Ce este hepatita cronica?
Hepatita cronica inseamna inflamatia ficatului cu durata mai mare de sase luni, si desi se crede de obicei ca aceasta situatie apare doar la cei cu virusuri sau cu consum de alcool, in ultimii ani avanseaza spre locuri fruntase ficatul gras ca si cauza de hepatita cronica si ciroza hepatica.
Ce specialitate medicala se ocupa de hepatita cronica?
Hepatita = inflamatia ficatului.
De bolile de ficat se ocupa medicul gastroenterolog sau hepatolog.
In mod ciudat si nefericit, foarte multi pacienti cu hepatita cronica ajung la BOLI INFECTIOASE, probabil datorita faptului ca acum cateva decenii icterul insemana hepatita infectioasa.Si acum icterul din hepatita acuta infectioasa se izoleaza la boli infectioase, dar bolile de ficat acute neinfectiaose (hepatita toxica, hepatita autoimuna, hepatita alcoolica, etc) sau bolile cronice de ficat (hepatita cronica virala, hepatita cronica toxica, steatoza hepatica, colangita sclerozanta, ciroza biliara primitiva, etc) sunt urmarite de medicul specialist de … boli de ficat, ele putand evolua catre ciroza zau cancer hepatic, alte boli neinfectioase care trebuiesc monitorizate de medicul gastroenterolog sau hepatolog.
Specialitatea de gastroenterologie este identica cu cea de boli infectioase?
Gastroenterologia este specialitatea care se ocula cu bolile tubului digestiv si organeor anexe
- Bolile esofagului
- Bolile stomacului
- Bolile intestinului subtire si gros
- Bolile rectului
- Bolile ficatului si cailor biliare
- Bolile pancreasului
Specialitatea de boli infectioase
- Boli infectioase – 30 de luni
- Neurologie – doua luni
- Hematologie – o luna
- Medicina interna – 3,5 luni
- Pediatrie – tei luni
- Dermatologie – doua luni
- Parazitologie doua saptamani
- Genetica doua saptamani
- Etica medicala – doua saptamani
- Terapie intensiva – doua luni
- Epidemiologie: 2 luni
-
Laborator clinic: 3 luni
-
Microbiologie clinică bacteriologie sii micologie – sase saptamani
-
Virusologie doua saptamani
Boli infectioase si tropicale este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor infectioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi, protozoare sau paraziti (laborator : Bacteriologie & Serologie antibacteriana; Micologie; Parazitologie & Serologie antiparazitara; Virusologie & Serologie antivirala).
Bolile infectioase sunt considerate ca „boli contagioase” datorita posibilitatii transmiterii lor de la o persoana la alta. Transmiterea unei boli infectioase se poate face pe diferite cai : prin contact fizic cu o persoana infectata, prin lichide, alimente, secretii corporale, obiecte contaminate, prin inhalare (prin aer) sau prin transmitere de la animale.
Serviciile medicale din cadrul sectiei Boli infectioase si tropicale includ si consiliere privind vaccinarile necesare la efectuarea de calatorii in strainatate si preventia unor boli infectioase legate de calatorie (intepaturi de insecte – exemplu : malaria, boli cu transmitere sexuala, etc).
Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenţia, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor sistemului digestiv (afecţiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice).
Ce boli pot evolua catre ciroza hepatica – cauze frecvente
Situatiile care pot evolua catre ciroza hepatica sunt numeroase, cele mai frecvente fiind urmatoarel?e:
- Alcoolul . Se considera ca are risc teoretic sa faca ciroza alcoolica barbatul care consuma minimum 21 unitati de alcool/saptamana sau femeia care consuma minimum 14 unitati de alcool/saptamana (o unitate are 10 grade alcoolice) pentru o perioada medie de 10 ani .Pentru a afla cantitatea de baautura periculoasa pentru ficat, practic se inmulteste taria alcoolica a bautirui consumate cu numarul de mililitri consumati , rezultand cantitatea de alcool. De exemplu stiind ca berea are 4 grade alcoolice, inseaamna ca 21 de unitati alcoolice inseamna 210 grade de alcool/5 grade = 4,2 l de bere. Pentru bauturile de 40 de grade alcoolice, cantitatea consumata saptamanal cu risc de ciroza este de 525 mililitri la barbat si 350 mililitri la femeie la femeie. Exista diferente individuale semnificative, care faca sa existe betivi care dorm in sant si nu au nimic la ficat, si persoane care consuma mult mai putin alcool decat cel mentionat mai sus si fac ciroza hepatica rapid
- Virusurile hepatitice-mai frecvent B,C si D. Exista o delimitare clara intre infectia cu virus B,C sau D si ciroza hepatica, in semnsul ca sunt persoane cu incarcatura virala foarte mare si ficat sanatos, si persoane ca lipsa incarcaturi virale si ciroza hepatica, Deoarece o infectie virala hepatica inactiva si care nu necesita tratament poate duce la ciroza, hepatita cronica virala trebuie monitorizata de un gastroenterolog sau hepatolog si nu de un medic de boli infectioase care se ocupa STRICT de ionfectia virala, nefiind specializat in boli de ficat sau gastroenterologie.
