNabdominal .diagnosticul a fost; ADERENTE.nici un medic pina acum nu mia recomandat un tratament sau alt ceva,si sunt disperata deoarece aceste dureri aproape ca nu le mai suport nici fizi nici psihic. am inceput sa ma gindesc la alte nenorociri cred ca intelegeti ce vreau sa spun va rog din suflet sa ma ajutati,si va multumesc anticipat, va rog datimi un raspuns.

 19. de multi ani ma chinui sa aflu ce boala am,am dureri abdominale in partea dreapta in ultimul timp cotinuu,am facut tot felul de investigatii,ecografii,analize iar in2009 oct. am facut un RMNabdominal .diagnosticul a fost; ADERENTE.nici un medic pina acum nu mia recomandat un tratament sau alt ceva,si sunt disperata deoarece aceste dureri aproape ca nu le mai suport nici fizi nici psihic. am inceput sa ma gindesc la alte nenorociri cred ca intelegeti ce vreau sa spun va rog din suflet sa ma ajutati,si va multumesc anticipat, va rog datimi un raspuns.

  • buna ziua,aceleasi simtome le am si eu,ca si dumneavoastra,as dorii sa aflu ce masuri ati luat pt ca eu nu mai pot de durere …va rog sa-mi trimiteti email,multumesc

 20. aceasta problema cu aderentele se presupune ca asi aveasi eu,de ani de zile am facut tot felul de investigatii dar nu am reusit sa aflu mare lucru.am avut in urma cu multi ani operatie de apendicita ultima invest. a fost in 2009 un RMN abdominal.nu stiu ce sa mai fac amdureri aproape comtinuu in partea dreapta a abdomenului.nu pot face nici un efot fizic,ce imi recomandati,cu miide multumiriastept un raspuns.

 21. am 58 de ani si sufar de o boala urologit. cind merg . cind stau , cind ma ridicin picioare s-au cind maduc sa fac treaba mica totdeauna am si vine picaturi de urina . am facut consultai la mai multi doctori dar toti spun ca este virsta . am facut ultrasan ,am mai facut o consultaie cu aparate prin care se verifica rezstenta si gradul , si pina cind pot sa retin sa nu urinezi .cind ma duc la veceu sa urinezi si termni maitrebuie sa sau inca citeva minute bune pina nu mai iese si nu mai pcura de fel . maduc in salon sa ma asezi in fotoliu si imediat simt ca imi scapa un jet de urina . sata se inimpla tot asa si cind ma scol . este foarte enervant ca trebuie de cel putin 7-8 ori sa schimbi chilotii , si pantalonii de cel putin 3 ori , din cauza mirosului de urina . am facut si aalizele de prostata dar otul este bine . atuncea ce am ?
  va rog daca ma putei auta s-au de a ma indruma.
  tot odata nu locuiesc in romania .

  multumesc anticipat alexandru

 22. am 58 de ani si sufar de o boala urologit. cind merg . cind stau , cind ma ridicin picioare s-au cind maduc sa fac treaba mica totdeauna am si vine picaturi de urina . am facut consultai la mai multi doctori dar toti spun ca este virsta . am facut ultrasan ,am mai facut o consultaie cu aparate prin care se verifica rezstenta si gradul , si pina cind pot sa retin sa nu urinezi .cind ma duc la veceu sa urinezi si termni maitrebuie sa sau inca citeva minute bune pina nu mai iese si nu mai pcura de fel . maduc in salon sa ma asezi in fotoliu si imediat simt ca imi scapa un jet de urina . sata se inimpla tot asa si cind ma scol . este foarte enervant ca trebuie de cel putin 7-8 ori sa schimbi chilotii , si pantalonii de cel putin 3 ori , din cauza mirosului de urina . am facut si aalizele de prostata dar otul este bine . atuncea ce am ?
  va rog daca ma putei auta s-au de a ma indruma.
  tot odata nu locuiesc in romania .

  multumesc anticipat alexandru

 23. copilul meu este operat a doua oara de ocluzie intestinala.ce sa facem sa nu mai apara aceasata ocluzie?
  cum sa prevenim ?

 24. va rog din tot sufletul meu,vreau un raspuns ca simtim ca nu mai putem suferi alaturi de el.inca o intrebare ,are voie sa joace fotbal,adica sa faca efort?va multumesc

 25. buna ziua,as dori sa stiu ce sa fac cu copilul meu,a fost operat a doua oara de ocluzie intestinala,si doctorul zice ca va mai face.ce trebuie sa facem sa nu mai apara aceasta ocluzie.multumesc mult loredana din timisoara

 26. Buna ziua.As dori sa stiu care ar putea fii tratamentul medicamentos in cazul aderentelor abdominale aparute in urma unei operatii de peritonita. va multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica