Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica

Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica

Sunt multe persoane care se intreaba daca hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica.

Termenul ne-medical de “hepatita ascunsa” poate semnifica existenta unei hepatite descoperita doar prin analize de laborator, fara ca pacientul sa aiba vre-un simptom – lucru frecvent in practica medicala curenta – detalii in articol.

Ce este hepatita ascunsa?

Termenul de hepatita ascunsa, numita si hepatita fara simptome, hepatita asimptomatica, hepatita fara icter, hepatita anicterica, etc nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina, dar este uneori folosit pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. Din aceasta cauza pacientul nu merge la medic, si nu face analize. In majoritatea cazurilor hepatita se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism, dar raman anumite analize modificate..

Hepatita fara simptome, poate fi cu virus, dar si fara virus

Este evident ca pentru a banui ca un pacient a avut o hepatita nediagnosticata si netratata, un medic trebuie sa aiba anumite indicii. Cel mai frecvent se porneste la cautarea consecintelor unei hepatite ascunse pornind de la urmatoarele elemente:

 • Descoperirea la consultul medical a unui ficat mai mare
 • Descoperirea la ecografie a unor modificari hepatice sau splenice
 • Descoperirea la un control fortuit a unor modificari ale analizelor hepatice (AST ALT GGT, fosfataza alcalina)
 • Descoperirea unor modificari la punctia biopsie hepatica sau fibroscan efectuate fortuit
 • Descoperirea unor markeri virali de hepatita – structuri (proteine) ale virusului care raman mult timp in sange (antigene virale), sau de proteine produse de organism in lupta lui impotriva virusului (anticorpii anti… unele proteine virale).Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica

Cele mai frecvente cauze de hepatita ascunsa care pot da sechele hepatice in timp sunt:

 • Infectie cu virusul hepatitei B (vezi alaturi care sunt factorii de risc pentru a face o hepatita B oculta
 • Infectie cu virus  C sau D
 • Intoxicatii diferite (alcool, toxice profesionale, droguri, medicamente, ciuperci, etc)
 • Alte boli care pot afecta si ficatul (icterul mecanic, infectii, probleme autoimune, etc)

Simptomele hepatitei ascunse

Hepatita ascunsa nu da nici un simptom ( de aceea se si numeste ascunsa) sau simptomele sunt minore fiind confundate cu probleme gastro-intestinale obisnuite (greata, diaree, lipsa poftei de mancare pentru o scurta perioada, eventual o scurta perioada de icter minor) sau viroza respiratorie.

Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica?

Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepaticadaca ramane nediagnosticata si netratata datorita lipsei simptomelor- si deci lipsei diagnosticului-(numita popular si ascunsa)

Cele mai posibile evolutii ale hepatitei ascunde sunt urmatoarele:

 • Hepatita ascunsa poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala, iar daca este postvirala  in organisme persista doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului; indiferent de cauza, vindecarea pote fi completa ad integrum), sau cu sechele (ficatul nu mai functioneaza la capacitate maxima)
 • Hepatita ascunsa  poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic , cu evolutia obisnuita acestei forme de infectie
 • In hepatita ascunsa virusul poate persista in organism sub forma oculta.
 • Hepatita ascunsa  se poate croniciza – hepatita cronica
 • Hepatita ascunsa care ajunge la hepatita cronica poate evolua catre ciroza hepatica
 • in oricare din stadiu sau situatii, poate sa apara cancerul de ficat indus de virus

ATENTIONARE

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

 • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sauHepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
 • absenta AgHBs
 • transaminaze normale

Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Evolutia hepatitei fara simptome

Persoanele cu hepatita oculta virala nu sunt chiar … complet sanatoase, aceasta stare presupund si existenta anumitor riscuri:

 • pot transmite virusul pe caile obisnuite vezi schema
 • pe parcursul vietii  in anumite situatii virusul B sau C poate sa-si reia inmultirea cu cresterea viremiei sau aparitia hepatitei cronice. Desi initial hepatita nu a dat nici un fel de simptom, pe parcursul vietii, este posibil ca prin persistenta (ramanerea) in organism a virusului inactiv, acesta sa se reactiveze, sa inceapa sa se inmulteasca, putand astfel sa apara hepatita cronica, la zeci de ani de la hepatita „ascunsa” initiala.