- Ficatul gras=steatoza hepatica. Steatoza hepatica este larg raspandita in Romania, si multe persoane o neglijeaza sau nu se adreseaza unui gastroenterolog penreu o monitorizare compententa. Multi nu stiu ca grasimea din ficat sufoca nu numai inima si plamanii cu si celulele hepatice care se pot distruge, in cel loc apare o inflamatie asemanatoare cu cea din hepatita virala -se numeste steatohepatita-iar cicatrizarea care apare in locul tesutului inflamator se numeste fibroza, cea mai avansata fibroaz (gradul 4) numindu-se ciroza hepatica
- Hepatita autoimuna sau alte boli autoimune hepatice
- Icterul mecanic prelungit de diferite cauze – calculi, atrezie biliara, stenoza de cai biliare
- Colangita scleroasa primitiva, ciroza biliara primitiva
- Insuficienta cardiaca
- Obstructia venelor suprahepatice -sindromu Budd-Chiari
- Acumulare de fier in ficat = hemocromatoza
- Acumulare de cupru in ficat = boala Wilson
- Stocare de galactoza sau glicogen in ficat
- Fibroza cistica hepatica
- Sindromul Alagille
- Schistosomiaza
Cum se ajunge de la hepatita la ciroza?
In toate situatiile mentionate lantul prin care se ajunge la stadiul fical este urmatorul:
Cauza bolii – inflamatia ficatului- distrugerea tesutului hepatic – repararea zonei distruse prin fibroza = ciroza hepatica
Cum simti ca hepatita evolueaza catre ciroza hepatica?
Ciroza hepatica este complicatia finala, uneori considerata ireversibila a bolilor de ficat, indiferent de cauza (alcool, virusuri, medicamente, autoimuna).
Hepatita cronica poate fi considerata o boala muta.
Este important de stiut ca in imensa majoritate a cazurilor se ajunge la ciroza hepatica fara ca persoana respectiva sa aiba simptome semnificative. De aceea este importanta monitorizarea competenta si atenta a situatiilor mentionate mai sus care prezinta risc de evolutie catre ciroza hepatica.
Daca se ajunge totusi la ciroza, trebuie sa mentionez ca se poate trai cu ciroza hepatica zeci de ani cu tratament si regim adecvat ; am numeroase astfel de cazuri in urmarire.
Ce trebuie sa faci cand ai una din problemele mai sus mentionate ?
Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.
Atunci cand aveti probleme medicale ca cele de mai sus, care sunt persistente (nu se amelioreaza) sau recurente (reapar), cel mai intelept lucru este sa va prezentati la un consult gastroenterologic. Faptul ca faceti din proprie initiativa o ecografie, sau o endoscopie, sau analize, nu va amelioreaza simptomele si deseori nu va lamuriti despre ce este vorba, iar in final tot trebuie sa ajungeti la un specialist care sa le interpreteze, si eventual sa ceara alte explorari in completare, pierzand timp – uneori pretios din punct de vedere al evolutiei unei probleme de sanatate.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua!Un diagnostic la aceste analize ati putea sa-i dati ca medicul de familie e plecat in concediu si nu a avut cine sa i=le citeasca si ia zis o asistenta ca are hepatita cronica ,cat e de grav si ce se poate face in aceasta situatie MULTUMESC,WBC-10.9H/RBC-3.09L/HGB11.1L/HCT-31.9L/MCV-103H/MCH-35.9H/MCHC-34.8/PLT115L/LY-1.9/MO-0.2/GR-8.8H/RDW-15.0/PCT-0.06/MPV-5.3/PDW-17.8/GLICEMIE-123/FOSFATAZA-845/CALCEMIE-8.18/MAGNEZEMIE-1.51/BIL.DIRECTA-0.55/BIL.TOTAL-1.39/SIDERMIE-71/HDLC-23.1/LDL_COL-65/TRIGLICERIDE-114/UREE SANGUINA-52/COLESTEROL-111/CREATININA-2.37/GGT-402/TGO-54/TGP-11/VSH-65/BILIRUBINA-NEG/CORPI CETONICI-NEG/DENSITATE-1030/GLUCOZA-NEG/HEMATII-INTENS POZITIV/LEOCOCITE-URME/NITRITII-NEG/pH-5/PROTEINE-NEG/UROBILINOGEN-NEG/ACID ASCORBIC-NEG.
Un diagnostic medical pe pune pe baza anamnezei, examenului obiectiv si investigatiilor de laborator sau imagistice. Dvs mentionati doar o parte elementelor necesare unui diagnostic corect -analizele.In aceste conditii nu se poate elabora un diagnostic medical.De exemplu modificarea WBC-10.9H poate avea cca 75 de cauze, modificarea RBC-3.09L/HGB11.1L/HCT-31.9L poate avea si ea zeci de cauze ca si modificarea GLICEMIEI-123
Cu stima