Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Steatoza hepatica (ficatul gras) poate face ficatul sa se inflameze, iar inflamatia poate duce la aparitia cirozei hepatice
Cuprinsul articolului
- Ce este steatoza hepatica (ficat gras)
- Este grav sa ai steatoza hepatica (ficat gras)
- Cate feluri de steatoza hepatica exista?
- Ce trebuie sa faci cand ai steatoza hepatica
Ce este steatoza hepatica – definitie?
Definita … popular, steatoza hepatica reprezinta depunerea grasimii in ficat, in conditiile in care persoana respectiva este grasa(deci grasiea se depune peste tot,inclusiv in ficat) sau chiar la o persoana normala din punct de vedere al greutatii.
Poti sa faci ciroza daca ai steatoza hepatica?
Daca existenta unei greutati anormale are anumite riscuri si scurteaza durata de viata a persoanei respective, existenta steatozei hepatice are la randul ei riscuri.Depunerea grasimii in ficat face ca tesutul ficatului sa se inflameze (ca in situatia existentei unui virus in ficat), inflamatia face sa se distruga unele dintre celulele ficatului astfel creascand transaminazele, iar vindecarea inflamatiei se face prin fibrozarea ficatului, cel mai avansat grad de fibroza hepatica fiind ciroza hepatica.Deci, este posibil ca o persoana cu steatoza hepatica – chiar de cauza non-acoolica, sa ajunga sa faca ciroza hepatica
Cate feluri de steatoza hepatica exista?
Exista mai multe criterii de clasificare a steatozei hepatice:Daca se face o biopsie hepatica, iar fragmentul scos astfel este examinat la microscop, se poate face clasificarea steatozei hepatice astfel:
- Steatoza hepatica tipul 1, este asa-zisa steatoza simpla, in care exista bule de grasime in ficat, si de obicei nu este progresiva
- Steatoza hepatica tipul 2 , este situatia in care steatoza din ficat este asociata cu inflamatie in unele zone (lobulara), de obicei este benigna
- Steatoza hepatica tipul 3, asociaza steatoza, inflamatie lobulara si degenerarea celulelor hepatice care seamana cu niste baloane; desi nu exista fibroza, steatoza hepatica tipul 3 poate evolua catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica
- Steatoza hepatica tipul 4 prezinta toate caracteristicile tipului 3 si in plus exista si fibroza de grad 1,2,3 sau 4; steatoza hepatica tipul 4 poate progresa catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica
In afara de criteriul histologic mentionat mai sus, steatoza hepatica se poate clasifica fara sa se faca biopsie hepatica daca se fac unele teste bazate pe analize de laborator specifice pentru ficat – steatotest sau fibromax, in aceleasi grade.
Ce trebuie sa faci cand ai steatoza hepatica?
Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.
Daca aveti steatoza hepatica nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.
Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala trebuie cautata rezolvarea potrivita .
Care este cel mai bun tratament si regim pentru steatoza hepatica
In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala.
Daca diagnosticul este corect, in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua.Va rog frumos sa imi raspundeti la doua intrebari. Daca la fibromax mia iesit steatoza de grad 1 ,aceasta poate da o activitate necroinflamatorie acti test A2 ? Si daca aceasta steatoza de grad 1 poate creste valoarea tgp in loc de 55 valoarea laboratorului la 110 ? Cand am mers la recoltare am fost extrem de speriata de rezultatul fibromax.Azi pt siguranta am fost la alt laborator si am refacut markeri pt hepatita b si c si au iesit negativ ,la fel si cei pt hepatita autoimuna acum cateva luni au fost negativi.Stresul poate creste transaminazele ?Eu nu am nici un simptom.Hemoleucograma este buna toata ,la fel si bilirubina totala, colesterol ,trigliceride ,alfa 2 macroglobulina ,haptoglobina ,apoliproteina A1.Concluzia fibromax este F0 ,actitest A2 ,steatotest S1 ,nash test N0 ,ashtest H0. Imi cer scuze ca m-am lungit.Va multumesc din suflet.
Interpertarea analizelor de laborator o face medicul care a recomandat acele analize DUPA ce a consultat pacientul si are toate datele necesare pentru a corobora analizele su anamneza si examinarea bolnavului. Medicina are regulile ei, ca orice alta meserie
Cu stima