Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
De ce faci pietre la fiere- litiaza biliara

De ce faci pietre la fiere- litiaza biliara

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Cele mai importante situatii in care apare litiaza biliara sunt obezitatea, colesterolul crescut, scaderea rapida in greutate, sarcina, regimul alimentar bogat in grasini, administrarea re anticonceptiuonale..

Litiaza biliara definitie

Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor (pietrelor) in caile biliare din ficat sau din afara ficatului (canale hepatice, canal biliar comun sau colecist)

Pietrele la fiere sunt localizate de obicei in colecist (pietrele la fiere).

Din ce sunt formate pietrele de la fiere

In peste 80% din cazuri pietrele din colecist sunt formate din colesterol sau compozitii care contin si colesterol, iar in 10% din cazuri sunt pigmentare. De aceea putem considera ca litiaza biliara apare teoretic datorita unei modificari a calitatii bilei, care este suprasaturata in colesterol si are o cantitate mai mica de saruri biliare, asociata si cu unele boli ale fierii – ca de exemplu o proasta evacuare a fierii din colecist (colecist lenes) sau infectii la colecist.

De ce faci pietre la fiere

Litiaza biliara  poate teoretic sa apara la orice persoana, dar practic unele persoane au risc mai mare sa faca pietre la fiere decat altele.

In majoritatea cazurilor persoanele care au risc sa faca litiaza biliara, au o concentratie mai mare de colesterol in bila. Echilibrul hormonal este extrem de important in aparitia litiazei biliare, de aceea aceasta boala apare mai frecvent la femei, in sarcina sau in cazul femeilor care iau anticonceptionale

Persoane cu risc de litiaza biliara

Urmatoarele categorii de persoane au risc mai mare de a face aceasta boala:

 1. Obezii mai frecvent decat cei slabi – au colesterolul mai mare
 2. Femeile mai frecvent decat barbatii -au colesterolul mai mare
 3. Femeile care iau anticonceptionale
 4. Femeile in timpul sarcinii – au fierea lenesa
 5. Femeile dupa menopauza
 6. Bolnavii cu ciroza hepatica – au mai putine saruri biliare in bila
 7. Persoanele care scad rapid in greutate pot face pietre la fiere; eliminarea grasimii din organims se face prin bila, care are o concentratie mai mare de colesterol, iar acesta se poateagrega in gralule ducand la formarea pietrelor.
 8. Pacientii care iau medicamente pentru scaderea colesterolului din sange
  • Din forum- am tinut regim pentru slabit, n-am stiut ca exista posibilitatea sa se creeze litiaza , acum am cel putin 7 pietre , cine o mai face ca mine, e bine de stiut, acum 1 an nu le-am avut .Probabil solutia este chirurgicala, am o intrebare domnule doctor, este posibil ca infectia cu e.coli pe care am capatat-o tot in urma regimului sa fie de la pietre? opturatie inflamatie, sucurile si enzimele pancreatice nu mai ajung sa sterilizeze intestinul si duodenul ? Multumesc anticipat si multumim pentru raspunsurile dv.pe acest forum si subiect. Ideale ar fi programe cu ajutorul dv. ca si idee catre forurile tutelare , resposabile, pentru o alimentatie corecta, educatia romanului mancacios
 9. Persoanele cu diabet zaharat
 10. Persoane care au in familie membrii cu litiaza biliara
 11. Varsta peste 60 de ani
 12. Alimentatia poate favoriza aparitia litiazei cand este:
  • bogata in grasimi animale
  • saraca in cereale, legume si fructe, carne de peste
  • saraca in fibre
  • saraca in calciu, vitamina C, acid folic si magneziu
 13. Pentru calculii pigmentari (cca 10% dintre toti calculii biliari) cei mai importanti factori de risc sunt
  • Boli de sange – anemii hemolitice, sferocitoza ereditara
  • Infectii ale tractului biliar
  • Porfiria eritropoietica
  • Din forum: intrebarea mea e legata de calculii pigmentari si suna in felul urmator: daca in cazul operatiei de excizare a colecistului exista ulterior riscul sa apara calculi intrahepatici?