Aceste situatii cu risc de reluare a replicarii virale sunt mai frecvent intalnite la urmatoarele persoane:

 • utilizatorii de droguri pe cale intravenoasa
 • cancer cu diferite localizari
 • boli hematologice maligne
 • tratamente citostatice sau cu imunodepresoare, etc

In privinta persoanelor cu hepatita ascunsa de alte etiologii (toxica, alte cauze) ficatul poate ramane cu oarecare sensibilitate, functiile sale nefiind recuperate 100%, iar in cazul aparitiei altor agresiuni sau suprasolicitari hepatice ficatul sa dea semne de „oboseala” sau chiar evolua catre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Daca va intereseaza date despre hepatita cronica le gasiti aici

Hepatita ascunsa forum

In medicina pasii de urmat in cazul unui bolnav sunt adaptati cazului respectiv.Exista bolnavi la care pui diagnosticul dupa primele cuvinte spuse de el, altii la care il pui dupa examinare, altii au nevoie de analize mai multe sau mai putine pentru diagnostic, si exista si bolnavi la care nu pui diagnosticul chiar daca folosesti toate mijloacele pe care le ai (cum este cazul hepatitei ascunse). Desi exista carti care ghideaza diagnosticul, acestea sunt teoretice, informatice, de fapt medicul stabileste pasii de urmat in cazul fiecarui bolnav, de aceea este important sa te adresezi medicului potrivit cazului tau medical

Ce trebuie sa faci pentru a evita evolutia hepatitei catre ciroza?

Sigur ca o boala fara simptome face ca pacientul sa nu apeleze la medic, deci sa nu fie diagnosticat corespunzator. In cazul hepatite ascunse, pentru a evita evolutia ei – dar si a altor boli fara simptome- normal ar fi ca fiecare persoana sa faca un consult medical de control chiar daca nu are nici un simptom. In functie de varsta persoanei, acest consult poate fi anula sau la doi ani, si cel mai intelept este sa cautati un specialist competent pentru o evaluare corecta a situatiei. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Orice persoana bolnava  are probleme medicale … personale, care nu se evalueaza si trateaza .. la gramada, la fel pentru toti, ci conform caracteristicilor organismului sau si a bolii sale.Va spun din experienta mea medicala de aproape 35 de ani ca pentru orice problema medicala exista un specialist potrivit care sa va ajute.

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu

8 comentarii la „Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica

 1. Buna ziua ma numesc Nicoleta …in urma cu 7 ani am fost diacnotizata cu hepatita b ascunsa nu am luat pastile dacat am tinut un regim strict ,imi fac analizele la 1 an si imi ies ca hepatita este in corp dar sub stadiu ei……de catva timp am o durere in partea dreapta ma doare duar cand sunt stresata……ce ma sfatuiti sa fac ….am facut analizele si au iesit bine

 2. buna seara domnul doctor mia iesit analizele de sange trigricelide 138 alt 213 ast 119 ggt 596 cred ca sar puta sa am ceva la ficat nu mieste rau doar cand consum alcool dumneavoastra va rog sami dati un sfat mam speriat ce sa fac mai departe colesterol 195
  glicemia 91

 3. Buna ziua!anul trecut am fost diagonisticata cu hepatita b acuta,in urma transaminazelor care au fost de 3300 tgp.mi sa recomandat essentiale si un regim mai stric.acum dupa un an am facut transaminazele si au iesit cu valori de 18(tgp si tgo) si mai facut AC ANTI HBS si mia iesit valoare >1000 si pe buletinul de analize scrie non-reactive10.Va rog frumos sa ma lamuriti daca mai am hepatita b in corp in urma rezultatelor.va multumesc.Astept un raspuns.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica