Regimul alimentar in fierea septata sau cudata este important pentru ca, desi nu vindeca problema care este din nastere, poate preveni aparitia neplacerilor legate de alimentatie.
Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterologie si hepatologie si va voi prezenta cateva date despre fierea cudata si septata, malformatii frecvent intlanite in practica medicala
Colecistul (vezicula biliara sau fierea), ca si alte organe, poate avea anumite malformatii din nastere, sau care apar pe parcursul vietii. Inainte de aparitia metodelor de explorare moderne (ecografia, CR, RMN, etc) aceste malformatii erau descoperite doar chirurgical, dar in prezent ele sunt frecvent descoperite, mai ales datorita ecografiei abdominale.
In anumite situatii, in special alimentare, prezenta malformatiilor colecistului poate da simptome suparatoare, care impun luarea unor masuri de contracarare.
Regimul alimentar in aceste malformatii trebuie personalizat pentru fiecare pacient de catre medic, care trebuie sa evidentieze ce alimente ar trebui evitate si ce alimente sunt permize. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar, general, fara legatura cu subiectul articolului de fata
Ce este colecistul septat si cudat?
Colecistul septat si colecistul cudat sunt malformatii ale fierii care apar de la nastere. Ele nu au nici o gravitate (nu te omoara) dar pot da numeroase simptome suparatoare, care impiedica persoana respectiva sa aiba o viata normala.
Simptomele colecistului septat si cudat
De ce apar simptomele in colecistul cudat sau septat?
In cazul colecistului cudat sau septat, existenta acestei malformatii face uneori dificila evacuarea bilei din colecist. Contractia colecistului pentru evacuarea bilei creste presiunea in colecistul care nu se evacueaza, cauzand durere.
Cand apar simptomnele in colecistul cudat sau septat?
De obicei simptomele in caz de colecist septat si cudat apar datorita alimentatiei care stimuleaza contractia colecistului.
Atunci cand apar simptome cele mai frecvente sunt
- dureri in hipocondrul drept
- greata
- gust amar
- balonare
In caz de colecist septat sau cudat regimul alimentar trebuie sa previna aparitia durerilor, de aceea trebuiesc evitate alimentele care care duc la contractia puternica a colecistului (in general grasimi animale, prajeli, tocaturi..).
Regimul alimentar poate preveni aparitia acestor simptome.
Alimentatia in caz de colecist septat sau cudat
Ce alimente sunt contraindicate sau trebuiesc evitate?
In principiu, pacienta cu colecist septat trebuie sa evite alimente grase, uleioase mesele abundente sau neregulate, dar la consultatie eu prescriu un regim personalizat persoanei respective in functie de caracteristicile bolii, a organismului si bolilor asociate. Se recomanda scaderea in greutate lenta (la obezi).
Cat timp trebuie sa se tina regimul alimentar in caz de colecist septat sau cudat?
Colecistul septat si cudat sunt malformatii permanente ale vezicii biliare, ele raman asa toata viata.
In principiu regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent, putand oricand se declanseze o criza dureroasa insotita de varsaturi.
Orice persoana suferinda de colecist septat sau cudat trebuie sa tina acelasi regim?
La unele persoane, mai ales la femei, simptomele pot sa apara mai des dupa anumite alimente care in general sunt bine suportate de alte persoane cu aceeasi problema. Se mai constata ca acelasi aliment poate fi bine suportat uneori iar alteori da probleme serioase.
De aceea, ca si tratamentul cu medicamente si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct caracteristicile pacientului, cu.. bunele si relele lui (medicale). Probabil ati tinut regim de pe net, si uneori nu v-a ajutat.
In cazul colecistului septat, regimul de mai sus este teoretic, uneori pacientul poate observa daca:
- Suporta unele dintre alimentele contraindicate
- Nu suporta unele dintre alimentele care teoretic nu ar trebui sa ii dea probleme.
- In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.
Aceste manifestari oarecum…. ciudate, pot sa tina de foarte multi factori.
In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.
Ce poate sa manance o persoana cu colecist septat sau cudat?
Teoretic o persoana cu boala de colecist poate sa mance orice mancare care nu o deranjeaza, nu ii provoaca simptome,dar tot medicu lcurant recomanda alimentatia personalizata fiecarui bolnav
Boli de fiere forum
1. Daca tot nu functioneaza bine fierea, nu este mai buna operatie de scoatere a ei?
Sigur ca este rau sa ai o fiere care nu functioneaza normal, dar poate fi si mai rau fara fiere!
O operatie de fiere facuta pentru ca fierea este plina cu pietre si nu functioneaza, nu este de obicei urmata de simptome. Acest lucru se intampla pentru ca fiere oricum nu functiona, organismul se adaptase in timp la acest lucru, iar scoaterea unu organ care nu functioneaza, nu este resimtita de organism. Scoaterea unui colecist care functioneaza, poate da tulburari foarte mari ani de zile dupa aceea – asa numitul sindrom postcolecistectomie- , si foarte greu de tratat. De aceea nu se recomanda scoaterea colecistului fara pietre, cum este cazul in dischinezie biliara.
2. Tratamentul naturist poate fi bun in dischinezia biliara?
Tratamentul cu plante sub forma de ceaiuri, infuzii, tincturi, etc poate fi util in bolile care nu sunt grave, inclusiv in dischinezia biliara. Asta daca persoana respectiva nu are alte boli care pot fi agravate de substantele continute in ceaiuri (boli de ficat, inima, hipertensiune, boli de rinichi, ulcer/gastrita, etc).
3. Antibioticele sunt bune in diskinezia biliara?
Antibioticele sunt destinate tratamentului infectiilor indiferent de localizarea lor. Diskinezia biliara nu este o infectie, deci antibioticele nu sunt indicate.
4. Se poate muri de fiere?
Teoretic se poate muri… din orice, chiar si sanatos. In bolile de fiere se poate muri in caz de complicatii infectioase neglijate, dar am vazut foarte rar acest lucru, de cateva ori in 40 de ani de medicina.
5. Am probleme cu fierea tin regim, de ce totusi cu tot tratamentul pe care il iau simptomele mele sunt cam la fel?
Simptomele persista pentru ca uneori persista cauzele bolii (dezechilibre hormonale, stres, suprasolicitare, parazitoze digestive, malformarii de colecist, pietre, etc). Alt motiv ar fi un regim alimentar sau tratament necorespunzator situatiei dvs medicale – este nevoie de un tratament personalizat-.
Buna ziua, Am fost la medic datorita unor probleme de constipatie +flatuatie, balonari, iar la ecografie am fierea in forma de sarpe. Este acelasi lucru cu colecist septat?
Probabil este colecist cudat, sau o malformatie a canalului cistic (pe care se evacueaza bila)
Cum se poate rezolva aceasta problema a colecistului septat?
Am mentionat mai sus, este nevoie de dieta si tratament medicamentos.
Am o mica problema aceasta, sunt diagnostica cu colecist septat si am des dureri desi iau tratament. Am aflat de la alti pacienti care au fost la dvs ca tratati astfel de cazuri. Ceaiurile sunt bune in aceasta situatie?
Desi in bolile grave ceaiurile au rol terapeutic mic, in acest caz ele pot fi foarte utile, regland functia colecistului.
Am colecistul septat si urmat tratament hormonal pentru tulburari de ciclu, dar cu aceasta ocazie au aparut dureri in drepata sub coaste. Este posibil ca tratamentul hormonal sa fi declansat durerile?
Hormonii pot modifica functia colecistului, deci este posibil ca simptomele dvs sa fi aparut dim cauza tratamentului hormonal.
Cam de 7 ani,am probleme cu colecistul pietre, si am si ficat gras, este vre-o legatura intre cele doua?
Steatoza hepatica are cam aceeasi factori de risc cu litiaza biliara, deci exista o legatura.Pe de alta parte ,proasta functionare a colecisutlui poate duce la aparitia ficatului gras.
Daca mama a avut probleme cu fierea si murit de cancer la ficat,exista certitudinea ca si eu voi avea astfel de probleme, in conditiile in care acum nu am nici un simptom?
O boala sau …. o problema de sanatate poate sa apara datorita sensibilitatii la boala mostenite, la care se asociaza factorii de mediu de viata, munca, alimentatie, alte obiceiuri. O caracteristica anumita(sa spunem sensibilitatea pentru o boala) este comandata de doua gene, una de la mama si alta de la tata. Daca ambele gene favorizeaza aparitia bolii ,persoana are risc mare sa aiba boala, daca numai una din gene favorizeaza boala, riscul este mai mic. Dar o astfel de persoana poate sa aiba ambele gene … normale, deci sa nu aiba risc mai mare de a face boala comparativ cu o persoana obisnuita. Deci, o persoana care are risc din nastere pentru o anumita boala, poate sa nu faca boala respectiva. Vedeti si desenul alaturat
Cat de important este regimul alimentar in cazul bolilor de colecist si cat timp trebuie sa astepti pana mergi la medic?
Asa cum am mentionat deja, prezenta malformatiilor colecistului poate da simptome suparatoare in cazul consumarii unor alimente, care impun luarea unor masuri de contracarare.
De aceea, regimul alimentar in aceste malformatii trebuie personalizat pentru fiecare pacient de catre medic, care trebuie sa evidentieze ce alimente ar trebui evitate si ce alimente sunt permise. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar, general, fara legatura cu subiectul articolului de fata
Nu se poate spune care este durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze, deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize. Fiecare caz se evalueaza separat – vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa unor simptome ingrijoratoare-
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala cand nu ar trebui decat sa o faceti prea tarziu.
O boala de colecist poate reveni la aspectul normal singur?
Daca nu este o modificare anatomica, ci una funcitonala, boala de colecist de poate vindeca, deci doar daca dispare cauya-
Ce trebuie sa faci cand ai problemele cu colecistul?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile, de aceea trebuie sa te urmareasca periodic un gastroenterolog, pentru a depista din timp micile modificari care pot sugera o evolutie nefavorabila a bolii. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. . Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca nu avem piese de schimb, iar cu bani, nu poti cumpara sanatatea, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Daca nu lasammasina sa zdrangane si o ducem la mecanic rapid cand vedem ca ceva nu este in regula, de ce nu credeti ca organismul nostru are nevoie de aceeasi atentie?Si masina si organismul, se defecteaza mai grav daca nu se iau masuri la timp
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua, d-le doctor tocmai am facut si eu acum recent o ecografie abdominala si mi-a iesit colecist cudat alitiazic, e riscul de a face litiaza?
Da
Hi !
Am si eu o intrebare, dupa ce a facut operatia laparoscopica de colecist cudat si un pic cam copt a racit din prima noapte de dupa ce sa trezit din anesteziea totala si nui mai trece, tuseste de 4 zile dar mai rar cam o data de doua ori pe ora si are vocea cam groasa, oare dece ? Si ce trebuie sa faca ?
Momentan este inca cusuta iar alte simptome nu mai are din cele dinainte…si dupa operatie nu ia nici’un fel de tratament ca cica e ok dar cum ramane cu tusitul si vocea ?
Hi! Cel mai corect ar fi sa il intrebe le medicul care o vede, adica medicul curant
buna ziua.dg. colecist septat indicatia:operatie dv ce credeti?sa ma op sau nu?
Buna ziua,
Pe 22.01.2012 am fost, in urma unei crize biliare la o clinica particulara pentru a-mi face o ecografie. In urma acestei ecografii am aflat ca am fierea septata si rasucita,cu peretii ingrosati (4.3mm) colecistita acuta litiazica – piatra de 10mm si altele mai mici.
Mi s-a sugerat sa merg sa discut cu un chirurg pentru a vedea ceea ce este de facut. Medicul de familie m-a indrumat sa fac tratament cu No-Spa si Rowachol capsule timp de 10 zile, regim alimentar si apoi sa mai fac o ecografie.
As vrea daca se poate sa ma ajutai cu un sfat – este ok recomandarea medicului de familie sau credeti ca trebuie sa iau legatura cu un chirurg. Mentionez ca nu este prima criza biliara pe care am avut-o ( in 2 luni m-am confruntat cu 2 crize dureroase care au durat cel putin 5 ore).
Va multumesc si astept cu interes un raspuns.
Gabriela
Tocmai am facut si eu o ecografie si am colecist destins.septat si cu sludge nu prea stiu ce înseamnă ma simt rau am niste dureri in partea dreapta sub coasta
am si io o problema am colon iritabil ce sa fac ,, din cauza asta pot sa fac mai multe scaune pe zi la toaleta
va salut pentru colon iritabil ce sa fac, din cauza aceasta pot face mai multe scaune pe zi
va salut dl ditoiu am si eu o problema cu balaonare mi sa spus ca am fierea septata am luat si tratament dar de geaba ce sa fac. la toaleta fac cate o data mai multe scaune pe zi sa fie tot de la fiere
Buna seara.Am si eu o nelamurire si in acelasi timp o rugaminte in a-mi raspunde cu un sfat.,In urma unui ecograf abdominal,s-a constatat ca am o piatra de 2 mm,foarte mica de altfel la fiere.Exista riscul de a fi operata in viitor daca aceasta nu se va mari?Mentionez ca nu am nici un fel de durere,dar sunt absolut constienta de faptul ca alimentatia va tb sa o schimb intr-un mod radical.Multumesc!
buna ziua. vreau sa va spun ca de fiecare data cand mananc si corpul nu permite ma iau durerile in partea dreapta sub coaste.am fost la doctor sa imi faca analize dar nu mia gasit nimic, dar mia dat un tratament. lam facut si degeaba. ce ar trebui sa stiu si sa fac .
Buna ziua.Va scisese m si eu de o piatra de18mm la fiere.Am avut dureri in partea dreapta si in capul pieptului.Am fost la medic si mi-a recomandat regim si sa ma gandesc cum sa ma operez(ce metoda sa folosesc)Concluzia medicului:Calcul vèsiculaire non compliquè.Pas d°anomalie pancrèatique ou rènale èchographiquement dècelèe.Va rog dati-mi un sfat referitor la operatie(tipul)VA MULTUMESC CU RESPECT.
colecistita poate mari transaminazele?
buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot sa beau sucuri de fructe si de legume proaspete , in cazul cand am acesti adenomiomi la fiere. sucul de varza este bun? cam ce as putea sa mananc ,sau daca se poate face o operatie. va multumesc pentru intelegere.
Adenomiom = tumora necanceroasa formata din glande si muschi
buna ziua ,in italiaam facut cateva ecografii si mi-au spus ca la fiere am 4 adenomiomi ma simt inbalonata chiar si de la o cafea cu lapte si orice altceva mananc va rog frumos sa-mi explicati ce inseamna adenomiomi pt ca ei mi-au explicat ca sant bucati de carne crescuta pe peretii de la fiere ,apoi mi-au gasit si cisticorticale mesorenale de diam .10mm .va multumesc pentru intelegere
D-le doctor,am fost diagnosticata cu colecist septat infundibular nelitiazic. Ma confrunt cu crize de bila (dureri cumpite de cap, voma, stari de somnolenta – ce tin peste 24h)de mai bine de 5 ani. In ultimii ani am incercat tratamente naturiste, iar in ultimii 2 ani fac cure cu Rovachol de 2-3 ori pe an. In perioadele solicitante, cand ma confrunt cu situatii stresante, inevitabil se declanseaza aceste crize, se intampla insa sa am aceste probleme si fara o cauza aparenta. Din pacate in ultimele 3 luni am avut aproape saptamanal cate o criza, in ciuda tratamentului cu Rovachol, facut in aceasta perioada. M-am gandit tot mai serios sa ma operez, insa asa cum am vazut pe site-ul dumneavoastra cei care au probleme in urma colecistectomiei sunt in proportie destul de mare 1/3, ceea ce mi se pare un risc destul de mare de a inrautati astfel lucrurile. Ce imi recomandati sa fac in aceasta situatie? Va multumesc.
Buna ziua.sunt corina.te rog SA mi spui CE ti a recomandat specialiustul .si EU ma confrunt cu aceasta problema.crizele de fiara sunt tot Mai frecvente ,cu toate ca reusesc SA vomit ,,nāmolul ,,
Buna ziua.sunt corina.te rog SA mi spui CE ti a recomandat specialiustul .si EU ma confrunt cu aceasta problema.crizele de fiara sunt tot Mai frecvente ,cu toate ca reusesc SA vomit ,,nāmolul ,,
buna ziua,eu fac tratament de 2 luni cu ursofalk,am litiaza vezicularamultipla,piatra de 3 mm,ce spuneti este bine sa incerc reteta cu ulei de masline si suc de lamaie?,va rog din suflet un raspuns pe adresa de mail,poate alt tratament mai bun?multumesc anticipat!!!!
Dr Ditoiu
Nu cred ca ajuta reteta cu ulei de masline.
Daca n uaveti simptome, puteti sa nu faceti nici un tratament, ci doar regim
Sanatate
nustiu dece dupa fiecare masa consumata ma loveste tusea si nu se opreste pana nu vomitsim produce greturi asdori sami raspundeti mii de multumiri toth margareta arad