Tanand seama ca unii dintre factorii mentionati pot fi schimbati de noi (greutatea mare, scaderea rapida in greutate, anticonceptionelele sau alimentatia), este evident ca prin aceasta putem sa scadem riscul de a face pietre la fiere.

Ce faci daca ti-a fost descoperit o litiaza biliara?

In marea majoritate a cazurilor litiaza biliara nu are evolutie grava, dar exista si aceasta posibilitate. Daca vi s-a descoperit o litiaza biliara, cel mai intelept lucru este sa mergeti la o consultatia la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog, pentru lamurirea naturii acestuia. Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

16 comentarii la „De ce faci pietre la fiere- litiaza biliara

 1. am tinut regim pentru slabit, n-am stiut ca exista posibilitatea sa se creeze litiaza , acum am cel putin 7 pietre , cine o mai face ca mine, e bine de stiut, acum 1 an nu le-am avut .Probabil solutia este chirurgicala, am o intrebare domnule doctor, este posibil ca infectia cu e.coli pe care am capatat-o tot in urma regimului sa fie de la pietre? opturatie inflamatie, sucurile si enzimele pancreatice nu mai ajung sa sterilizeze intestinul si duodenul ?
  multumesc anticipat si multumim pentru raspunsurile dv.pe acest forum si subiect.
  Ideale ar fi programe cu ajutorul dv. ca si idee catre forurile tutelare , resposabile, pentru o alimentatie corecta, educatia romanului mancacios.

 2. Buna ziua!
  in urma cu doua luni am facut o colecistita acuta cu o usoara reactie pancreatica si o hepatita satelita. Valorile hepatice au fost crescute, leucocitele la fel,etc. Am fost internata in spital unde mi-au administrat solutii perfuzabile cu glucoza, no-spa, cefalosporina (timp de 10 zile) si doar doua zile un protector hepatic, deoarece nu l-am putut tolera.La ecografie a fost hidrops prima data ,apoi sub tratament, inflamatia a disparut, dar diagnosticul de litiaza biliara cu multiplii calculi (intre 1 – 4 mm.) si indicatia operatorie a ramas valabila cand am fost externata.Externarea s-a facut deoarece la cardio CT cu substanta de contrast s-a vazut un adenom de 10 mm de glanda suprarenala stanga, deci o suspiciune de feocromocitom.anestezistii sustin ca nu au operat la paroscopic colecistita la un pacient cu feocromocitom .Mi-au indicat o pregatire prealabila cu phenoxybenzamina timp de 2 saptamani.Acest medicament l-am procurat din Londra cu mari dificultati, pentru ca nu se importa in Romania, atunci eu ma intreb ce experienta pot avea medicii din Romania cu un produs care nu s-a importat la noi.De aproximativ un an folosesc un alfa si beta blocant (Atram – carvedilor 2X6,25 mg/ zi la indicatia cardioloagei mele, medocament care a inlocuit metoprololul ce l-am folosit timp de 7 ani, din cauza puseelor de hipertensiune, pusee care poate nu se datorau problemelor cardiologice, inima mea fiind sanatoasa)Am facut toate analizele endocrinologice indicate de catre un medic din Cluj, dar o parte din analize se trimit in Germania si undeva s-a gresit pe „traseu” ,si mi-a recomandat sa le repetam.
  Toate acestea dureaza, si eu sunt de 10 zile iar cu greturi ,frisoane, subfebrilitate si o stare generala foarte proasta.Am slabit 10 kilograme in ultima perioada si nu am senzatie de foame, mananc supe de legume si iaurt, piept de pui fiert, ceai de musetel si galbenele, pere decojite.Nu tolerez in rest aproape nimic.Cred ca acum 1o zile am eliminat un calcul ,fiindca m-am trezit cu dureri pulsatile in hipocondrul drept si am urinat de 3 ori urina inchisa la culoare.Dupa 4 ore, urina s-a limpezit, dar am ramas cu aceasta greata, frisoane din cand in cand si transaminazele sunt crescute:

  GOT – u/1 80
  GPT – u/1 200

  Acum folosesc motilium si phantoprazol inainte de masa, iar dupa masa pancreatina sau triferment , no- spa si Zinnat (500 mg. la 12 ore).
  Va rog frumos sa ma ajutati,sa imi spuneti daca exista alte posibilitati de a elimina calculii biliari( de colesterol care s-au format dupa o cura de slabire de 6 saptamani) fara pericol sau sa imi spuneti prin ce metoda va pot contacta.
  Va multumesc

 3. intrebarea mea e legata de calculii pigmentari si suna in felul urmator: daca in cazul operatiei de excizare a colecistului exista ulterior riscul sa apara calculi intrahepatici?

 4. Pingback: Gastroenterologie si hepatologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Probleme cu fierea – scurt dictionar
 5. Pingback: Gastroenterologie si hepatologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)
 6. am o fetita de 5 ani care o fost operata anul acesta de litiaza biliara (12mm)…care ar fii regimul corect ,si la ce riscuri sa ma mai astept,avand in vedere ca ea a mai avut o operatie la 2 luni de neuroblastom renal.

 7. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Probleme cu fierea.. intrebari si raspunsuri
 8. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
 9. am 32 de ani si am pietre la fiere,am fost la ecograf si mi-a spus ca am ina de 1,5 cm si 2 mai mici.asta a fost in urma unei crize de fiere,nu foarte puternica sa ajung la spital dar destul cat sa ma sperie.am inceput sa tin regim si am facut un tratament cu ulei de masline recomandat de un cunoscut,intradevar am eliminat multe bobite de marimi deiferite verzi ca boabele de mazare si cateva mari cred ca era mall sa zic,acele pitricele verzi nu erau foarte astfel ca le-am rupt si in mijlocul lor era un verde cristalizat foarte inchis,m-am simtit mai bine dupa acel tratament vreo cateva zile aproape o saptamana apoi ma apucat din nou o jena in dreapta si o durere de cap.parca ca o presiune in cap si o senzatie de oboseala,am fost din nou la ecograf si am constat uimit ca pitrele nu le eliminasem,
  totusi am golit toata fierea era curata.acum in afara de dureri de cap si din cand in cand o jena in dreapta.credeti ca trebuie sa ma operez sau sa mai astept?
  va multumesc

 10. am 26 de ani am fost operata laparascopic pe data de 13 05 2010 de colecistita litiazica cu pietre la fiere .Nu aveam decat dureri ingrozitoare de stomac.Nu stiu daca mi-a scos sau nu fiere spuneti-mi maimulte despre aceasta boala va rog din suflet si ce alimentatie trebuie sa am .Va multumesc

 11. buna ziua!am 37 de ani, am facut un ecograf si mi-a gasit:
  colicist
  -dimensiuni: hipoton
  -pereti: ingrosati iperecogeni
  -continut: sept larpaceal(sau ceva de genul)
  -particularitati: calcul de 14,7mm
  specific ca nu am simpome de amar,greata,dureri de nici un fel decat diaree mai tot timpul
  ficat
  -lob drept149
  -lob stang-caudal 75
  -post 45
  -lob caudal 39/35n…
  -ecostructura: neomogena difuz …..fara procese la colezala
  -particularitati nimic
  Va rog sa-mi dati un sfat.la fiere trebuie operatie? si ce fac cu ficatul,am inteles ca e gras.
  multumesc mult!

 12. am 35 de ani si am o piatra la fiere de 3.5-4. la o anumita perioada ma iau niste crize care debuteaza cu un junghi in partea dreapta care se resfrange in spate si in mana, ma umflu foarte tare si nu pot sa mai stau decat chircita la marginea patului. totul dureaza aprape jumatate de ora.am senzatie de voma dar nu pot sa vomit. ce ar trebui sa fac?

 13. Pingback: Probleme cu fierea.. intrebari si raspunsuri : despreboli.ro

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica